Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2013 19:36
bedyna

XXX.XXX.42.253

dobrý večer všem, chtěla bych požádat o radu. Chovám ovečky a poslední 2 roky se mi na pastvině přemnožili kopřivy a je jich tam čím dál tím víc. Nevíte nějaký osvědčený prostředek, jak se jich zbavit? Oveny mám celoročně na pastvině, takže nějaký herbicit nepřipadá v úvahu. Moc děkuji za jakou koliv radu. Bára

6.1.2013 19:51
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Žádnou chemii, stačí vzít kosu a každý den kousek kopřiv posekat. Druhý den, jak kopřivy vovadnou, tak je ovce sežerou i se stonky. Ty zavadlé přímo milujou. Zdraví St. Toman
smajlík smajlík smajlík

6.1.2013 20:01
bedyna

XXX.XXX.42.253

to máte pravdu, ale vyrostou znovu. Já mám pastvinu okolo 2 000 m2 a jsem na to sama, tak hledám nějaký jednodušší a rychlejší postup :)

7.1.2013 08:07
st.toman

XXX.XXX.32.219

Na kopřivy znám pouze dva způsoby likvidace. Je to " lidský sádlo " a nebo ta chemie. Ještě mi teďka napadlo, že i krůty dokážou kopřivy dobře likvidovat. Mají je rády a oštipujou lístky. Zdraví St.Toman
smajlík smajlík smajlík

7.1.2013 10:01
roklanka

XXX.XXX.46.47

Standa má pravdu,posekat,vytrhat nebo chemie. Krůty je milují a zůstávají jen stonky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2013 11:35

Když je posekáte a ovce tam budou už jakmile kopřivy budou dorůstat, ty úplně mladé výhonky sežerou taky. A co nestihnou zase posekat. Postupně se jich zbavíte. Ale zdá se mi to spíš škoda, jsou výživné a zavadlé nebo sušené už ovce jedí.

7.1.2013 13:19
danurba

XXX.XXX.12.236

bedyna napsal(a):
to máte pravdu, ale vyrostou znovu. Já mám pastvinu okolo 2 000 m2 a jsem na to sama, tak hledám nějaký jednodušší a rychlejší postup :)

Tak jedine ty koprivy po castech ohradit a postrikat roundupem, ale nevim, jaka je tam ochranna lhuta na spasani.

8.1.2013 10:19
monika s

XXX.XXX.216.152

slyšela jsem také nalít na kopřivy vařící vodu, ale nevím jak je to technicky proveditelné

8.1.2013 12:25
sosek

XXX.XXX.115.181

Půjčte si od někoho motorovou kosu, určitě se někdo najde, nebojte, třeba za plecko po zabijačce :) Taky to řešíme, něco posekáme a překvapivě holky je lividují vždy na podzim samy, ukusují jim systematicky špičky.
Tak to zkuste pár let před květem posekat. Bohužel kopřivy se rozlézají spíš kořeny než semínky, tak sekat, sekat, sekat, nebo to nechte na ovečkách. Jestli Vám je nežerou tak ty zavadlé budou.
CHemii nedoporučuju, nikdy to není jen tak...
Veronika

8.1.2013 13:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když je posekáte a ovce tam budou už jakmile kopřivy budou dorůstat, ty úplně mladé výhonky sežerou taky. A co nestihnou zase posekat. Postupně se jich zbavíte. Ale zdá se mi to spíš škoda, jsou výživné a zavadlé nebo sušené už ovce jedí.

Souhlas, ne nadarmo se říká : Před bezem smekni, před kopřivou klekni !

8.1.2013 13:45
boaobr

XXX.XXX.38.182

Zdravím, z vašeho příspěvku není zřejmé čím je vaše pastvina ohrazena, jestli plot nebo el. ohradník, my máme pastvinu oplocenou lesnickým pletivem(uzlovým) a společně s kozenami chováme krůty a ty opravdu nejen kopřivy spasou a tak se s kozami vlastně doplňují.

8.1.2013 21:16
honzapm

XXX.XXX.29.18

Protože Round-Up není žádná chemie, má nulovou ochrannou lhůtu, pouze musí zaschnout.

8.1.2013 21:50
sosek

XXX.XXX.115.181

Proč tedy při aplikaci Roundupu nesmíte jíst a má ochrannou lhůtu nějakých 20 dní??? a navíc je to pěkné svinstvo i pro zvířátka - teratognní účinky http://cs.wikipedia.org/wiki/Roundup .
http://www.agrokrom.cz/texty/pripravky/roundup_klasik.pdf viz. louky a pastviny.
V.

9.1.2013 12:22
honzapm

XXX.XXX.29.18

sosek napsal(a):
Proč tedy při aplikaci Roundupu nesmíte jíst a má ochrannou lhůtu nějakých 20 dní??? a navíc je to pěkné svinstvo i pro zvířátka - teratognní účinky http://cs.wikipedia.org/wiki/Roundup .
http://www.agrokrom.cz/texty/pripravky/roundup_klasik.pdf viz. louky a pastviny.
V.

Promiňte, ale Wikipedie je veřejná encyklopedie, jejíž obsah může spravovat každý registrovaný.
Věřím, že jste nemyslela vážně odkaz na Wikipedii.

Druhý odkaz - též neodborný, PDF soubor nepodepsaný, tudíž irelevantní. Nezlobte se.

9.1.2013 12:56
sosek

XXX.XXX.115.181

Připomínku k wikipedii beru, ale přeci nemůžete tvrdit, že herbicid není chemie! Ten druhý odkaz je informační leták přímo k prostředku. Nechci se hádat, ale nenabádejte k používání postřiku na pastvině, když to škodlivé je a ochrannou lhůtu to má. Herbicid, insekticid, pesticid má VŽDY účinky i na jiné živočichy nebo rostliny (případně nás) než má ničit a v ekosystému způsobuje nevratné škody, proč myslíte, že se od toho upouští....
No nic, V.

9.1.2013 16:27
didi

XXX.XXX.66.122

Chce to posekat, ale několikrát za sebou.
My máme 10 000 m2 a zbavili jsme se jich - máme ale křoviňák, tak to nebyla taková fuška...

9.1.2013 23:02
honzapm

XXX.XXX.29.18

sosek napsal(a):
Připomínku k wikipedii beru, ale přeci nemůžete tvrdit, že herbicid není chemie! Ten druhý odkaz je informační leták přímo k prostředku. Nechci se hádat, ale nenabádejte k používání postřiku na pastvině, když to škodlivé je a ochrannou lhůtu to má. Herbicid, insekticid, pesticid má VŽDY účinky i na jiné živočichy nebo rostliny (případně nás) než má ničit a v ekosystému způsobuje nevratné škody, proč myslíte, že se od toho upouští....
No nic, V.

Víte, já nikoho k postřiku nenabádám. Všimla jste si?

Osobně bych kopřivy buď pravidelně sekal nebo nechal.
Ony je totiž ovce spasou i neposečené ke konci sezony (dle oblasti srpen-říjen).
Trichomy kopřiv v této době už nejsou žahavé a ovce je s gustem spasou celé.
Taky si kopřivy můžete nasušit, jsou ideálním doplňkem do zimních míchanic pro slepice
i pro ovce a všeobecný všelék či voňavý balsám na vlasy.

10.1.2013 14:12
profesor1

XXX.XXX.12.162

Séct a séct. Nenechat vykvést a séct co nejčastěji ať nedusí a nezastiňijí jiné trávy. Do tří let bude po nich.

27.1.2013 21:22
oat.fadrny

XXX.XXX.156.227

Taky mám zkušenost se sečením, trvalo mi to 4 roky a společně s ovcemi jsme to zvládly. 2 roky už nic.

Přidejte reakci

Přidat smajlík