Prosím poradte co se znečištěnou slámou v zimě,jestli kydat a dávat novou podestýlku-slámu,nebo nechat hnůj a jen vrstvit novou slámu.Já osobně bych znečištěnou slámu vykydala a dala novou čistou slámu.Ale už mi bylo dvakrát řečeno,že výkaly ovce hřejí a má se jen vrstvit čistá sláma.Tak teda nevím,připadne mi to dost prasenské.Jak často kydáte podestýlku vy?
Ahoj, mno, každý má trochu jiné způsoby...většinou se nechává hluboká podestýlka a pouze se přistýlá, aby byly ovečky stále v suchu..já kydám každý den abych s tím na jaře neměla tolik práce a aby bylo stále čisto..mám tento zvyk od koní u kterých také nechci, aby byli v hnoji, tudíž...podle mně je lepší jim alespoň vykydat ty části, kam chodí ovečky močit atd..
Taky mě nedělala dobře ta představa hnijících spodních vrstev na podlaze. Ale po zkušenostech musím říct, má to svoji logiku, vysoká podestýlka opravdu hřeje a když máte jako já, jen dřevěný chlívek, tak je to znát a zvířatům je odspoda teplo. Někde jsem četla o pravidlu suchého kolena, čili nastýlat tak, aby když si na podestýlce kleknete na koleno, zůstalo suché. A to moje zvířata zvládnou hravě sama samopodestýláním Petra
přesně! Jen na jaře. Dneska jsem jim přistýlala slámu, aby byly v suchu. Máme ale kamerunky, tak jim se bobky opravdu nikam nezamotají :-))
Jinak teda nevím, jak jste naučili ovce čůrat někde stranou...tyhle močí a kadí kde se jim zlíbí. Člověk by řekl, že alespoň žlab nechají být, když z něj denně žerou, ale nějaký chytrolín si tam čas od času uleví...
kardovakaterina
napsal(a):
přesně! Jen na jaře. Dneska jsem jim přistýlala slámu, aby byly v suchu. Máme ale kamerunky, tak jim se bobky opravdu nikam nezamotají :-))
Jinak teda nevím, jak jste naučili ovce čůrat někde stranou...tyhle močí a kadí kde se jim zlíbí. Člověk by řekl, že alespoň žlab nechají být, když z něj denně žerou, ale nějaký chytrolín si tam čas od času uleví...
Jo, to nevím jak se to bestie naučily, ale fakt je, že mají místo 1,5x1,5m, které je totál pročůrané a jinak nikde nic...:D..ale je to příjemné..:).