Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2011 19:38
radulkav

XXX.XXX.244.234

Zdravím všechny a znovu prosím o radu.Koupila jsem dvě kozičky.Mají mít rok a mají byt připuštěné.Pásly se ale volně s kozlem a nikdo neví kdy mají termín.Jedna už má trochu vemínko a velké bříško.Druhá má bříško menší a vemínko prázdné(nevím jestli je vůbec březí).Chtěla bych si je pohlídat abych nepřišla o ně nebo o kůzlata a tak bych ráda věděla jak u kozy poznám blížící se porod.Mám zkušenosti s hřebením nebo telením.
Na fotce jsou ony.Bílá Rosita-u té si nejsem březostí úplně jistá a hnědá Elizabeth-už se jí nalévá vemínko.Bříška se na fotce bohužel hůř odhadují protože jsou v zimním kabátě ale i tak prosím o názor.Děkuji

18.2.2011 19:40
radulkav

XXX.XXX.244.234

Obě holky zepředu.Fotky jsou jen z mobilu takže nic moc.

18.2.2011 20:22
danurba

XXX.XXX.40.197

jakmile se naleje hodně vemínko, můžete to čekat do dvou týdnů

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2011 01:54

Zdravím,nám se kůzlátka narodila včera ráno, ani jsme nic netušili, asi tak 1-2 týdny před porodem jsem pozorovala,že kozičce vytéká z rodidla bílý výtok, tak možná podle toho byste mohla poznat blížící se porod ?
smajlík
Budu ráda,když se mi ozvete, jak to všechno dopadlo. Martina. martkaba@seznam.cz

19.2.2011 01:58

Naše Mája vypadá jako ta Vaše hnědá smajlík
Od kud jste ? My z Benátek nad Jizerou.

19.2.2011 07:49
radulkav

XXX.XXX.244.234

My jsme ze Vsetína.A jak je Vaše Mája velká?Lízinka je prcek.Je mi tak po kolena.

19.2.2011 10:31
roklanka

XXX.XXX.215.55

Podle břicha a fotografií se určuje březost špatně. To jsou mladé kozičky? Březost je někdy patrná na pravé straně břicha,na levé je bachor.Dalším ukazatelem je vemínko,břicho klesne ,výtok. Odhadovat podle fotky,je jak věštění z křišťálové koule. Pokud jsou březí,dočkáte se.

20.2.2011 09:11

radulkav napsal(a):
My jsme ze Vsetína.A jak je Vaše Mája velká?Lízinka je prcek.Je mi tak po kolena.

Naše Mája je velká (změřím ji), koupili jsme ji, když ji byly 3 měsíce a zabřezla na 6 měsích, ani jsme si nevšimli,že by se prskala.

20.2.2011 09:20
radulkav

XXX.XXX.244.234

Hlavně že kozlík si všiml:-).A porod byl bez problémů?Já mám o ni strach že je tak malinká(netuším jaké je to plemeno tak to třeba není tím brzkým připuštěním-vůbec nevím kolik jí bylo když zabřezla a o jádru si mohla nechat zdát).Navíc je hodně plachá tak ji nechci ještě víc stresovat kontrolou vemínka atd. Kamarádka měla taky prvničku a jí kůzlátka sice přežili(koza rodila se starší kolegyní a ta se o kůzlátka po porodu postarala-olízala atd.),ale nepřijala je.Já mám dvě prvničky tak takové štěstí mít nebudu.Teda pokud vpořádku odrodí.Sousedka co chovala dřív kozu mě "uklidňuje" že když si prý koza usmyslí že zdechne,tak jí nic nepomůžesmajlík.

20.2.2011 10:14

radulkav napsal(a):
Hlavně že kozlík si všiml:-).A porod byl bez problémů?Já mám o ni strach že je tak malinká(netuším jaké je to plemeno tak to třeba není tím brzkým připuštěním-vůbec nevím kolik jí bylo když zabřezla a o jádru si mohla nechat zdát).Navíc je hodně plachá tak ji nechci ještě víc stresovat kontrolou vemínka atd. Kamarádka měla taky prvničku a jí kůzlátka sice přežili(koza rodila se starší kolegyní a ta se o kůzlátka po porodu postarala-olízala atd.),ale nepřijala je.Já mám dvě prvničky tak takové štěstí mít nebudu.Teda pokud vpořádku odrodí.Sousedka co chovala dřív kozu mě "uklidňuje" že když si prý koza usmyslí že zdechne,tak jí nic nepomůžesmajlík.

Tak teď jsem byla u Máji a její hřbet je k úrovni mého zadku :-)
Třeba ta Vaše hnědá je kamerunská ? smajlík A ta bílá je její sestra ? smajlík Ta je taky nějaká malá, že ? smajlík
Viděla jste jejich maminku ? Jak byla velká ? Možná je brzy odstavili, někdo je prý odstavuje ve dvou měsících, aby měli víc mléka od kozy. :-(

20.2.2011 10:17

Jo a porod byl bez problémů :-) přišla jsem do chlívku a už tam byla dvě kůzlátka :-)

20.2.2011 10:24
radulkav

XXX.XXX.244.234

Právě že rodiče k vidění nebyli a příbuzné nejsou.Bílá je o něco málo větší než hnědá,ale taky prcek.Mátka prý byla na mléko a dávala 5litrů.O hnědé nevím nic.Připuštěné by měly být kemerunským kozlem tak se uklidňuju že kůzlata budou malá a půjde to dobře.Když teď není tráva chodí ven tak na půl dne na řetízek ať jsou na čerstvém vzduchu a snažím se je vzít jednou až dvakrát denně na chvíli na procházku k ostružinám atd.,aby měly něco zeleného.Taky jim dávám do chlívku různé větve kvůli okusu a zábavě.Aby se mi nenudili.Dneska je ale dost hnusně tak budou doma.Jen tu procházku si neodpustíme.Ježiš už se mi o nich i zdávaá.Jednu noc rodím trojčata,pak jsem jednou našla dvě mrtvá kůzlata,prostě samé lepší... Takhle jsem snad neprožívala ani první hříběsmajlík

20.2.2011 13:50

Kozičkám je rok a jak dlouho je máte ? Vy jste je kupovali na trhu,že jste neviděli jejich mámu ? smajlík
Bílá kamerunská nebude, ty bílé nejsou. Jestli můžu vědět, kolik stály ty kozičky ?

20.2.2011 15:31
danurba

XXX.XXX.40.197

Je zajímavé, že všechny kozičky, co jsou kde na prodej měly matku vynikající dojnici, co dávala 5 litrů... Chovatelé jsou v tom horší než rybáři. Nikdo vám nepoví, že matka byla mrcha, co nechtěla stát při dojení, trkala a dávala 2 litry smajlík.
Jinak taky mám dvě malé kozy, jedna je hnědá po bílé matce a hnědém otci, teď má druhé kůzle, vloni dojila kolem 3 litrů. Druhá koza mi je asi po kolena je po bílé matce a AN otci, ale z nubijáka nemá vůbec nic, zato jeí syn vloni vypadal jako čistý AN. Ta by sice dojila dost, kdyby se nechala bez problémů podojit, ale je to mrcha praštěná, kterou lze podojit pouze za asistence aspoň jednoho dalšího člověka.
Ostatní kozy mám velké a dojí tak mezi 2-3 litry. Velikost kozy a její dojivost spolu moc nesouvisí.

20.2.2011 17:43
radulkav

XXX.XXX.244.234

Mám je týden.Zpočátku byli trochu divoké,ale díky suchému chlebu už jsme kamarádky.Hnědá je sice pořád trochu plašší ale aspoň už se nekoná okružní cval kolem chlívku ,když ji chci uvázat abychom mohly jít ven.Dneska už hezky stála.Ale ještě to chce čas.Kupovala jsem je od pána který chová ovce a kozy mu prý dovlekla dcera i s kozlem.Měl tyhle dvě kozičky a dva kozly.Upřímně bych byla radši kdyby ani moc nedojili.Mám je hlavně pro radost a pokud budou kůzlata stíhat pít(aby nebyly záněty),tak dojit nehodlám.Na to máme krávu.Kůzlata míní manžel obědvatsmajlík,Z toho mám už teď trauma.Stály mě 1500kč jedna s tím že jsou připuštěné.U bílé mám ale vážné pochybnosti.Možná ale bude mít jen pozdější termín.S kozama zkušenosti nemám.

20.2.2011 19:24

Hm, kdo ví jak to bylo, pán už byl druhý majitel,to jste je koupila na inzerát ? Já jsem koupila Máju na Bazoši za 600 Kč a jsem ráda,že jí mám od kůzlátka, když jsme ji vezli od Liberce, seděla mi v autě na klíně :-)

20.2.2011 19:30

Rosita má gerličky, víte co myslím ? :-) To se mi líbí a ještě když mají kozičky bradkusmajlík

20.2.2011 19:36
radulkav

XXX.XXX.244.234

Ona dcera prý má kozy na mléko a je jí líto kůzlata mordovat tak to pichla taťkovi.Jenže ten je eko-zemědělec a kozy nejsou značené,tak je dal hned na inzerát.A já jsem nechtěla čekat až se začnou rodit kůzlata,protože to byl lék na bolavé srdíčko.Toužila jsem po nich dlouho ale manžel nechtěl.Nedávno jsem ale v 18tt potratila chlapečka a jak viděl v jakém jsem stavu tak svolil.No a tyhle byly první, které jsem v okolí našla.Tak teď u nich relaxuju a už je mi fajn.Teď musím jen vyřídit papírování,kdyby nás vyhmátla kontrola.Po nenekozemědělcích sice tak nejdou,ale co kdyby....

20.2.2011 19:42
radulkav

XXX.XXX.244.234

Gerličky jsou takové ty výrůstky pod líčkama?Elisabethka to nemá.Taky jsem na to koukala.Ona je taková ta typická koza-všude vleze,všechno ji zajímá a jak zjistila,že nosím po kapsách chleba,tak mě věčně šacuje:-).Taková suverénka co ji nic nerozhodí.

20.2.2011 19:46
vuznice

XXX.XXX.112.167

radulkav napsal(a):
Mám je týden.Zpočátku byli trochu divoké,ale díky suchému chlebu už jsme kamarádky.Hnědá je sice pořád trochu plašší ale aspoň už se nekoná okružní cval kolem chlívku ,když ji chci uvázat abychom mohly jít ven.Dneska už hezky stála.Ale ještě to chce čas.Kupovala jsem je od pána který chová ovce a kozy mu prý dovlekla dcera i s kozlem.Měl tyhle dvě kozičky a dva kozly.Upřímně bych byla radši kdyby ani moc nedojili.Mám je hlavně pro radost a pokud budou kůzlata stíhat pít(aby nebyly záněty),tak dojit nehodlám.Na to máme krávu.Kůzlata míní manžel obědvatsmajlík,Z toho mám už teď trauma.Stály mě 1500kč jedna s tím že jsou připuštěné.U bílé mám ale vážné pochybnosti.Možná ale bude mít jen pozdější termín.S kozama zkušenosti nemám.

Koupě kozenky je loterie, nikdy nevíte, co koupíte. Já jsem v létě koupila na Aukru!!!! kozenku za pár korun, s tím, že jsem si myslela, že když nadojí 2l, tak to bude sláva.smajlík Holka se za týden aklimatizovala a dojila skutečně 5l, je to údernice, hodná, drží při dojení, prostě miláček. Tak jsem nelenila a odkoupila jsem i její dcery, dvojčata, jednu bílou, druhou hnědou a uvidím jestli jsou po matce. V dubnu čekám přírustky a teším se na kůzlata, jehňat mám plný dvůrsmajlíksmajlíksmajlík Vůznice

20.2.2011 19:50

Já jsem tomu říkala cinkrlátka :-)) a pak jsem si přečetla,že to jsou gerličky :-)

20.2.2011 19:52

Vy máte kozenky s bradkou ? smajlík

20.2.2011 19:57
agentka

XXX.XXX.158.141

u nás se tomu říkají zvonečky - co kraj to jiný název :)

20.2.2011 20:00
radulkav

XXX.XXX.244.234

Já ani netušila že se na Aukru dá koupit koza.A to tam jukám pravidelně shánět věci pro syna.
Gratuluju k dobré volbě.Já uvidím co z těch mých holek bude.O nějakém osahávání vemínka si zatím nechávám zdát.Považuju za úspěch že se nechávají hladitsmajlík.Ale časem se to snad poddá...A bradku nemá ani jedna-škoda

S tím co se Vám stalo je mi moc líto, taky jsem zažila podobné ošklivé chvíle a snažila jsem ten smutek zahnat, zašla jsem do útulku, vybrala si kočičky,bylo mi líp,ale záhy jsem zjistila,že jsou nemocné,kočička umřela a zas mi bylo zle, kocour se naštěstí vyléčil ... jestli chcete, písněte mi na email.

vuznice

XXX.XXX.112.167

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy máte kozenky s bradkou ? smajlík

Domnívám se, že každá hnědá koza má bradkusmajlíksmajlík. Náš kozel taky:-)):-)) Vůznice

20.2.2011 20:03

Tak to chce si pořídit kozla:-) ten bude mít bradku smajlík

20.2.2011 20:05

Já mám hnědou a nemá bradku :-(, ale má rohy smajlík

20.2.2011 20:11
vuznice

XXX.XXX.112.167

radulkav napsal(a):
Já ani netušila že se na Aukru dá koupit koza.A to tam jukám pravidelně shánět věci pro syna.
Gratuluju k dobré volbě.Já uvidím co z těch mých holek bude.O nějakém osahávání vemínka si zatím nechávám zdát.Považuju za úspěch že se nechávají hladitsmajlík.Ale časem se to snad poddá...A bradku nemá ani jedna-škoda

Taky jsem to netušila, ale náhoda je blbec, náhodou jsem dala do vyhledávače kozu, byla poblíž, tak jsem na ni ťukla a vyšlo to!!!! Vůznicesmajlíksmajlík

20.2.2011 20:16
radulkav

XXX.XXX.244.234

Mě ty moje holky moooc pomohly.Ale tak trochu se bojím abych nedopadla podobně jako Vy s kočičkama.Proto tak stresuju kvůli tomu porodu.Kdybych aspoň věděla termínsmajlík.

20.2.2011 20:21
radulkav

XXX.XXX.244.234

Ten je kráásný.Já kozla mít nemůžu.To by nás sousedi asi zlynčovali.Stačí že nám tolerujou prasata,krávu a koně.Ale cap je většinou přece jen víc cítit.I když kámoška má úžasného rohatého krasavce s bradkou a ten je vpohodě.Za to ho každou chvíli honí po střeše.

20.2.2011 20:25
vuznice

XXX.XXX.112.167

radulkav napsal(a):
Ten je kráásný.Já kozla mít nemůžu.To by nás sousedi asi zlynčovali.Stačí že nám tolerujou prasata,krávu a koně.Ale cap je většinou přece jen víc cítit.I když kámoška má úžasného rohatého krasavce s bradkou a ten je vpohodě.Za to ho každou chvíli honí po střeše.

Kozel je v pohodě, je ho cítit jenom když se kozenky prskají, jinak ne, ale i to stačí, aby k nám v tu dobu nikdo nejezdilsmajlík Vůznice

20.2.2011 20:26

Já mám kamerunského a rád se nechává drbat.

20.2.2011 20:38
radulkav

XXX.XXX.244.234

Jak jsme ty kozy odváželi byli s kamerunským kozlem a ten měl teda sílu.Jak foukal vítr od něho byl cítit na pět metrů.A to bylo venku.Tak toho jsme teda razantně odmítli i když nám ho stejně razantně nabízeli.Ono asi záleží jak který....Jo a když už jsme u těch kozlů-o kolik větší může být kozel proti koze?Aby pak třeba nebyl problém při porodu kvůli velkým kůzlatům.

20.2.2011 20:42
radulkav

XXX.XXX.244.234

Jo a ještě jedna perlička.Kozy mám ustájené ve stodole se dvěma koňmi a jeden ten kůň patří kamarádce.No a ta jak přišla tak prý že jí smrdí kozy.No a jeden nejmenovaný prý že tak si je umyj.....smajlík

20.2.2011 21:36

Ten kamerunský byl jak velký oproti kozičkám ?

21.2.2011 08:18
radulkav

XXX.XXX.244.234

Zhruba stejný jako ta menší.

21.2.2011 08:39
radulkav

XXX.XXX.244.234

Já chci najít v okolí Vsetína vhodného kozla,kdyby byla Róza jalová a začala se prskat,abych byla připravená.Teď vím jen o samých velkých-masných i mléčných.Proto se ptám o kolik můžou být větší.

21.2.2011 10:01

Ale vždyť ji nemusíte dávat připouštět,pokud nechcete kozí mléko a máte ji jen na mazlíka ? Nebo chcete mít větší stádo nebo kůzlátka prodávat ? Protože jak jste psala, manžel je chce k obědu a to je Vám líto. smajlík

21.2.2011 10:46
radulkav

XXX.XXX.244.234

To je to že z nich musí být nějaký užitek,aby manžel moc nevrčel.Takže aspoň nějaké to kůzle na gril(časem to chci usmlouvat že kozičky zkusím prodat a na jídlo jen kozlíky:-)).

21.2.2011 10:57

Pro mě by to bylo hrozný smajlík Já bych k tomu nikdy nesvolila smajlík

21.2.2011 11:23
radulkav

XXX.XXX.244.234

Taky nevím jak to přežiju.Ale do pozimu daleko tak snad něco vymyslímsmajlík

21.2.2011 11:28
danurba

XXX.XXX.204.155

A co tedy děláte vy s kozlíky? To je necháváte všechny na mazlíky?

21.2.2011 12:46
jecmi

XXX.XXX.164.145

agentka napsal(a):
u nás se tomu říkají zvonečky - co kraj to jiný název :)

My tomu říkáme oringličky. ječmi

21.2.2011 13:06

My máme jednoho kozlíka na mazlíka a nestihli jsme ho ještě vykastrovat.

21.2.2011 13:09

Nedávat kozu připouštět a když budou náhodou kůzlátka, nechat si je na mazlíky a kozlíky vykastrovat smajlík

21.2.2011 14:44
danurba

XXX.XXX.204.155

Jenže když máte kozy na mléko, připustit je musíte. A všichni kozlíci se bohužel do chovu prodat nedají, tolik zájemců není.

21.2.2011 19:14
anyt

XXX.XXX.199.220

radulkav napsal(a):

Jak který kozel, náš Poldík smrdí na metr i na podzimsmajlík Předchozí kozel smrděl na 50metrů:-))Any

21.2.2011 23:01

Jenže to není případ té paní ani můj, ona nemá kozy na mléko,jak psala,nechce kozí mléko,protože mají krávu,ačkoliv já jsem toho názoru,že kozí mléko je lék a kravské zahleňuje. Já bych kozí mléko chtěla, ale jsem si vědoma toho,že ho získám jen tak,když budu kozu připouštět a kůzlátka pak skončí na taíři,což je mi líto.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík