Quessant - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2013 10:32
henrika

XXX.XXX.44.126

Dobrý den,dnes nás překvapila ovečka a ráno jsem našla malé jehňátko u ovečky ! Vůbec jsme to nečekali,nic na ní nebylo vidět.Ovečka s ním leží na zahradě - dnes je teploučko.Jehňátko se postaví,udělá i pár krůčků,je to rozkošné.Beránek se mi zdá,že žárlí a odstrkává jehně nebo útočí na ovci - dali jsme ho raději jinam.Chtěla jsem poprosit o radu,jak dál.Dočetla jsem se o selenu,mám z toho zmatek.Co udělat,aby bylo všechno dobře - zatím to tak vypadá.Moc děkuji

14.4.2013 11:44
lavacca

XXX.XXX.1.3

henrika napsal(a):
Dobrý den,dnes nás překvapila ovečka a ráno jsem našla malé jehňátko u ovečky ! Vůbec jsme to nečekali,nic na ní nebylo vidět.Ovečka s ním leží na zahradě - dnes je teploučko.Jehňátko se postaví,udělá i pár krůčků,je to rozkošné.Beránek se mi zdá,že žárlí a odstrkává jehně nebo útočí na ovci - dali jsme ho raději jinam.Chtěla jsem poprosit o radu,jak dál.Dočetla jsem se o selenu,mám z toho zmatek.Co udělat,aby bylo všechno dobře - zatím to tak vypadá.Moc děkuji

Beran vždy tak týden otravuje - ovce mu po porodu voní jako v říji, takže se snaží na ni naskakovat a někdy může i nechtěně jehně přišlápnout, apod. takže jste udělali dobře, že jste je oddělili. :)

Jinak selen - my máme holky na pastvině s přístřeškem, takže by se blbě vytají a selen tak nedávám. Pokud by bylo jehně slabé, apod. určitě dát. Ale už máme 5.rokem jehňata bez podání selenu a vše ok. Určitě teď mamině přidat vitamíny /minerální lit beru jako samozřejmost/, ovoce a zeleninu na podporu mléka. smajlík

14.4.2013 12:28
věruška

XXX.XXX.34.242

Gratuluji k jehňátku. Já dávám selen malé ovečce i matce. V loni jsem si koupila celou lahev stála 420 kč. Jinak se dá použít i injekčně zeptejte se veterináře ať to nemusíte kupovat pokud teda nemáte oveček víc:) Starat se o nic nemusíte pokud bude vše v pořádku. Pozorujte zda jehně pije od matky a pokud bude spokojené a nebude pobékávat tak je vše O.K. Dejte matce sladkou vodu to mi poradil veterinář.
Přeji hodně štěstí:)

14.4.2013 13:19
henrika

XXX.XXX.44.126

Moc moc všem děkuji,zítra volám veta a hned zakoupíme vše potřebné. Opravdu moc děkuji,byla jsem hodně překvapeá a je to i satisfakce za pokažený víkend díky sousedce....
Jen ještě chci napsat,že ovečka leží s miminem venku v sadu (1200m2 )je tam po celý rok.Zatím vše vypadá v pořádku,jehňátko je boží....

14.4.2013 14:38
lavacca

XXX.XXX.1.3

henrika napsal(a):
Moc moc všem děkuji,zítra volám veta a hned zakoupíme vše potřebné. Opravdu moc děkuji,byla jsem hodně překvapeá a je to i satisfakce za pokažený víkend díky sousedce....
Jen ještě chci napsat,že ovečka leží s miminem venku v sadu (1200m2 )je tam po celý rok.Zatím vše vypadá v pořádku,jehňátko je boží....

pokud máte přístřešek, kam se schová před deštěm, apod. není venkovní pobyt vůbec žádný problém. smajlík

15.4.2013 20:06
henrika

XXX.XXX.44.126

lavacca napsal(a):
Beran vždy tak týden otravuje - ovce mu po porodu voní jako v říji, takže se snaží na ni naskakovat a někdy může i nechtěně jehně přišlápnout, apod. takže jste udělali dobře, že jste je oddělili. :)

Jinak selen - my máme holky na pastvině s přístřeškem, takže by se blbě vytají a selen tak nedávám. Pokud by bylo jehně slabé, apod. určitě dát. Ale už máme 5.rokem jehňata bez podání selenu a vše ok. Určitě teď mamině přidat vitamíny /minerální lit beru jako samozřejmost/, ovoce a zeleninu na podporu mléka. smajlík

Dobrý den,chci ještě poprosit o jednu radu - jak dlouho držet beránka stranou? Ten náš je moc hodný ale všechno mi tu rozbije - pobořil ohradu,aby se dostal k ovečce,vzali jsme jej na druhou zahradu,tam se pustil do vrat a skoro je povalil,odnesla to i vrátka na zahradu a vchod do dvora.Jehňátko je OK,je legrační,jak běhá a motá se kolem mámy,ta s ním hezky povídá...moc děkuji

15.4.2013 20:32
lavacca

XXX.XXX.1.3

henrika napsal(a):
Dobrý den,chci ještě poprosit o jednu radu - jak dlouho držet beránka stranou? Ten náš je moc hodný ale všechno mi tu rozbije - pobořil ohradu,aby se dostal k ovečce,vzali jsme jej na druhou zahradu,tam se pustil do vrat a skoro je povalil,odnesla to i vrátka na zahradu a vchod do dvora.Jehňátko je OK,je legrační,jak běhá a motá se kolem mámy,ta s ním hezky povídá...moc děkuji

většinou stačí 3-4 dny, max. týden.

17.4.2013 12:46
honzapm

XXX.XXX.29.18

U nás beránek otravoval ovečku dva dny. Přes den byli na pastvině spolu, ovečka s jehňátkem měli velký prostor pro únik, resp. pro to, aby se drželi stranou. Ale byl jsem přítomen, takže kdyby se něco dělo, tak bych zakročil. Na noc jsem beránka dával zvlášť. Protože když se sešli u krmelce, tak prudil více, resp. jehňátko nemělo moc kam jít stranou. Beránek byl oddělený tři noci, pro jistotu.

Jinak se musím modlit, je moc hodný a nic nedemoluje. Máme tak vetchý starý dřevěný plot, že kdyby chtěl, tak je venku natotata. Akorát má velmi nepříjemný hlasový projev.
Asi jako když mutuje a čůrá u toho na plech. Ale bečí jen malinko a jen když jdu kolem.
Jinak je potichu a pase se, nebo kouká přes plot na ostatní ovečky.

Je vlastně asi hodný až moc. Protože jednu noc, kdy byl oddělený, nám liška vybílila kurník. A tahala slepice přes jeho výběh. Nedokážu si představit, že on, takový zvědavý neposeda,
ji nechal jen tak, páchat pych. Že ji nenabral atd.
Nakonec se jí kohout zapíchnul v plotě a nešel ani dovnitř ani ven, takže jsme ji podle toho
odhalili.

17.4.2013 18:37
věruška

XXX.XXX.34.242

Tak to gratuluji k tak hodnému beranovi:)
S tou liškou je to teda dobrý no hlídači to asi nebudou. Ještě , že si nevzala jehňátko.

17.4.2013 18:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

věruška napsal(a):
Tak to gratuluji k tak hodnému beranovi:)
S tou liškou je to teda dobrý no hlídači to asi nebudou. Ještě , že si nevzala jehňátko.

tak ono po tmě hoňte lišku, když ji nevidíte. :)

ale je mi to líto. u nás máme u drůbeže psa i kočky, tak si kuny i lišky dávají bacha. naštěstí.

17.4.2013 19:32
věruška

XXX.XXX.34.242

Já musím mít drůbež zavřenou kočka ani pes by kuny asi neodehnali:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík