Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2012 09:47
vanina

XXX.XXX.158.42

Dobrý den,jsem úplný začátečník v chování koz. Před týdnem jsem koupila kozičku bílou krátkosrstou asi 5 týdnů starou,byla čilá veselá skotačila s dětmi,když jsem šla do výběhu a ven,vždycky běžela za mnou a chtěla ven... Včera odpoledne jsme jí pořídili kamáradku kozičku taky bílou krátkosrstou,ale ta je asi 3měsíce stará a má asi 10cm růžky.Ta mladší kozička má taky růžky,ale malinký tak 2cm.když jsme je dali dohromady,tak ta větší tu menší občas pošťouchla těma rohama,ale nic hroznýho.Problém je v tom,že ta malinká kozička je od včerejšího večera taková apatycká,jen polehává,slabě mečí a když přežvykuje tak skřípe zubama...když jdu za nimi nebo ven,tak už vůbec neběží k vrátkům.Nevím co s ní je a nechci aby mi umřela.Nevím jestli je to tou starší kozou,jestli se jí bojí nebo jestli je nemocná.Prosím poraďte jak jí můžu pomoct.Děkuji

11.5.2012 10:17
roklanka

XXX.XXX.223.58

Pravděpodobně se přežrala trávy. Nepíšete,co mají k žrádlu,jak vyměšuje. Podejte jí Rumin,nebo si zavolejte vet.Druhou kozičkou to nebude.

11.5.2012 13:09
vanina

XXX.XXX.158.42

Vyměšuje normálně tuhé bobky.Krmení dáváme trochu ovsa,ovesné vločky,seno,vodu a pasou se.Pustila jsem je z výběhu do zahrady,aby mohli chodit poblíž nás a malá kozička se lépe projevuje,trochu se nažrala trávy,proběhla se a odpočívá ve stínu.Je hodně přítulná,nechá se dlouho hladit.Ta starší ne,hned uteče.Je možné,že je menší kozičce smutno,když je sama? I když má kámošku.Asi jsme ji vzali moc brzo od matky,že.

11.5.2012 14:02
roklanka

XXX.XXX.223.58

Bude to chvilku trvat,než se skamarádí. Malé začínají pozvolna fungovat žaludky,je to náročné období. Pokud nemáte,sežeňte si Rumin,nebo něco podobného na podporu bachorové činnosti,aby jste v případě problémů mohli zasáhnout hned,kozy se zhoupnou rychle. Při problémech přidávám i stolní olej (u kůzlat).U matky být ještě mohla,ale zvykne si.

12.5.2012 19:05
vanina

XXX.XXX.158.42

Tak dnes ráno jsem se šla podívat ke kozičkám a malinká kozička už mě vesele vítala,dokonce mi utekla z výběhu na zahradu smajlík. Vypadá mnohem líp než předtím,je zase taková jakou jsme ji přivezli.Dva dny byla pohublá,ale dnes mi přijde mnohem statnější,ale možná se mi to zdá. Ani jsem jí nastačila dát Rumin a spravila se sama.Děkuji vám za rady,cením si jich.Přeji hezký den.Vanina

15.5.2012 08:15
agentka

XXX.XXX.0.1

já bych tak malé kozičce dávala určitě kozí mléko alespon do 3 měsíců - prodávám kozičky na chov v 8 týdnech s tím že jsou naučené pít s kýble syrovátku nebo mléko a budoucí majitele upozorńuji že aby z nich vyrostly statné kozy je třeba jim ještě alespon měsíc mléko dávat - jestli to udělají je jejich věc, ale upozornění byli. Své kozenky nechávám pod kozou až do podzimu.

15.5.2012 09:41
profesor1

XXX.XXX.192.99

agentka napsal(a):
já bych tak malé kozičce dávala určitě kozí mléko alespon do 3 měsíců - prodávám kozičky na chov v 8 týdnech s tím že jsou naučené pít s kýble syrovátku nebo mléko a budoucí majitele upozorńuji že aby z nich vyrostly statné kozy je třeba jim ještě alespon měsíc mléko dávat - jestli to udělají je jejich věc, ale upozornění byli. Své kozenky nechávám pod kozou až do podzimu.

:-) taky dávám jehňata pryč nejdříve ve třech měsících, ono mateřské mléko od maminy je nenahraditelné! A ten kdo chce jehně honem, honem, jej chce většinou jen na vypásání zahrady a stejně by jej nedokrmoval a jehně by zustalo zakrslé. Kdo chce jehně na chov, ten si raději počká. A jehňata, která mě zůstanou jsou u ovcí až do podzimu.

15.5.2012 17:38
vanina

XXX.XXX.158.42

Tak to byla asi moje hloupost,že jsem si o chovu koz nezjistila něco dřív než jsem je koupilasmajlík Prodávající mi tvrdil,že kozička už je od matky odstavená,že si ji můžu vzít...Byla to chyba. Mám tedy někde sehnat kozí mléko a kozičku přikrmovat nebo už je pozdě?

15.5.2012 23:19
profesor1

XXX.XXX.192.99

Nevím jak u kůzlat, ale když z nějakého důvodu krmím jehně z flašky, tak už přikrmuji jen kravským mlékem(domácím) a jehně prospívá. Asi před 14 dny mě jedna paní poradila, abych mu do kravského mléka přidal trošku cukru. Tak to dělám a zdá se to dobré. Ale je pravda, že jednou denně jehně strčím pod nějakou cizí ovci, aby si ucuclo nějakého zbytečku mléka z vemínka. Nebuď te smutná, jestli kůzle pět týdnů pilo od kozy, tak je určitě silné. Postupujte jak psala ROKLANA. Možná jen sežrala trošku víc těch vloček a ovsa. Prý jsou na to kozy háklivější.

15.5.2012 23:36
roklanka

XXX.XXX.223.47

vanina napsal(a):
Tak to byla asi moje hloupost,že jsem si o chovu koz nezjistila něco dřív než jsem je koupilasmajlík Prodávající mi tvrdil,že kozička už je od matky odstavená,že si ji můžu vzít...Byla to chyba. Mám tedy někde sehnat kozí mléko a kozičku přikrmovat nebo už je pozdě?

Netrapte se kozička doroste,kozy rostou tři roky,dohoní to. Můžete jí koupit granulky pro kuzlata ,ale já bych pomalu přidala jádro a nechala to na kozičce,mléko bych jí už nedávala.

16.5.2012 06:07
agentka

XXX.XXX.0.1

vanina napsal(a):

někdo odstavuje kůzlata ihned po porodu, že ani neví kdo je jeho máma a naučí si ho na misku - měla jste se zajímat spíš čím tu malou krmili když byla odstavená

farmarkaWebi

21.5.2012 13:18
farmarkaWebi

XXX.XXX.88.126

prosim vie mi niekoto poradit ako podojit ozu pri odstavke od kozliatka???nechce stat,kope nohami ,drca ,proste sa brani ani vemeno jej neviem chytit ,mlieko jej uz tecie von ,bojim sa zapalu vemena ,ale neviem ako ku nej pristupit alebo ju zakvacit aby mi to proste dovolila je ako splaseny kamzik a dost ma to znepokojuje za radu vopred dakujem smajlíksmajlíksmajlík

21.5.2012 16:24
roklanka

XXX.XXX.223.8

přivázat za obojek,natlačit na stěnu ,kolenem si jí přidržet,eventuálně přivázat nohu a valník trpělivosti.

22.5.2012 07:49
gajdovka

XXX.XXX.4.30

farmarkaWebi napsal(a):
prosim vie mi niekoto poradit ako podojit ozu pri odstavke od kozliatka???nechce stat,kope nohami ,drca ,proste sa brani ani vemeno jej neviem chytit ,mlieko jej uz tecie von ,bojim sa zapalu vemena ,ale neviem ako ku nej pristupit alebo ju zakvacit aby mi to proste dovolila je ako splaseny kamzik a dost ma to znepokojuje za radu vopred dakujem smajlíksmajlíksmajlík

také jsme ze začátku takhle bojovali, muž se válel s ní u lavky, já, když dojila, tak jsem na ní pomalu seděla, byla přitlačená ke zdi, kopyta jsem měla za krkem, hrůza, po pár dnech stála, jak beránek a dnes, jen dám pokyn a sama jde na místo.L.

22.5.2012 08:19
farmarkawebi

XXX.XXX.88.126

dakujem za rady ,kozu sme uspesne podojili pritlacili sme ju o stenu jeden jej drzal hlavu,druhy vzadu nohy aby neskakala a podojili sme ju celkom slusne ,trochu sa branila ale nakoniec sme to zvladli a ja mam dusu na mieste ze sa mojej srne nic nestalo ,a prispevku od poldy trosku nerozumiem ,aj ked aj to je nazor ,mam kozy uz dlho a jasne ze sa to ned opisat v dvoch vetach ale asi tu na fore to inak nejde ,dakujem mu za strucny vyklad toho co je nezodpovedne i ked viem kedy zacne koza davat mlieko heheh a nebola to moja otazka ked uz tak musel reagovat ,ja mam koz vela a o tom co je alebo nieje zodpovedne sa da v pripade (stvornohych )koz dalo polemizovat ale ja mu dakujem za strucny vyklad Webi

Přidejte reakci

Přidat smajlík