Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné kozu dojit, když má kůzle ?
Učíme se dojit, koza nechce stát a asi nám to moc nejde, protože vydojíme tak půl dcl, dali jsme mléko do skleničky a do lednice a druhý den ve spod jsme uviděli usazenou krev, co to může znamenat ? Děkuji Martina

Renato, naposledy dojil přítel, říká,že má velké ruce a koza má malý struk,třeba ji nějak blbě zmáčknul a poranil ? nebo jak píše Jiřina v jiné diskuzi, je to nedostatkem vitamínu K, hledala jsem v diskuzích rady o dojení a našla jsem to v diskuzi s názvem třezalka.
Ja som začiatočníčka, ale myslím že ak je len jedno kozľa, a zvlášť keď je ešte veľmi mladé tak by u priemernej dojnice malo byť toho mlieka nadbytok, takže je lepšie oddojovať-ak je čo- aj kvôli podporeniu tvorby mlieka aj aby sa jej vemienko nezapalilo, v prípade že by ho mala priliš "nabité". Aj naše kozy prvničky maju maličké struky a najskôr nám to nešlo oddojiť, ale potom nám poradili aby sme pri dojení do toho vemienka"hrkali" tak ako to robia kozliatka, alebo ho zozadu nadvihovali, no a odvtedy sa dojí v pohode.
Čo sa týka toho že nechce stáť, tu je dosť dobrých rád:
https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/1010297/nechce-stat-pri-dojeni
M.
Pokud je koza prvnička,tak nevíte dopředu jaké struky na vás čekají. Stane se ,že má vemínko normální s malými struky .U nás se to taky stalo ,ale chce to trpělivost ,koze se struky "vytahají" .Pokud ve vemeno plné ,ta to zezačátku moc nejde a dojí se jako ovce ,ale po chvíli ,když je vemínko už trochu vydojené . tak je za co vzít. Pokud se stalo ,že koze při dojení praskla cévka ,tak by se to měla upravit za pár dní samo. Renata
napsal(a):
Renato, naposledy dojil přítel, říká,že má velké ruce a koza má malý struk,třeba ji nějak blbě zmáčknul a poranil ? nebo jak píše Jiřina v jiné diskuzi, je to nedostatkem vitamínu K, hledala jsem v diskuzích rady o dojení a našla jsem to v diskuzi s názvem třezalka.
Uvedu to na pravou míru - krev v mléce bývá opravdu často po traumatizaci struku a vit. K se podává, protože má na srážlivost krve dobrý vliv - nemusí se ale jednat vždy o nedostatek tohoto vitamínu, ale o akutní řešení krvácení. Mnohem častěji na tyto potíže doporučuju řebříčkový čaj, protože řebříček řeší jak krvácení samotné ( a to i kdekoliv jinde v těle ), tak cévní fragilitu - křehkost cév - která taky může být "spolupachatelem" krvavého mléka.

jirinajanickova
napsal(a):
Uvedu to na pravou míru - krev v mléce bývá opravdu často po traumatizaci struku a vit. K se podává, protože má na srážlivost krve dobrý vliv - nemusí se ale jednat vždy o nedostatek tohoto vitamínu, ale o akutní řešení krvácení. Mnohem častěji na tyto potíže doporučuju řebříčkový čaj, protože řebříček řeší jak krvácení samotné ( a to i kdekoliv jinde v těle ), tak cévní fragilitu - křehkost cév - která taky může být "spolupachatelem" krvavého mléka.
Ještě Vás poprosím,napište mi recept a dávkování, děkuji.

Tak jsem hledala na netu a nic o tom,že by se používal na krvácení tam není
http://www.nejlevnejsizdravi.cz/shop.php?action=show_product_detail&product_id=772179

Okopírováno z netu: Řebříček obecný má protizánětlivé, protikřečové účinky. Příznivě působí na vylučování žaludečních šťav a žluče. Používá se při zažívacích obtížích, plynatosti, průjmech, nechutenství. Lze použít jako kloktadlo při zánětech dásní. Řebříčkové koupele jsou vhodné při hemoroidech, u kožních poranění, při vyrážkách. Nedoporučuje se však dlouhodobé užívání.
no tak, když je pro vás net chytřejší než bylinář
opisuji ze své literatury :
Poněvadž zvyšuje krevní srážlivost, používá se při různých krvácivých stavech - z plic, z ledvin, při nadměrné menstruaci a při druhotných anémiích.
Korbelář, Endris - Naše rostliny v lékařství
Zentrich to taky potvrzuje, ale teď se mi to nechce hledat.
A hlavně to potvrzuju já, protože v této indikaci jsem ho používala a osvědčil se. Hrst květu nebo kvetoucí nati na půl litru vody - podat flaškou do huby.

zoreta
napsal(a):
To je pravda, kozu podojit jakžtakž zvládnu, ale s ovcí si připadám jako totální jelito. My sice máme malé holandské kozenky, ale i tak vemínko je u nich docela velké.takže se to dá
Vy dojíte holandské kozičky ? Ale ty prý nejsou na mléko
Ano, holandské kozy dojím. Ale jen proto, že se minulý týden narodila dvě kůzlátká a jedno bylo máloživotaschopné. Takže bylo potřeba oddojovat mamině mléko pro malého a taky samozřejmě aby o to mlíčko nepřišla. Teď už naštěstí dojit nemusím, kozlík se vzpamatoval, už je s maminou ve stáji a pije sám
Upřímně řečeno - nevím.
Když chci nějakou bylinkou léčit, vždy dělám čaje nebo odvary a vždy podávám do huby ( ne do kbelíku ke spontánnímu vypití ). A je to tak proto, že takto vím, kolik jsem toho léčiva do zvířete vpravila. A protože se často nemocná zvířata "vyznačují" nechutenstvím, mám obavu, že předložená bylinka v naturálním stavu by stejně zůstala nedotčená - nebo nepřijatá v potřebné míře.
Tak nějak to vidím
Jiřina

Paní Jiřino,dívala jste se na to složení Kanavitu ( vitamín K) ? Tak co na to říkáte ?
Kanavit
Držitel rozhodnutí o registraci / Výrobce
ZENTIVA, a. s., Hlohovec, Slovenská republika
Složení
Účinná látka:
Phytomenadionum (vitamin K) 20 mg v 1 ml (tj. 20 kapek)
Pomocné látky:
polysorbát 80, sorbová kyselina, čištěná voda
Indikační skupina
vitamin
Charakteristika
Přípravek s obsahem vitaminu K, určen k předcházení a léčbě poruch srážlivosti krve, způsobených jeho nedostatkem.
Indikace
Lék Kanavit se používá k předcházení vzniku a léčbě poruch krevní srážlivosti vyvolané nedostatkem vitaminu K, léčbě novorozeneckých krvácivých stavů, dál při onemocnění žlučových cest a jater.
Přípravek mohou užívat dospělí, mladiství a děti.
Těhotenství a kojení:
Nejsou dostupné klinické studie o bezpečnosti podávání přípravu v těhotenství a počas kojení. Tehotné a kojící ženy mohou užívat Kanavit jen v nutných případech.
Kontraindikace
Přecitlivělost na účinnou látku, nedostatek enzýmu G-6-P-dehydrogenázy, nedostatečná funkce jater.
Nežádoucí účinky
Přípravek je obvykle dobře snášen , ale vzácně se mohou vyskytnout kožní vyrážky, potenie, žloutenka u novorozenců.
Při případném výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se o dalším užívání přípravku (podávání dětem) poraďte s lékařem.
Interakce
Účinky léku Kanavit a účinky jiných současně užívaných léků se mohou vzájemně ovlivňovat. Váš lékař by proto měl být informován o všech lécích, které v současné době užíváte, anebo které začnete užívat, a to na lékařský předpis i bez něho. Kanavit může zvýšit riziko rozpadu červených krvinek a vzniku žloutenky za současného podání sulfonamidů, chininu ap. Vitamin K může zrušit účinek kumarinových přípravků užívaných proti zráženlivosti krve, které působí jako antagonisté vitaminu K.
Dávkování
Přesné dávkování vždy určí lékař.
Dospělí v lehčích případech krvácení 5 až 15 kapek. V případě potřeby 2 až 3krát denně až do zastavení krvácení. Nejvyšší jednorázová dávka je 20 mg (20 kapek) a nejvyšší denní dávka je 40 mg (40 kapek).
Děti do 1 roku 2 až 3 kapky,
od 1 roku do 6 let 3 až 5 kapek,
od 6 do 15 let 5 až 10 kapek 1 až 2krát denně.
Přípravek je nutno užívat pravidelne.
Při náhodném vynechání dávky, užijte tuto dávku hned jako si vzpomenete. Pokuď se však blížíte k času užití následující dávky, užijte jednu dávku a dávku nezdvojujte! Dále pokračujte podle předepsaného dávkování.
Způsob podávání
Lék Kanavit nakapejte do malého množství čaje anebo mléka. U kojenců nakapat do mléka.
Předávkování:
Při předávkování nebo při náhodném užití přípravku dítětem vyhledejte ošetřujícího lékaře!
Uchovávání
v suchu při teplotě 15 °C až 25 °C, chránit před přímým slunečním zářením
Varování
Přípravek se nesmí používat po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Přípravek musí být uložen mimo dosah dětí.
Balení
5 ml

renča
napsal(a):
Pokud je koza prvnička,tak nevíte dopředu jaké struky na vás čekají. Stane se ,že má vemínko normální s malými struky .U nás se to taky stalo ,ale chce to trpělivost ,koze se struky "vytahají" .Pokud ve vemeno plné ,ta to zezačátku moc nejde a dojí se jako ovce ,ale po chvíli ,když je vemínko už trochu vydojené . tak je za co vzít. Pokud se stalo ,že koze při dojení praskla cévka ,tak by se to měla upravit za pár dní samo. Renata
A co když ji nepraskla cévka ?
Kam se dává mléko na rozbor a zjistí příčinu proč tam je krev ?
jirinajanickova
napsal(a):
Upřímně řečeno - nevím.
Když chci nějakou bylinkou léčit, vždy dělám čaje nebo odvary a vždy podávám do huby ( ne do kbelíku ke spontánnímu vypití ). A je to tak proto, že takto vím, kolik jsem toho léčiva do zvířete vpravila. A protože se často nemocná zvířata "vyznačují" nechutenstvím, mám obavu, že předložená bylinka v naturálním stavu by stejně zůstala nedotčená - nebo nepřijatá v potřebné míře.
Tak nějak to vidím
Jiřina
jo,jo to máte svatou pravdu,podáním do huby,je asi nejlepší řešení,které se mi už mockrát osvědčilo. I v osobním životě.
Jo. Na složení Kanavitu jsem mrkla. Šlo mi spíš o to, jestli je to jednodruhový- nebo multivitamín. Vit. A nebo D taky většinou koupíte jen jak AD ( 2 nebo 3 ), nejlepší vitamínová bomba naší jézeďácké praxe se jmenovala Axetocal ( A, D, E ) stavěli jsme s tím na nohy kdekteré špatné zvíře, bohužel mám pocit, že už se buď nevyrábí, nebo je nějak hůř dostupný
napsal(a):
A co když ji nepraskla cévka ?
Kam se dává mléko na rozbor a zjistí příčinu proč tam je krev ?
Mléko s příměsí krve nemusíte dávat na rozbor - jestli je tam krev, poznáte to - a příčinu vám stejně neřeknou.
Jestliže je mléko s krví jinak čisté, nezapáchající, nehrudkující - je příčinou příměsi krve prasklá cévka nejčastěji úrazem - mláďata bojující o struk, nešetrné dojení, dojka se bouchla ...Karence vit. K a ještě zvýšená křehkost cév vlastně jen nahrává tomu, aby se všechny tyto případy lehčeji staly.
Druhou alternativou příměsi krve je zánět, ale tam to jde většinou opačně - napřed se objeví příznaky zánětu - mléko slané, kalné, smrduté, vločkovité až hrudkovité a pak do toho krev - takže tady se léčí zánět mléčné žlázy, a to krvácení do mléka se vyléčí se zánětem.

Mléko vypadá jinak dobře,nesmrdí,nehrudkovatí,jen dole se pak usadí ve sklenici ta krev, paní Jiřino,co myslíte,mám ji dát ten Kanavit a v jakém množství ? Před časem mi to vet dal pro kočku(není to prošlé), když se jí objevila krev v moči po úraze a zabralo to.
Dala bych 20 kapek 2x denně.
Zkusila bych se podívat, jestli je problém v obou strucích ( podojit každý struk zvlášť a nechat odstát ). Jestli je zasažen jen jeden, vypadá to, že se bouchla nebo že jde prostě o náhodu. Jestli to má v obou, zjistit a odstranit možnou příčinu - agresivní kůzlata, nevhodný styl dojení, špatně seřízená dojačka ........ jestli by se to častěji právě u této kozy opakovalo, jednalo by se o křehčí cévy, takže dotovat rutinem - na podzim kaštanové hody nebo vyset někde záhon pohanky a zkrmovat ji zelenou