Zdravím všechny chovatele a chci varovat slušné lidi, aby si dávali větší pozor na parchanty, co se vydávají za chovatele???, kterým jde hlavně o peníze…. Moc jsem toužila po AN kozičce, na jaře jsem začala shánět a byla jsem vděčná i za kozičku či kozu bez POP, ale nikde nic nebylo, a když se objevil na Fauně inzerát, že pí Pošvářová Petra (haskina@email.cz) Kozmice – Chýnov, prodává 87,5% AN kozičku naroz. 03/2013 a ta byla ještě volná, tak jako začínající chovatelka jsem byla štěstím bez sebe, že konečně budu mít alespoň podílovou, když 100% zatím nejsou. Ale co se nestalo, hned po rezervaci mi sice pí Pošvářová napsala, že kozička měla po narození přilepená ouška, to je sice pravda, ale také psala, že jí je odtrhli a že to nic není, že ji to říkal veterinář a tak já celá zblázněná, že budu mít konečně kozičku jsem všemu uvěřila a kozu od ní koupila za 6000 Kč, až po pár dnech jsem se od chovatelů dozvěděla, že se jedná o vadu = deformaci a jako chovatelka by to měla vědět a neprodávat vadná zvířata a nevymlouvat se na veterináře, když jsem pí Pošvářové volala, že chci kozu vrátit nebo slevit, tak mi nejdříve nabídli jinou, kterou nemohli dlouho prodat a o vrácení peněz nechtěli slyšet a p. Pošvář, měl radu k nezaplacení, že mám dát do uší známku, tím schovat strupy a kozu prodat. V červnu se koze objevila na krku malá boule, bývalý veterinář nám sdělil, že jde o rakovinu, byl to šok a žádala jsem o radu na Fauně i na Facebooku, viz.dřívější foto, dle rady jiného zkušenějšího veterináře jsme mazali bouli černou mastí, boule cca po měsíci uzrála a vytekl hnis, vše se zahojilo a aby toho nebylo málo, tak v srpnu se opět objevila v menší podobě, se stejným průběhem a za pár dní se vše zahojilo. Mysleli jsme, že jde opravdu o abces, nechtěli jsme připustit, že by šlo o pseudotuberkulózu – jsou to bakterie, které má koza v těle, kde ji kolují, a když se boule objevila teď v říjnu znovu a vše nám potvrdil náš veterinář, že to dostala přes poranění – odlepené uši. Přísahám, že u nás se koze nikdy nic nestalo, ba naopak, pořád jen bojujeme a snažíme se koze pomoci, ale když nás veterinář upozornil, že se hnisem můžou nakazit i ostatní kozy, tak nám nezbývá než kozu utratit . Tímto chci opravdu všechny varovat na neférové jednání lidí, což podle pí Pošvářové, tak není, že kdyby byla tak férová, jak říká, tak celou tuto situaci by už dávno řešila, a ne výmluvami, nebo že nereaguje na telefon ani sms. Slušní chovatelé se snaží problémy řešit, znám takových spoustu, neříkám, že člověk někdy neudělá chybu, vše se dá vyřešit, když se chce!!! Vím, že jsem udělala chybu, měli jsme se otočit, a jet domů, když jsme viděli jejich hospodářství, ale touha po AN kozičce byla větší, chtěli jsme dát koze šanci…..