Dobry den vsem milovnikum ovci!!!Chceme poridit ovecky a samozrejme chci se pripravit na vsechno.Mohl by nekdo poradit,co mam nachystat:ustajeni mame kulnu,nebo zaviratelny chlivek.Kolik takova 1 ovecka sni sena za zimu,a cim mohu prilepsit -psenici..?Jaka jsou pravidelna ockovani.ohledne registraci ,myslim,vse jksem pochopila,proto se neptam,samozrejme zaregostrovat chci,plyne z toho jen dobre veci a jistota pro me ovecky a ostatni.cetla jsem,ze ocveckam staci v zime ustajeni treba pod pristreskem,proto jsem vybrala kulnu na drevo,ma strechu a steny a volny vchod-vychod.a jeste-musi ovecka mit mlade,jelikoz nevim,zda manzel dovoli beranapry trka,ale u babicky beran byl hodny
ale pokud by nemely lade-mozna budou trpet
Mam je zamluvene na kveten,tak casu na pripravu dost.dekuji za kazdou radu a snad mi prominete mozna primitivni otazky.
toooja
napsal(a):
Dobry den vsem milovnikum ovci!!!Chceme poridit ovecky a samozrejme chci se pripravit na vsechno.Mohl by nekdo poradit,co mam nachystat:ustajeni mame kulnu,nebo zaviratelny chlivek.Kolik takova 1 ovecka sni sena za zimu,a cim mohu prilepsit -psenici..?Jaka jsou pravidelna ockovani.ohledne registraci ,myslim,vse jksem pochopila,proto se neptam,samozrejme zaregostrovat chci,plyne z toho jen dobre veci a jistota pro me ovecky a ostatni.cetla jsem,ze ocveckam staci v zime ustajeni treba pod pristreskem,proto jsem vybrala kulnu na drevo,ma strechu a steny a volny vchod-vychod.a jeste-musi ovecka mit mlade,jelikoz nevim,zda manzel dovoli beranapry trka,ale u babicky beran byl hodny
ale pokud by nemely lade-mozna budou trpet
Mam je zamluvene na kveten,tak casu na pripravu dost.dekuji za kazdou radu a snad mi prominete mozna primitivni otazky.
Dobrý den i Vám,
snad Vám alespoň trochu pomohu.
Množství sena záleží různých faktorech. Je dobré pořídit si krmný liz (s přídavkem selenu), což není problém , ovečky tak budou mít trvalý přístup k vitaminům a minerálům. Můžete jim také dávat tvrdý chléb, či jiné pečivo, ovšem ne příliš často, a také se pak víc tvoří lůj, ale pokud ovečku máte čistě zájmovou tak vetší množství loje vůbec řešit nemusíte.
Přístřešek jako takový by měl být na vhodném místě, tak aby dovnitř nefoukalo apod. Pokud berana tak je lepší masného plemene, bývají klidnější a také většina plemen bez rohů, rozhodně Vás ale nesmí brát za sobě rovného! Pak by mohl začít útočit, chtít si získat vyšší pozici. A mladé?? Můžu říct, že jedna z nejlepších věcí na chovu ovcí jsou právě jehňata. No držím palce! Ať se Vám daří.
Dobrý den, ovečkám kulna určitě postačí, chovám plemeno suffolk a přes zimu je mám pouze pod přístřeškem. Určitě je dobré aby tam měli dostatek vody a solný a minerální liz. Pšenici nedávám ani si nejsem jistý jestli jí zrovna mohou ale určitě jí uděláte radost s ovsem, ale u ovcí platí pravidlo čím méně tím lépe kvalitní seno a pastva jim bohatě stačí. Jako pamlsky jim dávám ještě mrkev. A ohledně berana vubec se toho nebojte, taky sem se bál a nakonec je klidnější a hodnější než ovečky takovej mazlik. Jen ho nehlaďte po hlavě většinou začne trkat právě z tohoto důvodu. A ty mladé, uvidíte až si na ně zvyknete, že se budete velmi těšit a chtít aby právě ty jehnátka měli .
Moc Vam dekuji!!!Musim se pochlubit,ze uz mame 2 vresove jehnice.Zatim nejsou moc ochocene,ale pomalu si zvykame.Vse maji,jak pisete.a...brenana nevim ani.Jestli chapu dobre,ze musim mit plemennika,aby byli jehnata podle zakona??Mam regostrovany chov,a pry na plozeni musim pouze berana s POP.Pokud by mela bez POP a byli jehnata,tak za to pokuta??Skoda.Zarim jsem domluvena,ze na dobu rije dame na ustajeni ovecky do naseho zoo vyskov,ale nezeptala jsem je,zda maji teda plemen. berana.Koupit s POP je moc draha zalezitost.a koupe je mozna jen na trhu v cervnu ci kdy...Chtela by,abych se ja mylila.Jak to mate vY?Verim,ze jehnata super zazitek,ale moc by netouzila po pokutach od svazu chovatelu.
toooja
napsal(a):
Moc Vam dekuji!!!Musim se pochlubit,ze uz mame 2 vresove jehnice.Zatim nejsou moc ochocene,ale pomalu si zvykame.Vse maji,jak pisete.a...brenana nevim ani.Jestli chapu dobre,ze musim mit plemennika,aby byli jehnata podle zakona??Mam regostrovany chov,a pry na plozeni musim pouze berana s POP.Pokud by mela bez POP a byli jehnata,tak za to pokuta??Skoda.Zarim jsem domluvena,ze na dobu rije dame na ustajeni ovecky do naseho zoo vyskov,ale nezeptala jsem je,zda maji teda plemen. berana.Koupit s POP je moc draha zalezitost.a koupe je mozna jen na trhu v cervnu ci kdy...Chtela by,abych se ja mylila.Jak to mate vY?Verim,ze jehnata super zazitek,ale moc by netouzila po pokutach od svazu chovatelu.
Tak to velice gratuluji, skvělá zpráva. Ano, přece jen jsou to plachá zvířata a vždy budou lekavé, ale s dobrým přístupem to zvládnete. ..To máte pravdu takový plemenný beran je někdy otázkou několika desítek tisíc korun, zvláště na aukcích. Určitě se podívejte na SCHOK na registr plemeníků. I na možnosti získání POP. No přeji Vám mnoho zdaru a do budoucna snad i nějaká ta jehňata.