Ahoj všichni. Chtěla bych na jaře začít s chovem koz. Pátrám po informacích a čtu a čtu. Předpoklady pro chov mám, jak prostory - zatím ve výstavbě, tak zahradu, i čas a chuť a nadšení Chovat bych chtěla tak dvě kozeny nejen pro radost, ale také pro mléko a následné zpracování. Vybrala jsem si \"mléčné\" plemeno Anglonubijská. Nějak nevím co vlastně koupit jestli kůzle nebo raději starší kozu a jestli nějakou s papíry nebo stačí nějaká podílová koza a kde koupit, máte zkušenosti? Uvítám každou radu a postřehy. Díky a krásný den
Jo jo.Taky jsem v zimě začínala se dvěma.Už jich mám šest .Manžel se nestačí divit.Myslím,že kůzle je vždy tak trochu sázka do loterie.Nikdy nikdo neví,kolik bude dojit a navíc se musí naučit stát při dojení.Dobrá hotová dojnice se na druhou stranu špatně shání.Většinou jen když někdo končí s chovem.Ostatní si pochopitelně nechají to nejlepší doma.Takže myslím,že je to z velké míry o štěstí.I když je asi fakt,že u čistokrevné mléčné kozy bude větší šance na větší dojivost než u nějaké kříženky.Ale určitě to není pravidlo.Tak přeju hodně štěstí
tak já taky začala letos na jaře a samozřejmě sem udělala hodně chyb,už bych si koupila jen dojící,anebo kůzle po výborné dojnici,ale ta dojící je lepší,taky sem si koupila první kozu napůl buračku ,ještě neměla kůzlata,tak sem si koupila kůzle aby ji nebylo smutno,z toho se vyklubal hermafrodit takže zase chyba-prodávající o tom věděl já sem bohužel nevěděla jak to vypadá,třetí už dojící a s tou sem spokojená,dává teda jen přes 2 l,ale velmi hodná i při dojení,a po kůzlatech se jistě zvedne,takže určitě si koupit alespoň jednu dojící a třeba k ní kůzle nejlépe její dceru na jaře je takových inzerátů hodně i na březí kozy,tu anglonubijku no nevím,podle mě drahé a k ničemu, dobrá bílá či hnědá krátkosrstá udělá stejnou službu za míň peněz,i kříženka může být výborná dojnice,PoP je vám k ničemu super dojnici to nezaručí,taky sem všechno studovala četla a pak zjistíte že to není tak složitý a že se učíte za pochodu
Taky si myslím, že toho můžu přečíst stohy, ale naučím se to, až budu mít holky doma. I když nějaké zkušenosti už mám, před pár lety jsme kozy doma měli - bílé, když jsem teď ochutnala mléko od anglonubijek, překvapilo mě, jak je dobré, proto chci tohle plemeno, ale varují mě, že je mnohem náročnější, než bílá nebo hnědá koza, tak se asi budu muset spokojit s kříženkou, snad budu mít štěstí a nějakou seženu a to mlíko bude taky tak dobrý.
iisaabeel
napsal(a):
tak já taky začala letos na jaře a samozřejmě sem udělala hodně chyb,už bych si koupila jen dojící,anebo kůzle po výborné dojnici,ale ta dojící je lepší,taky sem si koupila první kozu napůl buračku ,ještě neměla kůzlata,tak sem si koupila kůzle aby ji nebylo smutno,z toho se vyklubal hermafrodit takže zase chyba-prodávající o tom věděl já sem bohužel nevěděla jak to vypadá,třetí už dojící a s tou sem spokojená,dává teda jen přes 2 l,ale velmi hodná i při dojení,a po kůzlatech se jistě zvedne,takže určitě si koupit alespoň jednu dojící a třeba k ní kůzle nejlépe její dceru na jaře je takových inzerátů hodně i na březí kozy,tu anglonubijku no nevím,podle mě drahé a k ničemu, dobrá bílá či hnědá krátkosrstá udělá stejnou službu za míň peněz,i kříženka může být výborná dojnice,PoP je vám k ničemu super dojnici to nezaručí,taky sem všechno studovala četla a pak zjistíte že to není tak složitý a že se učíte za pochodu
S tou ploviční burskou nevěžte hlavu. Ono není pravda, že burské kozy by měly málo mléka. Samozřejmě to nejsou super dojky typu 5 - 6 litrů. Ale jsou to normální průměrné dojnice - okolo 3 litrů mléka. Nedojí se, protože nemají sezoní říji, což znamená, že mají kůzlata 2x ročně. Takže po odstavu kůzlat se zasušuje, neboť se čeká na kůzlata další. Poloviční burky také dojí tak 3 litry, ale hodně záleží na matce. Pokud matka dojila 3 a více litrů, dcera bude mít také okolo 3 litrů, případně více. Měla jsem tu dvě burské křížřenky - obě dojily 4 litry mléka. Když ale připustíte kozu, která dojí sotva 2 litry burákem, tak dcera určitě 4 litry dávat nebude. Takže pokud matka Vaší kozy byla dobrá dojka, tak i Vaše koza má předpoklad dobré dojivosti. Já osobně mám 50% burky ráda. Jsou to jak říkám univerzální kozy. Dojí tak akorát ( já opravdu nepotřebuji z kozy ždímat denně 6 litrů, ty 3 litry mi bohatě stačí ), jsou to výborné matky, dají se pouštět dál burákem ( dobrá zmasilost kůzlat ) a nebo kvalitním mlíčňákem ( lepší dojivost u dcer ), jsou atraktivního vzhledu ( poloklopené uši a strakatost ), mají dobré pastevní schopnosti. Navíc jsou dost nenáročné a nepotřebují nějaké velké dávky jádra. Ty kozy, co dojily 4 litry, sežraly jen čtvrt kila ovsa denně ( na kus ) a byly pořád takové pěkně kulaté. Na fotu jedna naše letošní poloburka