Je možné připustit ovci nebo kozu beranem nebo kozlem neplemeným, bez POP ??
Zdravím , chtěl bych se zeptat jestli je možné připustit ovci nebo kozu beranem nebo kozlem neplemeným, bez POP ??
Technicky to jistě jde, ale neporuším nějaký zákon nebo vyhlášku ?
Nejsem v kontrole užitkovosti.
Jsem registrovaný chovatel, ale vše mám jen pro vlastní potřebu.
Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lamero
napsal(a):
Každý tady tvrdí připouštím jen pro svou spotřebu a pak je inzerce plná nabídek "čistokrevných" zvířat bez PoP. A už to jede. Já bych to trestal
Dělá se to i když se to, jak napsal někdo nade mnou, nemá. Jenže někdy je to těžké. Když ona se ta koza prská 2 dny ( jestli se nepletu), plemenný kozel je 50km daleko, vy nemáte auto k dispozici a nebo jen na hodinku a neplemenný kozel je ve vsi, tak co uděláte? Když tedy máte kříženku a "hobby" chov.
A i když připustím plemeníkem a nepůjdu do kontroly užitkovosti ( při jedné čistokrevné koze ), tak kůzlata po ní budou čistokrevná bez PoP. Tak proč byste mě hned střílel ? Kontrola užitkovosti přece není povinná.
Ze zákona je povinnost připouštět plemenným kozlem /beranem.
Ovšem praxe je v dosti případech bohužel jiná. Tím neříkám, že někteří kozlové či berani bez PP jsou špatní, ale alespoň by se po nich neměli pouštět potomci /samci/ dál do chovu, ale měli by se nechat jen na porážku. Jehničky ještě jakžtakž...pokud je pěkná v typu, tak proč ne. Ne každý chce čistokrevnou kozu/ovci.
A navíc, bohužel v inzerci najdete spoustu kříženců. A dávat dál do chovu křížence? Proč to? Otec by měl přece mít co nejlepší kvality, jelikož on ovlivňuje všechny potomky ve stádě. A to takový kříženec jen špatně splní, ne?
Bohužel ne u všech plemen se najde dost plemeníků, ale to jsou spíš výjimky....a velmi často jen tzv. hobby plemena.
Někteří chovatelé si stále pletou připouštění plemenným kozlem nebo beranem s chovem čistokrevných zvířat,nebo
s kontrolou užitkovosti.Cílem připouštění plemeníky po matkách s prověřenou užitkovoctí je, aby se užitkovost posunovala
směrem dopředu. To, co tady čtu v příspěvcích,že koza dojí 2 l,je užitkovost, která tady byla před asi osmdesáti dvěma roky
naž se začala u nás provádět kontrola užitkovosti,když do této doby zapouštěli chovatelé kozy kozlem, jaký byl zrovna
poruce.
lavacca
napsal(a):
Ze zákona je povinnost připouštět plemenným kozlem /beranem.
Ovšem praxe je v dosti případech bohužel jiná. Tím neříkám, že někteří kozlové či berani bez PP jsou špatní, ale alespoň by se po nich neměli pouštět potomci /samci/ dál do chovu, ale měli by se nechat jen na porážku. Jehničky ještě jakžtakž...pokud je pěkná v typu, tak proč ne. Ne každý chce čistokrevnou kozu/ovci.
A navíc, bohužel v inzerci najdete spoustu kříženců. A dávat dál do chovu křížence? Proč to? Otec by měl přece mít co nejlepší kvality, jelikož on ovlivňuje všechny potomky ve stádě. A to takový kříženec jen špatně splní, ne?
Bohužel ne u všech plemen se najde dost plemeníků, ale to jsou spíš výjimky....a velmi často jen tzv. hobby plemena.
To máte stejné jako u psů .... jen tam bohužel (nebo bohudík?) není dané zákonem připouštění pouze zvířetem s PP.
napsal(a):
Dělá se to i když se to, jak napsal někdo nade mnou, nemá. Jenže někdy je to těžké. Když ona se ta koza prská 2 dny ( jestli se nepletu), plemenný kozel je 50km daleko, vy nemáte auto k dispozici a nebo jen na hodinku a neplemenný kozel je ve vsi, tak co uděláte? Když tedy máte kříženku a "hobby" chov.
A i když připustím plemeníkem a nepůjdu do kontroly užitkovosti ( při jedné čistokrevné koze ), tak kůzlata po ní budou čistokrevná bez PoP. Tak proč byste mě hned střílel ? Kontrola užitkovosti přece není povinná.
Ano o to mi právě jde, někdo má dvě ovečky a chce pro vlastní potřebu jehňata a musí si podle plemenářského zákona pořídit plemeného berana za 10.000,- kč !!
Myslím že v tomhle případě by stačilo pořídit si berana z jiného chovu bez POP a jestli budou jehňata o pár kilo menší nebo jestli bude mít jedna ovce jedno jehně místo tří, je mi naprosto jedno.
Samozřejmostí je registrovat každé zvíře a očkovat.
Je spousta lidí kteří kašlou na plemenářský zákon a ani se jim nedivím.
Měla by být nějaká vyjímka pro "hoby chovatele" pro vlastní potřebu.
Koupit si kvuli dvěma bahnicím berana za 800,- nebo za 10.000,- a ještě pro něj jet (jako v mém případě) 250 km daleko...
To se na to spousta lidí vykašle a pak to vypadá tak že je spousta neregistrovaných chovů, kde neprobíhá ani pravidelné očkování. V mém okolí jsou desítky takových domácích chovů bez registrace, kde otec nakreje dceru atd...
Jen já blbec jsem si kvuli dvěma ovcím registroval chov a chtěl jsem dělat všechno správně , ale to se v našem státě nevyplácí.
na kozla i berana dostanete za celý rok zpětně dotace na krmný den (doufám že je nezruší jinak to bude blázinec ještě větší) - kozel se vám zaplatí hned v prním roce a to nepočítám že sním můžete veřejně připouštět a to vám taky nějakou kačku hodí. Berani jsou hold drahší, ale když ho nebudete chtít pořád měnit tak vám taky dlouho poslouží a za tři roky se zaplatí z dotací a další roky můžete dotace použít třeba na nákup sena či co budete chtít(podmínkou je jen jednou ročně odebrat krev a do konce září odeslat žádost o dotace) - nemusí to být zrovna šampion trhu který má ER může mít nižší třídu a tím bude levnější.

" Otec by měl přece mít co nejlepší kvality, jelikož on ovlivňuje všechny potomky ve stádě. A to takový kříženec jen špatně splní, ne? "
Když máte první kozy koupené bez rozumu a neměla jste zrovna šťastnou ruku, tak to ani sebelepší plemeník nezachrání.
napsal(a):
" Otec by měl přece mít co nejlepší kvality, jelikož on ovlivňuje všechny potomky ve stádě. A to takový kříženec jen špatně splní, ne? "
Když máte první kozy koupené bez rozumu a neměla jste zrovna šťastnou ruku, tak to ani sebelepší plemeník nezachrání.
Jistě , kozel který má POP je jistě zárukou kvality, Ale to že jiný kozel nemá nějaký "papír" ještě neznamená že je to kříženec, nekvalitní plemeník a neplodný chudák.
Když připustím čistokrevné plemeno kozy s čistokrevným kozlem (nepříbuzným) , nemohu přeci ve svém domácím hoby chovu nic zkazit.
agentka
napsal(a):
na kozla i berana dostanete za celý rok zpětně dotace na krmný den (doufám že je nezruší jinak to bude blázinec ještě větší) - kozel se vám zaplatí hned v prním roce a to nepočítám že sním můžete veřejně připouštět a to vám taky nějakou kačku hodí. Berani jsou hold drahší, ale když ho nebudete chtít pořád měnit tak vám taky dlouho poslouží a za tři roky se zaplatí z dotací a další roky můžete dotace použít třeba na nákup sena či co budete chtít(podmínkou je jen jednou ročně odebrat krev a do konce září odeslat žádost o dotace) - nemusí to být zrovna šampion trhu který má ER může mít nižší třídu a tím bude levnější.
Opravte mě jestli se mýlím , ale dotace na berena dostanu jen pokud jsem v kontrole užitkovosti.
napsal(a):
Ale rozhodně vám potomky nijak nezkazí. Ale po nějakém kříženci (kde bůhví jak je to s původem, ať si říká neregistrovaný chovatel co chce - u registrovaného si můžete jakžtakž ověřit, že v té době byl ve stádě ten a ten kozel), se můžete dočkat velkých překvapení. A málokdy to bude asi k lepšímu....
Dobrý den , ono všechno souvisí se vším , za 10000,- to už by musel být pořádný beran , plemenní beránci s POP se na aukcích běžně prodávají od 5000,- a staršího seženete klidně i za míň takže otázka je spíše to kdo chce dodržovat zákon a kdo ne , 800,- je cena tak nějaké vyřazené brakové ovce , i beránek na maso má cenu 2000,- když má 40kg a počítám jen 50Kč/kg , takže když pořídíte staršího pleneníka za 3-4tisíce rozdíl není velký a dotace vám ho za rok zaplatí takže je to jen pohodlnost těch nepoctivých na které ti poctiví zase doplatí jako obvykle ve všem, ML.
manil
napsal(a):
Aha, tak přece jsem se dozvěděl něco nového . Kde se žádá o dotaci na berana s POP ? CMSCH ?
O dotace na berana s POPse žádá na SCHOK. Když koupíte berana na aukci, kterou pořádá SCHOK,tak budete na svazu
zapsaný ,že jste majitel takového berana. Když koupíte staršího berana s POP od jiného chovatele,tak zavoláte nebo
napíšete na SCHOK do Brna,že beran změnil majitele.SCHOK žádosti posílá chovatelům k podepsání. Vy podepsanou
žádost odešlete zpět. To bude Vaše starost ohledně vyřízení dotace.
Pro ML: Toto už je podle mne úplná demagogie. Můžete mi vysvětlit jak jsou ti poctiví poškození tím, že si někdo připustí neplemenným beranem nebo kozlem. Můžeme se bavit jestli je třeba dodržovat podle mne nesmyslné zákony a dávat nesmyslné dotace. Jestliže si někdo ke dvoum ovcím koupí plemenného berana, to už by daňové poplatníky vyšlo pomalu levněji mu ty jehňata koupit již narostlé.
lesakm
napsal(a):
Dobrý den , ono všechno souvisí se vším , za 10000,- to už by musel být pořádný beran , plemenní beránci s POP se na aukcích běžně prodávají od 5000,- a staršího seženete klidně i za míň takže otázka je spíše to kdo chce dodržovat zákon a kdo ne , 800,- je cena tak nějaké vyřazené brakové ovce , i beránek na maso má cenu 2000,- když má 40kg a počítám jen 50Kč/kg , takže když pořídíte staršího pleneníka za 3-4tisíce rozdíl není velký a dotace vám ho za rok zaplatí takže je to jen pohodlnost těch nepoctivých na které ti poctiví zase doplatí jako obvykle ve všem, ML.
Naprostý souhlas. Celá republika je zaplavená kříženci čehokoliv s čímkoliv, hanba vystízlivět
Smyslem těch podle Vás nesmyslných dotací je, aby chovatelé používali plemeníky s prověřenou užitkovostí svých rodičů,
aby se zlepšila masná výtěžnost u jehňat a množství mléka u koz i v běžných užitkových chovech. Někteří chovatelé to však stále nemohou pochopit. Znám několik chovatelů ve svém okolí,kteří mají společného berana a půjčují si ho.Nemusí
mít každý kvůli dvěma ovcím plemenného berana.
Nejhorší na připouštění kozli neznámého původu je, že pak chovatelé prodají kozičku zájemci s tím že je po výborné dojnici,
jenže ona dcera může nadojit velký prd,protože tatínek jí dal do vínku akorát pěkné zbarvení. Pak přijde velké zklamání.
Zákony jsou od toho aby se dodržovaly , pokud jsou špatné má se tlačit na to aby se změnily a ne že si každý bude dělat co se mu líbí (jak to tu ostatně funguje) to potom není právní stát ale anarchie a podle toho to tady taky vypadá , vše souvisí se vším a pokud někdo připoští bůhví čím a odchová pouliční směs kterou potom aby vůbec prodal nabízí hluboko pod jakoukoli nákladovou cenou tak samozřejmě poškozuje ostatní tím že bourá normální ceny , potom za námi chodí lidé pro jehňata a jsou skálopevně přesvědčeni že 500,- je normální cena za jehně což samozřejmě není takže je posíláme domů ať si to zkusí za ty peníze odchovat sami , s pozdravem ML.
Co je cílem šlechtění a používání prověřených plemeníků je mi jasné. Ale ty dotace jsou pro mne přesto nesmyslné. Kvalitní plemeníci se mají používat, protože přináší konkurenční výhodu. Kdo používá mizerné berany na připouštění (ať už plemenné nebo neplemenné) ať si klidně zkrachuje. Co je špatného na tom, že mizerné jehňata prodá za mizerné peníze. To je jako by si prodejci mercedesů nebo BMW stěžovali, že Dacie jim kazí ceny. Jestliže zákazníkovi stačí horší kvalita, ať ji má.
Tyto názory mám, ač sám produkuji plemenná zvířata, i když ne u ovcí, ale u skotu.
pjetr
napsal(a):
Co je cílem šlechtění a používání prověřených plemeníků je mi jasné. Ale ty dotace jsou pro mne přesto nesmyslné. Kvalitní plemeníci se mají používat, protože přináší konkurenční výhodu. Kdo používá mizerné berany na připouštění (ať už plemenné nebo neplemenné) ať si klidně zkrachuje. Co je špatného na tom, že mizerné jehňata prodá za mizerné peníze. To je jako by si prodejci mercedesů nebo BMW stěžovali, že Dacie jim kazí ceny. Jestliže zákazníkovi stačí horší kvalita, ať ji má.
Tyto názory mám, ač sám produkuji plemenná zvířata, i když ne u ovcí, ale u skotu.
Myslím, že smyslem dotací je právě nabídnout možnost těm, kteří by sáhli po tom bez původu, aby si pořídili plemeníka s tím, že se jim za 2-3 roky z dotací sám zaplatí a tudíž budou mít stejný výdaj jako s tím neplemenným. A přitom se zlepší i kvalita nabízených mláďat, která půjdou dál do chovu. A pokud by tohle udělal každý, tak se užitkovost zvýší u všech ovcí, nejen u těch plemenných. Což není k zahození, ne?
Jestliže je plemenný beran jen výdaj navíc, tak je něco špatně. Plemenný beran se má zaplatit tím, že je po něm lepší potomstvo, s lepší užitkovostí, to znamená větší tržby pro mně. Co mně je do toho jestli se zlepší užitkovost všech ovcí. To by jsme také mohli začít zakazovat plemena se špatnou užitkovostí a povolit jen pár vybraných plemen s nejlepší užitkovostí. Jakou užitkovost má třeba quessantka, ale kdo chce, ať si ji chová.
pjetr
napsal(a):
Jestliže je plemenný beran jen výdaj navíc, tak je něco špatně. Plemenný beran se má zaplatit tím, že je po něm lepší potomstvo, s lepší užitkovostí, to znamená větší tržby pro mně. Co mně je do toho jestli se zlepší užitkovost všech ovcí. To by jsme také mohli začít zakazovat plemena se špatnou užitkovostí a povolit jen pár vybraných plemen s nejlepší užitkovostí. Jakou užitkovost má třeba quessantka, ale kdo chce, ať si ji chová.
Ta quessantka (ovce ouessantská) má "užitkovost" trochu jinde než je zvykem u "užitkových" plemen. Užitek je z ní ten, že pomáhá udržovat travnaté těžko obdělávatelné plochy a pokud máte potomstvo s PoP po plemenném beránkovi, tak i lepší prodejností za lepší peníze. Bohudík zájemců o plemená zvířata i u těchto oveček stále přibývá. To samé platí i o zakrslých kozách.
pro Pajcu: Krávy bohužel, není možno připustit jakýmkoliv býkem. Přečtěte si prosím ještě jednou příspěvek, na který reagujete. Píši tam, že pokud by byl plemenný beran jen výdaj navíc tak je něco špatně => má se sám zaplatit lepším potomstvem. Nebudu, ale nikomu brát jeho volbu používat jakéhokoliv berana nebo býka. Sám produkuji plemenná zvířata u skotu, ale přesto bych byl proto, ať si každý připouští čím chce. Povyšuji svobodu volby jiného nad můj osobní finanční zájem.
Ad dotace: Proč bych se měl zříkat všech dotací, když o jedné píšu, že je nesmyslná. A i u té platí: blbý kdo dává, blbější kdo nebere.
pro Lamero: Udržovat travnaté těžko obdělatelné plochy vám bude jakýkoliv kříženec se sebehorší užitkovostí. Že potomstvo po beranu sPOP je lépe prodejné píšu i ve svém předchozím příspěvku, takže se mnou v podstatě souhlasíte. Já nejsem proti používání plemeníků s POP, já jsem pro svobodu volby. Beran s POP si na sebe vydělá i bez dotace, a pokud to nedokáže tak je něco špatně. Nebudeme, ale přece rozhodovat za jiné, každý ať si používá co chce.
pjetr
napsal(a):
Samozřejmě, že by to tak nemělo být, ale většina lidí to tak nevezme. Pomyslí si, proč kupovat drahého plemeníka když můžu mít za pár kaček berana tamhle od Pepy? Nenapadne je, že potomstvo bude líp prodejné - zvlášť pokud bude jen pro jejich vlastní spotřebu (jídlo), tak je zrovna tento argument moc neoblomí.
Chovatel by se měl snažit svůj chov zlepšovat a produkovat mláďata na stejné, ale i vyšší úrovni než jsou rodiče. A to prostě bez plemenného berana/kozla nepůjde.
A jaký má užitek Quessantka? Jak již psal lamero zvládne vypásat hůž dostupné plochy. Narozdíl od nějakých kříženců je maličká takže ji uživí menší plocha. A je to nejproduktivnější plemeno ovce v poměru velikost x kg vlny. Váží 16-20 kg a vlny z ní je 1,5-2 kg. A i nich je potřeba, aby se vybírali berani pěkní v typu, aby byla jehňata pěkná a např. u beranů pak nedocházelo k zarůstání rohů, apod. Jelikož se jim již 4 roky věnuji, tak jsem za tu dobu viděla opravdu krásné, ale bohužel i hrozné kusy. A myslím, že je to škoda.
Pokud chovatel používá berana nebo kozla bez státního registru, vystavuje se nebezpečí pokuty do 50.000,- Kč u fyzických osob nebo do 500.000,- Kč u právnických osob.
Chov a použití plemenných beranů a kozlů v přirozené plemenitbě, je podporován státem a pokud chovatel uzavře s oprávněnou osobou (Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR nebo plemenářská organizace) smlouvu o zajištění přirozené plemenitby, dostává dotaci do 17,- Kč na l krmný den u plemenného berana nebo do 20,- Kč na l krmný den u plemenného kozla. Žádosti o dotace podávají chovatelé do 28. 9. 2002 Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR.
https://www.ifauna.cz/clanek/ovce-a-kozy/dobry-plemenik-pul-stada/1721/
lavacca
napsal(a):
Myslím, že smyslem dotací je právě nabídnout možnost těm, kteří by sáhli po tom bez původu, aby si pořídili plemeníka s tím, že se jim za 2-3 roky z dotací sám zaplatí a tudíž budou mít stejný výdaj jako s tím neplemenným. A přitom se zlepší i kvalita nabízených mláďat, která půjdou dál do chovu. A pokud by tohle udělal každý, tak se užitkovost zvýší u všech ovcí, nejen u těch plemenných. Což není k zahození, ne?
.......... ............ A pokud by tohle udělal každý, tak se užitkovost zvýší u všech ovcí, nejen u těch plemenných. Což není k zahození, ne?
Ano, pokud by to udělal každý, tak na dotacích zsíkáte asi 50,- Kč za rok a nebo NIC. Celková suma se dělí počtem žadatelů.
uska
napsal(a):
.......... ............ A pokud by tohle udělal každý, tak se užitkovost zvýší u všech ovcí, nejen u těch plemenných. Což není k zahození, ne?
Ano, pokud by to udělal každý, tak na dotacích zsíkáte asi 50,- Kč za rok a nebo NIC. Celková suma se dělí počtem žadatelů.
Takže vlastně jinými slovy, je lepší, když má plemeníka jen pár chovatelů.... a ostatní se vystavují pokutě 50.000,-. No, pěkný no...
Je zajímavé jak se tu každý ohání pokutou 50000 Kč u nepodnikající osoby. Byla již taková udělena? Víte, že ta samá pokuta vám hrozí za to jestliže vaše ovce nebo kozy mají přístup do vodního toku. Nevím o tom, že by někdo dostal pokutu za černého plemeníka. Ale vím o 20000 Kč pokutě, když fyzická nepodnikající osoba pustila 5 krav pít z řeky.
Ad užitkovost quesantek: Že, je to ovce s největší produkcí vlny jsem opravdu nevěděl. Ale k čemu to v současnosti je. Jaká je aktuální výkupní cena 2 - 7 kč/kg? A pokud se nemýlím tak barevná vlna se bere jako odpad a vezmou ji leda tak zdarma. A jestliže potřebuji vypást nějakou plochu, tak pro mne není žádná výhoda, že ovce toho míň sežere a já tam musím mít více kusů. Já bych zůstal u toho, že quesantky jsou pro radost.
pjetr
napsal(a):
Je zajímavé jak se tu každý ohání pokutou 50000 Kč u nepodnikající osoby. Byla již taková udělena? Víte, že ta samá pokuta vám hrozí za to jestliže vaše ovce nebo kozy mají přístup do vodního toku. Nevím o tom, že by někdo dostal pokutu za černého plemeníka. Ale vím o 20000 Kč pokutě, když fyzická nepodnikající osoba pustila 5 krav pít z řeky.
Ad užitkovost quesantek: Že, je to ovce s největší produkcí vlny jsem opravdu nevěděl. Ale k čemu to v současnosti je. Jaká je aktuální výkupní cena 2 - 7 kč/kg? A pokud se nemýlím tak barevná vlna se bere jako odpad a vezmou ji leda tak zdarma. A jestliže potřebuji vypást nějakou plochu, tak pro mne není žádná výhoda, že ovce toho míň sežere a já tam musím mít více kusů. Já bych zůstal u toho, že quesantky jsou pro radost.
radost + my např. máme na výpas sice kus pastviny, ale velké ovce to neuživí. A tak jsem z Quessanek nadšená, protože tak můžu mít ovečky, které vypasou a i se pomazlí.. Ne každý má přece hektary neudržované půdy.
JInak nevím, co výkup, ale např. ve VB je velmi populární zpracování vlny od Quessanek na šály, ponožky, apod. A využívá se právě toho, že jsou různě barevné a tak se vlna nemusí obarvovat. I když to u bílé samozřejmě jde.
A jedna perlička - víte, proč jsou Quessantky nejčastěji právě v černé barvě? Prý se obyvatelé ostrova D´Ouessant zaměřovali na chov černých ovcí zcela z praktických důvodů - muži (námořníci) se často nevraceli z plaveb domů a tak hodně žen(vdov) nosilo černé oblečení. A tím, že vyšlechtili ovci přirozeně černou odpadlo obarvování.
a nedá mi to - šál z vlny Quessanek
PS: Já mám vlnu z těch našich pečlivě schovanou v suchém sklepě a dokonce vím o paní, jež vykupovala právě vlnu z Quesanek pro tu barevnost. (Později i sháněla vlastní ovečky).
Taky souhlasím s připouštěním plemeníky, ale chápu všechny, kdo tak nečiní. Letos jsme prodala oba své samce (neplemenné) a chystám se koupit licentovaného kozla i berana. Ale kde na to nahrabu nějakých 15000 do podzimu, to netuším. Argument, že se mi vložené peníze vrátí v dotacích je mi málo platný, když momentálně na ty kluky nemám. Jen doufám, že se mi podaří dobře prodat jehňata na maso a z toho snad mi zbyde na ty plemeníky. A Jak to má udělat člověk, který má tři ovečky na spásání zahrady? Má spoléhat na to, že mu někdo půjčí svého drahého plemeníka? Já osobně bych si zapůjčení někomu berana moc rozmyslela, abych si pak do stáda nezavlekla třeba parazity nebo hnilobu paznehtů. Takže takovýto člověk chtě nechtě musí připouštět načerno, nebo nemnožit vůbec.
Títo ještě připojuji prosbu, kdyby letos někdo prodával svého staršího plemennného berana (nejlépe suffolka nebo jiné masné plemeno) a kozla (tam mi na plemeni moc nezáleží, ale ne zakrslého) a dávali byste je relativně lacino, prosím ozvěte se mi na dana.urbanicsova@seznam.cz
beranyduc
napsal(a):
Já taky musím jen souhlasit s čistokrevným chovem. Možná to tak všichni nedělají, ale je to škoda.
Zdravím ,nedá mi to se nepřidat, pustila jsem se do chovu koz asi před 5ti lety,sehnat plemeníka byl hodně velký problém, žádný chovatel v okolí nebyl ochoten nechat nakrýt naše kozy,ač byli očkované a pravidelně odčervované na registrovaném hospodářství,to samé s ovenama. Takže jsem 4 roky krmila 6ti hlavé stádečko a každou sezonu doufala že seženu kozla,samo že nic,měla jsem inzerát že koupím plemeníka s PoP ale většínou byl daleko a véz kozla přes celou čr se mi nechtělo,kozy byli jalové,občas jsem nějakou prodala a koupila novou mladší.loni z jara jsem sehnala konečně plemeníka stál mě 5000,kč byl 7 mi letý ,dost zanedbaný ale chtěla jsem se řídit zákonem, tak jsem ho koupila, s dopravou mě tedy vyšel na 7000kč a než začala sezona tak mě ho milý sousedé otrávyli pestycidem,podezření kdo sice je ale důkaz ne,takže ještě pitva a odvoz kafkou a kozel přišel na 10000kč,nemám ani jedno kůzle a kozy jsem zrušila,mám pouze dvě ovce a krýt je bude nejspíš syn jedné znich, nehodlám už podobnou anabázi absolvovat. Toliko má zkušenost. Přeji všem ,plno chovatelských úspěchů a hodně štěstí
Ten Váš příběh o chovu koz je dost smutný. Netuším odkud jste a nechce se mě věřit, že by se nedal sehnat kozel s PoP někde ve vašem kraji.Byla jste někdy na nějakém nákupním trhu kozlů? Ti nejlepší jsou relativně drazí, ale ti co dostanou o něco horší hodnocení, tak ty si chovatelé smutně odváží zpět domů.Né všichni kozaři s kozlíky s PoP inzerují na ifauně a nebo bazoši. Většina z nich ani netuší, že takové inzerce existují. Řešení je obrátit se na ing. Konráda z Rady plemenných knih koz, ten má pžehled a určitě rád poradí a pomůže najít vhodného kozlíka. To je zase moje zkušenost.
kessi
napsal(a):
Zdravím ,nedá mi to se nepřidat, pustila jsem se do chovu koz asi před 5ti lety,sehnat plemeníka byl hodně velký problém, žádný chovatel v okolí nebyl ochoten nechat nakrýt naše kozy,ač byli očkované a pravidelně odčervované na registrovaném hospodářství,to samé s ovenama. Takže jsem 4 roky krmila 6ti hlavé stádečko a každou sezonu doufala že seženu kozla,samo že nic,měla jsem inzerát že koupím plemeníka s PoP ale většínou byl daleko a véz kozla přes celou čr se mi nechtělo,kozy byli jalové,občas jsem nějakou prodala a koupila novou mladší.loni z jara jsem sehnala konečně plemeníka stál mě 5000,kč byl 7 mi letý ,dost zanedbaný ale chtěla jsem se řídit zákonem, tak jsem ho koupila, s dopravou mě tedy vyšel na 7000kč a než začala sezona tak mě ho milý sousedé otrávyli pestycidem,podezření kdo sice je ale důkaz ne,takže ještě pitva a odvoz kafkou a kozel přišel na 10000kč,nemám ani jedno kůzle a kozy jsem zrušila,mám pouze dvě ovce a krýt je bude nejspíš syn jedné znich, nehodlám už podobnou anabázi absolvovat. Toliko má zkušenost. Přeji všem ,plno chovatelských úspěchů a hodně štěstí
Mílá Kessi,před pěti lety stál plemenný kozel ER 5500,- na aukci. Já koupila plemeníka 2 letého za 2000,- rovněž ER. Z toho je patrné,že jste naletěla. Nevěřím,že kdyby jste se obrátila na SCHOK,že by vám nepomohli.Hovořím o bílých a hnědých kozlech,samozřejmě buráci a AN jsou v jiné cenové kategorii.Kdyby jste se obrátila na šlechtitele ,který má každý kraj,zcela určitě by jste ušetřila a nečekala 4 roky.
Tak jsem se sháněl po kozlovi s POP na připuštění mých koz, obvolal jsem všechny chovatele na které jsem sehnal kontakt, jednalo se i o chovatele s opravdu velkýmy stády beroucí dotace atd.. a nikdo z nich kozla s POP nemá ! Naopak mě ujišťovali že mi připustí jejich kozlem bez POP a že se není čeho bát, dělají to tak všichni.
Jestli žádný velko chovatel v okruhu 80 kilometrů kryje kozly bez POP tak si říkám proč se mám bát porušení plem. zákona zrovna já se dvěma kozami.
Tak napište podrobnosti - vždyť sem chodí tolik lidí, někdo se určitě ozve, že má něco na prodej.
7tis. za kozla je fakt dost. Já jsem koupila předloni Roklana, 4 roky za 1500,-. Letos jsem ho prodávala za tisícovku a kupovala jsem Javora za 500,- (měl jít do klobás, ale ER výsledná).
Sama mám na prodej 2 kozlíky před aukcí a plemenní kozlové jsou k dispozici chovatelům. Myslím, že když se pátrá, že to jde..
Milada
Vychovávám kozlíky s POP hlavně pro velkochovy a je o ně velký zájem. Ten,kdo podniká ve velkochovu koz, si nenechá ujít dotaci na plemeníka a zároveň je zde větší možnost kontrol SPI. Také letos budu mít na podzim na trzích plem. bílé kozlíky, v případě zájmu uvítám osobní návštěvu, prohlídku stáda, a případné zamluvení kozlíka. K dispozici jsou linie Karli, Kasper a Curt. Jarmila - kozí farma ROZINKA.
manil
napsal(a):
Děkuji za nabídku plemených kozlíku, ale k mým dvěma kozám kozla s POP neplánuji, jen jsem chtěl připustit.
A v západočeském a karlovarskám kraji je chovatelů velmi málo, většina inzerátů je z jižních čech a moravy a to je pro mne daleko.
je otázka, jestli nemají, nebo jestli nechtějí půjčit.
jirinajanickova
napsal(a):
Zdravím,jsem též ze západních čes a bohužel mám tu stejnou zkušenost janko manil.kdo má nepůjčí a na trhy je to opravdu daleko.já ve čtvrtek prodávám poslední kozu z chlíva a budu se věnovat jen ovcím do mrazáku,nechci aby to znělo ve zlém,moc jsem si přála stádo mléčných koz ale kozel se shání opravdu hůř než beran.
kdyby jste náhodou někdo měl hodného nebo mladého berana zwarbles tak mi písněte ráda koupím plemeníka,ale myslím že se mi nepoštěstí. Chovu zdar
jirinajanickova
napsal(a):
Tak to máš pravdu. Já když jsem začínala, tak jsem si půjčovala několikrát kozla od souseda. Vždy ráno jsem si ho dovedla od něho ze chlívku, byl s mýma kozama na pastvince. Večer putoval zpět domů - asi 200 m vzdálenost mezi chovy. Po třech měsících kozy pořád řvaly, tak jsem na poslední chvíli přivezla vypůjčeného kozla od známé chovatelky. Během 14 dní byl klid. /Příští rok to samé, Kdyby nebylo ochoty známé, tak jsem nepřipustila. Ale půjčila mi ho jen proto, že věděla, že mám chov v pořádku a že se bude mít dobře. Potom jsem si už kupovala vlastní, letos už mám čtvrtého v pořadí. Vždy si ho koupím na trhu, dám na doporučení pracovníků SCHOK a šlechtitele. Když odrostl a bylo hodně dcer, tak vždy jsem ho ještě prodala, Jestli se o kozla dobře staráte a on pěkně naroste, není problém ho prodat. Ve velkochovech mají raději už dospělé kozly, zvládnou připustit víc koz.
S plodností nemám problém, jsou to erotomani od malička. Navic loni mi jarní kozlík (8měsíční) na podzim poskákal tříměsíční kozenku a ta teď v 8 měsících bude mít kůzlata. Nikdy se mi to nestalo. Teď trnu, jak to dopadne, je jak koule a už se jí nalívá vemínko. Je to horší, než když jsem hlídala syny, aby se nemuseli ženit. Jarmila - kozí farma ROZINKA
manil
napsal(a):
Děkuji za nabídku plemených kozlíku, ale k mým dvěma kozám kozla s POP neplánuji, jen jsem chtěl připustit.
A v západočeském a karlovarskám kraji je chovatelů velmi málo, většina inzerátů je z jižních čech a moravy a to je pro mne daleko.
jsem z Chebu,máme plemeníka kozla,byly u nás 2 zájemci a obě u nás nechali kozy,nikam jinam bych našeho Lojzíka nepůjčila,soused měl neplemaného kozla,půjčil ho a měl co dělat aby ho po týdnu dal dohromady.My máme hnědého kozla a protože máme i 2 bílé kozy,byly jsme s nimi u Chomutova a přežili to,za chvíli budou rodit.Jana

Co jsem tak stačila vyslechnout, tak dřív byl na vsi obecní kozel a poskákal všechny kozy z vesnice.
Ne aby si v každé chalupě drželi kozla svého.
tak já mám štěstí,že plemenných kozlů kolem dokola mám dost tak si jen vybrat,u koz je to jednoduché ,říje jde krásně poznat,ale ani potomstvo po kvalitním kozlovi a kvalitní matce,ikdyž kříženky tak pod 4 l žádná nešla, tak přesto krásná kozička šla pod nůž protože měla rohy,ani kvalitní rodiče nezaručí ,že zvířata prodám.Teď mám 2 ovečky a plemenného berana si rozhodně kupovat nebudu ,v baráku žádnýho berana na delší dobu nechci ,splní úlohu a sbohem,takže to vyřeším jako většina co znám ,koupí beránka nechají ho udělat svoji úlohu a pošlou do mražáku,nevidím na tom nic špatnýho,argumetnovat tím, že je inzerce plná kříženců je nesmysl, nikdo nikoho nenutí je kupovat,ovce mám kříženky,2 chovateli tu nabízejí připuštění plemenným beranem ,když je tím připustím tak jehňata budou mít v sobě 3 plemena takže to budou kříženci ,ale po plemenným beranovi a myslím,že rozhodně se nebudou díky tomu líp prodávat. Tohle by mělo platit u psů,protože rozhodně sem neslyšela že by někdo našel uvázaný nebo v krabici vyhozený kůzlata nebo jehňata,ale štěňat plno
iisaabeel
napsal(a):
tak já mám štěstí,že plemenných kozlů kolem dokola mám dost tak si jen vybrat,u koz je to jednoduché ,říje jde krásně poznat,ale ani potomstvo po kvalitním kozlovi a kvalitní matce,ikdyž kříženky tak pod 4 l žádná nešla, tak přesto krásná kozička šla pod nůž protože měla rohy,ani kvalitní rodiče nezaručí ,že zvířata prodám.Teď mám 2 ovečky a plemenného berana si rozhodně kupovat nebudu ,v baráku žádnýho berana na delší dobu nechci ,splní úlohu a sbohem,takže to vyřeším jako většina co znám ,koupí beránka nechají ho udělat svoji úlohu a pošlou do mražáku,nevidím na tom nic špatnýho,argumetnovat tím, že je inzerce plná kříženců je nesmysl, nikdo nikoho nenutí je kupovat,ovce mám kříženky,2 chovateli tu nabízejí připuštění plemenným beranem ,když je tím připustím tak jehňata budou mít v sobě 3 plemena takže to budou kříženci ,ale po plemenným beranovi a myslím,že rozhodně se nebudou díky tomu líp prodávat. Tohle by mělo platit u psů,protože rozhodně sem neslyšela že by někdo našel uvázaný nebo v krabici vyhozený kůzlata nebo jehňata,ale štěňat plno
Přesně.Jak mě můžou nutit kupovat si drahého kozla/berana.Dotace jsou taky na ústupu,takže přesvědčovat někoho,že se z dotací zaplatí je blbost.nikdo neví,jak dlouho ještě budou.Navíc je to stále kus navíc,který potřebuje místo a krmení a sere bobky.Místo toho budu mít raději navíc kozu-z té je větší užitek.Na podzim kozlíka a až splní co má tak do mrazáku.....A kdo chce čisté plemeno,tak si jej koupí.Ale většině ten kříženec stačí.Spousta lidí to má hlavně pro zábavu a jak je ve stádě kozel nebo beran,už by tam děti neměli-člověk nikdy neví,co je napadne,i když nikdy nic neudělali.Vždycky to můžou poprvé zkusit na dítě.....
My berem dotace na louky,takže mě okolnosti donutili koupit plemenného kozla. Je to na prd.Nemůžu brát ani děcka do ohrady když krmím,takže v tu dobu je musí někdo hlídat.Ani já mu na 100% nevěřím a hlídám si záda.Nemůžu si nechávat svoji omladinu,protože bych jej musela měnit a na nového si nechci zase dlouho zvykat a vyjasňovat hranice.A i když si koupím mladou kozenku,tak mi ji brzy poskáče,protože jej nemm kam oddělit....Je to nervy a v konečném důsledku (nebýt taková poseroutka) by bylo lepší a lacinější mít kozlíka jen na podzim a pak jej sníst....

Zkušený chovatel, který chová kozy prakticky celý život, si nenechá na kozy skákat zvíře, po kterém by byla nějaká nedochůdčata. Takového kozla by po prvním roce vyřadil.
Nevím tedy, proč mu do toho má někdo mluvit. Kdo chce si od něj kozu koupí - ať už na maso nebo do chovu. A zase nevím proč by měl někdo diktovat, co do chovu koupit a co ne. A například pro mě by stejně koza s 5ti litry nebyla ideál. Úplně mi stačí třílitrovka. Někomu zas nesejde na kvalitě mléka, leje ho psům, kočkám a praseti. Atd.... Ať si každý chová, co chce, když dá zvířatům co potřebují,nestrádají u něj a při jejich případném prodeji nepodvádí a netahá kupce za nos.