prosim o pomoc,
od vcerejsiho rana nase koza prestala zrat, strnule stoji, misto nadojeneho 1,5l.mleka jsme nadojili sotva 0.5l poslouchala jsem bachory neco ji tam malo vrzalo ale fakt hodne malo. Neleha si a nechce ani nejak moc chodit. Nepije. Vcera rano i odpoledne jsem ji davala panaka oleje, zdalo se to trochu lepsi ale dnes rano je to to same. Vyvar z hermanku nevypila. Vylozene nadmuta mi nepripada, ma propadlou hladovou jamu, semtam si ukousne sena ale jinak neprezvikuje. Sekame ji travu, vcera byla chvilku i s dalsi kozou na pastve, nic tam nezrala ale alespon nestala v boxe. Vcera z ni vzpadlo pry par bobku ale nic extra, ale kdyz nezere tak z ni asi ani nema co padat
Pani Jirinko budu vdecna za nejakou bylinkovou radu, nebo za jakoukoliv jinou radu.
Dekuju predem moc vsem
Stepanka
Vůbec nejlepší by bylo sehnat (lépe řečeno mít doma,pokud máte kozy) prostředek na podporu žaludků (Rumin atd).Zkuste do kozy dostat silný čaj z dubové kůry,pokud doma nemáte ,poohlédněte se po okolí a oloupejte dubové větvičky,možná,že si koza zobne sama.Veterináři někdy tyto prostředky mívají ,zkuste to Nebo se poptejte okolních chovatelů,přípravek stojí okolo 100,- a chleba nejí,koza stojí víc.Při nadmutí,by jste měla času málo,tady bych řekla,že nemusíte být hrůzou bez sebe,ale jednat,čím dřív tím líp. Držím palce.
Jestli má propadlou hladovou jámu, tak se o nadmutí nejedná. Já bych volila panáka slivovice nebo ferneta. Masáž bachoru - sevřenou pěstí opatrně dloubat do levého boku, spíš jakoby zespodu nahoru. Veterinární prostředek na podporu bachorových funkcí ( s Ruminem nemám zkušenost, tím nechci říct, že ho nemáte použít, já jsem měla Prodigestan ), rozmíchat v čaji z kmínu ( 2 pol. lžíce povařit cca 5 minut v půllitru vody ) a podat pivní nebo jinou vhodnou flaškou - kozám kmínový čaj chutná, ale sichr je sichr - a je tam navíc to léčivo, s tím Prodigestanem to byla taková bílá emulze, tipuju, že tu by koza sama od sebe nevypila. Jestli máte pěkné seno, nebo i slámu, předložte to. Trávu teď radši chvíli ne. A různé větvičky - jehličnaté, ty dubové by byly moc vhodné, vrbu, černý bez, trnku ( planou ), proutky maliní.
Uf - když koza nežere, je to blbý. Držím palce.
jirinajanickova
napsal(a):
Jestli má propadlou hladovou jámu, tak se o nadmutí nejedná. Já bych volila panáka slivovice nebo ferneta. Masáž bachoru - sevřenou pěstí opatrně dloubat do levého boku, spíš jakoby zespodu nahoru. Veterinární prostředek na podporu bachorových funkcí ( s Ruminem nemám zkušenost, tím nechci říct, že ho nemáte použít, já jsem měla Prodigestan ), rozmíchat v čaji z kmínu ( 2 pol. lžíce povařit cca 5 minut v půllitru vody ) a podat pivní nebo jinou vhodnou flaškou - kozám kmínový čaj chutná, ale sichr je sichr - a je tam navíc to léčivo, s tím Prodigestanem to byla taková bílá emulze, tipuju, že tu by koza sama od sebe nevypila. Jestli máte pěkné seno, nebo i slámu, předložte to. Trávu teď radši chvíli ne. A různé větvičky - jehličnaté, ty dubové by byly moc vhodné, vrbu, černý bez, trnku ( planou ), proutky maliní.
Uf - když koza nežere, je to blbý. Držím palce.
Tak myslim ze se koze zacina trochu darit,tuky tuky na drevo. rano tu byl vet. a rikal ze je nachlazenaa pichl ji Belantin. Nechapu kde se mohla nachladit kdyz prsi schovavame je domu i kdybysme nemuseli. Pro jistotu ale poridim vsechny bylinky a prostredky, ktery uz mam mit davno nachystane.
Jeste jsem se chtela zeptat, tuto kozu jsme kupovali pred dvema lety a protoze jsme byli jeste hodne nezkuseni nevime kdy byla odstavena od matky. Cetla jsem kdesi ze pokud koza na chov je odstavena driv nez v peti mesicich od matky, nema spravne vyvinute zaludky jak by mela a v budoucnu se to pak muze odrazit v problemech prave s nadymanim a jinymi problemy s travenim. Zajimal by mne Vas nazor.
deko
napsal(a):
nesplietli ste si 5 tyzdnov s 5 mesiacmi? lebo v 5 tyzdnoch zaludky naozaj este nie su uplne vyvinute. ale v 5 mesiacoch uz davno pracuju "na plny plyn"...
Michal
Nejsem zase takovy znalec zaludku koz ale idealni prece odstav koz od matky je v peti mesicich pokud tu kozicku chci prodat na chov ne na maso, nebo se pletu?
Tak tak,mate pravdu Michale.O odstavu se tu uz hodne diskutovalo.Kozicky do chovu je lepe nechat u matky dele,to ano,to je jasna vec,ale s predzaludky to nema nic spolecneho.Tedy alespon myslim.Naopak,kdyby byla kuzlata pouze na mlece,tak bude problem s prezaludky.Rika se prece,ze funkce dela organ.Proto se hned malym kuzlatum pridava kvalitni seno.Nauci se prezvykovat a pomalu se pod vlivem hrube vlakniny formuji predzaludky.To se deje jen do urciteho veku (nevim presne,ale odhadnul bych tak pul roku)...Jetse se mi nezda malicko jedna vec.Ze nema nastydla koza dvakrat chut k jidlu,tak to bych pochopil.Ale aby se ji zastavily predzaludky?Kde vlastne koza nastydla?Odhalila jste pricinu?Neni vlhko ve staji?...No,Stepanko,dulezite je,ze je koza lepsi.S tim,zda byla odtavena brzy si uz hlavu nelamte,uz to nezmenite.Plati ale zasada,ze kozicky do chovu nechavat na mlece dele.Ikdyz musim rict,ze ted mam kozu,ktera byla odstavena hodne brzy (odhadem ji jeste chybelo neco do 2 mesicu),byla zacervena,podvyzivena,same kliste.Mleko (krabicak) odmitala,nerostla.Koncem leta jsem uz nad ni skoro lamal hul,moc toho na ni nenarostlo.Nastesti byla zdrava a docela ciperna.S pripustenim jsem pockal az na pulku prosince.No musim rict,ze se z ni stala nakonec docela pekna koza,ac jsem to moc necekal.Tomas
tomasnix
napsal(a):
Tak tak,mate pravdu Michale.O odstavu se tu uz hodne diskutovalo.Kozicky do chovu je lepe nechat u matky dele,to ano,to je jasna vec,ale s predzaludky to nema nic spolecneho.Tedy alespon myslim.Naopak,kdyby byla kuzlata pouze na mlece,tak bude problem s prezaludky.Rika se prece,ze funkce dela organ.Proto se hned malym kuzlatum pridava kvalitni seno.Nauci se prezvykovat a pomalu se pod vlivem hrube vlakniny formuji predzaludky.To se deje jen do urciteho veku (nevim presne,ale odhadnul bych tak pul roku)...Jetse se mi nezda malicko jedna vec.Ze nema nastydla koza dvakrat chut k jidlu,tak to bych pochopil.Ale aby se ji zastavily predzaludky?Kde vlastne koza nastydla?Odhalila jste pricinu?Neni vlhko ve staji?...No,Stepanko,dulezite je,ze je koza lepsi.S tim,zda byla odtavena brzy si uz hlavu nelamte,uz to nezmenite.Plati ale zasada,ze kozicky do chovu nechavat na mlece dele.Ikdyz musim rict,ze ted mam kozu,ktera byla odstavena hodne brzy (odhadem ji jeste chybelo neco do 2 mesicu),byla zacervena,podvyzivena,same kliste.Mleko (krabicak) odmitala,nerostla.Koncem leta jsem uz nad ni skoro lamal hul,moc toho na ni nenarostlo.Nastesti byla zdrava a docela ciperna.S pripustenim jsem pockal az na pulku prosince.No musim rict,ze se z ni stala nakonec docela pekna koza,ac jsem to moc necekal.Tomas
Tak u matky se kozicky nechavaji dlouho asi z duvodu vyrovnane povahy a lepsi stavby tela
S tim nastydnutim nevim nevim, nejsem odbornik ani nevim jaky priznaky ma nastydla koza, neteklo z ni nic, nekaslala...
Moc tomu nasemu vet. neverim, jen je to soused tak je hned po ruce. No kdyby se fakt nemylil, prece jenom je to odbornik fakt nevim kde by se mohla nastydnout, poustime kozy ven jen kdyz neprsi, jinak je ve chlivku jeste s jednou kozou ktera ma kuzlata a ta je v poho. Vlhko tam nemaji, ani pruvan.
Jinak Natalka uz je zdrava zacalo se ji zase delat i mliko, tak to snad uz bude fajn. Jen kvuli injekci mlicko lejeme prasatum
Jeste mne napadlo jesltli nemuze mit vliv na traveni to ze kozam davame jecmenny srot, misto psenice