Tak jsme zkoušeli odstavit kůzle lepením náplasti na vemeno i mazáním vemene vším možným, ale naše kozička stále na pastvě mámu vysávala. Přes noc jsou holky od sebe a přes den jsou spolu na pastvě. vzhledem k tomu, že si chceme kozičku nechat a poptávka po kozím mléce stále roste, problém ostavu kůzletze jsme vyřešili snad jedinou na 100% účinnou metodou, a to tzv. kozí podprsenkou. Manželka spíchla z bavlněné plíny pytlík odpovídající velikosti vemene, ten je přes hřbet upevněn tlustou gumou, a aby to nešlo sundat, tak je to celé ještě připevněné provázkem k obojku. Koza vypadá spokojeně, dnes neměla žádnou snahu si to sundávat a večer jsem dojil! Uvidíme, za jak dlouho si malá kozička odvykne od vemene. Asi si to necháme patentovat ...
Musím velmi pochválit šikovnost těch, kteří podprsenku vyrobili a fixovali tak, že jim na zvířeti vydrží. Já jsem kdysi vymýšlela něco dost obdobného - pes měl prokousnutou zadní packu ve stehně, já jsem měla ránu mazat v tlusté vrstvě mastí a držet celé pochroumané stehno v teple. Nebyl problém ustřihnout rukávek ze starých vlněných dětských šatiček a natáhnout psovi na nohu. Ovšem udržet to na místě - to se mi nepodařilo, ačkoliv jsem konstruovala velmi podobné závěsy na obojek, co vidím tady - a pes se pohyboval jen minimálně ..... jsem nešika
Dobrý den,
manžel před měsícem taktéž vyrobil obdobnou podprsenku, ovšem týden nestačil, ani 14 dní. Mezitím už byla kozenka podrena ve slabinách od těch pásků... Takže jsem nakonec sundali a nechali kozičku zase cucat.
Poraďte prosím jak dlouho podprsenku nechávat, aby kůzle odvyklo?
no já už jsem taky uvažoval o nějaké podprsence pro kozy, ale z jiného důvodu. Ony když mají plné vemínko, tak se občas o něco škrábnou, mají "bebí" a už z toho může být zánět. Jinak já teď odstavila kůzle od kozy ve 4 měsícíh věku. Sice občas řve, ale má jako společníka ovečku a mám jistotu, že za týden bude odstavené.
Děkuji za super nápad, na konci srpna jsem si přivedla kozu i z kůzletem a jelikož jsou během dne společně na pastvě a pro nás by nebylo žádné mlíčko ani sýr, tak jsem Aničce tu podprsenku ušila a je to bomba, malá Amalka je sice snaživá a než se vychytaly mouchy, tak několikrát mlíko nebylo, ale teď už je vše ok. Ještě jednou díky za nápad
..stači aj vyradená detská pančuška. nohy odstrihnúť a gumičkou zatiahnuť hore na vemene-nie príliž.možu byť aj popruhy.moja Líza to privítala a malá duci sa nestačila čudovať,čo je to za čudo.vetračky zo zadu a je to.
Jsem ráda, že jsem našla tyhle stránky, s chovem koz teprve začínáme tak se nám hodí každá rada. Koupili jsme si dvě kozy s toho jedna měla už odstavená kůzlata druhou jsme pořídili i s kůzlatama je jim dva měsíce a pomalu se snažíme ji oddojovat a odstavovat. Proto jsem naši Luise pořídila tuhle podprsenku - s punčocháčů zatím drží tak uvidíme co na to kůzlátka - Čert a Elis. Jinak ji chci podprsenku dávat jen když jsou na pastvině a večer ji ju sundám aby se kůzlátka přes noc napila.