Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KackaZeSkalice

19.7.2011 19:34
KackaZeSkalice

XXX.XXX.63.142

Dobry den,uz asi 3 dni citam vselijake informacie z Vasich prispevkov a dava mi dost.S priatelom sme zakupili pozemok o rozlohe cez 60arov,rysuje sa kupa vedlajsieho,asi 20aroveho a kedze som od prirody zvieratkomil a stale nieco doma mame,tak sme zacali rozmyslat nad farmou.Tohto sna sa nechcem vzdat a budem robit vsetko pre jeho uskutocnenie.Chcela by som sa starat o kozicky,ovecky,sliepky,mozno kravicku a mozno miniprasiatka.Samozrejme by som nechodila do ineho zamestnania,myslim,ze farmarcit je dost tazka praca.sama o sebe.Momentalne chodim dost po brigadach,co ma dost mrzi a potrebovala by som stabilnejsiu pracu,praca okolo zvierat,ktore milujem a bavi ma,by bola idealna.Lenze: Potrebovala by som poradit a to,ci sa da takto uzivit,predajom mlieka,syrov,a ostatnych produktov z mlieka?Vy co uz mate vela skusenosti a velke pocty zvierat,chodite do prace aj inam,alebo vas toto zivi?Citala som na stranke predajzdvora.sk,ze by som musela mat zivnostensky list a dost sa bojim toho,ze by som nemala predaj a do toho platit vysoke odvody a poplatky a tak mam obavy,ze by som bola viac v minuse.Niekto mi radil,ze to mam skusit predavat len tak po znamych,po trochach,vyskusat si to a uvidim.Akurat,ze sa desim predstavy,ze ma nejaky dobry sused uda a uz bude problem....Bojim sa aj byrokracie,ze budu chodit kontroly a budu premeriavat kolko cm ma ktora doska a podobne veci.Tak aby ma to neodradilo.Rada by som sa zucastnila nejakeho kurzu v SR,alebo blizkom okoli,byvam v Skalici,par km od Hodonina,takze ani na Moravu to nemam daleko.Vy co mate registrovane chovy,mam sa bat ci nie?Dakujem vopred za odpovede:-)

KackaZeSkalice

19.7.2011 19:35
KackaZeSkalice

XXX.XXX.63.142

Kukam,ze som sem tam pisala ako tunta:)

19.7.2011 21:09
borokoz

XXX.XXX.125.64

Ahoj...Já vám tedy moc neporadím,také jsem začala.Musíte postupovat krůček po krůčku.Napřed zaregistrovat hospodářství,nakoupit registrovaná zvířata,přihlásit na svoje hospodářství,nastudovat vše,co potřebují...(já to udělala naopak a přidělala jsem si jen práci).
Když se začíná od nuly,co se týče vědomostí o zvířatech a papírování kolem toho,bude chvilku trvat,než to vstřebáte a prokoušete se tím...
Až podojíte 2 kozenky, se kterými začnete ,začnete uvažovat ,co s mlékem a znovu se začnete prokousávat uměním sýrařským......to také je na nějaký čas.....
Potom můžete nakupovat kozeny,rozmnožovat tak dlouho,dokud vás to neuživí........a to já nevím ,kdy to je....:-))....borokoz

19.7.2011 21:12
deko

XXX.XXX.226.66

tak relativne mala plocha vas neuzivi. a uz vobec nie tak daleko od velkych miest - Bratislavy ci Brna, kde si ludia dokazu priplatit za kvalitny domaci tovar. na obzivu by ste potrebovali tak desat hektarov a viac.

s registrovanym chovom si problem nerobte. ja ho mam zaregistrovany dva roky, som aj na www.predajzdvora.sk a mal som iba jednu kontrolu a jednu statom nariadenu zakazku - odber krvi na kontrolu brucelozy (ehm mesiac po dvoch uspesnych porodoch...) kontrola bola uplne v pohode - veti prisli, pomerali kozin, popytali sa kde tam mam svetlo, ci mozem pripadne chore zviera oddelit od stada (ehm vtedy som mal dve kozy...) a mnozstvo dalsich detailov. nechceli ani caj alebo kavu, vypisali papiere a v pohode odisli.

ako-tak si na seba vedia zarobit sliepky. ale ak nebudete mat fakt velke stado koz ci krav, budete ich musiet dotovat.

rozne kurzy zvykne organizovat SZCH, uz existuje aj slovenska specialna koziarska organizacia.

drzim palce :-)

Michal H.

19.7.2011 21:44
kackazeskalice

XXX.XXX.63.142

Dakujem za clanok a rady.V podstate nie sme uplne obmedzeni,co sa tyka rozlohy,jedname so susedmi a vyzera to dobre,takze sa s tym da este pohnut.Co sa tyka odberatelov,co som sa len tak zmienila pred par znamymi,tak minimalne 10 ludi by malo vazny zaujem niekolkokrat tyzdne odberat ci uz mlieko alebo ine produkty.Samozrejme,ze nebudem vediet hned robit syr a ze tych par ludi ma neuzivi,ale taku vyplatu,aku dostavam teraz,to je na smiech:( Jeden pan z nasho mesta mal 3 kravicky,zacal sa im venovat viac,prikupil stvrtu a aj tak nestihali produkovat,lebo mal dost odberatelov a mal aj poradovnik.Mal z toho cca 50tisic Sk,teda od toho treba odpocitat naklady....a urcite ich nemal zaregistrovane.Druha vec je,ze dost pil a to sa mu stalo osudnym.Tymto teda nechcem tvrdit,ze idem len po velkom zisku,to nie.Stacilo by mi,keby mi chov casom nahradil moju biednu vyplatu a este by sme mali doma vlastne cerstve produkty.Po precitani par dalsich clankov si myslim,ze lepsie nez pokuta je registrovat rozhodne:) Otazka: Musim mat teda zivnost,ak chcem mat predaj z dvora ci staci len registrovat,chovat a mozem volne predavat?Ale to asi nie,lebo to by som stat obrala na daniach ci nie?

19.7.2011 21:46
kackazeskalice

XXX.XXX.63.142

A potrebujem na predaj z dvora registracnupokladnu,uctovnu knihu a vsetky tie veci okolo?

19.7.2011 21:57
deko

XXX.XXX.226.66

nastudujte si www.predajzdvora.sk tam je mnozstvo informacii z realneho zivota aj z teoretickeho. spoliehat sa na sluby ludi o nakupovani sa velmi neda - casto sa sluby dost lisia od reality :(

Michal H.

20.7.2011 00:37
moonika

XXX.XXX.190.35

Mám dojem že sa dačo v sk - legislatíve zmenilo, od novembra vraj majú byť nejaké iné pravidlá, len neviem nič presnejšie http://www.mpsr.sk/sk/index.php?navID=2&navID2=2&sID=9&id=4729

Přidejte reakci

Přidat smajlík