Přetočení žaludku (slez) koza

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2013 07:35
medanektom

XXX.XXX.229.79

Dobré ráno, prosím někoho fundovaného o radu.
Ráno jsem odvezl kozu v bolestech a křečích k veterináři. Diagnostikoval přetočení žaludku slezi. Dostala injekci na uvolnění střev s tím, že je šance pouze 10 procent. Šance je jen operace a na tu si vzhledem ke špatnému zraku již netroufne.
Jediná šance se jeví operace na klinice, ale to je jak pořídit si 100hlavé stádo, co se financí týká. Neměl byste prosím někdo nějakou babskou radu? Koza se nezvedne, masíruji jí břicho, občas otočím. Takže "rozchodit" nepomůže. Je šance, že by se torze upravila sama? Děkuji za jakoukoli radu.
Tom (Tomšův Mlýn)

23.7.2013 08:43
roklanka

XXX.XXX.46.237

O torzi žaludků jsem nikdy u kozy neslyšela a ani nečetla. Zkuste popsat co koze je a jak se projevuje,moc té torzi nevěřím.

23.7.2013 09:05
medanektom

XXX.XXX.229.79

Dobrý den, údajně při nějakém nárazu, nebo špatném skoku (myslím povyskočení, ne připuštění) se občas stane, že se přetočí jeden ze žaludků. Slyšel jsem to u krav, ale u kozy také ne. Koza byla nafouklá (nikoli žaludek, hladové jamky propadlé) chytaly jí křeče, řvala chudák šíleně. Ležela na boku, hlavu vytočenou nahoru (ne zvedlou, ale k šíji).
Vet ji prohmatal, řekl co řekl a že trokarem by jí pomohl, kdyby to byl žaludek, ale že ze střev to nedostane :o(

23.7.2013 09:11
medanektom

XXX.XXX.229.79

Po 3 hodinách od injekce už je bez křečí, i jí začaly vadit mouchy, tak třepe ušima. Podařilo se mi jí zvednout na nohy a hodila bobky a močila. Snad se to tedy točí k lepšímu. Vyrazila (co metr to 10 minut) s podporou ze stran odemne do chléva (separe, pouze podestýlka a voda). Občas se neudrží a padne. Sama se nezvedne, ale to rozchození by mělo pomoct s peristatikou. Nyní se zdá méně nafouklá až bych řekl propadlá (další dobrá věc). Stojí u zdi, nepraží na ní sluníčko, má příjemný chládek. Vodu nechce, takže jí občas oplachuji čumák a občas i polkne.
Velice se omlouvám, většinou tu jen čtu, teď už jsem byl bezradný. Tak jako tak zdaleka není vyhráno. Už vymýšlím ptákoviny stilu,"jak jí dodat energii, aniž bych jí dal zelené, mrkev, šrot a podobně". Bude jí muset stačit voda a trocha sena. Chjo, mam o ale nerva, je to zvířecí rodina, asi jako u vás :o)

23.7.2013 09:16
radulkav

XXX.XXX.244.234

Energii dodáte glukopurem.A mě jednou vet tvrdil,že měl přetočený žaludek beran.Ten to nerozchodil a velice rychle uhynul.Jak jsme ho otevřeli,tak to byl děsný smrad.žaludek nafoukly a za žaludkem střeva vpodstatě prázdné.Právě když jsem to vetovi takto popsala,tak řekl přetočený žaludek.Nestihl totiž k němu ani dojet.Jak jsem došla na pastvinu,tak ke mě ještě došel,ale pak si lehl a bylo vidět,že je zle.Došla jsem domů,volala veta(který stejně odmítl přijet) a než jsem se vrátila,tak už bylo po něm.Cca 20min.Měl úplně bílé sliznice.....

23.7.2013 09:23
roklanka

XXX.XXX.46.237

Zkuste dát koze stolní olej.nebo dvě lžičky jedlé sody.Zkušenost s torzí znám jen u psů,ale to je rychlovka a tvořily by se plyny,proto se mi to nezdá,neříkám,že jí koza mít nemůže. Spíš bych to tipla na trávení . Olejem jí neublížíte a za pokus to stojí.

23.7.2013 09:41
medanektom

XXX.XXX.229.79

to Radulkav:
cukrů se právě bojím. Ale asi nic jiného nezbyde, když všechny sympltomy odezní, bude třeba dát sílu. Děkuji za radu.

to Roklanka:
myslel jsem, že kozy neumí trávit tuky? Ale už jsem to také slyšel. Zkusím tu sodu a ozvu se. Díky moc!

Dámy! Velice děkuji za rady ze zkušenosti. 7let jsem bojoval u těch našich koziček a ovcí s lecčím a pořád mne něco dohání. Tak snad to pomůže.

Tom

23.7.2013 10:11
roklanka

XXX.XXX.46.237

Oleje se opravdu nemusíte bát,pokud se tvoří pěna v žaludcích,čí předžaludcích je to velmi rychlá a účinná pomoc. K chovu musí člověk přistupovat stále s pokorou a učit se,nikdy není dostatečně chytrý,vždy přijde něco,co ho zaskočí.

24.7.2013 08:05
medanektom

XXX.XXX.206.243

Dobré ráno, tak koza vcera mnohem lepsi, dokonce se postavila. Napajel jsem ji z lahve, sama nechtela a obcas prezvejkla i nejake to steblo sena.
Rano opet to same co vcera. Vecer ji utratim.
Je to zivot a tak to je. Preji vsem hezky den a dekuji za rady.
Tom

Přidejte reakci

Přidat smajlík