Zdravím vespolek, kdesi jsem se dočetla, ze naše babičky přilepšovali kozám v zimě kysaným zelím, mate s tím prosím někdo zkušenost? Nebo se silážemi celkově? Kolik kozám zelí dát, když nikdy předtím nic podobného nejedli? Dostala jsem 3 velikánské zeláky, tak bych holkám ráda něco naložila, resp. Jeden už mám naložený, ale to množství nesnime ani za 5 let
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem do velikých kbelíků nakládala se solí trávu, prostě siláž. Jeden 30 l kbelík jsem dávala tehdy 4 kozám asi dva dny, jednou denně. Nebyl s tím vůbec žádný problém, žraly s chutí, průjem neměly, druhé krmení bylo seno. Zelí je šťavnatější, takže by to chtělo asi dát ho méně najednou, hlavně něž si zvyknou. Ale vůbec bych se toho nebála, pokud tam nejsou kůzlata, která ještě pijou od matky. Ta kyselé nesmí. M.
napsal(a):
Já jsem do velikých kbelíků nakládala se solí trávu, prostě siláž. Jeden 30 l kbelík jsem dávala tehdy 4 kozám asi dva dny, jednou denně. Nebyl s tím vůbec žádný problém, žraly s chutí, průjem neměly, druhé krmení bylo seno. Zelí je šťavnatější, takže by to chtělo asi dát ho méně najednou, hlavně něž si zvyknou. Ale vůbec bych se toho nebála, pokud tam nejsou kůzlata, která ještě pijou od matky. Ta kyselé nesmí. M.
Moc děkuji za přínosnou odpověď smím se ještě optat, jak dlouho jste měla siláž naloženou?
zelí které tu mám, je naložené už cca dva měsíce a je tedy dost kyselé.. to je právě důvod proč se obávám ho kozám dávat... zkusím tedy zatím trošku a uvidíme- třeba to ani nebudou chtít, jsou to potvůrky zmlsaný

Já měla tu trávu od léta do prosince, kdy už nemohly na pastvu, vonělo to jako kyselé zelí, ale nejspíš to tak kyselé nebylo, nebyla tam ta šťáva jako v kyselém zelí, ale mokré to bylo. Vždycky jsem přestala asi po 4 dnech tak na 3-4 dny, aby se jim to nepřejedlo. Klidně zkuste nejdřív asi misku na jednu kozu, myslím, že jim to bude chutnat. A kdyby se jim to zdálo ze začátku divné, zasypte to trochou šrotu nebo něčeho obilného. Věřím, že až to zkusí, bude jim to chutnat. Určitě jim to neublíží, jen se musí postupně.
Siláže a senáže se nemusíte bát jakož to i kysaného zelí mám vyzkoušené na kamerunských kozách všechny 3 varianty a žerou jako oteklé Co se týče výroby Minimálně 2 měsíce nechat naložené ale ideálně na zkrmení jsou 3-4 měsíce Já je krmím hlavně siláží protože většinu mám na porážku ideální je kombinovat s větším podílem senáže Na maso to je pak opačně
S kuchyňskou solí problém nebude je tam pouze rozdíl že kuchyňská sůl obsahuje Jod ale to jim pouze prospěje Jinak dejte do sudu trávu nejlépe posekanou já seču traktorem na 10cm kousky ale to je jedno udělejte si solný roztok a tím pokropte nemusíte promíchávat jen pokropit ze shora a lehce zaprášit solí a utěsnit moc vzduchu tomu nesvědčí V jakém poměru má být roztok? na 500 tun senáže cca 300kg soli tak si to spočtěte na množství které potřebujete

zdenasko
napsal(a):
Dobrý den, prosím velmi mě zaujala vaše výroba senáže chtěla jsem se zeptat, když napěchujete nádobu trávou a posypete solí, jestli když se to slehne tak tu nádobu doplňujete nebo ne. Chtěla bych to v létě taky udělat
. Děkuji za radu a hezký den Zdena
Ono se to neslehne, když to ušlapete. Naplňte ji co nejvíc. Rozhodně nesmíte nádobu otevřít dřív, než chcete siláží krmit, nebo se siláž zkazí. M.

zdenasko
napsal(a):
Děkuji za rychlou odpověď, jen bych se ještě zeptala, jak poznám, že je senáž zkažená, nikdy jsem ji otevřenou neviděla jen v těch igelitových balících dík Zdena
Dobrá siláž nebo senáž nakysle voní, podobně jako kyselé zelí, vypadá jako mokrá tráva, není mazlavá. Pokud se na povrchu vyskytne trochu plísně, odstraňte ji, co je pod tím zkrmujte. M.