Předčasný porod u ovce?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2011 18:12
markulka

XXX.XXX.198.102

Chtěla bych se podělit s nemilou událostí, která se nám přihodila a zároveň poprosit o názory či podobné zkušenosti. Chováme kamerunské ovečky a pravděpodobně u jedné došlo k předčasnému porodu. Usuzuji to z toho důvodu, že ovečka nejevila známky blížícího se porodu, měla standardní vemínko - nenalité a jehně po porodu hned zemřelo, možná už se mrtvé narodilo, v ten okamžik jsem u toho nebyla a bylo menší než obvykle. Zajímalo by mne, zda k tomuto opravdu může dojít či se to mohlo stát i z jiného důvodu.

26.1.2011 10:41
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Dobrý deň, nám sa jahňa predčasne narodilo vlani na jar, mali sme tú smolu, že to bolo naše prvé a poriadne nás to vystrašilo, našli sme ho na dvore a ovca oň nejavila záujem, navyše asi vzhľadom na predčasný pôrod, mala zadržanú placentu, takže to musel riešiť veterinár. Jahňa bolo veľmi malé a slabé vôbec nechodilo a kŕmili sme ho z fľaše. Prežilo 2 dni. Mlieko mala normálne, to sme potom dojili pre mačky. Tento rok sa tej istej ovci narodilo zdravé jahňa, ale ani o toto sa nestará, už tri týždne musíme ovcu držať, aby sa mohlo napiť, je to fuška, ale malej to nevadí, pricucne sa na hociktorú ovcu, ktorú jej chytíme. Želám veľa chovateľských úspechov. Andrea.

26.1.2011 16:44
markulka

XXX.XXX.198.102

Děkuji Andreo za Vaši zkušenost. Věřím, že to s malým zvládnete, hlavně že se má k světu a prospívá. Mě právě zaráží to, že se jí vůbec nenalilo vemínko, tudíž neměla asi ještě ani mléko, kdyby neměla pod ocasem krev, tak bych ani neřekla, že porodila právě ona ale jiná ovce. Placenta z ní normálně vyšla, ležela u jehněte.

26.1.2011 17:01
jony

XXX.XXX.164.223

Kdyžse mi stalo,že se ovci po porodu,nenalilo vemínko,řešil jsem to razantně!Počkal jsem hodinu a půl,pořád nic,ale já věděl,že se jehnata musí bezpodmínečně napít mleziva-měla trojčata,která do ní midlila,ale,kde nic není,ani čert nebere.!Píchnul jsem ji oxyto-kel,a do hodiny bylo po problému-mléko,respektive mlezivo se spustilo,a jehnata jsme odchovali bez sebemenších problémů.Tot má zkušenost s nenalitým vemínkem.Jinak oxytocin,nebo oxytokel-koupit přímo od vea,když neprodá,tak mu zavolat,aby ji to píchnul.Jony.Ove i kozyse po tom velice dobře zčistí.:-))

26.1.2011 17:07
jony

XXX.XXX.164.223

Pardon,nějak mi blbne klávesnice,proto ta spojená slova a chybějící písmena uprostřed slova.Jony.

26.1.2011 17:18
markulka

XXX.XXX.198.102

Děkuji Jony, alespoň pro příště vím, co dělat, když se narodí zdravé jehně, tak jak má a ovce nemá nalité vemínko. Myslím si, že u nás by to jehně stejně nepřežilo, bylo opravdu slabé a melé, možná už mrtvé při porodu.

26.1.2011 17:21
markulka

XXX.XXX.198.102

Myslíte, že by v sobě mohla mít ještě nějaké jehně? Kulatější pořád ještě docela je. Třeba u tohoto nebylo něco v pořádku a muselo ven...nevim.

26.1.2011 22:15
jony

XXX.XXX.164.223

Prosím Vás,ta ovce tlačí?????????Já se vrátil,ted z práce,jesi není něco v pořádku,okamžitě volejte veterináře,kdy porodila to jehně???Jde o to,že jesi máv sobě jehně,tak zítra už bude zavřená.Zčistila se?,našli jste placentu?Jony.

27.1.2011 08:25
markulka

XXX.XXX.198.102

Nene jenom se ptám, zda je možné, že by měla v sobě ještě jedno, ale placenta z ní hned po porodu toho prvního vyšla. Přemýšlím pořád nad tím, proč k předčasnému porodu došlo.

27.1.2011 09:33
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Zdravím, ja som všade čítala, že pôrod sa končí odchodom placenty. Upokojovala sa sa tým, pretože ak by som mala čakať kedy ovciam splasne brucho tak tam asi sedím dodnes všetky naše ovce boli pred pôrodom obrovské, čakali sme min. dvojičky - ale keď porodili rozdiel som si nevšimla a jahňa len jedno. Musím ale povedať, že nie sú ostrihané. Predčasný pôrod sme zvalili na nášho barana, ktorý ovce stále obháňal, ale presnú príčinu nám nevedel povedať ale veterinár. Andrea.

6.3.2012 20:56
nami

XXX.XXX.101.40

Koukám, že nejsem sám kdo má problém s porodem. Moje kamerunka chytla zápal plic a asi v důsledku toho potratila. Jehně jsem našel ve chlévě ráno při krmení. Bylo ještě teplé a pěkně očištěné. Snažil jsem se ho oživit, ale marně. Placentu jsem nenašel, jen krvavý cákanec na zdi. Veterináře jsem u ní měl dvakrát. První mi řekl, že mohla placentu sežrat ale pro jistotu dostala antibiotika, nelepšila se, tak jsem zavolal druhého, ten ji prohlédl důkladněji, ale nic špatného nezjistil ale antibiotika prodloužil. Dýchá jako lokomotiva a tak nevím zda je to důsledkem zápalu plic, nebo má v sobě zbytky z potratu. Stalo se vám někomu, že vám zmizela placenta? Mohla ji sežrat? Přes noc kdy porodila byla ovečka zavřená s beranem a druhou v chlévě. smajlík

7.3.2015 10:46
Batulka

XXX.XXX.117.121

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Dneska se nám narodila 2 jehňata, jedno bylo mrtvé a druhé nemá sací reflex, narodila se o týden dřív.Bahnice nikdy neměla žádný problém, vždy měla 2-3 jehňata a vždy se o ně postarala sama.

8.3.2015 12:49
kacule

XXX.XXX.140.29

Batulko a má ovce mléko? Pokud malé nemá sací reflex, nějaké mlezivo oddojte a dostaťe to do něj třeba stříkačkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík