Ahoj všem chovatelům. V sobotu jsem si pořídila dvě letošní ovečky kvůli spásání trávy na zahradě a jak se tak znám, tak je určitě zazimuju i na příští rok místo porážky. Už jsem četla, že bych se kvůli tomu měla registrovat. Mám několik otázek:-) Jak registrace probíhá? V kolika letech se ovečka poprvé připouští a jak to dělají ti co nemají vlastního berana? Kromě odčervení musím z hlediska jejího zdraví udělat ještě co? Je to merino, musím ji stříhat? Každá rada dobrá. Pokud se někomu bude chtít ztrácet čas, tak předem dík.
Registrace ovcí je zde: http://www.cmsch.cz/ovce-kozy/
Ovce je potřeba stříhat minimálně jednou ročně, merino spíše dvakrát.
Stříhat budete tedy na podzim.
Kupte jim sůl (lépe tu červenou s minerály), aby mohli lízat. Ideální je taky nějaký přístřešek, aby se měly ovečky kam schovat.
Pokud budete chtít připustit beranem, tak si berana půjčte a nechte ho chvíli ve stádě nebo k němu dovezte ovečky.
Díky. S tou registrací je to celkem síla. Vůbec mě nenapadlo, že něco takového existuje. Vzali jsme si dvě ovečky na spasení trávy na zahradě a nechci původnímu chovateli způsobit nějaké problémy tím, že je místo mražáku zazimuju a budu je dodačně registrovat. Značená prý mají být všechna prodaná jehňata, takže asi kvůli daním z příjmu, ne? Existuje tohle i u prasat, poníků a tak? Myslím, že ne. Neřeknu, když jde o čistokrevný chov, tam je to v pořádku. Kdybych si je nechala a chtěla připustit, tak zřejmě až příští rok na podzim,že? Dík.
greenhorn
napsal(a):
Díky. S tou registrací je to celkem síla. Vůbec mě nenapadlo, že něco takového existuje. Vzali jsme si dvě ovečky na spasení trávy na zahradě a nechci původnímu chovateli způsobit nějaké problémy tím, že je místo mražáku zazimuju a budu je dodačně registrovat. Značená prý mají být všechna prodaná jehňata, takže asi kvůli daním z příjmu, ne? Existuje tohle i u prasat, poníků a tak? Myslím, že ne. Neřeknu, když jde o čistokrevný chov, tam je to v pořádku. Kdybych si je nechala a chtěla připustit, tak zřejmě až příští rok na podzim,že? Dík.
Označují se i ta prodaná jen příležitostně (tj. nedaněná), jde o to, aby byl kus dohledatelný, kdyby v původním stádu vypukla nějaká nemoc, apod. aby se to tak nešířilo. Označuje se tak každý prodaný kus, ať kříženec či plemenný. To v tom nehraje žádnou roli. Jde do teď přihlašovat i dodatečně, takže pokud nemají vaše ovečky ušní známky, objednejte a nahlašte je dodatečných kódem (mám pocit, že je to pro ovci 27 a 28 pro berana, ale to je 100% v Pokynech pro chovatele, které Vám přijdou spolu s registrací)
Jinak evidence existuje i u prasat (tam je to od 2 kusů), koně mají též svůj registr, to samé krávy, apod.
Připouštět můžete už letos, akorát bych počítala se svým beranem - neznám moc chovatelů, kteří by rádi půjčili berana do cizího stáda /možnost špatného krmení a úhynu, nakažení se, apod. já osobně bych do toho nešla/. Tím neříkám, že je u vás něco špatně, jen je to prostě riziko. Stejně tak bych nepůjčila i ovci, to není jen o beranovi. :) Možná to zkuste u chovatelů, kteří mají více ovcí, my malochovatelé, co máme ovečky pojmenované to asi bereme prostě jinak. Jinak ze zákona by se mělo připouštět pouze plemeníkem /ne každý dodržuje, většina koupí berana, připouští a beran skončí v mrazáku/.
Délka březosti u ovce je podobná jako u kozy. Uvádí se 150 dnů.
Doporučuji přečíst krátkou příručku chovu ovcí:
http://www.valasskakrajina.cz/uploads/media/ovce_01.pdf
Hodně informací také na: http://www.zootechnika.cz