Očkování ovcí a koz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2012 15:37
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ahojda všem.

Nějak nestíhám ani číst, natož přidávat své příspěvky do diskuzí. Teď jsem jen narazila na dotaz na očkování a jelikož o tom moc všeobecné povědomí není a mezi majiteli koz jsem se v poslední době dost setkala s klostidiálními infekcemi, v rychlosti to shrnu.

Kozy:
Největší potíže v chovu - při odstavu kůzlat kokcidie (na ty se vakcinovat nedá, ale nezapomenout - už jsem viděla spousty kůzlat, u kterých se řešily zažívací potíže, ale nakonec uhynula na kokciie)

Zvířatům hrozí:
tetanus
klostridiální infekce - projev průjmy, nechutenství, hubnutí, úhyn

Vacíny:
Miloxan - registrovaný i pro kozy (pro radost kontrol zapíšeme do deníku léčiv).
Vakcinace proti anaerobním bakteriálním toxi-infekcím vnímavých zvířat, klostridie a tetanus (cl.tetani). Máme tudíž klid od klostriií a tetanu, vakcinuje se na začíátku 2x kvůli navození imunity a pak jen jednou ročně.
Běžně se Miloxan neočkuje, nenechte se odbýt veterinářem!
Tetanus můžeme vakcinovat zvlášť, ale vyjde draho a podle mě jsou cl. infekce důležitější.
Kozy můžeme navakcinovat i Covexinem 10, stejná účinnost, ale není určen pro kozy. (ne do deníku)

Ovečky:
Miloxan, Covexin 10
A navíc musíme řešit nákazu na pasterelózu (hemolitickou a multocidu) a enterotoxémii - Heptavac Plus

Žádná ze zmiňovaných infekcí se nedá léčit, pokud se v chovu objeví - člověk pak už jen uklízí mrtvoly, pokud to mohu tak napsat..

Chovu zdar!! :-)

Milada

12.8.2012 16:11
motyl

XXX.XXX.125.70

očkované a jinak ošetřované kusy, splňuje to BIO normu?

já že po lidech v čističkách vyčistit odpadní vodu je problém, je to plné sraček s chemických léků atp...
http://www.vitalia.cz/clanky/ve-vode-jsou-zbytky-leku/

12.9.2012 23:19
petra123456

XXX.XXX.103.120

může se očkovat dojící koza?smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík