Nejako nám to prirodzené hnojenie nefunguje, tráva je žltá a nerastie. Kým tá druhá, kde ovečky nie sú je pekná. Mám "liadok amónny s dolomitom" s ktorým to chcem prihnojiť. Poradíte, za ako dlho po posypaní tam môžem pustiť quessantky, aby sa mi nebodaj nepriotrávili ?? Ďakujem.
zaciatocnik
napsal(a):
Nejako nám to prirodzené hnojenie nefunguje, tráva je žltá a nerastie. Kým tá druhá, kde ovečky nie sú je pekná. Mám "liadok amónny s dolomitom" s ktorým to chcem prihnojiť. Poradíte, za ako dlho po posypaní tam môžem pustiť quessantky, aby sa mi nebodaj nepriotrávili ?? Ďakujem.
je to úplně normální, že tam kde se pasou ovce je tráva žlutější a moc neroste - prostě ji pravidelně zastřihují. zelená by byla v případě vydatných dešťů. Což letos není, vloni u nás třeba byla.
Jinak koukala jsem na složení - nic konkrétního o ochranné lhůtě pro zvířata nikde psané není. Tudíž bych napsala do firmy, jaké je doporučení nebo jaké mají zkušenosti. Osobně se spíš kloním k nepoužívání hnojiv, ale když tak chcete hnojit....
lavacca
napsal(a):
je to úplně normální, že tam kde se pasou ovce je tráva žlutější a moc neroste - prostě ji pravidelně zastřihují. zelená by byla v případě vydatných dešťů. Což letos není, vloni u nás třeba byla.
Jinak koukala jsem na složení - nic konkrétního o ochranné lhůtě pro zvířata nikde psané není. Tudíž bych napsala do firmy, jaké je doporučení nebo jaké mají zkušenosti. Osobně se spíš kloním k nepoužívání hnojiv, ale když tak chcete hnojit....
Lenže u nás už takmer dva týždne prší a tá tráva nerastie a ani tá farba sa mi nepáči. Hnojiť to chcem nie k vôli tomu ako to vyzerá, ale mám obavy či tie moje potvorky budú mať čo jesť, keď začne leto a bude do trávy páliť slnko.
lavacca
napsal(a):
No a co je pustit na druhou stranu, kde je ta tráva pěkná, zelená a tohle nechat "odpočinout" ?
Na tej zelenej tráve sa "pasie" robotická kosačka /na foto v popredí/. A tá má v tráve pozdĺž elektrického ohradníka natiahnute ohraničujúce káble aby nechodila k ovečkám. Nie je to jednoduché meniť jej teritórium, mne vypása cca 2500 m2.
A nebylo by lepší robota dát spát do garáže a pustit na trávník sekačky živé? Nebo je důvod, že tam ovečky nesmí?
Jinak ledkem se hnojí buď na podzim nebo brzy na jaře, uprostřed léta určitě ne. Letos už s tím asi nic neuděláte, na podzim pohnojte buď tím ledkem nebo nějakým dusíkato-fosforečným hnojivem (NPK třeba), nechte přes zimu odpočinout a příští rok by to mělo být lepší.
danurba
napsal(a):
A nebylo by lepší robota dát spát do garáže a pustit na trávník sekačky živé? Nebo je důvod, že tam ovečky nesmí?
Jinak ledkem se hnojí buď na podzim nebo brzy na jaře, uprostřed léta určitě ne. Letos už s tím asi nic neuděláte, na podzim pohnojte buď tím ledkem nebo nějakým dusíkato-fosforečným hnojivem (NPK třeba), nechte přes zimu odpočinout a příští rok by to mělo být lepší.
S tým hnojením ste ma trošku zaskočila, netušil som, že je to taká veda,
doteraz som to sypal hocikedy. Môžem tej tráve ublížiť ?? Nahradiť robota
quessantkami predstavuje zopár problémov. Nejde ani tak o to, že by mi
požrali ostatnú "faunu". Po tom, čo mi v zime obhrýzli 10 tují mám dostatok
el. sietí ,aby som nimi ochránil čo treba.
- na 4000 m2 by som potreboval väčšie stádo
- väčšie stádo potrebuje väčšie ubytovanie
- ovečky záhradu devastujú a devastujú aj trávnik, ktorý aj tak treba 2-3 ročne pokosiť ručne
- robot trávnik okrem kosenia, denným jemným mulčovaním aj zušlachťuje. Na tráve máme badmingtonové ihrisko ohraničené textilnými páskami, k vôli ktorým tam robot nechodí. Kosíme to motorovou kosačkou so zberom trávy. Rovnako hnojené, polievané, bez nadmernej záťaže a táto tráva vyzerá oveĺa horšie.
- moja drahá polovička radšej stúpi na nášlapnú mínu, ako do "bobkov" v tráve
- moja drahá polovička neznáša zvieratá. Asi za to môže biely zajac s ušami dole /vraj baranček/, ktorého mi pred tromi rokmi darovala maličkého k meninám. Býva v klietke vo veĺkej garáži. Ráno mu otvorím klietku, vyskočí, zožerie v miske mačke granule a ide von. Celý deň behá v záhrade, večer príde do garáže, skočí nazad do klietky a ideme spať. Medzitým však stihne na políčku vyhradenom na kvety poodcvikávať kvietkom hlavičky, takže zostanú iba stonky s listami ... V minulom živote bol asi zahradníkom ...
u nás spásaná plocha vypadá podobně zažloutle, ale tady je to tím, že to tu nikdo cca 3 roky nesekal, takže po spasení toho zeleného nahoře vylezla vespod stará tráva.. ve spojení s počasím si u nás na louce připadám jak někdy na podzim.. ale snad to na jaře bude vypadat už úplně jinak
jasombačavelmistarý
napsal(a):
Dlouho jsem se tak dobře nepobavil, jako u tohohle vlákna. Co takhle robotické mulčovadlo odstřelit přes aukro nebo ebay a drahou přesvědčit, pokud nerada bobky, aby ovečkám kosou nebo srpem, vždy ráno a večer, trochu nažala do jeslí...???
..dobrý návod na rozvod ... Iba neviem, ako by sa na to pozeral rozvodový sudca, alebo nebodaj sudkyňa ... Keby si predstavila, že nejaký dedinský "buran" obmedzuje jej ľudské práva, lebo vyžaduje od nej ráno o piatej aby išla nakosiť kosákom, alebo kosou trávu určite by to pohnala až Štrassburgu ...... alebo by nás ihneď rozviedla a ja by som sa dostal na prvé miesto v rubrike "páchatelia domáceho násilia" ...
Urobil som pokus - ovečky sú presunuté dočasne na časť zelenej trávy, ktorá patrí do sféry vplyvu robota. Ten tam má momentálne zákaz činnosti. Na tú žltú trávu som nabehol s motorovou kosačkou s mulčovadlom a skosil najnižšie ako sa dalo. Pohnojil všetko liadkom, pustil závlahy a uvidíme či sa tá tráva naštartuje. Liadok na trávu môže íst až 4 x ročne aj počas vegetačného obdobia. Volal som predajcovi, 2-3 dni po rozpustení liadku vraj ovečky môžu na tú trávu.
buď v Horákovi, nebo ve Fantové je uvedeno, že ledek aplikujou přímo mezi pasoucí se zvířata, takže problém by nebyl tak s možností, že sežerou přímo to hnojivo, jako spíš s faktem, že dusíkem přehnojený porost nafukuje
taky bych doporučila spíš střídání oplůtků - na vypasené zmulčovat nedopasky, přihnojit a pást vedle na čerstvém
jirinajanickova
napsal(a):
buď v Horákovi, nebo ve Fantové je uvedeno, že ledek aplikujou přímo mezi pasoucí se zvířata, takže problém by nebyl tak s možností, že sežerou přímo to hnojivo, jako spíš s faktem, že dusíkem přehnojený porost nafukuje
taky bych doporučila spíš střídání oplůtků - na vypasené zmulčovat nedopasky, přihnojit a pást vedle na čerstvém
V podstate som to tak urobil. Čerstvú plochu, kde momentálne sú som mal pripravenú v zálohe pre ovečky už keď som vlani vytyčoval drátmi v tráve pracovné plochy pre robota. Má tam iba 60 cm priechod, ktorý som mu včera zablokoval a postavil tam el. siete pre ovečky. Je to však pomerne malá plocha, neviem ako dlho im to vydrží. Ale s tou informáciou o sypaní liadku medzi pasúce sa zvieratá, ste ma upokojila. Ďakujem.
beranyduc
napsal(a):
A co paní selka na bobky v badmintonu???
To nehrozí, ovečky tam nie sú /to by som mal kufre už na ulici ../ Ale objavil sa iný problém. Pri prekladaní el. ohradníka na novú dočasnú "pastvinu" som zistil, že nefunguje generátor impulzov a musel som ho poslať do opravy. Veĺké ovce s tým nemajú problém a sieť akceptujú aj bez elektriky. Ale jahniatka na sieť na novom mieste kašlú a stále sa tam zamotávajú. Denne odtiaľ 3 x zachraňujeme hlavne barančekov, ktorí sa ukazujú ako ozajstní barani. Jeden chudák sa takmer nevládal postaviť na nohy čo bol taký upečený z toho slnka.... Kým bola sieť na pôvodnom mieste, s elektrikou, alebo bez nezamotali sa tam ani raz ...
Zdá sa, že sa tráva po tom liadku schopila, po vyše týždni už je zelená a začína rásť. Cez víkend tam asi presuniem ovečky
Po dvoch týždňoch od prihnojenia a 2 x pokosení s mulčovaním je tráva ako nová. Dnes som tam už presunul ovečky.