Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2012 17:34
strachovice

XXX.XXX.201.200

Mám jehničku na flašce, byla pod mámou přikládána do jednoho týdne, ale stejně ji nepřijala a pak se jí podařilo utéct z choulu, tak jsem převzala krmící povinnosti jehňasanem, jenže problém jehničce jsou teď tři týdny krmím dle návodu množství váhou na 3 kg zvířete, každé 3 a 1/2 hodiny, teď už 4. Nepřekrmuju ani nedávám málo, jenže malá přestala růst a dost často se mi přifukuje. Vždy na večerní krmení je nafouklá hodně, jde o plyny a vždy z toho dostane průjem a prdí, jenže se zarazila a ani srst nemá tak pěknou. Co s tím? Co jí může trápit? Máte někdo problém s jehňasanem??

15.5.2012 13:44
sosek

XXX.XXX.13.134

Zdravím, nechte udělat rozbor bobečků, může být zaparazitěná. Nebo kokcidie...Kolik je na tom návodu, že se má dávat najednou? Když se jehně přepije, je to přesně tak, jak píšete...
Veronika

Zazinova

16.5.2012 22:02
Zazinova

XXX.XXX.207.34

Tak to je přesně i můj problém. V podstatě všechny jehňata se mi po jehněsanu nafukují. Musím hlídat kolik mléka jim dávám. Některá jehňata byla schopná, hlavně v chladnějším období, se nafouknout i po dávce 100 - 150 ml a to při krmení 3x denně a to hned po prvním krmení. Někdy jsem večerní dávku raději vynechala, hlavně po zkušenosti, kdy jsem o jedno jehně přes noc přišla. Začervená být nemohla a na kokcidie používáme Baycox. Nafukují se jehňata bez matek, ale i ty pouze přikrmovaná. Hlídala jsem dávkování - poměr, teplotu, množství, které krmím, ale dodneška jsem nepřišla na to v čem je problém. Všechna přikrmovaná jehňata bezpečně poznám, prostě jen přežily. Už loni jsem tyto prolémy řešila, ale ne v takovém množství jako letos. S jehněsanem končím a příští rok objednám jinou náhražku.

16.5.2012 22:40
profesor1

XXX.XXX.192.99

Jo, mám stejné zkušenosti. Myslím si že se jehňata nafukují proto, protože hltají s mlékem hodně vzduchu. Snažím se jehňatům pití často přerušovat a nechat je se vydýchat. A jako náhražku jsem začal používat kravské mléko, které trošku osladím cukrem. Snažím se jehně aspoň jednou za den strčit pod nějakou ovci, aby si ucuclo aspoň trošku originálu :-) Závidím těm, kdo mají v blízkosti automat na mléko. Mám sice možnost koupit domácí mléko, ale jen dvakrát týdně po dvou litrech.

17.5.2012 08:59
moonika

XXX.XXX.136.151

My sme dávali Mikrop ovis/mix s kozim cca 1:1/, kozliatkam, síce som si nevšimla že by sa prifukovali, ale rástli výrazne pomalšie ako tie čo boli iba na kozom mlieku. /najlepšie je keď sa ich podarí naučiť na misku, to majú vypité hneď a nenahltajú sa asi toľko vzduchu/
A použili ste už aj iné balenie jehnesanu? Že či nie je to čo máte nejak znehodnotené.

17.5.2012 18:06
zazinova

XXX.XXX.207.34

Trvanlivost jehněsanu jsem také řešila. Nafukovat se jehňata začali hned na prvním 20 kg pytli. Dodneška jsem jich zkrmila asi 6 a ani jeden z nich nebyl lepší než ten předchozí. Jeden pytel mi vydrží asi 3 týdny. Takže tím to nebude.
Zhruba před měsícem se nám obahnila poslední ovce a jako dárek mi nadělila to, že nemá ani kapku mléka. Úplně jsem trnula hrůzou z toho, že bych je měla krmit jehněsanem. Naštěstí se zrovna začali telit krávy a sem tam nějaká se musela zavřít a pohlídat tele při krmení. Prostě jsem jim nadojila mlezivo od krávy a následně jsem přešla i na kravské mléko a kupodivu jehňata krásně prospívají. Ale hlavně na jedno krmení vklidu 250 ml mléka a žádný průjem nebo nadýmání a jehňata jsou evidentně spokojená - mají plné bříško. Sem tam je mléko dost vodnaté, takže do něj přidávám trochu jehněsanu, ale hned je to poznat. Po přidání jehněsanu mají břicho nafouklejší než by ho měli po stejné dávce pouze kravského mléka, ale zase nemají tak brzo hlad.
Prostě to vzdávám, několikrát jsem to konzultovala s vetem, taky nevím čím to je.

17.5.2012 21:43
mamčis

XXX.XXX.245.37

Já mám jehňata flaškáče vždy jen na kravském mléce a nikdy jsem neměla problémy s nafouknutím, dokonce jehňata rostou mnohem rychleji než jehňata stejně stará, které kojí ovce. Teď jsem odstavila kůzlata, tak jsem přešla z kravského na kozí a taky žádné nadmutí. Na flašce mám ještě jednu jehničku do chovu, teď má 3,5 měsíce a na jedno napití vypije 0,5l kozího mléka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík