Zdravím .... U nás už to proběhlo..Naše prvnička dnes ráno v pět porodila krásného kluka.... Není přímo na mraze,ale ve stáji s krávou... Stáj ale není zateplená,není tam zima jako venku,ale zima tam je..A mamina se zatím moc ke kůzleti nemá..Ale spíš neví,co s ním.... Kůzle se napilo s naší pomocí a doufám že bude dost silné aby si mléko vybojovalo...Už máme jednu takovou kozu...Má výborné mléko ale jako máma stojí za prd.... Teď čekáme že porodí ještě druhá...Sakra...Snad to zvládnou.... Renata
Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Včera se nám narodila trojčata, ve stáji je něco málo pod nulou. Dvě jehňata jsou v pořádku, třetí jsem našla podchlazené, podařilo se ho zahřát a dát mlezivo z lahve, ale je slabé, bez pomoci nemá šanci. Vloni mi porodila ovečka jedináčka venku při asi -15°a vše bylo v naprostém pořádku, v dubnu mi porodila jiná ovečka v noci pěkného beránka, bylo asi 10 nad nulou a ráno jsem ho našla skoro mrtvého, naštěstí se ho podařilo zachránit. Víc než na mraze záleží na tom, v jaké kondici je ovce a jak silné jehně se narodí, jestli byl porod bez komplikací a taky hodně záleží na vlhkosti okolí, možná víc než na teplotě. Dana
kukuland
napsal(a):
Zaujimalo by ma ako je to s porodmi pri teplotach - 20 stupnov? Pri akej minusovej teplote by mal do porodov zasiahnut chovatel?
já mám kozeny ve zděném chlívku, mají tam nulu až -8.Kozlík se narodil ve středu, hned jsem nad něho dala infralampu, tak je po d ní a je spokojený, ostatní kůzlata jsou ve vedlejším boxu s mámou, nar.30.12., už skotačí, snad se zahřejí, mají sena, tak, snad jim není zima.
tak jsme to vyřešili..Zavolali jsme veter.aby nám poradil a máme nakonec kůzle doma...Tedy ne přímo v bytě,ale v chodbě,kde je asi cca 10 stupňů.Říkal,že v noci stejně spí a tak že ho máme dát na noc do teplejšího prostředí.. Zdá se mi maličké a slabé na to že byl jedináček... Takže takhle se mi bude alespoň lépe spát.. Tak klidnou dobrou noc.... A ať už jde ten mráz do pryč.....:-) Renata
renatasimicek
napsal(a):
tak jsme to vyřešili..Zavolali jsme veter.aby nám poradil a máme nakonec kůzle doma...Tedy ne přímo v bytě,ale v chodbě,kde je asi cca 10 stupňů.Říkal,že v noci stejně spí a tak že ho máme dát na noc do teplejšího prostředí.. Zdá se mi maličké a slabé na to že byl jedináček... Takže takhle se mi bude alespoň lépe spát.. Tak klidnou dobrou noc.... A ať už jde ten mráz do pryč.....:-) Renata
tak od mámy bych kůzle nedala, vzbouzí se i v noci na pití, to raději tu infralampu.
máme ho v chodbě a celou noc spinkal jako zařezaný... Vzbudil se v pět,tak jsem ho odnesla k mamině a tam šel pít.... Takže vše v pořádku...Spinkal klidně a ani koza nemečela...Infra nemám.... Ale tohle funguje taky...Když jsou takové mrazy,udělám cokoli,než abych ho nechala zmrznout....
renatasimicek
napsal(a):
máme ho v chodbě a celou noc spinkal jako zařezaný... Vzbudil se v pět,tak jsem ho odnesla k mamině a tam šel pít.... Takže vše v pořádku...Spinkal klidně a ani koza nemečela...Infra nemám.... Ale tohle funguje taky...Když jsou takové mrazy,udělám cokoli,než abych ho nechala zmrznout....
jj, jenže je celou noc v teploučku a pak šok, do zimy, tak je to čistě na něm, vyskočí si napít do zimy, pak zase hup pod lampu, pomalinku si zvyká.
no on není v teploučku...Je tam tak +5 stupňů.. Veter. říkal že nemá být v teple.To je jasné že přechod by mu udělal spíš hůř... Tohle vím..Už je silnější takže zítra už zůstane u mámy...Jen ty první dvě noci ho chci uchránit.. Nemůže se proti zimě bránit.On sám se nezahřeje.. Byl hodně slabý a malinký.
Profesor1

XXX.XXX.171.121
Taky trošku přispěju. Mívám ovce celou zimu venku s možností vstupu do chléva. Ovce stejně leží na sněhu. Stalo se, že ovce v noci porodila venku , na sněhu při -20 stupních dvojčata a obě ráno ležela spokojená u příkrmiště. Taky jsem už ale našel ráno čerstvě narozené jehně zmrzlé. Snažím se vždy ovci před porodem zavřít do chléva, ale někdy to prostě neuhlídám. Tady záleží na ovci, jak se po porodu o jehně postará. Když jej pořádně olíže - vysuší a promasíruje, tak jehně v pohodě přežije. Ale neberte to jako doporučení! Ovci každopádně stačí zákoutí bez průvanu. Když je dobrá máma, třeba i prvnička, jehňata to přežijí. V chlívku mám o něco málo víc stupňů než venku a jenňata jsou OK. Důležité je sucho a závětří, no a taky dobrá ovce - máma.