Trochu mi tady schází fotka vřesového berana, je fakt impozantní. Proto to napravuji a dodávám fotku hned dvou krasavců. Barák ohlídají skvěle, rohy mají 30, běží 60 a váží 90. No prostě rána...
A nyní kontrolní otázka. Které ovce jsou na obrázcích. Scudde, quessant nebo vřesovky? Katka
Určitě. Taky bych nebyla ráda kdybych si koupila jehně a ono se z toho vyklubalo něco jiného. Vždyť i tak jsou k sežrání takoví malí buřtíci a určitě někomu budou dělat radost jako živé sekačky na trávu. Bohužel jsme quessantský jehně letos neměli ovečka už není žádná mladice tak si dala pauzu a ani nevím jestli seženem další ovečky. Katka
Katuš, já myslím, když si zamluvíš jehničku včas, tak se dá nějaká sehnat i když jich letos na netu moc nenabízeli, ale v tom to právě je, že je mají zájemci daleko dopředu zamluveny a víš, jak jsem ti psala u nás to bylo také tak, že jsme i hodně pojezdili, abychom dali dohromady menší stádečko a těch hodin na netu ....... nespočítám, ale nelituji.
Jinak, pokud se ti ještě u ovečky poštěstí, zkus výměnu, to je ještě pravděpodobnější, že ti někdo výjde vstříc.
Já již mám pár jehńátek také na příští rok zamluvených i když nikdo neví co vlastně bude. Zájemci je chtějí už i teď zálohovat, ale to bude aktuální až po tom, co se narodí. Také se mi stalo, že i přes zálohu ve finále ovečky odřekli, takže nějaká ta naděje vždycky je
Jo, pravdou je, že já nyní mám už 1-2 jehničky zamluvené (hnedka dne poté, co jsem Květušku dostala k narozeninám) a pokud se dohodneme s paní, která pracuje v Zooparku Chomutov, tak ta nakonec snad bude chtít celý nepříbuzný párek. Takže uvidíme, jak se nám to narodí.
Takže určitě se poinformuj už dopředu a zamluv si jí/je.
Přátelé quessantských oveček, co si myslíte o inzerovaném páru q - oveček na ifauně z Pacova. Beránek je dle mne v pohodě, ale ovečka je jasný kříženec.........nevím s čím a jsme zase u toho, že jsou u nás neféroví chovatelé, kteří se snaží prodat něco.......
co vůbec to........
za co..........
ho udává není a chudák ten..........
co si myslí, že má doma to.........
, co si myslel, že to je........
a pak je pozdě litovat.
Nejhořší však na tom je, že takovým-to křížením u nás plemeno úplně ztratí hodnotu a možná i časem takřka vymizí.
Pán to, že je to kříženka dobře ví! Protože jsme se o tom bavili, ptal se mě na jejich hodnotu. beránka jsem odhadla na 1-1500,-. ovečku max. do 2000,-, protože je od vidění křížená.
Jinak myslím, že je to ten pár, který byl na prodej vloni na podzim nebo v zimě(teď přesně nevím). Už jsme se o nich, Evi, bavili. Tehdy chtěl pán za pár 7500,-. Tenhle pán je koupil a zjistil, že má doma křížence, tak se je teď snaží udat.
pro srovnání, zde foto dříve nabízené ovečky:
jen tak mimochodem, též je tam nabízená ovečka - jansá kříženka kamerunské ovečky. Psala jsem paní, že nabízí kříženku za 4000,- a ona, že ví. Že proto chce jen 4000,-, jinak chce za obyč. černou jehničku 6000,-. Takhle ovečka má prý babičku kamerunku a paní to prý každému říká. (No, jasně. To jí tak zbaštim)
a ještě perlička na závěr. Josu tam ještě nabízeni kříženci - otec quessant, matka kamerunka. Akorát, že sám ,,ques.´´ otec vypadá jako krásný kříženec.
A jinak Evi, nemyslím si, že by quessantky zmizely. To nedovolím. Jsou to prima ovečky a dost mě štve, že je pomalu 50% chovatelů s něčím kříží. Já vím, že je těžké sehnat jehničku, ale tak si sakra dám tu práci, ne? Já jsme taky neskočila po prvním beránkvoi, co mi byl nabídnut. Tak jsme si dala inzerát a ozvala se mi paní Daňková, že Vaňačovi mají 2 beránky volné. A tadáááá, je doma krásný Drobeček. S původem, ppo kterém jsem toužila, takže co víc si přát.
Jo, jinak, Katuš. Nemáš možnost udělat 2 stádečka? Myslím, že je škoda křížit quessant x scudde. Jednu dobu jsem uvažovala, že bych na druhý pozemek sehnala skudde, ale bohužel jsou ještě hůř sehnatelné než quessantky. Myslím, že je to škoda, když už máš doma ovečky. K těm bys už beránka sehnala snadno, ne?
Jo, jo, již si podle fotky vzpomínám, také jsme se snažili určit s čím by mohla být líznutá, ale 4 000, za sebekrásnějšího křížence je teda fakt síla. No, když je někdo ochoten tolik dát ?
Jinak se zkus s Katkou domluvit. Ona má Skudde přímo od chovatelky ( původem němky ), která má u nás celé stádečko těchto oveček. Určitě by ti dala kontakt. Také mi psala, že by si chtěla k ovečkám pořídit Skudde berana. Jinak vím, že pár chovatelů tohoto plemene u nás je.
Jinak jsem Zuzi přišla o 13 kačen z 15. Předevčírem se mi podhrabala do výběhu s ovečkami liška, pak vlezla do ohrádky a podhrabala se i do domku s kačenkami..............byl to masakr. Ráno jsem našla pouze jednu kačenu, která si zachránila život tím, že se nějakým způsobem protlačila přes plot na dvůr a vmáčkla se mezi dva velké květináče. Jinak 7 kačen zmizlo úplně a ostatní byly po různu roztahány po výběhu kolem plotu. Zřejmě hledala, kudy by je protáhla ven. Jak jsem je tak různě sbírala, jedna ještě zvedla hlavičku a koukala na mě. Bylo vidět, že má poraněný a zakrvácený krk, ale přesto jsem ji odnesla k té jediné co zůstala, protože ta stále hledala a volala ostatní. Kačenka nemohla chodit, nepila ani nejedla, jenom seděla a koukala. Kamarádka mi ji prohlédla a nezjistila žádné vážné poranění, jen pohmožděný krk. Odpoledne se již napila a večer i malinko něco z´dobla......má šanci na přežití.
Zabezpečili jsme místa, kudy podlezla a představ si, že ta mrcha přišla znovu a vyhrabala díru na jiném místě. Moc dobře věděla, že tam nechala zbytek kačen a přišla si pro ně. Tentokrát neodnesla nic, protože jsem malé slepičky a zbylé dvě kačeny přenesla pro jistotu do kotelny. Mám jen strach, aby neublížila Emilce a novému beránkovi Jonášovi. Jsou přece jen ještě malí.
Beru to jako trest za to, že jsem dala pryč Matesa. Myslím, že kdyby tu byl, liška by si do výběhu netroufla. Mates byl dobrý hlídač a ochránce a byl vytrénovaný proti vetřelcům od naší Elzy, ta je třikrát větší než liška a vždy se jí postavil čelem, nikdy necouvl.
Díky za info, ale už jsem se rozhodla, že když už se ten druhý pozemek udělá, tak tam budou zase quessantky. Prostě jsem se do nich, broučků, zamilovala.
Kačenek je mi moc líto. A co dávat k ovečkám na noc Elzu? Nebo ta je nesnese? Vím, že jsi psala o potyčkách s Matesem, ale holky brala, ne?
Připomněla jsi mi tím léto 2004, kdy se nám vlastní psi dostali k drůbeži a pozakousali asi 30 kačen, 3 slípky a králíčka s morčetem. Myslela jsem, že je zabiju. Každej dostal kachnou přes čumák, den hladovku a bylo. Teď se max. dojdou kouknout přes dvojitý plot, ale i když jsou otevřené dveře, tak si dál jít netroufnou.
Jinak zrovna včera jsme Béďovi vylepšovali přístřešek a Ája se bavila zaštěkáváním přes plot. Nevím, co jí na tom tam baví, ale Béďa jí krásně provokoval. Ale ona to naštěstí bere jen jako hru - kdyby ne, tak ho bývala mohla tak 5x rafnout do čumáku, co k ní strkal přes pletivo.
Skudu je těžší kategorie, celkově i vyšší, nemá čupřinu jako quessantka a spodní část krku pokrývá krátké rouno. Skudu může mít i dvakrát do roka jehňátka a dvojčata nejsou vyjímkou což u q - oveček jednou do roka a dvojčata jsou naopak výjmečně. Bohužel jehňátka jsou k nerozeznání a tudíš zaměnitelná.
Nejlépe si prohlédněte fotografie obou plemen a uvidíte rozdíl hned.
janaf
napsal(a):
Prosím o standard ovce scudde (v čem se liší od ouessatky) - nikde jsem nenašla.
Děkuji
Jana
Něco málo: http://www.ansi.okstate.edu/breeds/sheep/skudde/index.htm
Jinak největší rozdíl je v tom, že scudde je větší ( beran 55-60 cm v kohoutku a 70-75 kg, ovce 50 cm v kohoutku a 40-454 kg). Na rozdíl od ouessantky mají delší hlavu, delší tělo a delší nohy. Celkově jsou mohutnější. Jak psala Eva, chybí jim pro ouessantky typická "čupřina".
scudde:
Největší a zatím možná jediný chov čistokrevných skudde oveček v ČR je tento: http://www.dynagro.cz/chov-ovci-cs. Chov je na vysoké úrovni, vše je tam nové, moderní, majitelé Němci. Správce i jeho sestra, která má na starosti chov zvířat, oba jsou velmi milí a ochotní. Domluvila jsem si u nich exkurzi, protože uvažuji o nákupu těchto oveček jako doplnění k našim quessantkám. Z pohledu totálního laika vypadá skudde ovečka naživo jako přerostlá quessantka s těžkou nadváhou. Když jde nebo běží, všechno se na ní klepe. Ptala jsem se, jestli jsou ovečky tak tlusté, a prý vůbec, prý mají minimum loje. Je to ale užitkové plemeno zaměřené na masnou produkci a je to na ní strašně vidět - má na sobě tolik masa, že se na ní při běhu klepe. Laikovi zvyklému koukat na quessantky to připadá jako těžká obezita . Plemení berani mi přišli oproti našemu quessantskému beránkovi obrovští, jejich ošetřovatel odhadoval jejich hmotnost na 55 kg, ale i na výšku vypadali spíš jak berani od velkých ovcí. Měli krásné impozantními rohy a celkově byli krásní, ale fakt velcí (z pohledu chovatele quessantek). Myslím, že quessanského a skudde berana by si v reálu nikdo nespletl, ani kdyby byl ten quessant dost přerostlý, ten rozdíl je tam fakt veliký. Píšu to hlavně proto, že podle fotek to tak nevypadá, co se týče velikosti a hmotnosti fotky hodně zkreslují.
No, právě na fotce co jsme vkládala mi přijde už na první pohled, že je skudde prostě "tlusťoch". Ale máte pravdu, skudde je v Německu běžně chováno jako užitkové plemeno, takže není divu. Jen škod,a že v ČR se tyto dvě plemena do sebe i míchají a pak tu máme přerostlé ouessantky s divně protáhlými hlavami, atd. Jinak i mě se jednu dobu skudde dost líbily, uvidíme, jak to půjde dál. Ale asi zůstanu věrná ouessantkám.
Ovečky skudde byli v době mojí návštěvy ostříhané a v porovnání s quessantkami opravdu štíhle nevypadali (a vlnou to nebylo). V porovnání se suffolkem by možná štíhle vypadali, ale člověk má před očima jen ty svoje quessantky a tak porovnává s nima. Jinak nádherná ovečka to bezesporu je.