ovecka mala minulý rok mladé, ale nechcela ho, teraz jej od soboty ked som stlacila cecík tieklo aj predpokladám mledzivo, alebo mlieko? brucho má dost veľké, ale zerie normálne, vemeno nemá az také naliate na prasknutie, kedze behaju s baranom volne po zahrade ťažko odhadnuť termín pôrodu , ale ako dlho pred pôrodom uz ide z cecíkov už potom mlieko , môze to byt aj10 dní??
do noci sme porozorvali co s nou bude, aj v noci ale stále nic len je pokojná ... na rozdiel odo mna, vzhľadom k tomu ze muz mi povedal ze ak to urobí aj tento rok s mladým, pôjde do klbás...je mi jej luto, poradte, myslíte ze to urobí aj tento rok znova? mladé bolo na jedno ocko slepé, poslapala ho a a nechala tak, ale ja som ho vypiplala doma na fľaške ...
mame ovecky len od minulého roka tak som mozno z toho viac vykulená.... dík za radu
Občas prvničky nepřijmou mláďata, protože prostě nevědí, cos nimi a další rok z nich můžou být výborné matky. To odvrhnuté jehně možná nebylo zcela v pořádku, ovce to vycítila a proto ho nechtěla. Pokud to však bude opakovat, pravděpodobně jí budete muset porazit. Stává se to ale jen velmi vyjímečně
Velmi dakujem za povzbudivu odpoved, snad sa jej to poradí, som tu zistila podla obrázkov ze to je vlastne východofríska ovecka a tie vraj bývaju super mamy, tak len chodím stále k nej kontrolovat, zatial sa jej teda nalieva vemienko, brusko ma riadne, len sme ju nestrihali a je ako balon teraz, od soboty jej islo uz odstreknut mliecko, tak uz cakám len kazdý den co z toho bude.
inak to minulé jahniatko bolo velmi slabucké, bolo aj na jedno očko slepé, ona ho sice olízala ale inak nic nechcela mu dat pit, utekala len za baranom, oni su ako siamske dvojicky stále su spolu, jahniatko sme vychovali na flaske mali sme ho radi, ale v pol roku sme ho museli utratit uz, lebo oni ho bili neprijali ho medzi seba nijako, a len sa trapilo potom.
veterinár mi ale povedal ze to mohlo byt narodené aj predcasne, boli silné mrazy minulý rok na valentína...a porodila vonku nechapem inak preco nesla do stajnicky..
a este jednu zmenu sme urobili tento rok preventívne, barana sme dali do iného dvora za plot, vidia sa navzájom, aj stoja pri sebe, len je medzi nimi plot, to preto ze ju stále trkal do brucha a dost riadne potvorník jeden, ktovie ci aj minulý rok jej nieco neurobil a ona tak porodila predčasne... uvidíme som strasne zvedavá ako to bude tento rok, hrozne sa na malické tesím a duram ze to jej vyjde a mohli by aj dve....
dakujem a napísem ako to dopadlo snad uz skoro...
jitka
ešte stále nic nemáme to je hruza to cakanie, kazdé ráno letím do dvorca, či ma tam neprekvapí to malické.... a stále nic, vemeno ma ovecka naliate pomerne dost aj ked stále nie na prasknutie a len zerie a zerie ako keby mala umriet od hladu....:-))) no uvidíme kedy uz.... drzte palce nech cím skôr a hlavne aby to bolo v poriadku...
no uz je to 14 dní co sa da ovecke z vemienka vytlacit mlieko, asi 3 týždne od vtedy ako sa jej zacalo nalievať a zvačšovat vemeno a stále nic. uz sme z toho akýsi nijakí... len cakáme kedy co bude, vecer co vecer chodievam este k nej pozriet ci nic, ráno skoro vstávam ci uz nahodou nebehá to milé roztomilé stvorenie po dvore, ale stále nic... ovecka veselo zerie, priberá... behá jak laň:-)))) všetci sa mi uz smeju ze ani ziadne mlade nebude... po tých minuloročných skusenostiach fakt trpneme ... a ja teda najviac bo ma rozsudok vyrecený pojde do klobás ak zasa to pokazí... ale ja ju mam tak rada.... drzte palce snad to vyjde ... . budem isto informovať...:-(((( alebo :-))))))jitka
Viem sa do váš vžiť... nevedeli sme termín u kôz a vyše mesiaca som si nastavovala nočné budiky, a každý deň pomaly myslela ze už už porodia/výtok mali 3týždne pred pôrodom/..u oboch som ale v deň pôrodu videla ze uz to naozaj pride/mekali, boli nepokojnejšie/ tak som 3x za noc šla k nim a nič, obe ich stihli porodit nad ránom, proste som prišla vždy až keď bolo po pôrode, čo je aj dobre lebo by som to možno prežívala viac ako ony Držím palce, ak sa ich neujala ako prvnička, nie je to take nezvyčajné, verím ze teraz to uz vyjde
M.
dík za povzbudenie:-)))) snad aj ano... zatial nasa ovecka veselo papá, chodí, lezí, proste veget vôbec nevyzerá ze by mala uz co najskôr porodiť.... vemeno ma už dobré dva a pol týzdna dost velké.... tak neviem a citala som tu na jednom príspevku ze tusím az mesiac mala ovecka vemeno naliate tak som skoro odpadla.. ze co ma este snad necakaju dva týzdne uz teraz sa mi doma smeju ze mam vidiny...:-)))) no ved ako to dopadne budem isto sem písat a zatial len ticho v dobrom zavidím tým co sem posielaju krásne fotecky ich malických oveciekkkkk... no snad sa aj ja uz dockám , a dufam ze to bude ok:-)))) tak cakám a cakám..... ale hned ako to bude tak písem..... ahojte zatim jitka
jitka007
napsal(a):
dík za povzbudenie:-)))) snad aj ano... zatial nasa ovecka veselo papá, chodí, lezí, proste veget vôbec nevyzerá ze by mala uz co najskôr porodiť.... vemeno ma už dobré dva a pol týzdna dost velké.... tak neviem a citala som tu na jednom príspevku ze tusím az mesiac mala ovecka vemeno naliate tak som skoro odpadla.. ze co ma este snad necakaju dva týzdne uz teraz sa mi doma smeju ze mam vidiny...:-)))) no ved ako to dopadne budem isto sem písat a zatial len ticho v dobrom zavidím tým co sem posielaju krásne fotecky ich malických oveciekkkkk... no snad sa aj ja uz dockám , a dufam ze to bude ok:-)))) tak cakám a cakám..... ale hned ako to bude tak písem..... ahojte zatim jitka
Chce to trpělivost. Já plašila už 4.února, koza byla mokrá, vemínko nalité. Porodila krásně až 26.února.
Máme dva kluky!!!!!
no tak uz to teda máme za sebou, ráno ako som tu napísala co sa deje, ked som hned dobehla na dvor, malý baránok uz bol na svete, ovecka ho olizovala, a este sa hned narodil čiernobiela ovecka, ziaľ uz mrtva, skušala som ju nejako ozivit, aj podľa rád co su na tejto stránke, aj podľa videi na nete, ale už žiaľ zbytočne bola ale krásna fakt:-((((((
no ale k tomu lepsiemu, nasa ovečka sa vzorne stará o malického baránka, uz papal, skáce a je stráááásne milucký.... sme tu z neho celí všetci paf a hlavne ja...
placenta jej vypadla az o také tri hodiny, to som tam stepovala a cakala co bude
a teraz len potichucky poblekuje malému to som este napríklad vôbec nevedela ze ovecka sa takto "rozpráva" s malým.. to bolo pre mna prekvapko, najprv som myslela ze ju nieco bolí a preto tak poblekuje ale ona to tak nežno oslovuje malého, ked zabečí tak k nemu uteká a olizuje ho... teraz snad uz prezije , zajtra ma byť zima, tak snad nenachladne...maju len otvorený prístrešok, suché seno som jej tam dala dost .. no ráno letím hned tam posielam aj foto snad to prejde. jitka
ďakujem za gratulácie, fakt poteší, keď človek vie, ze aj cudzí ludia mu držia palce..
mam este jednu otázočku, ako sa dá zistiť, či malé dosť pije, ovca ma vemeno dosť veľké aj plné teda, barančeka vidím, ze sa tam pod nou moce, aj tahá asi... len mne sa to zdá ze snad málo, tak neviem,
včera večer som jej z jedného struku podojila cca 1,5 dcl, lebo sa mi to zdalo dosť tvrdé a teraz neviem čo robiť, či jej to kontrolovať a oddojovat, alebo to nechať na malého ze to bude stíhat pit , tak ozaj neviem .. prosím dajte radu... jitka
ps. este jedna vec, dnes ráno som si všimla ze malý mal "hovienka" také sfarbené do žlta, neznamená to nic zlé? vcera mal normálne tmavo hnedé, dufam ze sa nepýtam az taku kravinu. ...
na foto je náš hrdý otecko..
Ovečku bych neoddojovala, pokud jí nebudete chtít dál dojit. Pouze, pokud by měla vemínko tvrdé a horké, je třeba oddojit. Ale po pár dnech bude dělat právě tolik mléka, kolik malý stačí vypít. Jehňata pijou mnohokrát denně, ale vždy jen pár sekund, pak je ovce odstrčí. Asi je to prevence proti přepití. Hladové jehně se hrbí, je apatické, nehraje si, je hubené a neroste.
Hnědé hovínko první den je smolka, pak přijde tzv. mléčná stolice, která je okrově žlutá kašovitá a je to naprosto v pořádku. Myslím, že máte krásné zdravé jehňátko. Dana
ešte skusim vložit adresu na kde je videjko našho malého bertíka... bieleho ma asi 3 hodiny na tom videu http://www.youtube.com/watch?v=n-wTQQEbYlU&feature=player_embedded
dufam ze to pojde
jitka