Může takhle vypadat zasušené vemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2012 17:53
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

už 9 dní nedojím přesto se vemeno nescvrkává,ale ani nenaplňuje,má to takhle probíhat,já myslela že se mlíko vstřebá a vemeno bude vypadat jak po vydojení

25.1.2012 18:16
simona_m

XXX.XXX.211.7

Na pohled je vemínko v pořádku, záleží ale také na jeho teplotě, tvrdosti. Po 9 dnech se vemínko nescvrkne, jeho obsah se nějak vstřebává dovnitř, nikam neodtéká, tak to bude chvilku trvat.

Nám průměrně vemínko splaskne po 3 týdnech. Po 14 dnch jsme ty největší vydojili ať se nemusí vysilovat vstřebáváním. Vemínka už se nanaplnila. Ale nevím jestli je to standardní postup. Někdo oddojuje i při zasušení jiní říkají přestat a už nedojit. Tak sama nevím jestli je oddojení po delší době je ok.

25.1.2012 18:37
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

kontroluju 2xdenně je pořád stejný,není tvrdý ani nehřeje,no o tom vydojení sem četla že by se nemělo dělat že se tam utvoří nějaká zátka a ta chrání před vniknutím patogenů,a ve vemeni sou také látky které ho chrání ,nevím uvažovala sem taky o oddojení ,ale raději počkám co to udělá,začala sem znovu krmit,byla 3 týdny na dietě,dostává mrkev a jabko tak sem zvědavá jestli se nezačne plnit ale snad už ne do porodu máme ještě 11 týdnů

26.1.2012 21:43
pajca

XXX.XXX.234.122

iisaabeel napsal(a):
už 9 dní nedojím přesto se vemeno nescvrkává,ale ani nenaplňuje,má to takhle probíhat,já myslela že se mlíko vstřebá a vemeno bude vypadat jak po vydojení

Řekla bych,že má koza mléka ještě dost.Vydojte to a nechte zase několik dnů být. Když je vemeno úplně zasušené,
tak ze struku vytáhnete pouze lepkavou téměř čirou tekutinu. U některé kozy,která hodně dojí, se úplné zasušení nepodaří.
Nebo když se začne zasušovat pozdě. Kontrolujte také, jestli se ve vemeni nevytváří v mléce nějaké sražené hrudky, které
by mohly znamenat zánět. To by bylo potřeba vytahat a léčit.

29.1.2012 21:19
janas

XXX.XXX.157.71

pajca napsal(a):
Řekla bych,že má koza mléka ještě dost.Vydojte to a nechte zase několik dnů být. Když je vemeno úplně zasušené,
tak ze struku vytáhnete pouze lepkavou téměř čirou tekutinu. U některé kozy,která hodně dojí, se úplné zasušení nepodaří.
Nebo když se začne zasušovat pozdě. Kontrolujte také, jestli se ve vemeni nevytváří v mléce nějaké sražené hrudky, které
by mohly znamenat zánět. To by bylo potřeba vytahat a léčit.

Moje koza má termín porodu 2.4 a do začátku prosince se jí snažím zasušit, nejdřív ob den pak ob dva atd.naposledy jsem jí podojila 8.1. a vemínko vypadalo jako na fotu, nedalo mi to a kozu dnes vydojila, nadojila jsem asi 3dl mlika které jsem nalila kočce a budu pozorovat, v létě dojí 4 - 4.5l mlíka snad se už zasuší.smajlík#

30.1.2012 10:23
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

tak trpělivost se vyplatila vemínko krásně splasklo,ještě tak týden a bude jak hadra

30.1.2012 11:24
mafrin

XXX.XXX.147.19

Taky mám pochybnosti, jestli je koza zasušená. Vemínko je menší, než na fotce nahoře, ale úplně hadrovité není. Vloni se mi skoro nepodařilo zasušit, rodila až v květnu a od března už zase byla tráva. Teď je s ní loňská dcera, dlouho od ní pila. Teď už jsem ji dlouho neviděla, ale nedávno jsem jeden pokus zaznamenala, matka ji však nenechala. Bojím se, že kdybych jí zkoušela vydojit, můžu produkci mléka zase podpořit- nebo mám zbytečné obavy a když je zasušená, tak jednou zkouškou nic nezkazím?

30.1.2012 14:08
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

osobně bych už nedojila jen kontrolovala jestli není tvrdé nebo nehřeje,taky sem myslela že nesplaskne ale pak ze dne na den se začalo zmenšovat

30.1.2012 14:18
mafrin

XXX.XXX.147.19

No, já ale už nedojím asi měsíc a půl. Ale mladá v té době ještě upíjela. Hlavně doufám, že teď už nepije.

Přidejte reakci

Přidat smajlík