Dobrý den.Pořídila jsem si dvě kozy aby přepásaly koňské pastviny,neboť koně jsou stvoření vybíravá a jak žerou furt jen to co jim chutná,čím dál víc se množí rostliny které nechtějí.A taky proto že mám kozy ráda.Všude se píše že koza bez potíží žere i rostliny pro ostatní zvířata jedovaté.Já se chci ale přesto ujistit jestli jim tam nehrozí z této strany nebezpečí a jestli nejsou třeba nějaké dřeviny které nesmí(slyšela jsem že se nemají pást třeba u ořešáku).Na pastvinách je krom některých bylin místy rozmáhá třeba planá trnka,líska nebo nálet buků,smrků a jiných.Prosím poraďte na co si dát pozor aby mi moje dvě berušky dělaly dlouho radost.Děkuji
Moje kozy mají ve výběhu 15 statných ořechů,ze začátku neustále panáčkovaly a zcela ožraly spodní větve. Chodím s nimi na pastvu, trnkám moc nedají,mladé stromky milují a zlikvidují velice rychle,jednou se dokonce pustily do škumpy a ani náznak průjmu. Nemusíte se bát,nic se jim nestane,jedovaté byliny žerou jen v určitém období,které,zdá se je v té době pro ně jedlé. Roklanka
Dřeviny, které jsou u nás domácí nebo zdomácnělé a které se běžně vyskytují v přírodních společenstvech, ty jsou pro kozy víceméně bezpečné. Nevím, co by s nimi udělal tis - ale ten tam nemáte .
O jedovatosti ořechového listí píšou ne zcela důvěryhodné americké zdroje - a uvádějí to hlavně v souvislosti s koňmi. Naše staré selské anály tuhletu vychytávku neznají - naopak ořechové listí chválí jako adstringencium, tedy prostředek proti průjmům, ale i pro lidi třeba proti potivosti nohou, proti mykózám, proti vnějším parazitům. Já ořech nemám, ale ten sousedův jim jede.
O lísce se praví, že ji kozy nemají rády a že se jí vyhýbají - inu, naši sousedi mají zřejmě lísku nějakou vymykající se běžnému standartu - moje kozy ji oholily z kůry tak, že některé haluze uschly . Kdybych nechala věci volný průběh, zřejmě by některé - a možná i všechny kozy na tu ožranou lískovou kůru chcíply - ale ten pravý důvod by byl asi takovýhle :
V mojí ohradě je taky líska - tu nechávají celkem bez povšimnutí, pak jsem tam měla několik let velmi staré jabloně až do doby, kdy z nezjištěných důvodů holkám ta prastará jabloňová kůra zachutnala natolik, že ji zhruba v půlmetrovém pruhu koldokola kmenů oloupaly - jabloně kupodivu ještě na jaře zakvetly, ale pak ještě i s částí květu uschly nastojato v několika málo dnech. Dlouho taky vydržela krásná ptačí třešeň a několik jeřábů ( dopadlo to s nimi stejně jako s jabloněmi ), trnky už jsou černé a suché dávno, bez újmy jsou zatím černé topoly a břízy. Černý bez taktéž vypadá suše, ale každoročně od kořenů obrazí. Ovšem holky stihnou zastřihovat
.
Ohradu mám od roku 2004 - předtím jsem měla kozy jinde - no a zatím prosperujou
Mnohem horší je to, když vám vlezou do okrasné zahrádky - rododendron - po tom zvracejí, mám zprávy i o úhynu, ... thuje, chvojka klášterní, zimostráz, zimolez kozí list - možnost zmetání .... jedovatin v okrasných zahradám je hodně, kozy sice mají svůj názor na sílu a účinek těchto jedů, ale v žádném případě bych to nepodceňovala. Případů se šťastným koncem je dost ( jak píše Roklanka o škumpě ), ale pro klid duše je lépe věci nedráždit
jirinajanickova
napsal(a):
Dřeviny, které jsou u nás domácí nebo zdomácnělé a které se běžně vyskytují v přírodních společenstvech, ty jsou pro kozy víceméně bezpečné. Nevím, co by s nimi udělal tis - ale ten tam nemáte .
O jedovatosti ořechového listí píšou ne zcela důvěryhodné americké zdroje - a uvádějí to hlavně v souvislosti s koňmi. Naše staré selské anály tuhletu vychytávku neznají - naopak ořechové listí chválí jako adstringencium, tedy prostředek proti průjmům, ale i pro lidi třeba proti potivosti nohou, proti mykózám, proti vnějším parazitům. Já ořech nemám, ale ten sousedův jim jede.
O lísce se praví, že ji kozy nemají rády a že se jí vyhýbají - inu, naši sousedi mají zřejmě lísku nějakou vymykající se běžnému standartu - moje kozy ji oholily z kůry tak, že některé haluze uschly . Kdybych nechala věci volný průběh, zřejmě by některé - a možná i všechny kozy na tu ožranou lískovou kůru chcíply - ale ten pravý důvod by byl asi takovýhle :
V mojí ohradě je taky líska - tu nechávají celkem bez povšimnutí, pak jsem tam měla několik let velmi staré jabloně až do doby, kdy z nezjištěných důvodů holkám ta prastará jabloňová kůra zachutnala natolik, že ji zhruba v půlmetrovém pruhu koldokola kmenů oloupaly - jabloně kupodivu ještě na jaře zakvetly, ale pak ještě i s částí květu uschly nastojato v několika málo dnech. Dlouho taky vydržela krásná ptačí třešeň a několik jeřábů ( dopadlo to s nimi stejně jako s jabloněmi ), trnky už jsou černé a suché dávno, bez újmy jsou zatím černé topoly a břízy. Černý bez taktéž vypadá suše, ale každoročně od kořenů obrazí. Ovšem holky stihnou zastřihovat
.
Ohradu mám od roku 2004 - předtím jsem měla kozy jinde - no a zatím prosperujou
Mnohem horší je to, když vám vlezou do okrasné zahrádky - rododendron - po tom zvracejí, mám zprávy i o úhynu, ... thuje, chvojka klášterní, zimostráz, zimolez kozí list - možnost zmetání .... jedovatin v okrasných zahradám je hodně, kozy sice mají svůj názor na sílu a účinek těchto jedů, ale v žádném případě bych to nepodceňovala. Případů se šťastným koncem je dost ( jak píše Roklanka o škumpě ), ale pro klid duše je lépe věci nedráždit
Nám tis ožírá ques. beránek - ovce si jich 3 roky nevšímali, přivezli jsme si nového beránka a ten se v tom snad vyžívá. Už obral za cca půl roku asi 3 velké větve a je stále fit, takže to s tisem asi taky nebude žádná tragédie.
Naše kamerunské ovce v létě zbožňovaly listy ořešáku. A mě teď skoro omejvá, když čtu o tůjích a vzpomenu si jak je ožrali až do mrtva
Uživatel s deaktivovaným účtem

Škumpové výmladky mi kozy ožírají taky, lísky taky, tuje jim nenechám. O sežrání větví z pokácených bříz, javorů a olší závodí se srnama.
Moooc všem děkuju za odpovědi.Mám ty svoje kozenky sice jen chvíli, ale úplně jsem jim propadla a moc by mě mrzelo kdyby mi onemocněli.Zatím je pasu uvázané(jsou ještě dost plaché a nevím nevím jestli bych je na větším prostranství chytla),ale už jsem jim objednala vodivou síť ,tak snad mi z ní neutečou. Ještě jednou děkuju-hodně jste mě uklidnili
Věřte mi, že když jsem viděla našeho uprchlého kozla, jak stojí na zadních a ožírá poslední větvičku na vrcholku blumy, která nám tři roky tak krásně prosperovala a zrovna jsme od ní očekávali první plody, musela jsem se nejprve zhluboka nadechnout, vydechnout a několikrát za sebou a do toho si opakovat, že KOZY MÁM PŘECE RADĚJI NEŽ STROMY! Protože jinak bych ho asi na místě zabila.

danurba
napsal(a):
Věřte mi, že když jsem viděla našeho uprchlého kozla, jak stojí na zadních a ožírá poslední větvičku na vrcholku blumy, která nám tři roky tak krásně prosperovala a zrovna jsme od ní očekávali první plody, musela jsem se nejprve zhluboka nadechnout, vydechnout a několikrát za sebou a do toho si opakovat, že KOZY MÁM PŘECE RADĚJI NEŽ STROMY! Protože jinak bych ho asi na místě zabila.
Dneska jsem se ke koze otočila snad na minutu zády a mladá bluma má 20 cm ohlodanec bez kůry. Aspoň jsem to zamazala latexem, snad přežije.
danurba
napsal(a):
No a teď si představte, že ten stromek není váš, alesousedův - a to se stalo mně a ne jedenkrát ( kozy chovám od r. 1999 )

Já četla,že jsou pro ně jedovaté thůje ale naše je ožírají a nic jim není
prý poznají, co je jedovaté a to si nevezmou a ještě jsem četla jeden příspěvek, že jedni lidé, když ořezávají thůje, tak to hodí koze na sežrání a prý jí hodili i slupku od banánu a tu také slupla

Když ožírají kůru z třešně, tak ten strom pojde ?
Musím potvrdit zkušenost s rododendronem, také jsem si myslela, že koza je chytrá a do toho, co je pro ní špatné nepůjde, ale... Naše stádo chodilo kolem rododendronů deset let, sem tam uzobly větvičku, v pohodě, ale vloni zjara jsem je vypustila na pastvu, když začala první tráva, v dobré víře, ať si nějakou sezobnou, a ony se v nestřeženém okamžiku vrhly na první rododendron, co byl na ráně. Bylo to poprvé, co jsem viděla kozu zvracet, zelené stříkance, kozy měly hrozné křeče a bolesti, dvě kozy jsme museli následující den zabít, jedna to přežila po intenzivním proplachování vším možným... Hrozná zkušenost. Ve vesnici, kde jsme bydleli, vysazovali chalupáři rododendrony kde je napadlo...
Evo,pokud ho vzala dokola,tak nepřežije,musela bys to přemostit.Uříznout mladé proutky,seříznout a zastrčit pod kůru a doufat,že se to povede,takto zachraňovali sadaří mladé jabloně,po okusu od lesní zvěře. Taky jsem natřela sladkoplodý jeřáb balakrylem (hnědým),holky měly hnědé huba,ale ani to je neodradilo,během hodiny strom zlikvidovaly.
napsal(a):
prý poznají, co je jedovaté a to si nevezmou a ještě jsem četla jeden příspěvek, že jedni lidé, když ořezávají thůje, tak to hodí koze na sežrání a prý jí hodili i slupku od banánu a tu také slupla
Jedovatost thuje spočívá v tom, že může ohrozit březost. Záleží na tom, kolik toho zpožehuje, jestli thuja přišla do prázdného žaludku, jestli zvíře nedostává průběžně malé dávky ( to by znamenalo, že si na to zvykne a je odolnější ), záleží zřejmě i na kultivaru dřeviny.
Na březí zvířata bych si rozhodně v souvislosti s thujou dala pozor.
napsal(a):
Naše tůje taky dostaly zabrat, kůru ožíraly obě kozy a jedna je nyní březí a ani se jich nedotkne, dává přednost jabloním. Asi ví proč,o)
I slupky z banánu a mandarinek a pomerančů, žádný problém, myslím, že to není tím, že slupky jsou bio.o) Rozhodila jsem to po zahrade, jsem chtěla zkusit jestli to někdo bude jíst (myslela jsem slepice nebo králíci - se k tomu ani nestihli dostat).
Ořešák máme taky, dají si, ale nepreferují ho, žádné potíže viditelné nemají.

kozalop
napsal(a):
Musím potvrdit zkušenost s rododendronem, také jsem si myslela, že koza je chytrá a do toho, co je pro ní špatné nepůjde, ale... Naše stádo chodilo kolem rododendronů deset let, sem tam uzobly větvičku, v pohodě, ale vloni zjara jsem je vypustila na pastvu, když začala první tráva, v dobré víře, ať si nějakou sezobnou, a ony se v nestřeženém okamžiku vrhly na první rododendron, co byl na ráně. Bylo to poprvé, co jsem viděla kozu zvracet, zelené stříkance, kozy měly hrozné křeče a bolesti, dvě kozy jsme museli následující den zabít, jedna to přežila po intenzivním proplachování vším možným... Hrozná zkušenost. Ve vesnici, kde jsme bydleli, vysazovali chalupáři rododendrony kde je napadlo...
Tak to je moc smutné a co jste udělali s těmi zabitými kozami ?
Můžou se použít na maso ?
To jsem nevěděla, že rododendron je pro ně jedovatý, nám ho taky ožrali,ale byl malý v květináči.
kozalop
napsal(a):
Jé, tak nejsem jediná.. Nám si kozy prokousaly na jaře plot k sousedovi, a nažraly se všeho, co našly - narcisky, tulipány a skončily u rododendronu. Našla jsem je všechny se skřípajícími zuby a šílenou pěnou u huby. Naštěstí je přivolaný vet zachránil, jen jedna se ještě dva dny tvářila, že stejně chce umřít. Ale bohužel, hodně špatnou zkušenost mám s tisem. Pořád říkám chlapům, když dělají v lese dřevo, ať kozám přivezou větvičky, mají je strašně rády.. No a oni přivezli, kdo ví proč,ostříhaný tis. Výsledek byl dvě mrtvé kozy. A ještě se se mnou hádali, že to tis není a kozy umřely na něco jiného
. Takže já se na to tak úplně nespoléhám,že kozy bezpečně poznají co je jedlé

niki.26
napsal(a):
Jé, tak nejsem jediná.. Nám si kozy prokousaly na jaře plot k sousedovi, a nažraly se všeho, co našly - narcisky, tulipány a skončily u rododendronu. Našla jsem je všechny se skřípajícími zuby a šílenou pěnou u huby. Naštěstí je přivolaný vet zachránil, jen jedna se ještě dva dny tvářila, že stejně chce umřít. Ale bohužel, hodně špatnou zkušenost mám s tisem. Pořád říkám chlapům, když dělají v lese dřevo, ať kozám přivezou větvičky, mají je strašně rády.. No a oni přivezli, kdo ví proč,ostříhaný tis. Výsledek byl dvě mrtvé kozy. A ještě se se mnou hádali, že to tis není a kozy umřely na něco jiného
. Takže já se na to tak úplně nespoléhám,že kozy bezpečně poznají co je jedlé
Pro pobavení : V Liberci, v jedné poměrně nóbl restauraci, dávali při zvěřinových hodech větvičky tisu jako oblohu. Moc se divili, když host protestoval - byl znalec. Že prý je jedno, co tam dají, přece to stejně nikdo nejí.
.
dobrý den
mám kozu a kozla oba jsou čistí kameruni. Ale kozenka má velmi ráda tento keřík, ale já nevím jestli je jedovatý nebo ne protože z něj vytéká takové bílé mlíčko. fotky zde
http://imageshack.us/photo/my-images/43/kek5.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/638/kek4.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/811/kek3.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/13/kek2m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/405/kekm.jpg/
děkuju
romus145
napsal(a):
dobrý den
mám kozu a kozla oba jsou čistí kameruni. Ale kozenka má velmi ráda tento keřík, ale já nevím jestli je jedovatý nebo ne protože z něj vytéká takové bílé mlíčko. fotky zde
děkuju
vy chováte kozy v obyváku ?!?

romus145
napsal(a):
dobrý den
děkuju
Já jsem z toho nějaká zmatená proč jsou tam vyfocený větvičky v pokoji ? Proč jste nevyfotila celý keřík, jak roste venku ?
Podle toho nepoznám co to je a oni k tomu mají normálně přístup nebo jim to trháte a dáváte žrát ? Jestli k tomu můžou, tak z toho stejně nic nezbyde, protože to celý sežerou a keř zahyne, mně takhle odešly všechny keře, stromky, kytky ...
jak jsou kozičky staré ? Ty moje spolu počali na 5 měsících a jak kozička porodila, musel ji snad oplodnit ten den porodu, protože koza má bříško a tak čekám tento měsíc narození dalších kůzlátek. A kozlík se nechoval ke kůzlátkům dobře, trkal je, proto musel být zvlášť, tak abyste taky neměli tento samý problém.
tak já sem to ulomil přes plot. Oni se k tmu nedostanou, ale koza k vůli tomu skáče přes plot. Vyfotím tedy celý keřík.
jen mne ještě zajímá jestli máte stejný názor na tuto potravu.
nevím zda mohou žrát
vejce
trnky
pšenici
slunečnici
kukuřici
děkuju u tohoto si nejsem jist
a kozenky mají 3 měsíce

Koza je bíložravec, ne ? Tak vejce by asi neměla jíst Pšenice nadýmá, chovatelé tu psali, že jim kozičky po přežrání pšenice umřely, ale zas mi bylo řečeno, že pšenici je dobré dávat, aby měla mléko, ale tak max. hrníček denně. Vaše ji tedy nepotřebují, protože kozička nekojí mláďata a kamerunské nejsou na dojení.
no možná to zní velmi podivně, ale zrovna vajcama se u nás v družstvě léčily některé průjmy u telat - když bylo tele slabý, nanicovatý, každou chvilku posraný, přivezly se ze slepičárny neprodejný křapky, tečáky a blaňáky, tele dostalo každej den pár vajec do huby i se skořápkou - zabíralo

Takže na průjem syrová vejce zabíralo by to na kozy ?
Ty naše kozy seberou i psovi kost a sežerou ji A slepicím jdou na knedlíky, na kolínka ....
Já je se slepicema nemám, ale jak se otevřou vrátka, vtrhnou tam a koukají co by jim tam sebraly
Musím Vám dát za pravdu. Rododendron je opravdu nevyspitatelná rostlina. Mám dvě kozy, starší z nich, si z něho občas utrhne větvičku a bez problémů stráví, ale mladší s ním má veliké problémy. Minulý týden oholila dvě mladé větvičky a během dne začala být smutná a neposkakovala jako obvykle, přes noc se objevil průjem a ráno už byla na umření. Naštěstí máme rychlého a zkušeného veterináře, který jí dal dvě injekce a léky, druhý den také a Rozárka se uzdravila. Týden byla na dietě a teď jí musíme přivazovat, aby se k žádným takovým keřům nebo okrasným kytkám nedostala. Thuje, ale bez problémů likvidují obě naše kozičky.

brozak
napsal(a):
Musím Vám dát za pravdu. Rododendron je opravdu nevyspitatelná rostlina. Mám dvě kozy, starší z nich, si z něho občas utrhne větvičku a bez problémů stráví, ale mladší s ním má veliké problémy. Minulý týden oholila dvě mladé větvičky a během dne začala být smutná a neposkakovala jako obvykle, přes noc se objevil průjem a ráno už byla na umření. Naštěstí máme rychlého a zkušeného veterináře, který jí dal dvě injekce a léky, druhý den také a Rozárka se uzdravila. Týden byla na dietě a teď jí musíme přivazovat, aby se k žádným takovým keřům nebo okrasným kytkám nedostala. Thuje, ale bez problémů likvidují obě naše kozičky.
Tak thůje naše žerou, už totálně zdevastovali 5 a úplně uschly, museli jsme je vykopat, ty byly na pozemku, kde se pasou a pak máme ještě za plotem,tak jak se nahýbají přes plot okusují větvičky a když je pustím za plot, hned zamíří ke thůjím a škubou kůru :-(
Takže jim to nic nedělá ani neměla koza problémy když byla březí ani s porodem, jak někdo psal,že to vyvolá předčasný porod nebo potrat.
brozak
napsal(a):
Moc ráda bych věděla, co dal veterinář kozičce za injekce a léky. Ten náš o ničem takovém neví, jediné co doporučil, prolívat kozu ruminalem nebo něčím podobným. Otráveným kozám to tedy nepomohlo...

Dobrý den všem, chtěla bych se zeptat : můžu dát kozám nať od česneku? Někde jsem našla, že mladá nať je jedlá a výborná i v člověčí stravě, ale co starší nať ze sklízeného česneku? Není to třeba jako s natí bramborovou?
Naše kozy zlikvidovali jak malou thuji,tak i ten plazivej humus kolem baráku co nevím jestli je břečt'an bo jak se to jmenuje,dál keřík nějakého angreštorybízu,o kterém řek dlouholetý chovatel koz,že je hořký a chutnat jim nebude a ted vozíme z lesa dřevo a úplně blázní po kůře z borovic,stavíme hranici u plotu a na co dosáhnou to oholí. A když jsou na pastvě tak jim chutnaj čerstvý kopřivy.
...totéž se nám stalo v Dřevjance ve ŠtramberkuBylo to krátce po té, co ve zprávách mluvili o smutné události: 18tilété dívce někdo dal větvičku tisu, aby si z toho uvařila čaj... Ona to udělala, večer, a za čtyři hodiny zemřela
Doktoři, co se snažili ji zachránit, prý volali až na specializované pracoviště do Prahy, kde jim sdělili, že na tento druh otravy protilátku nemají. Od té doby se na všechny tisy v mém okolí mračím, a ten náš musel hned ze zahrady pryč. Petra od lesa
máme teď od jara novou pastvinu,bývalou okrasnou zahradu,tis ani rododendrony tam sice nerostou,ale spousta kytek,tulipány,rúzné máky,modřence,narcisky,petrklíče a spousta jiných které ani neznám,chceme tam nahnat ovečky i kozy,doufám že se s tím poperou bez problémů,nedá se to všechno vyklučit,máte stím někdo skušenost?

Nevíte prosím co je tohle za rostliny ? Koupil jsem si kozy aby vypásly louku s lesíkem,a tohle roste snad všude, vyroste to do cca 0,5m do výšky má to dost silné stonky, dnes jsem si všiml že má jedna koza průjem a druhá plive zelenou kaši... venku je nechávám cca zatim 2hod.denně,aby si navykly na zelený, jen doufám že to není jedovatý je to tady fakt všude......dík za odpovědi.....Z.L.

napsal(a):
2) detail
Ono to teprve raší. Zkuste se podívat na tužebník jilmový. Nebo jestli to pamatujete z loňska - tužebník je v plné vegetaci vysoký až do 1m, smetanově bíle kvete.

Moc děkuju za vaše názory a rady, opravdu to vypadá na ten tužebník jilmový, kvete to bíle a podle popisu kde se vyskytuje by to odpovídalo, píšou že má rád vlhké louky apod...roste právě přesně ve spodní části louky kde je dost vlhko,jinak je celá louka krásně zatravněná a částečně zalesněná nebojte trávy tady je až až , ale těchto dvou rostlin jsem se lekl myslel jsem že koza nevypase to co by jí mohlo ublížit ale podle některých názorů zde na fauně jsem pochopil že to tak není.....no uvidíme co bude dál nechám kozy jeden dva dny na seně a snad to bude dobrý, snad to byl jen rychlý přechod ze sena na trávu a na bylinky,,,,foto je z procházky a ze seznamování s výběhem..... .... Z.L.
Za ty ořešáky Vám budou vděčné, je to přírodní odčervovadlo stejně jako žaludy a dubové listí. Rostlinek bych se taky nebál, spíš bych už moc nestudoval jedovaté rostliny pro kozy, naše kozy spasou všechno, ořechy, břečťan, buk, dub,túje, bodláky a já nevím co si kdo ještě vymyslel, že je to jedovaté a žijí spokojeně dál, některé už přes 13 let. Radím hodit tyto informace za hlavu. Renda - farma Bažina

Mám kozu feťáka. Kdybych ji nechala, tak spase i konvalinkový vršek. Nezadržitelně ji přitahuje, dělá že nic, že nic, udělá si okliku a nakonec tam skončí. A vyhnat ji musím klackem.