Dobrý den,
velmy Vás prosím a jakou koliv radu. Máme doma Holandého minikozlíka, kterému jsou cca 4-5 měsíců. Kozlík měl již od začátku horší kůži, ale niak jsme tomu nevěnovaly pozornost. Cca poslední dva měsíce, má po celém těle jakési strupy, zadní nohy má v klobech popraskané do krve a včera, jsem mu našla jakou si menší bouličku, vypadá jak kdyby byla plná něaké vody. Po výsledcích z kůže, jsme se dozvěděli že je v pořádku a to samé z krve. Dostali jsme tedy jakési postřiky a šampon, ale bohužel nic nezabírá :( Kozlíček nám slábne, špatně na zadní nožky chodí a do toho mu asi 2 dny teče hnis z očí, z nosu zelená rýma :/ Budu vděčná za každou vaší radu. :(
šmudla
napsal(a):
Dobrý den,
velmy Vás prosím a jakou koliv radu. Máme doma Holandého minikozlíka, kterému jsou cca 4-5 měsíců. Kozlík měl již od začátku horší kůži, ale niak jsme tomu nevěnovaly pozornost. Cca poslední dva měsíce, má po celém těle jakési strupy, zadní nohy má v klobech popraskané do krve a včera, jsem mu našla jakou si menší bouličku, vypadá jak kdyby byla plná něaké vody. Po výsledcích z kůže, jsme se dozvěděli že je v pořádku a to samé z krve. Dostali jsme tedy jakési postřiky a šampon, ale bohužel nic nezabírá :( Kozlíček nám slábne, špatně na zadní nožky chodí a do toho mu asi 2 dny teče hnis z očí, z nosu zelená rýma :/ Budu vděčná za každou vaší radu. :(
Nejsem veterinář a asi by to chtělo odborníka na slovo vzatého,nejlépe kliniku v Brně. Ale kůže a srst souvisí s játry,takže bych mu nechala píchat Hepagen ,oči mu vymývala Ophtalem a mazala oční mastí a určitě bych mu nechala píchat ATB.
Čím krmíte? Neprokázali-li rozbory žádné plísně, bakterie, bude pravděpodobně problém ve výživě. U přežvýkavců se dost často projevuje nedostatek zinku právě v podobě "lupů" a velice špatné kvality srsti a kůže. Pravděpodobně to bude i váš případ.
Může mít také nějakou metabolickou poruchu...např. jedna z našich koz, od chvíle kdy jsme ji koupili, chřadla. Měla vyváženou stravu, byla odčervovaná, dostávala vitamíny, minerály...stále hubla, měla naprosto příšernou zježenou srst, kůži, rohovinu...
už jsem nevěděla co s ní, pak zůstala zavřená v boxu, už jsem jí nedávala moc šancí, ale je to plemenná koza a tak jsem to nevzdávala..no a ona se zničehonic začala zlepšovat, přibrala, srst začala přiléhat a lesknout se,..za 3 měsíce co byla zavřená v boxu se z ní stala nádherná zdravá koza....trpí na acidózu, nadýmání a v té době zřejmě rostlo něco co jí prostě nedělalo dobře a prakticky nefungoval bachor, tím, že byla jen na seně se to zcela spravilo...
musíte začít hledat, máte-li možnost, nechte kozlíka jen na seně, dodejte vitaminy a minerály (já mám skvělou zkušenost s nutrimixem), výborné jsou sušené kopřivy, mrkev, zkuste bylinky..heřmánek, atd. kontrolujte parazity, zkuste lněné semínko, soustřeďte se spíše na zásaditá krmiva....zagooglete a vstřebávejte informace...trávení přežvýkavců je od člověka poněkud specifické, ale co se týče účinků minerálů, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek, příliš se neliší a tak čerpejte v lidské alternativní medicíně
zkontrolujte veškerá krmiva, plísně dokáží udělat veliké škody
držím palce