iisaabeel
napsal(a):
mám registrované hospodářství,když si přivezu kozu,mám to nahlásit na agentuře nebo stačí to napsat do těch knih?když se mi narodí kůzlata,tak ty co,nahlásit a pak odhlásit nebo zapsat do knih fakt nevím?a sylšela sem,že musí mít ušní známky ty tam dává kdo nebo kdo mi je vidá?
Hlásí se to na ČMSCH formulář narození, přísun,atd. najdete na jejich webu, ale měl vám přijít i spolu s registrací a stájovým deníkem. Do stájového deníku to též píšete. Liší se to v tom, že do deníku píšete jen číslu známky kozy + z jakého hosp. je. Do formuláře píšete navíc kód události (narození, přísun, odsun - najdete v Pokynech pro chovatele). Samozřejmě též s datumem.
To samé s kůzlaty. U těch navíc dalším formulářem objednáváte známky a až potom co vám přijdou můžete jejich narození nahlásit (do té doby nevíte jejich číslo známky). Známky jsou asi 6 druhové - zvolíte si, které chcete, objednáte spolu s aplikačními kleštěmi a nacvakáte sama (příp. nějaký chovatel z okolí, pokud se na to necítíte) do uší kůzlat. Je možno se domluvit s chovatel poblíž, že by vám ty kleště půjčil (ale sotjí kolem 600,- a opravdu je využijete, případně jdou po skončení chovu dál prodat).
tak sem koukala do knih a hospodářství mám,ale napsané tam jen koně,takže i knihy sou na koně a jejich křížence,na kozy si musím napsat o jiné knihy?a s těma kůzlatama,takže je tam napíšu a pak když je budu dávat pryč tak zas odepíšu to je děs co si ti na hoře zas vymysleli,asi zajdu na agenturu a zeptám se podrobně tam ,protože mi jde z toho hlava kolem
iisaabeel
napsal(a):
tak sem koukala do knih a hospodářství mám,ale napsané tam jen koně,takže i knihy sou na koně a jejich křížence,na kozy si musím napsat o jiné knihy?a s těma kůzlatama,takže je tam napíšu a pak když je budu dávat pryč tak zas odepíšu to je děs co si ti na hoře zas vymysleli,asi zajdu na agenturu a zeptám se podrobně tam ,protože mi jde z toho hlava kolem
Ano, musíte písnout na ČMSCH, aby Vám poslali Stájový deník pro kozy. Též Vám tam napíšou, že je máte v držení v hospodářství. Ano, na jednu stranu deníku se píší přírůstky a na druhou úbytky. Všechno budete mít napsané podrobně v Pokynech pro chovatele, které by vám měly přijít spolu s tím stájovým deníkem.
Není to nic těžkého.
Mám také dotaz. Na koně mám klasický stájový deník v papírové podobě a kozy vedu přes Portál farmáře elektronicky. Myslíte, že to vadí?
techeska
napsal(a):
Mám také dotaz. Na koně mám klasický stájový deník v papírové podobě a kozy vedu přes Portál farmáře elektronicky. Myslíte, že to vadí?
Myslim, že ne. Je na každém, v jaké formě si stájový deník povede. Akorát mám pocit, že v případě kontroly to chtějí vidět černé na bílém, tudíž by jste to musela vytisknout.