Uživatel s deaktivovaným účtem

Nepřipouštět. Ta koza "ví" co dělá.

Já mám kozu 14 dní po porodu kozlíka a před pár dny jí začal pořád obtěžovat kozel. Ona ho odháněla a utíkala mu. Pak se ale stalo, že se zasekla v krmítku hlavou a on jí nejspíš "znásilnil"... tedy ne vždycky se kozám podaří si to regulovat samotným :( ... jinak taky věřím, že si to zvířata řídí, jak potřebují a doufám v moudrost přírody. Oni si poradí, věřte jim :)
Admaz

XXX.XXX.199.251
Tak opět problém s kozou. (viz, Koza a produkce mléka bez kozlat)
Myslela jsem, že ji připustíme co nejdříve, aby byl porod přibližně v únoru, jak mi myslím Lilo radila. ALE! Koza nechce a nechce. Dvakrát už jsme u kozla byli, ale pořád nic, kroutí se. Naposledy minulý týden ve středu, úspěšně jsem u ní zpozorovala výtok z pipky, zkoušela jsem i "načkat" kořen ocasu - zvedl se. Tak jsme jeli a tam nic, už ani zkouška ocasu nefungovala. Tak zas nic.
A dneska řve jak o život, mele ocasem - ten je celý vlhký, ale nevím, jestli je to od výtoku nebo z podestýlky. Nevím, jestli jet ke kozlovi, už se cítím trochu trapně, když jsme tam byli před týdnem a teď zase.

Letos už to takhle nevyřešíte, ale pro příští rok: Lidi si berou mladého kozlíka, který jim kozičku připustí a pak jej pošlou do věčných pastvin. Sice to není úplně podle zákona, ale spolehlivé.
A letos asi nezbyde, než jet za kozlem znovu, případně zkusti přesvědčit majitele kozla, jestli by tam tu vaši kozu nenechal u sebe déle.
Admaz
napsal(a):
Tak opět problém s kozou. (viz, Koza a produkce mléka bez kozlat)
Myslela jsem, že ji připustíme co nejdříve, aby byl porod přibližně v únoru, jak mi myslím Lilo radila. ALE! Koza nechce a nechce. Dvakrát už jsme u kozla byli, ale pořád nic, kroutí se. Naposledy minulý týden ve středu, úspěšně jsem u ní zpozorovala výtok z pipky, zkoušela jsem i "načkat" kořen ocasu - zvedl se. Tak jsme jeli a tam nic, už ani zkouška ocasu nefungovala. Tak zas nic.
A dneska řve jak o život, mele ocasem - ten je celý vlhký, ale nevím, jestli je to od výtoku nebo z podestýlky. Nevím, jestli jet ke kozlovi, už se cítím trochu trapně, když jsme tam byli před týdnem a teď zase.
Nehanbite sa, chodte s ňou zas. a ked ste boli v stredu bol z nej kozel namäkko či ani nie? Ja keď začnú príznaky ráno, tak idem večer, niekedy až na druhé ráno. Keď sa ide priskoro, nič z toho nie je.
V momente kdy je to tak... a kdy koza rve jedte skoro okamzite... kozi rije nemusi byt z pocatku tak hlasita... uvidite ze ji kozel pokud je normalni a zkusenej oskoci...letosni kozlik si s ni nemusi poradit... a ani ji nemusi rajcovat... to je pak dobre mu opravdu pomoct alespon tim ze kozu fixuji... i kdyz se tady tomu zkuseni chovatele koz dost chechtaj... me se to u mladych kozliku vyplatilo... jinak je take dost mozne ze rije teprve zacina... koza muze vykazovat znaky rije... ale k oplodneni to bude treba za tyden... tohle se mi stalo take loni u jedne kozy... kdy jsem ji pripoustela z ruky a mlademu kozlovi ji podrzela... da se rici ze ji znasilnil... za tyden na to se u kozy projevila rije a chtela se parit sama a dobrovolne... termin porodu odpovidal az jeji povolnosti.
Ja po minulom roku už som z toho jeleŃ. V decembri sme doniesli dve jarné segry, aby som ich nabudila do ruje vzala som jednu na súdružskú návštevu k capovi. Nemala žiadne príznaky ruje, proste som len dúfala že sa potom snáď do týždňa dostane do ruje. Ale milá koza ako zbadala capa, hneď sa nechala pripustiť :D Bola som z toho paf, boli to myslím dva skoky -s prehnutím ako má byť... vravela som si to je divná koza keď dá aj mimo ruje, samozrejme som ju začala podozrievať z hermafroditizmu lebo známa chovateľka toto zažila u dvoch hermošiek, že dali aj mimo ruje... na a asi za 8-10dní zrazu obe segry v ruji, rámus obrovský, polepené chvosty atď. tak som ich vzala capovi a on jednu pripustil ale na tú čo s ňou bol predtým nechcel skočiť, kašlal na ňu aj keď ona bola celá paf...u capa bola kuk prvý x 14.12. potom 22. mala ruju ale vobec sme nevideli skok a cap sa na ňu vôbec nehrnul, porodila 21.5.:).
Admaz

XXX.XXX.199.251
No právě, v tu středu jsem se ho ptala, jestli ji tam můžeme nechat a přišla mi odpověď: "A co když se jí něco stane?" Pravda, oni totiž pasou volně a různě je přehánějí na pastviny borderama a ona na to není zvyklá.
Kozel, bylo mi řečeno, že je velmi aktivní, hned jak ji spatřil utíkal za ní, pak začal vydávat takové ty kozlovské zvuky, vyplazovat jazyk, ani jednou neskočil a po několika minutách odešel i se stádem. Má na starosti kolem 25 koz a myslím, že tak 2 roky má. Je to AN kozel. Ona se staví na zadní a s dalšíma kozama se tam trká. Když k ní přijde kozel, tak udělá ten jeho divný zvuk a jakoby ji chtěl "kousnout" za krkem, ona se lekne a uskočí. To se mu asi nelíbí a místo toho, aby si všímal jí, jde za jinou a zkouší to na ni.
Mám i možnost dovést od příbuzného mlaďocha bílého, ale ten má tak 4 měsíce a to asi ještě nezvládne. Toho mám jako poslední možnost.
Admaz
napsal(a):
No právě, v tu středu jsem se ho ptala, jestli ji tam můžeme nechat a přišla mi odpověď: "A co když se jí něco stane?" Pravda, oni totiž pasou volně a různě je přehánějí na pastviny borderama a ona na to není zvyklá.
Kozel, bylo mi řečeno, že je velmi aktivní, hned jak ji spatřil utíkal za ní, pak začal vydávat takové ty kozlovské zvuky, vyplazovat jazyk, ani jednou neskočil a po několika minutách odešel i se stádem. Má na starosti kolem 25 koz a myslím, že tak 2 roky má. Je to AN kozel. Ona se staví na zadní a s dalšíma kozama se tam trká. Když k ní přijde kozel, tak udělá ten jeho divný zvuk a jakoby ji chtěl "kousnout" za krkem, ona se lekne a uskočí. To se mu asi nelíbí a místo toho, aby si všímal jí, jde za jinou a zkouší to na ni.
Mám i možnost dovést od příbuzného mlaďocha bílého, ale ten má tak 4 měsíce a to asi ještě nezvládne. Toho mám jako poslední možnost.
To mi pripadá že ste boli priskoro.
Hele jeslti rve... vemte ji tam... mejte ji na voditku.. a pan at kozla k ni pusti... jeslti prska... kozel se ji venovat bude... proste ji nenecha kdyz je to moc brzo.. tak kozel vidi ze to je nova nevesta... hned se zepta jestli je svolna a ona kdyz neni tak je jasne ze jde jinam... to same se stane kdyz bude po... kozi rije je takovej malej zazrak... ostatne jako ta lidska... nektere hlenej az maj vocas ulepenej a tece z nich slem 10 cm dlouhej... nektere rvou, nektere jsou zticha... treba moje jedna koza vrti vocasem vzdy kdyz me vidi... nebo kdyz ma radost ze ji davam obili... to vrti jako by prskala... musite se je naucit precist... kazda to ma jinak.. mladocha zavrhuju hned...
Admaz

XXX.XXX.199.251
Možná, ale později už nemám šanci, já totiž neřídím, tak vždy někoho musím ukecat, aby mi ji tam dovezl. No a když se to samozřejmě nepovede, tak je to vždy stejné, já tam už nejedu a různé a jiné nadávky na kozu.
Admaz

XXX.XXX.199.251
lilo
napsal(a):
Hele jeslti rve... vemte ji tam... mejte ji na voditku.. a pan at kozla k ni pusti... jeslti prska... kozel se ji venovat bude... proste ji nenecha kdyz je to moc brzo.. tak kozel vidi ze to je nova nevesta... hned se zepta jestli je svolna a ona kdyz neni tak je jasne ze jde jinam... to same se stane kdyz bude po... kozi rije je takovej malej zazrak... ostatne jako ta lidska... nektere hlenej az maj vocas ulepenej a tece z nich slem 10 cm dlouhej... nektere rvou, nektere jsou zticha... treba moje jedna koza vrti vocasem vzdy kdyz me vidi... nebo kdyz ma radost ze ji davam obili... to vrti jako by prskala... musite se je naucit precist... kazda to ma jinak.. mladocha zavrhuju hned...
Tak to přesně dělá ona, vždy když jdu kolem, tak vrtí. Ona právěže minulý rok měla snad i 3 dny a olepený zadek, řvala a chlupy kolem a letos ani né den a olepené nic.
Admaz

XXX.XXX.199.251
No, já řidičák mám, ale už je to 4 roky a od té doby jsem moc neřídila - nikdo auto nechtěl pujčit, tak se po té době bojím.
Kozla nevím, přemýšlím o něm, ale takový, co by se mi líbil tady v okolí není. Jsem vybíravá, kterýkoliv u mě neprojde.
Admaz

XXX.XXX.199.251
Včera ráno začala koza řvát jak na lesy a to doslova. Po příjezdu z práce řvala stále, tak jsme ji naložili a jeli. Tam jsem ji měla na vodítku a ještě pro jistotu jsem ji držela na obojek, kozel přišel očuchal, první se trošku bránila, ale ne tak jako minule a po chvíli na ni skočil a prohnul se - uíí jupíí. Pak jsme ještě počkali, jestli skočí ještě jednou, abych měla jistotu a jak jsme odcházeli, tak šel pořád za námi asi ještě neměl dost. Tak jsem konečně šla za majiteli se slovy povedlo se. Kozu máme sice celou oblízanou a trochu smradlavou, ale snad připuštěnou.
Admaz

XXX.XXX.199.251
Ano, to už mám napočítané. Ale zajímavé je, že toto prskání nesedí na termín, kdy jsme byli u kozla a nebylo nic, ale na ten týden potom, kdy řvala a mrskala ocasem. A ještě jsem se chtěla zeptat, jak dlouho žijí ty spermie, než umřou (2 dny?).