Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2011 21:14
enducha

XXX.XXX.18.54

Ahoj, brouzdala jsem po moderce i nemoderce a nikde jsem tu nenalezla nic o dělání ovčího sýra...tvoříte někdo? Zajímalo by mě, jestli je postup stejný jako u kozích sýrů, tvarohů atd...díky za info, Andy

10.11.2011 21:43
roklanka

XXX.XXX.223.226

Dělala jsem sýr i z ovčího mléka a postup ,stejný jako u kozího mléka.

10.11.2011 22:30
enducha

XXX.XXX.18.54

Díky moc...a jaký byl..? Mimochodem, dá se doma udělat z kozího i plísňák sýr?

11.11.2011 10:33
roklanka

XXX.XXX.223.226

Byl vynikající a výtěžnost ,oproti kozlímu mléku byla vyšší. Měla jsem dvě dojné ovce. Ano ,plísňový sýr,jak hermelínový,tak niva lze udělat.

11.11.2011 11:35
enducha

XXX.XXX.18.54

Já chovám Zwartblesáky a právě přemýšlím, že bych zkusila odstavit dřív jehňata a pokusila se o nějaký ten sýrek:)..Ale ovci jsem nikdy nedojila, takže to bude asi docela masakr..:D

11.11.2011 12:00
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Zdravím, dojiť ovcu je celkom ľahké, ja som sa to musela naučiť, keď nám uhynulo jahňa a ako neskúsený sme si mysleli, že musíme dojiť. Dojila som zboku, jednou rukou, druhou som si držala zavárací pohár. Trvalo mi to asi 10 min. Ovca stála v kúte ovčína, vždy som jej nasypala trochu otrúb, už keď videla, že prichádzam postavila sa miesto a čakala, z pasienka pribehla na zapískanie. Maškrta spraví divysmajlík. Vraj je dojenie oviec ťažšie ako kôz, ale pre mňa to bol relax. Mlieka bolo ráno a večer za 7 dcl pohár (nie vždy), dávala som ho psíkom. Tiež plánujem na jar dve, alebo tri jahňatá predať skôr a znovu dojiť. Chcela by som skúsiť vlastnú bryndzu. Andrea.

11.11.2011 12:35
enducha

XXX.XXX.18.54

Také mne láká bryndza..asi k ovcím na jaře přibude nějaká ta koza na mléko a na sýry, poptávají se mě známí kdy už to konečně rozjedu, tak asi na ně dám..:)..ačkoli, vím více o zvířatech než o ,,jídle"..takže to bude asi boj...:)

11.11.2011 13:06
benesova

XXX.XXX.131.113

enducha napsal(a):
Já chovám Zwartblesáky a právě přemýšlím, že bych zkusila odstavit dřív jehňata a pokusila se o nějaký ten sýrek:)..Ale ovci jsem nikdy nedojila, takže to bude asi docela masakr..:D

Dobrý den. Pocházím ze Slovenska, .Po českých a ruských zemích se potuluju přes 40 let. Když jsme se usadili a začala jsem chovat kozy a dělat sýry, moje touha byla ovčí sýry. Pořídila jsem si ke kozám VF ovečky. S dojením není problém. Dojím je jako kozy z boku, naučí se , stojí v klidu. Nechci to dělat ve velkém, mám je v KU.Jehničky jsem prodala ve 4 měsících, beránci byli taky odstavení asi ve 4 měsících. Ještě i teď nadojím každý druhý den aspon 1 litr. Rodili koncem března.Připomíná mi to rodné Slovensko.Čerstvý, nebo uzený nemá chybu,jak se říká.

11.11.2011 14:05
mamčis

XXX.XXX.245.37

Taky jsme si letos pořídili Zwartblesky a chtěla bych příští rok taky zkusit dojit. Máte někdo s tímto plemenem zkušenosti? Po jaké době je u nich vhodné odstavit jehňata abych jim nezastavila růst a ještě dostala trochu mléka od ovcí. Jehničky z jehňat bych si chtěla nechat do chovu.

11.11.2011 14:13
enducha

XXX.XXX.18.54

I já je mám v KU, ale chci je využít ještě jinak než jen na chov a sýry mám moc ráda...:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík