bee
napsal(a):
Budu budovat přístřešek /stáj bohužel nemám/ a také něco na seno pro ovce, nemáte fotky vašich domovů pro ovce pro inspiraci ?Budu ráda když se se mnou podělíte.
Pošlu Vám foto mého ovčína. Ovečky tam ještě nebydlí, ale začátkem příštího měsíce je tam již nastěhuju. Pohled z východu... Zbyněk
zbyny
napsal(a):
Pošlu Vám foto mého ovčína. Ovečky tam ještě nebydlí, ale začátkem příštího měsíce je tam již nastěhuju. Pohled z východu... Zbyněk
Pohled ze severu.
zbyny
napsal(a):
uvnitř, pohled ke vchodu.
No to je krááása, to je jako chata pro lidi. Koukala jsem že tam máte i el. ohradník, tak jsem se chtěla zeptat jaké s ním máte zkušenosti, jestli vám ovce z ohrady neutečou. My jsme měli a vůbec nefungoval i když byly ovce ostříhané, nejspíš to ale bylo tím že to byl ohradník pro koně.
zbyny
napsal(a):
Teda Zbyňku, smekám! To je špicové!! Vaše ovečky budou bydlet jako princezny. Myslíte, že vám tam vydrží ty kytičky? Před našema kozama bych je musela dát tak do toho štítového okýnka. Já jsem měla muškáty metr devadesát vysoko, neshodily je díky kamennému korytu, ale převislé teda nebyly ani náhodou
bee
napsal(a):
No to je krááása, to je jako chata pro lidi. Koukala jsem že tam máte i el. ohradník, tak jsem se chtěla zeptat jaké s ním máte zkušenosti, jestli vám ovce z ohrady neutečou. My jsme měli a vůbec nefungoval i když byly ovce ostříhané, nejspíš to ale bylo tím že to byl ohradník pro koně.
Moc díky za pochvalu . Jako zdroj k ohradníku používám Gallagher M 600 a jsem s ním velmi spokojen (nechá se koupit u Agrotransu). Velkou výhodou těchto zdrojů je diagnostika funkce a digitální voltmetr. Zdroj si sám měří jak uzemnění, tak výstupní napětí a jeho zatížení. Důležitá hodnota je výkon zdroje (udává se v joulech). Kůň je velmi citlivé zvíře na el. proud, proto mu stačí zdroj slabší, ale ovce je málo citlivá, proto musí být výkon zdroje min. 2 - 2,5 J. Také hodně záleží na uzemnění. Myslím, že právě toto mohlo být příčinou toho, že ohradník nefungoval. Zbyněk
jirinajanickova
napsal(a):
Teda Zbyňku, smekám! To je špicové!! Vaše ovečky budou bydlet jako princezny. Myslíte, že vám tam vydrží ty kytičky? Před našema kozama bych je musela dát tak do toho štítového okýnka. Já jsem měla muškáty metr devadesát vysoko, neshodily je díky kamennému korytu, ale převislé teda nebyly ani náhodou
Jiřko, díky moc za pochvalu. Snažil jsem se . Na muškáty jsem myslel a ovečky k nim nemají přístup... Bylo mi jasné jak by to dopadlo
, Zbyněk
zbyny
napsal(a):
To je paráda!!! A na kolik je to počítáno oveček? Potřeboval jsi na to stavební povolení nebo jen na ohlášení? My se také chystáme na salaš, ale budeme potřebovat asi 4x6 m, tak uvažujeme o dvou modulech, které přisuneme k sobě a budou mobilní na nějakých lyžinách. Chci tam mít samostatně -berana, -bahnice a -jehničky, vše pod jednou střechou. Dana
ovecka
napsal(a):
To je paráda!!! A na kolik je to počítáno oveček? Potřeboval jsi na to stavební povolení nebo jen na ohlášení? My se také chystáme na salaš, ale budeme potřebovat asi 4x6 m, tak uvažujeme o dvou modulech, které přisuneme k sobě a budou mobilní na nějakých lyžinách. Chci tam mít samostatně -berana, -bahnice a -jehničky, vše pod jednou střechou. Dana
Ahoj Dano, ovčín má 7 x 2,5 m. Naštěstí to spadá do drobných staveb, tak stačí ohlášení. Je počítáno, že tam bude 10 bahnic + beran, Zbyněk
zbyny
napsal(a):
Moc díky za pochvalu . Jako zdroj k ohradníku používám Gallagher M 600 a jsem s ním velmi spokojen (nechá se koupit u Agrotransu). Velkou výhodou těchto zdrojů je diagnostika funkce a digitální voltmetr. Zdroj si sám měří jak uzemnění, tak výstupní napětí a jeho zatížení. Důležitá hodnota je výkon zdroje (udává se v joulech). Kůň je velmi citlivé zvíře na el. proud, proto mu stačí zdroj slabší, ale ovce je málo citlivá, proto musí být výkon zdroje min. 2 - 2,5 J. Také hodně záleží na uzemnění. Myslím, že právě toto mohlo být příčinou toho, že ohradník nefungoval. Zbyněk
Máte opravdu pěkné bydleníčko pro ovečky. A chci se zeptat, ´mám také el.ohradník a napáječ mám zatím na zemi položen chráněn před deštěm samozřejmě, ale nevím jak ho natáhnout do chatičky. je to tak 7 metrů. Poradíte mi??
Záleží jak máte ovčín daleko od el. ohrady. Já mám ohradník v chatě. Stačí zakoupit deset metrů (raději o dva metry víc) vysokonapěťového kabelu, zdroj impulsů do ovčína a propojit se zdrojem a ohradníkem. Mám zaražený dvě pozinkované 3/4 coulové trubky jako zemnící body asi 3m od sebe propojené měděným kabelem ze spletených drátků. Zdroj mám 2,5J ovečky vypásají asi 15 cm od prvního lanka. Asi už jsou poučené.
Předpokládám, že když je příspěvek vložený v roce 2006, že už ovečky nějakou dobu, bydlí... Můžu se zeptat jak se osvědčila pérkenná podlaha? Stále drží? Nenasákává to moc moč :-)))? A jak se to po zimě čistí? Už jsem se tu ptala, jakou podlahu byste doporučili, ale vždycky mou otázku někdo zazdí (nebo před zdí? :-)))
Tak díky a ať se daří!!!
Dobrý den, jdu opět na rady.
Mám za úkol si navrhnout nový kozlín. Kozlín by měl být do 1m zděný, zbytek dřevo, podlaha betonová. Tohle jsem ještě zvládla, ale čím víc koukám jak mají být kozy ustájené, tím víc tápu. Měla jsem představu asi tak, jak je na obrázku, že bude mít každá koza svůj chlívek, ale teď jsem se dočetla, že by měly být ustájené spolu, jen v době porodů by měli být oddělené. Mám dvě kozy, jednoho kozlíka a na jaře budu kupovat ještě jednu kozu. Pak by v kozlíně měli být dvě ovečky. Myslíte, že to mám vymyšlené dobře? Nebo je blbost mít tolik samostatných chlívků? Z knížky jsem vyčetla, že koza by měla mít s kůzlaty prostor 2,5-3m2, což jsem se snažila dodržet a kozla v době porodů budu muset mít taky odděleného. Jenže teď mám strach, že si tak velký kozlín dostatečně nezadýchají a bude jim zima. Jsem v pasti. Jinak od jara do podzimu jsou ustájené venku v přístřešcích, takže na chladno jsou zvyklé, jen na tu zimu je chci právě kvůli porodům dát do kozlína. Poradíte někdo, jak to udělat nejlépe? O víkendu bychom měli začít :-D
Děkuji moc všem
Iva K.
Dobrý den,
nacházíme se ve stejné situaci. Také mám ve výstavbě resp. rekonstrukci kozín cca 36m2. Dělám ho celý ze dřeva, podle mne zděná část náklady zbytečně zvyšuje, při špatné izolaci /zase náklady/ vyšší vlhkost. Nevím zda jste začátečnice či nikoli, ale obecně se nebojte nižších teplot, nemyslím konstatně -10 C.U chovu domácího zvířectva je /v zásadě/ nepřítelem vysoká vzdušná vlhkost, což na forech bylo mnohokrát zdůrazněno. Tolik ke klimatu uvnitř kozína.
Pokud jde o samostané kotce, nevím zda to má smysl. Uniká mi odpověď na otázku PROČ..? Při počtu koz, které máte, bych já, jako že to tak plánuji, postavil 2 porodní boxy, ve kterých při normálním porodu stráví rodička s babym max. 2-3 dny, a opět bude stádečko spolu. Vůbec se nebojte negativní reakce zbytku stáda, ony se okoukají a hlavně - koza je skutečně velmi kontaktní a milé zvíře. Určitě víte jak snadno se fixují na člověka, psa či koníka. REsumé: světlo, sucho, žádný průvan a celoroční možnost pobytu na čerstvém vzduchu jsou zárukou vynikající kondice zvířat. Alespoň u mého chovu holandské zakrslé to platí.
Držím Vám palce a podejte další zprávy jak postupujete
P.S. odpověď jsem tvořil na mailu, ale teprve teď jsem jukl na forum a vy asi hodláte mít produktivní chov. Ale i tak něco z mého postřehu asi bude platit
pepe07
napsal(a):
Reaguji na podlahu ve stáji...u nás se osvědčila skládáná ve dvou vrstvách z cihel prosypaných pískem, moč, která se eventuelně dostane pod podestýlku, proteče do podloží a stáje se tak velmi dobře čistí a nezapáchají.
Já to mám na stejném principu ze zámkové dlažby. Ale radši se nadívejte do hygienických předpisů!!!!
já bych tento prostor řešila tak, že bych zachovala uličku, ale v menším provedení, aby zbytečně neubírala místo zvířatům. Další rozdělování stáje bych řešila vždy podle potřeby mobilním hrazením, tak se to většinou ve stájích pro ovce i kozy dělá. Při bahnění se zbudují malé kotce asi metr na metr a když je po porodech tak se vše rozebere a jediné co je třeba je příkrmiště pro jehňata kde se přikrmují a kam se nedostanou dospělé ovce. Možná jeden stabilní kotec by se dal využít když je třeba zavřít nemocné zvíře.
sigimaus90
napsal(a):
Dobrý den,
nacházíme se ve stejné situaci. Také mám ve výstavbě resp. rekonstrukci kozín cca 36m2. Dělám ho celý ze dřeva, podle mne zděná část náklady zbytečně zvyšuje, při špatné izolaci /zase náklady/ vyšší vlhkost. Nevím zda jste začátečnice či nikoli, ale obecně se nebojte nižších teplot, nemyslím konstatně -10 C.U chovu domácího zvířectva je /v zásadě/ nepřítelem vysoká vzdušná vlhkost, což na forech bylo mnohokrát zdůrazněno. Tolik ke klimatu uvnitř kozína.
Pokud jde o samostané kotce, nevím zda to má smysl. Uniká mi odpověď na otázku PROČ..? Při počtu koz, které máte, bych já, jako že to tak plánuji, postavil 2 porodní boxy, ve kterých při normálním porodu stráví rodička s babym max. 2-3 dny, a opět bude stádečko spolu. Vůbec se nebojte negativní reakce zbytku stáda, ony se okoukají a hlavně - koza je skutečně velmi kontaktní a milé zvíře. Určitě víte jak snadno se fixují na člověka, psa či koníka. REsumé: světlo, sucho, žádný průvan a celoroční možnost pobytu na čerstvém vzduchu jsou zárukou vynikající kondice zvířat. Alespoň u mého chovu holandské zakrslé to platí.
Držím Vám palce a podejte další zprávy jak postupujete
P.S. odpověď jsem tvořil na mailu, ale teprve teď jsem jukl na forum a vy asi hodláte mít produktivní chov. Ale i tak něco z mého postřehu asi bude platit
Děkuji moc za odpověď
Ano, uhodl jste dobře, jsem začátečník Kozy mám od jara, takže mě čeká první zima a první porody, asi proto jsem docela nervózní abych někde neudělala chybu. Vím, že koza je velmi kontaktní zvíře, mám kozlíka 100% anglonubijský a ten je úžasný zlatíčko, pořád běhá za mnou a chce podrbat
Je na mě strašně fixovaný.
O tom, že nesmí být kozín vlhký a v průvanu taky vím, jen mě zarazilo, že v době porodů by měla být teplota kolem +10°C. Z toho mám strach. A pak jsem nevěděla, jestli ty 2-3dny po porodu můžu dát kozu s kůzlaty zase k ostatním, aby ostatní kozy kůzlatům neublížili. Opravdu rodit budeme prvně.
Tak asi udělám jak říkáte, jen boxy udělám raději 3 i pro kozlíka. A ještě se tedy rozhodnu jestli bude celodřevěný, nebo to do toho metru vyzdíme. Manžel je stavař, tak to nechám na něm.
Ještě se zeptám, kolik m2 by potom mělo zůstat pro zbytek stáda?
Jinak zatím mám chov jen jako koníčka, zatím neuvažuji o nějakém větším rozšíření, plánuji max počet koz i s kozlíkem do 5kusů. Na jaře jedu ke kozlíkovi kupovat 100% anglonubijskou kozu s PoP a kozlíka jestli se zadaří jeho matce vydojit třídu, tak budu bonitovat. Pak bych se chtěla věnovat těm anglonubijkám. Zkusit i KU. Mléko a sýry budou jen pro spotřebu naší rodiny.
IvaK.