Zdravím, dojiť ovcu je celkom ľahké, ja som sa to musela naučiť, keď nám uhynulo jahňa a ako neskúsený sme si mysleli, že musíme dojiť. Dojila som zboku, jednou rukou, druhou som si držala zavárací pohár. Trvalo mi to asi 10 min. Ovca stála v kúte ovčína, vždy som jej nasypala trochu otrúb, už keď videla, že prichádzam postavila sa miesto a čakala, z pasienka pribehla na zapískanie. Maškrta spraví divy. Vraj je dojenie oviec ťažšie ako kôz, ale pre mňa to bol relax. Mlieka bolo ráno a večer za 7 dcl pohár (nie vždy), dávala som ho psíkom. Tiež plánujem na jar dve, alebo tri jahňatá predať skôr a znovu dojiť. Chcela by som skúsiť vlastnú bryndzu. Andrea.
enducha
napsal(a):
Já chovám Zwartblesáky a právě přemýšlím, že bych zkusila odstavit dřív jehňata a pokusila se o nějaký ten sýrek:)..Ale ovci jsem nikdy nedojila, takže to bude asi docela masakr..:D
Dobrý den. Pocházím ze Slovenska, .Po českých a ruských zemích se potuluju přes 40 let. Když jsme se usadili a začala jsem chovat kozy a dělat sýry, moje touha byla ovčí sýry. Pořídila jsem si ke kozám VF ovečky. S dojením není problém. Dojím je jako kozy z boku, naučí se , stojí v klidu. Nechci to dělat ve velkém, mám je v KU.Jehničky jsem prodala ve 4 měsících, beránci byli taky odstavení asi ve 4 měsících. Ještě i teď nadojím každý druhý den aspon 1 litr. Rodili koncem března.Připomíná mi to rodné Slovensko.Čerstvý, nebo uzený nemá chybu,jak se říká.
Taky jsme si letos pořídili Zwartblesky a chtěla bych příští rok taky zkusit dojit. Máte někdo s tímto plemenem zkušenosti? Po jaké době je u nich vhodné odstavit jehňata abych jim nezastavila růst a ještě dostala trochu mléka od ovcí. Jehničky z jehňat bych si chtěla nechat do chovu.