Dobrý den,
ráda bych založila něco jako zoo koutek, ovšem věnující se domácím zvířatům. Tápu však v předpisech, co vše je k tomu třeba, kde bych takové info našla. Máte někdo vlastní zkušennosti? Třeba jak velké ohrady na kolik ks ovcí, koz, prasat, ... jsou třeba, jaké jsou normy na všechno možné, co si úřednický šiml může vymyslet a zaručeně vymyslí.
Děkuji za vaše rady, typy, názory
Podobný zookoutek funguje při Domě dětí v Horažďovicích. Mají ho tam už spoustu let, dříve byl zaměřený spíše teraristicky, nedávno se přeorientoval hlavně na hospodářská zvířata. zkuste se poptat tam.
Jinak mi není jasné, co si od toho představujete, jaká by měla být náplň činnosti takového zařízení. Jinak se zookoutkem stává de facto každý vesnický dvorek, kde se pohybuje pár slepic, králíků a nějaká ta koza nebo ovce.
Dobrý den, děkuji za reakci, určitě se zeptám.
Co si pod tím představuji? Žiji na vesnici a dnes a denně se mi stává, že mi u zahrady zastavují lidé, auta a pozorují zvířata. Ani děti ze vsi kolikrát živou ovci neviděli. Naše pozemky nejsou uzpůsobeny tak, abychom si lidi "zvenku" mohli vodit dovnitř. Proto bych ráda po vzoru kids farm Vienna otevřela dětskou farmu. Ano, jedná se mi o hospodářská a domácí zvířata. Jelikož naše obec postrádá také hřiště pro děti, ráda bych jej zakomponovala do prostoru. Je to vcelku velký projekt na mou osobu i na naši vesnici, proto bych potřebovala spoustu rad ohledně dotací, příspěvkových organizací, nařízení, povolení, velikosti výběhů a přístřešků pro tolik kolik ks zvířat a spoustu dalších věcí, které na netu marně hledám. Zatím se vše pohybuje pouze na teoretické rovině. Nerada bych se do toho pustila a až zpětně zjišťovala, co jsme měli vědět a nevěděli. :)
Pokud to chcete pojmout jako projekt a žádat o dotace, obraťte se na vaši "Místní akční skupinu" - určitě najdete na internetu nebo se poptejte. Jsou ochotní a můžou váš projekt napasovat do plánovaných akcí, pomohou i vyřídit dotace, papírovaní... Má to jeden háček, možná u zookoutku ne tak velký, ale počítejte s tím, že pokud vám dotace přiklepnou, musíte pak na všechny práce udělat výběrové řízení, protože je to velké papírovaní, dělá se to tak, že se poptá jedna firma, která udělá vše. Takže např. - zpevnění plochy pro hřiště, ohrady, přístřešky... práce svépomocí není téměř možná, nechtějí na to dotace dávat. No a když si uvědomíte, kolik si taková velká firma řekne za takovouto práci, i s dotacemi vás to pravděpodobně vyjde dráž, než když to budete dělat na vlastní triko. Vlastní zkušenost s jiným projektem.... Tak hodně štěstí, Hanaka