Dobrý den,
pokud jde pouze o výpas zahrady (nechcete zvířata pro jiný užitek),
tak zvolte VŽDY ovce.
Koza vám nespase pozemek tak pěkně, jako ovce.
Je více vybíravá. Přeskočí i 180 cm překážky, ničí stromy...
Ovce také není svatá, ale pokud jsou stromy už dospělé, vzrostlé,
nebo pokud okolo nich uděláte přiměřenou zábranu, stromy neohrozí.
Navíc stromy ohrožuje spíše jen beran - drbe se o ně, resp. si na nich
asi dělá značení z čelního potu.
Pokud máte kusy jen na výpas, klidně vezměte dvě-tři samice bez berana,
popř. kastrované berany atp.
Pokud nechcete ovce na vlnu či maso (mléko), zkuste zakrslé ovečky.
Chovám je, tak vím, o čem píši. Choval jsem i velké masné ovce, mám srovnání.
Zakrslé ovečky mají lepší pastevní schopnosti.
To, co masné ovce spásají jen z donucení, spasou miniovce bez problému.
Miniovečky nedevastují výběh (je-li omezený a jsou-li tam celoročně) těžkými
kopyty, těžkými těly a velkým množstvím trusu.
Např. starší masný beran charollais x suffolk vám udělá lejno jako od krávy.
Pokud se takový kus pohybuje na omezeném výběhu, tak z něj za chvíli
nebude zahrada, ale hnojiště, jestli mi rozumíte.
Samozřejmě to je velmi individuální - nejen podle počtu chovaných kusů,
ale i podle velikosti pozemku, další potravy, popř. botanického složení porostu
té dané lokality.
Dále - v zimě - zakrslé ovečky senem tolik neplýtvají (musí mít ale dobrý krmelec),
nesežerou tolik. Nevypijou tolik vody. Takže pokud je pozemek dále od domu,
popř. dále od vody atd., tak zatímco masné ovce (6 ks) vám za den vypijí i 30 litrů vody,
zakrslé (6 ks) vám vypijí např. jen 5 litrů.
Zase je to individální, ale ten rozdíl, zda v mrazu a závějích taháte 5 litrů
nebo 30 litrů denně je velký rozdíl. Když je dost sněhu, ovce jej žerou a moc nepijí. Výhoda.
U Ouessant je další velká výhoda v tom, že mají pravidelnou říji (podzim) a pravidelné
porody (duben). Plus mínus 3 týdny, ale vždy už je to blízko jara, výjimky potvrzují pravidlo.
Kdežto některé masné a jiné velké ovce vám klidně porodí i v lednu, únoru,
a to je potom (někdy) zase o starost navíc.
Např. Skudde jsou ovce tzv. vřesovištní.
Pokud si představíte vřesoviště jako minimálně zarostlé místo s kyselou půdou
a jen skrovným porostem, tak na takové pastvě by masné ovce řvaly hlady.
Skudde či Ouessant (možná i Ovce vřesová) toto zvládají bez problémů.
To bečení, někdy opravdu řev, je další námět na zvážení.
Velké ovce hodně řvou - jsou-li tak naučené, rozmazlené, popř. mají hlad.
Někdy řvou i bez zřejmých příčin.
Miniovečky mají mnohem slabší hlas a tím, že jsou obecně skromnější,
neřvou tolik a tak často, jako masné (opět velmi individuální).
Máte-li zástavbu, mrzuté sousedy ap., tak i toto stojí za zvážení.
S kozami osobní zkušenost nemám, ale soused kozu má a ze všech vzrostlých
stromů mu zbyl jen jeden a i ten je na umření, zahradu má celou pod elektrickým
ohradníkem, kozu na špagátu a koza se brodí vysokou trávou, protože žere
jen její oblíbené a vybrané druhy.
Kozy se mi sice líbí, ale na výpas staré zanedbané zahrady vhodné nejsou ani trochu.
Příjemným bonusem je pohnojení zahrady miniovečkami, efekt je hned znát.
Např. jedna naše stará švestka, která mnoho let nerodila (namrzla v době květu),
díky ovcím loni měla tak silnou úrodu, že se jí pod tíhou švestek až lámaly větve.
Ovce se naučily lehávat právě pod touto švestkou, díky jejich dechu a tělesnému
teplu noční mrazíky švestku neohrozily a květy nezmrzly a díky přímému pohnojení
z ovcí ležících na stále stejném místě měl strom úžasnou výživu.
I v tom je druhotný efekt z ovcí v podhorské zahradě.
Wenda

XXX.XXX.11.148
Tak článek se zdá být zcela jasný. Já se ještě zeptám, co náchylnost k nemocem, udržbou paznehtů, plisní (část louky je u potoka a dost vlhká), stříhání a komu jedou více kopřivy? Díky N.M.
kyara555
napsal(a):
dobrý den, mám problém koupily jsme zahradu, která nebyla dva roky udržovaná a potřebovaly by jsme poradit jaké kozy nebo ovce jsou dobré na výpas zahrady.
Jak máte velkou zahradu a je oplocená ? A jaký máte s ovcema záměr na podzim ?
Počet zvířat se odvíjí od velikosti pozemku. Obecně 1 ha by měl upást stádečko cca 5 - 6 ks ovcí, ale to počítáme s tím, že pozemek je dobře a kvalitně zatravněn. Pakliže je pozemek neudržovaný, vemte si raději oveček méně, jak bylo napsáno v předchozím příspěvku, ovečky trávu vypasou a pozemek prohnojí, v příštím roce uvidíte výrazné zlepšení co se do kvality týče a také druhové zastoupení bude rozmanitější. Následující rok si budete moci vzít o nějaký ten ks navíc.
Jestliže je pozemek neudržovaný a neoplocený nastává problém větší, protože, mají-li možnost, budou se ovce snažit dostat na lepší a proto bych doporučil el. ohradník a el.síť. Vytyčíte si přesně část kterou chcete vypást. Před natažením sítě si vždy vysečte pruh ve kterém sítě postavíte, neutíká vám el. a i co do manipulace, je toto jednodušší. Jestli máte pozemek oplocen, není se o čem bavit.
V neposlední řadě jaký je váš záměr po pastevní sezóně. Jestliže chcete ovce porazit na maso, určitě si vemte nějaké masné plemeno ( Suffolk, Kent, Texel ), ať už ta práce stojí za to. Můžete si pořídit i plemena s jinou užitkovostí, ale ve výsledku jejich nároky jsou téměř totožné s ovcemi masnými, nehledě na to, že chcete-li ovečky jen na sezónu, je zbyteční je stříhat, jehnice nepodojíte a jehňata, asi, zatím neplánujete. Jestli chcete ovečky po sezóně prodat, je volba na vás, třeba již zmiňované Quessantské ovečky.
Kozy jsou vybíravější a proto, jestli chcete kozu, nejprve nechejte pozemek zkulturnit ovcema a další rok si klidně kupte jednu kozu do stáda, ale jestli si ji necháte na zimu, potom se připravte, že bude dělat kravál, je to stádové zvíře a jestli bude s ovcema, bude ji chybět společnost a proto už budete muset zvažovat o chovu. Nevím jaké jsou vaše možnosti a plány do budoucna.
honzapm
napsal(a):
Dobrý den,
pokud jde pouze o výpas zahrady (nechcete zvířata pro jiný užitek),
tak zvolte VŽDY ovce.
Koza vám nespase pozemek tak pěkně, jako ovce.
Je více vybíravá. Přeskočí i 180 cm překážky, ničí stromy...
Ovce také není svatá, ale pokud jsou stromy už dospělé, vzrostlé,
nebo pokud okolo nich uděláte přiměřenou zábranu, stromy neohrozí.
Navíc stromy ohrožuje spíše jen beran - drbe se o ně, resp. si na nich
asi dělá značení z čelního potu.
Pokud máte kusy jen na výpas, klidně vezměte dvě-tři samice bez berana,
popř. kastrované berany atp.
Pokud nechcete ovce na vlnu či maso (mléko), zkuste zakrslé ovečky.
Chovám je, tak vím, o čem píši. Choval jsem i velké masné ovce, mám srovnání.
Zakrslé ovečky mají lepší pastevní schopnosti.
To, co masné ovce spásají jen z donucení, spasou miniovce bez problému.
Miniovečky nedevastují výběh (je-li omezený a jsou-li tam celoročně) těžkými
kopyty, těžkými těly a velkým množstvím trusu.
Např. starší masný beran charollais x suffolk vám udělá lejno jako od krávy.
Pokud se takový kus pohybuje na omezeném výběhu, tak z něj za chvíli
nebude zahrada, ale hnojiště, jestli mi rozumíte.
Samozřejmě to je velmi individuální - nejen podle počtu chovaných kusů,
ale i podle velikosti pozemku, další potravy, popř. botanického složení porostu
té dané lokality.
Dále - v zimě - zakrslé ovečky senem tolik neplýtvají (musí mít ale dobrý krmelec),
nesežerou tolik. Nevypijou tolik vody. Takže pokud je pozemek dále od domu,
popř. dále od vody atd., tak zatímco masné ovce (6 ks) vám za den vypijí i 30 litrů vody,
zakrslé (6 ks) vám vypijí např. jen 5 litrů.
Zase je to individální, ale ten rozdíl, zda v mrazu a závějích taháte 5 litrů
nebo 30 litrů denně je velký rozdíl. Když je dost sněhu, ovce jej žerou a moc nepijí. Výhoda.
U Ouessant je další velká výhoda v tom, že mají pravidelnou říji (podzim) a pravidelné
porody (duben). Plus mínus 3 týdny, ale vždy už je to blízko jara, výjimky potvrzují pravidlo.
Kdežto některé masné a jiné velké ovce vám klidně porodí i v lednu, únoru,
a to je potom (někdy) zase o starost navíc.
Např. Skudde jsou ovce tzv. vřesovištní.
Pokud si představíte vřesoviště jako minimálně zarostlé místo s kyselou půdou
a jen skrovným porostem, tak na takové pastvě by masné ovce řvaly hlady.
Skudde či Ouessant (možná i Ovce vřesová) toto zvládají bez problémů.
To bečení, někdy opravdu řev, je další námět na zvážení.
Velké ovce hodně řvou - jsou-li tak naučené, rozmazlené, popř. mají hlad.
Někdy řvou i bez zřejmých příčin.
Miniovečky mají mnohem slabší hlas a tím, že jsou obecně skromnější,
neřvou tolik a tak často, jako masné (opět velmi individuální).
Máte-li zástavbu, mrzuté sousedy ap., tak i toto stojí za zvážení.
S kozami osobní zkušenost nemám, ale soused kozu má a ze všech vzrostlých
stromů mu zbyl jen jeden a i ten je na umření, zahradu má celou pod elektrickým
ohradníkem, kozu na špagátu a koza se brodí vysokou trávou, protože žere
jen její oblíbené a vybrané druhy.
Kozy se mi sice líbí, ale na výpas staré zanedbané zahrady vhodné nejsou ani trochu.
Příjemným bonusem je pohnojení zahrady miniovečkami, efekt je hned znát.
Např. jedna naše stará švestka, která mnoho let nerodila (namrzla v době květu),
díky ovcím loni měla tak silnou úrodu, že se jí pod tíhou švestek až lámaly větve.
Ovce se naučily lehávat právě pod touto švestkou, díky jejich dechu a tělesnému
teplu noční mrazíky švestku neohrozily a květy nezmrzly a díky přímému pohnojení
z ovcí ležících na stále stejném místě měl strom úžasnou výživu.
I v tom je druhotný efekt z ovcí v podhorské zahradě.
Vážený pane, zabloudil jsem do této rubriky ač dnes chovatel jen exotů, i když jsem dříve choval drobné zvířecvo, prasata k užitku a 20 let i malého koně, oborával s ním brambory, svážel seno a dřevo. Vaše odpověď na dotaz na vypásání zanedbané zahrady zaslouží pochvalu. Nemohu se ale ubránit dojmu, že ti lidé by měli vyhrnout rukávy, dát zahradu do pořádku, koupit pořádnou sekačku a mají vystaráno. Pakliže je baví starat se o zvířata, žádná dovolená, žádná neděle, pak jim s vypásáním fandím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moudivláček
napsal(a):
Vážený pane, zabloudil jsem do této rubriky ač dnes chovatel jen exotů, i když jsem dříve choval drobné zvířecvo, prasata k užitku a 20 let i malého koně, oborával s ním brambory, svážel seno a dřevo. Vaše odpověď na dotaz na vypásání zanedbané zahrady zaslouží pochvalu. Nemohu se ale ubránit dojmu, že ti lidé by měli vyhrnout rukávy, dát zahradu do pořádku, koupit pořádnou sekačku a mají vystaráno. Pakliže je baví starat se o zvířata, žádná dovolená, žádná neděle, pak jim s vypásáním fandím.
Ono vypásání je veliká móda, ale máte pravdu, zvířata chtějí péči každý den, se sekačkou je jednodušší pořízení. A když ze zvířat nechtějí mít jiný užitek, je asi ta sekačka lepší.
Martin Po.

XXX.XXX.163.67
Žiji na samotě a už 6 let s křoviňákem v ruce a potem na čele udržuji "veřejnou zeleň" - bývalou náves osady a podel cesty - 5x do roka, po dvou dnech v kuse,2x údržba traktorem občas bagr...
Od loňska mám kozu (nelze oplotit) a poctivě každý den posouvám vypásání a i ona místy takřka neplodná jílovitá půda se zelená. A je to mnohem větší zábava a i legrace. Jen přes tu zimu je to starost a péče na víc, ale myslím si že se to vyplatí. A zbytky nespaseného - to co tolik nechutná - místo dvou dní mám za dvě tři hodinky... Prostě doporučuju!
Třeba na náletové dřeviny a podobný "bordel" včetně mladého rákosu i chrastice a bodláku jsou kozy bezva. Co nesežerou to oloupou a zdechne to. Golfový trávník umí ovečky dobře, zatím nemáme a používáme koně- střídají se s kozama a doplňují se, nicméně ovce jsme chtěli na bílý jetel- ten jaksi nikdo moc nechtěl- ale postupně nám ze směsky mizí. První rok jsme bojovali s pcháčem a podobnými- a po dvou letech pasení kozama zmizel skoro úplně. Napřed berou květy, to je baví, takže se to nemnoží a pak z toho zbydou jen klacíky to pak zaschne a jak je to křehké tak se zadupe. Takže pokud chcete tu zahradu vyčistit i od stromů- i velkých- kozy budou mít radost