Privezli jsme si pred dvema dny AN 75% kozlika, je mu cca 8 mesicu, byl zvykli byt venku, na trave celorocne...hned jak jsme ho privezli, tak jsem si vsimla, ze ma prujem...zere pouze travu a vecer v chlevu seno, obcas si zobne jadra, co ma kozena pri dojeni a listu ze stromu. Nemuze to mit z toho, ze byl pred dvema dny ockovany a odcervovany? Jak mu muzu pomoc? jinak nenarika, je hodny...majitel mu daval u nej jeste mlato...
Průjem zastaví Smecta, živočišné uhlí a z dubové kůry odvar. Odčrevovali jste kozlíka u Vás?Ptám se proto, zda jste si jisti, že opravdu odčerven byl. Jestliže to bývalý majitel tvrdil, nemusí to tak být a naopak může mít kozlík průjem ze silného napadení červy.
U nás letos prvně na nové pastvině dvacet zvířat , nikdo nic jenom nejsilnější lednový beránek, hrozný průjem, jinak byl normální a jedl, druhý den po odčervení z něj odešla hromádka tasemnic. Odčervila jsem všechny a u nikoho jiného se to nevyskytlo.Hodně štěstí.
To spíš ještě není úplně doléčený ten průjem. Kozy mají jakoby jeden velký bobek, když mají náběh na průjem (nebo jim odchází), prostě mají řidší stolici - jednotlivé bobky se jim slepí dohromady a vypadá to jako jeden velký bobek. Buď je to bez další struktury, pak je to ještě dost řídké, ale aspoň to už drží nějak pohromadě, takže lepší, než kdyby to z něj teklo. Nebo - to už je ještě lepší, jsou to jednotlivé bobky slepené dohromady v jednu velkou hroudu. Ale pokud tohle vystřídalo tekutý průjem, je to asi na dobré cestě. Léčili jste předtím nějak, nebo jen dávali dietu? A zjistili jste příčinu - jak to bylo s tím odčervením?
prave ze uz je to lepsi...ma dietu, nenecha se chytit rostak jeden... dnes jsem volala majiteli a dal mu odcervovani do pusiny strikackou, ale nazev jsem zapomnela :-( takova bila tekutina + injekce proti tasemnici a podobnym vecem, takze si myslim, ze to udelal dobre...snad se kozlikovi bude darit
Tak vydržte, možná to byla reakce na odčervení, pokud byl víc začervený, může být odčervování dramatičtější. Nedávejte mu jádro, ať se průjem nepodpoří, spíš seno a případně pastvu, pokud není mokrá. Kdyby se průjem opakoval i po dalších dnech, chtělo by to dát bobky na rozbor, jestli tam ještě není nějaký parazit. A nebo je to změnou stravy, ale tu jste asi výrazně neměnili... a možná i stresem z přestěhování. Snad už to bude dobré.