Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2010 21:21
sosek

XXX.XXX.13.134

Zdravím všechny hodné přispivatele!
Prosím o radu. Před 14dni mi ovenka kulhala. Na kopytě neměla téměř nic, až večer jsem tam našla zvenku na špičce u korunky(spěnky) jakoby rozřízlý povrch a pod ním hnědé a rozpraskané kopýtko. To kulhala jak blázen, asi trochu simulovala. No a druhý den přestala, tak jsem to neřešila, kdyby to byla hniloba, kulhá, ne...
A dnes jsem koukla na kontrolu na ten paznehtík a hrůza! Přikládám fotky, ale je to tam blbě vidět. Kopýtko je ve dvou místech řízlé nebo rozprasklé horizontálně. A z toho jakoby leze taková hnědá hmota. Jinak je kopyto úplně v pohodě. Mezi prstíky nic nema a právě že vůbec nekulhá, normálně hopsá i při skoku dopadá na přední.
Takže nějak nevím, jestli to může být hniloba nebo nějaká plíseň. Veta samozřejmě zavolám, pokud nezaberou domácí léky a Vaše rady, ale je z dálky a my nejsme moc movití. Takže, pokud by byla nějaká rada, mudu moc vděčná.

Napadl mě fungicidin-to je na lidské plísně kožní a kurkumová mast-zachránila jako jediná plíseň nohou mého přítele. Ale jde o to jestli to není hniloba.

Díky všem...

24.11.2010 21:21
sosek

XXX.XXX.13.134

Má to jen na přední levé tlapce

24.11.2010 21:23
sosek

XXX.XXX.13.134

A vůbec to nesmrdí ani nebyla na blátě. I když bláto jako je, ale jsou tam jen na noc a to většinou leží nebo chodí jinde. V tom blátě, jestli je tak pět minut v kuse, je to moc.

25.11.2010 19:06
agentka

XXX.XXX.158.168

to vypadá spíš na nějaké zahnisané zranění - hniloba kopýtek je podle mých zkušeností od spoda jak ji zvednete nohu tak spodní část není tuhá ale celá jakoby prohnilá a odchlipuje se - toto mi přijde na zranění nastříkejte ji to nějakou desinfekcí já používám pederipru, ale tu mám od veterináře

25.11.2010 20:01
sosek

XXX.XXX.13.134

Díky za názor, přesně to si také myslím, že hniloba vypadá jinak. Byla by zarudlá kůže a hlavně by to přeci bolelo. Navím hniloba je podle toho, co jsem četla hlavně i z špatné technologie chovu (bláto, stání na mokro atd.) Nikdo jiný to nemá a i ona sama jen jednu nožku.
Dost často se mi přesně v téhle úrovni na kopýtku říznou o takový debilní plech na baráku, tak se jí tam asi něco dostalo. Ach jo, tak koupím desinfekci a uvidíme.
Pokud by se s tím ještě někdo setkal, piště!! Díky mocsmajlík

25.11.2010 20:02
sosek

XXX.XXX.13.134

Díky za názor, přesně to si také myslím, že hniloba vypadá jinak. Byla by zarudlá kůže a hlavně by to přeci bolelo. Navím hniloba je podle toho, co jsem četla hlavně i z špatné technologie chovu (bláto, stání na mokro atd.) Nikdo jiný to nemá a i ona sama jen jednu nožku.
Dost často se mi přesně v téhle úrovni na kopýtku říznou o takový debilní plech na baráku, tak se jí tam asi něco dostalo. Ach jo, tak koupím desinfekci a uvidíme.
Pokud by se s tím ještě někdo setkal, piště!! Díky mocsmajlík

25.11.2010 23:29
smejdka

XXX.XXX.127.232

Podle fotek mi to plus mínus přijde jako absces pod paznehtem (klidně po zranění). Podobnou věc (dalo se z toho vymáčknout trochu hnisu, bylo to lehce provalené u korunky) jsem po poradě s vetem léčila následovně: denně pořádně vyčistit roztokem betadiny-pokud je tam kapsička, natáhnout roztok do stříkačky bez jehly a vystříkaz-, přestříkat Aureomycinem (nebo pederiprou), počkat, až to zaschne, natřít černou mastí a převázat, převázané držet v suchu, asi deset dní- zkrátka do doby, kdy z paznehtu nic neteklo a vracel se do normálu. Aureomycin jsem používala prvních 5 dní, pak jsem ho vysadila a už jen omývala betadinou plus černá mast a obvaz. Takto jsem to ale řešila ihned po zjištění a nebylo to tak rozjeté. U větších abscesů vet radil i celkové krytí atb clonou (v podstatě to radil i nám, ale nakonec jsme se dohodli na uvedeném postupu a vyšlo to). Krásně se to zatáhlo a za dva týdny nebylo nic poznat, kozoid přestal kulhat hned druhý den (a fakt si nemyslím, že by simuloval :-( )
Ideál by bylo, kdyby se na to vet mrknul. To, že mi to připomíná náš absces neznamená, že to nutně bude absces i u vás a diagnostikovat něco podle fotek nic moc kvality (nic ve zlým) je dost hop nebo trop a nevhodnou léčbou to můžete ještě pěkně potrápit. Taky to může být už slušně funkční píštěl. Každopádně ani mi to jako hniloba tedy nepřipadá.
Na druhou stranu teď ovena nekulhá, jak píšete (což by taky sedělo na absces, který se provalil). Co z toho vlastně leze za hmotu? Drolí se nebo je to tekuté nebo jaké? kdyby se jen oddroloval jakýsi zaschlý bordel a nožka nehřeje, ani není citlivá na prohmatání (zkuste pořádně promačkat i pazneht), možná bych se do toho nehrabala a nechala odrůst (pokud odrůstá zdravá rohovina), max vyčistit opatrně desinfekcí (nevrtat do toho příliš) a zašplíchnout tím aureomycinem či pederiprou.

30.11.2010 15:36
sosek

XXX.XXX.13.134

Zdravím, díky za podrobnou odpověd. Zakoupila jsem Betadin (prý je má nejrozsáhlejší působnost). A ořezala jsem kopýtko až skoro na zdravou tkáň a vydolovala ten humus. 2x denně kontroluji a desinfikuji tak 10% roztokem. A zatím se to teda parádně zlepšuje. Ta hmota vypadá úplně jako hlína. Ale podle mě to bude nějak rozložená paznehtová tkáň, protože to úplně z blízka trošku smrdí. Nožka vůbec nehřeje ani ji to nebolí při dotyku. Takže řežu a desinfikuju, snad to bude dobré. Všimla jsem si, že druhá ovenka to má také na kopýtku, ale zezdola na hraně kopyta. Takže je možné, že to něco jako hniloba bude, resp. napadení nějakou bakterií, plísní nebo čím...
Každopádně veterinář určitě potřeba není, je to opravdu začáteční stádium, chytli jsme to brzo. A své ovce nemůžu zavřít nikam, ani jim kopyta vázat, myslím, že příroda si s pomocí betadinu a kopytního nože poradí:o) Díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík