Lidi měl bych dotaz co by mohlo být s mou ovcí.
Ovce má jehně, ovce začala mít o hodně méně mlíka, aspon se o hodně zmenšil objem jejího vemene. Ovce se začala sem tam stranit stáda, žere pije normálně, zdá se mi akorát že je skleslá a občas i zhrbená, bobky kadí normální.
Říkal sem si že je to všechno tím že sou poslední 3 dny zavřené ve chlívku a jsou jen na seně - očekával sem totiž během těchto dnů že dorazí stříhač, tak at ovce nezmoknou.
No a dneska kdyz ovce byla nažraná a stála na místě tak sem si všiml že se doslova kolýbe na nohou, ne uplne na pohled viditelne, ale kdyz sem se na ni zakoukal vidět to bylo.
Samozdřejmě že se poradím s veterinářem, chtel bych mít ale víc verzí, protože te náš doktor je šaman.
Chci se k němu zítra stavit jestli by mi nenatáhl do stříkačky Ivomec na odčervení...
Díky za rady Peta
pesa
napsal(a):
Lidi měl bych dotaz co by mohlo být s mou ovcí.
Ovce má jehně, ovce začala mít o hodně méně mlíka, aspon se o hodně zmenšil objem jejího vemene. Ovce se začala sem tam stranit stáda, žere pije normálně, zdá se mi akorát že je skleslá a občas i zhrbená, bobky kadí normální.
Říkal sem si že je to všechno tím že sou poslední 3 dny zavřené ve chlívku a jsou jen na seně - očekával sem totiž během těchto dnů že dorazí stříhač, tak at ovce nezmoknou.
No a dneska kdyz ovce byla nažraná a stála na místě tak sem si všiml že se doslova kolýbe na nohou, ne uplne na pohled viditelne, ale kdyz sem se na ni zakoukal vidět to bylo.
Samozdřejmě že se poradím s veterinářem, chtel bych mít ale víc verzí, protože te náš doktor je šaman.
Chci se k němu zítra stavit jestli by mi nenatáhl do stříkačky Ivomec na odčervení...
Díky za rady Peta
Pokud se po odčervení viditelně nezlepší,uvažovala bych o začínající ketoze. Na seně vždy ubyde mléka,ale zdá se ,že pokud se kýve chybí jí energie.
Tak sem byl u veterinaře, ten mi dal jakýsi Jecuplex a glukozu 40 Braun, prý ji mám dát 100ml toho i toho, každý den a na třetí dávkování mám přeskočit obden. Vzal sem si rovnou i na odčervení Ivomex - nevím jak se to přesně píše.
Nalil sem ji to do tlamy a od té doby nechce vůbec žrát, asi me z toho už fakt jeb*e.....
Takže doktor začal léčit ketozu a zajímavé je,že vás neupozornil,že pravděpodobně se jí zastaví trávení. Měl vám dát hned něco na podporu bachorové činnosti.Pokud jste neprostudoval nemoderku,tak rychle pro přípravek na podporu funkce žaludků, Rumin,Uniruminal,Aciprgentin,to dávejte ovci denně. Můžete zkusit frťana slivovice,pivo. Jakmile přestala žrát,je špatně . Přípravek,který jste dostal neznám,ale po pročtení složení je i na ketozu.Čím dřív začnete léčit,tím se šance ( dost mizivé),zvětšují. Hodně sil ovci a štěstí,bude ho potřebovat.
Ovci ale žaludky fungují, kdyz poslechnu tak tam sem tam jakoby hřmí a žaludek se "převaluje", ne tak moc ale přece, ovce totiž od rána nežrala, asi se ji tam nema ani co trávit. Ale za veterinářem odpoledne zajedu, radši už ale za jiným.
Možná že nežere nechutenstvím, protože ten nálev byl fakt smradlavý a určite i hnusně chutnal.
Dal sem ji do hubu lanko aby žvýkala a podpořila tim funkci žaludků.
Jo a jeste bych se chtel zeptat, nemohla by mít tyhle ty potíže proto, že třeba sežrala větší kus minerálního lízu? On už totiž dochází, tak si říkám jestli třeba nesežrala větší kus. Díky
Zdravím, tak nevím jestli to nakonec bude ketoza. Sel sem ted vecer prikrmovat, ovce se sice pase, ale zdá se mi to horší a horší, dokonce se ji začaly třást svaly na přední noze, takové velké jakoby tiky, uši dolu,hlava taky, a zdá se mi dokonce i to že ji otéká hlava, nevím ted jestli to nezkresluje to že je mám nedávno ostříhané, hlavne se mi zdá že je oteklá tam kde mají suffolci klabonos (mezi očima a nozdrama).
Ovce
U ovcí probíhá KHO akutně, subakutně či chronicky. Klinické příznaky se nejčastěji rozvinou u jemnovlnných plemen ovcí. Po inkubační době dlouhé čtyři až osm dní se objevuje horečka, apatie, kongesce sliznice dutiny ústní a nozder, postižená zvířata nadměrně sliní a objevuje se u nich výtok z nozder - zpočátku serózní, později mukopurulentní, někdy i s příměsí krve. Výtok na nozdrách zasychá v krusty. Dále se rozvíjí otoky - pysků, mezisaničí či uší, na sliznicích na hlavě se objevují petechie a eroze - vředy a nekrózy. Cyanóza jazyka se objevuje vzácně. Ke konci horečnaté fáze onemocnění se rozvíjí koronitida, laminitida a svalové nekrózy, torticolis, dermatitida a zhoršení kvality vlny, v některých případech i průjem a zvracení s rizikem aspirační pneumonie. Březí ovce mohou zmetat nebo rodit malformovaná jehňata (hydrocefalus, mozkové cysty, retinální dysplazie atd.). Při komplikacích způsobených sekundární bakteriální infekcí se může rozvinout edém plic a postižené ovce mohou uhynout. Skopírovala jsem vám příznaky o slinění jste se nezmiňoval
Tak kdyz sem ji dal to lanko k přežvykovaní, tak trochu slinila, to sliní ale i jiné ovce, kterým lanko dám, práve me vydesila ta svalovina, protože se třesla.
Jinak vím že mi kdysi říkala babička že soused zemřel na klíšťovku, že prý pár dní před smrtí mu hrozně otekla hlava. No nevím, myslim si že ovce je do rána mrtvá. Je to tu celé na prd, veterinář mi kvuli ovci nedojede, nejradši bych ho za to zabil fakt.
Nevím,jestli znáte tyto stránky,jsou tam popsané nejznámější choroby přežvýkavců http://www.zootechnika.cz/clanky/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/ . Hodně štěstí
Včera večer sem narazil jeste na jiného veterináře, sice je dál, ale byl ochotný se na ovci podívat, tak sem ji naložil do auta a zavezl ji tam, říkal že ji zřejmě něco píchlo, proto ten otok, napíchal ji jakýmasi injekcama, dal mi jednu i domů, za tři dny mam ovci přeočkovat.
'Říkal že je možný i tetanus, no já doufám že ne.
Takže zatím díky všem za rady
Tetanus mě také napadl,protože byla čerstvě ostříhaná a střihnutí nemuselo být vidět,ale ten otok by k tomu asi nepatřil. Snad má pravdu vet. a vše dobře dopadne a je to jen alergická reakce na štípnutí. To se mi také stalo u kůzlete,když si čuchlo ke včele,splasklo to do druhého dne,ale byla jsem u toho,takže mě otok nezaskočil.Držím vám oběma palce.