My dáváme kozám nápoj z otrub zejména v mrazech kdy je napájecí voda zamrzlá.
Dám 2 fanky votrb + po lžíci minerálů a vitamínů do kýblu a spařím je vařící vodou tak až votruby v tom plavou. Nechám asi 1/2 hodiny odstát a pak přeleju do vaničky a doleju chladnou vodou tak aby voda byla vlažná. Naše kozy to milují.
Nevím zda je to správně, ale kozám to chutná.
Tak zase ja prezvykavcum otruby ani srot do napoje ne davejte jde jim rovnou do zaludku a neprezvykaji ho tak ze jadro nestravi dokonale musite si uvedomit ze krmite bakterie vbachoru a ty rozkladaji vlakninu na cukry a vznikaji tam aminokyseliny . Vypita voda s jadrnym krmivem
se dostane do tlusteho streva a neni dokonale stravena. K piti davejte vodu + vitaminy ale jadro vzlast suche nebo mirne namocene. Jeto dost rozsireny zvyk davat jadro do napoje ale tak ho stravi kone a prasata ale ne prezvykavci!
No já to brala tak, že otruby jsou hlavně zdrojem vlákniny, kterou tedy není třeba trávit. Vím že jsou i zdrojem vitamínů atp... ale myslím, že ty se uvolní i ve střevě...ALE POKUD PÍŠU BLÁBOLY tak mě opravte...to jest jen z mé hlavy... Myslela jsem, si že je to hlavně na podporu peristaltiky po porodu s tím, že do nápoje se většinou přidá nějaká minerální sůl či nějaký jiný minerální preparát... asi to kozám i s otrubami víc chutná... ale jak říkám nemám to nijak podložené....