Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2014 16:33
jejny

XXX.XXX.33.245

Dobry den chtela jsem se zeptat jake plemeno ovci je podle vas "nejhodnejsi" a jde nejlepe ochocit? Jaky je podle vas v tomto smeru sulfok,texel,romanovska atd.? Rada bych prikoupila jeste par ovecek (jejich jehnata na maso popripade nekomu jako sekacka) takze treba i krizenci plemen (mame sulfoka berana a ten je na me a mensi dceru docela zli ale na manzela a tu starsi v pohode a taky mame krizenku romanovky a ta at delame co chceme tak je hodne placha sice si veme pamlsek ale tot vse) . Jake jsou vase zkusenosti? (Naseho berana se nebojim ja si s nim poradim ale dcerka ne tak tam sama nesmi)

2.2.2014 18:31
polino

XXX.XXX.1.38

jejny napsal(a):
Dobry den chtela jsem se zeptat jake plemeno ovci je podle vas "nejhodnejsi" a jde nejlepe ochocit? Jaky je podle vas v tomto smeru sulfok,texel,romanovska atd.? Rada bych prikoupila jeste par ovecek (jejich jehnata na maso popripade nekomu jako sekacka) takze treba i krizenci plemen (mame sulfoka berana a ten je na me a mensi dceru docela zli ale na manzela a tu starsi v pohode a taky mame krizenku romanovky a ta at delame co chceme tak je hodne placha sice si veme pamlsek ale tot vse) . Jake jsou vase zkusenosti? (Naseho berana se nebojim ja si s nim poradim ale dcerka ne tak tam sama nesmi)

já měl suffolk. Beran na mě v pohodě, na manželku a dcery katastrofa. Ovečky přítulné. Nyní mám plemenného berana romanovského, narozen 2007 a je pohodář. Ovečka čistá romanovka to samé. Potom mám dvě kříženky matka romanovka otec suffolk a byly plaché, nyní dost přítulné. A ještě podotknu, že toho berana mám od 20. prosince a měl jsem z něj respekt, ale nyní si ho s manželkou nemůžeme vynachválit. smajlík

2.2.2014 18:47
mara.ovce.romanovske

XXX.XXX.115.3

Chovám romanovky, čisté.
Když jsem kupoval první 3 ta jsem si je ochočil během 14 dnů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2014 19:26

jejny napsal(a):

Dden. Ono je to asi kus od kusu, to Vám takhle nikdo neřekne. Já mám zkušenost takovou - měli jsme 2 zwartbles berany od jehňat. Nejdřív byli hodní, ale pak jim narostl hřebínek, nejdřív začali válet malou dcerku - tak jsme je vykastrovali, ale už bylo pozdě. Nakonec šli i po manželovi z týla, tak skončili na pekáči. Teď mám plemenného ZW a je hodný a dá se s ním manipulovat v pohodě (snažíme se nemazlit ho). Druhého, co měl být na maso, ani nechci porážet, protože je to naprostý mazel (já vím, že se to nemá u beranů... ale on je prostě "závislý" na lidech.). Dál mám mazlivou zwartbles ovečku a merino ovečky. Ostatní, kříženky, jsou spíš plaché.. Ale vážně nevím, zda je to plemenem... spíš pokud chcete mít kontaktní zvířata, musíte dělat selekci kusů podle jejich ochoty se socializovat... tak to alespoň dělám já, protože mám výběh k dispozici malým dětem (školka) - potřebuji zvířata hodná, neútočná a optimálně kontaktní. Zajímavé je, že k dospělým jsou často nedůvěřiví, ale od dětí si nechají líbit ledasco... např. skopec nesnáší dotyk na toulcích, ale od dětí to snáší statečně :)

2.2.2014 21:21
jejny

XXX.XXX.33.245

Dekuji za vase nazory. S oveckou to nevzdavam a vzdavat ani nebudu ale jsem zvedava na berana pokud se to zhorsi tak bud pujde nekomu do velkeho stada (pokud ho bude nekdo chtit) a nebo do klobas a poridime jineho. Jaky je vas nazor na berany texla tak vseobecne na jejich povahu?

2.2.2014 22:49
danurba

XXX.XXX.60.8

Agrasivita beranů se neliší podle plemene, ale podle výchovy. Beránkům se nesmí NIKDY!!!!! šahat na hlavu, krmit je z ruky, hladit je po hlavě, případně se s nimi dokonce přetlačovat. Pokud to člověk dělá, beránek ztratí přirozený respekt a po dosažení pohlavní dospělosti začne trkat. Od zkušeného chovatele jsem se ale dozvěděla, že beranům se vytváří charakter do třetího roku, potom už ho hladit můžete a nezkazíte ho tím, ale moc bych na to nespoléhala. Beran, který jednou začne trkat, už se toho nezbaví a nedá se převychovat. Takového je nejlepší porazit, než někoho zabije.
Prý existují vyjímky, že se někdo s beránkem mazlil a on pak netrkal, ale nezkoušela bych to. Odchovala jsem dost jehňat na flašce a vždycky to byli ti největší hajzlíci, co šli na porážku jako první.

2.2.2014 23:13
jejny

XXX.XXX.33.245

Berana na hlave jsme nikdy nehladili z toho duvodu ze jsme se bali aby netrkal. Snazili jsme se ho spis priviknout na dotek na vlnu a to se nam podarilo. Je pravda ze pamlsek dostava obcas stejne jako ovecka a kozenka ale hlazeni na hlave nebylo a stejne je na me a mladsi dcerku agresivni. Zatim to neni nic tak hroznyho ale pokud by to bylo horsi tak uz jsem ho "upozornovala" ze po nem "hodim vidle". Stejne mi prijde divny ze na manzela a starsi dceru je v pohode to nechapu. Jak rikam jednou si na me dovoli o trochu vic a jde do mlynku mala chodi jen s manzelem nebo semnou a vi ze musi mezi ni a beranem nekdo nebo neco (ohrada) z toho duvodu aby ji neublizil. Az sezenem kvalitniho berana (alespon tolik co je ten nas,ma krasneho aukcniho otce a krasnou matku) tak toho naseho asi fakt poslem do klobas.
Jeste jedna vec: Slisela jsem ze maso nekastrovaneho berana smrdi. Do kdy by se dal nekastrovany beran dat na rozen aby se dal jeste snist? Nasemu je jedenact mesicu a v dubnu bych ho popripade hodila na rozen (manzel ma kulate nar.). Myslite ze by se dal jeste jist a nebo by jsme ho museli dat uz do klobas?

3.2.2014 00:20
lesakm

XXX.XXX.104.26

danurba napsal(a):
Agrasivita beranů se neliší podle plemene, ale podle výchovy. Beránkům se nesmí NIKDY!!!!! šahat na hlavu, krmit je z ruky, hladit je po hlavě, případně se s nimi dokonce přetlačovat. Pokud to člověk dělá, beránek ztratí přirozený respekt a po dosažení pohlavní dospělosti začne trkat. Od zkušeného chovatele jsem se ale dozvěděla, že beranům se vytváří charakter do třetího roku, potom už ho hladit můžete a nezkazíte ho tím, ale moc bych na to nespoléhala. Beran, který jednou začne trkat, už se toho nezbaví a nedá se převychovat. Takového je nejlepší porazit, než někoho zabije.
Prý existují vyjímky, že se někdo s beránkem mazlil a on pak netrkal, ale nezkoušela bych to. Odchovala jsem dost jehňat na flašce a vždycky to byli ti největší hajzlíci, co šli na porážku jako první.

Agresivita beranů se ale samozřejmě liší i podle plemene každé plemeno má trošku jinou mentalitu , u nás máme OD a za deset let nebyl ani jediný beran agresivní , považuji je za nejklidnější masné plemeno , jinak agresivita beranů je silně dědivá vlastnost a proto by se takoví berani měli vyřazovat v dalšího chovu , bohužel asi nikdo nevyřadí berana za kterého dal spoustu peněz takže je to takový začarovaný kruh , pokud ale beran agresivitu zdědí těžko ho jí zbavíte výchovou , zrovna včera si u nás byl pán pro beránka k dětem , říkal že má agresivního suffolka a bojí se ho i jeho manželka takže ho musí dát pryč , potom říkal že před lety měl také OD a taky byl hodný takže jiného už nechce ,smajlíkML.

3.2.2014 10:04

danurba napsal(a):

Souhlas. Ti, co byli nejagresivnější, byli z odchovu na flašce! Mají k lidem úplně jiný přístup - berou je jako kamarády, později jako soky, tedy je logické, že se s nimi poměřují. Určitě to není pravidlo, ale myslím, že to je velice časté.. To, že nejde beran tazatelky po manželovi a starší dceři, může být protože z nich zatím respekt má. Ale to se nejspíš také výhledově změní.. ti naši (co šli na pekáč) také nejdřív váleli "jen" děti a nakonec šli i po chlapovi... Kastrace vs nekastrace - já zas slyšela, že kastrovaní beránci víc nabírají loje, ale pak mě z toho zas nějaký chovatel vyvedl, že je to nesmysl, tak asi nezbývá, než to vyzkoušet... ;)

3.2.2014 23:18
goldflorén

XXX.XXX.213.22

chovám jiná plemena,ale nejmírumilovnější je stoprocentně texel,klidné vyrovnané neagresivní plemeno

4.2.2014 17:20
jejny

XXX.XXX.33.245

Dekuji za nazory a postrehy. O texlovi jsem uvazovala.
Jeste me zajima do jakeho veku se da snist ten nevykastrovany beran aby nesmrdel? smajlík

4.2.2014 18:11
lesakm

XXX.XXX.104.26

Beran není jako kozel takže nesmrdí a konzumovat se dá v každém věku akorát starší maso se musí déle vařit , jinak s texlem jsme původně před 14ti lety taky začínali byla to linie tatar a snažil se zákeřně útočit zeadu člověk si musel dávat pozor aby k němu nestál zády , výhodou na druhou stranu bylo že jak se na někoho rozběhl stačilo udělat úkrok do strany a on proběhl , v rychlosti nedokázal zatočit , nakonec jsme ale texly stejně opustili kvůli těžkým porodům (nemáme ovce u domu), ale to už by byla jiná kapitola smajlíkML.

4.2.2014 18:42
jejny

XXX.XXX.33.245

lesakm napsal(a):
Beran není jako kozel takže nesmrdí a konzumovat se dá v každém věku akorát starší maso se musí déle vařit , jinak s texlem jsme původně před 14ti lety taky začínali byla to linie tatar a snažil se zákeřně útočit zeadu člověk si musel dávat pozor aby k němu nestál zády , výhodou na druhou stranu bylo že jak se na někoho rozběhl stačilo udělat úkrok do strany a on proběhl , v rychlosti nedokázal zatočit , nakonec jsme ale texly stejně opustili kvůli těžkým porodům (nemáme ovce u domu), ale to už by byla jiná kapitola smajlíkML.

To ja prave kdysi slysela ze by od urciteho veku mel smrdet. Tak jsem se ptala jen pro jistotu.
To ja chtela jen berana texla ale kdyz je zakernej tak nevim. Ale toho naseho budem nejspis muset dat pryc.
Jeste k tomu kozlovi ten se muze jist do jakeho veku kdyz neni vykastrovany? Mame tehotnou kozicku a pokud bude mit kozlika tak taky pujde na pekac ale nevim jak dlouho ho muzeme nechat behat.

4.2.2014 22:34
danurba

XXX.XXX.60.8

Můj první beran byl Merino, obrovský, vypadal zle, ale byl hodný jako beránek. Kupovali jsme ho 6letého, očividně nezkaženého. Druhý a třetí byl Charollák, taky zcela bez problémů. Další byl Suffolk, taky bez problémů. Po něm byl křížený Suffolk s něčím, taky bez problémů. Pak jsme měli Zwerbla, hajzl obrovský, trkat začal v roce a bylo to čím dál horší. Toho jsme tu měli právě od roka, do té doby byl zvyklý, že ho lidi hladili. Po něm jsme měli zase Suffolka, opět bez problémů. Teď máme Texela, koupili jsme ho 2letého s tím, že netrká, ale už mě nabral. Je fakt, že na člověka neútočí, ale když se cítí být ohrožen,. jde hlavou proti. Moc mu nevěřím a snažím se mu vyhnout.
A teď si z toho můžete vybrat smajlík
Ale znovu opakuju, na plemeni až tolik nezáleží, důležitější je výchova, aby byl spíš plachý a člověku se vyhýbal.

4.2.2014 23:06
jejny

XXX.XXX.33.245

danurba napsal(a):
Můj první beran byl Merino, obrovský, vypadal zle, ale byl hodný jako beránek. Kupovali jsme ho 6letého, očividně nezkaženého. Druhý a třetí byl Charollák, taky zcela bez problémů. Další byl Suffolk, taky bez problémů. Po něm byl křížený Suffolk s něčím, taky bez problémů. Pak jsme měli Zwerbla, hajzl obrovský, trkat začal v roce a bylo to čím dál horší. Toho jsme tu měli právě od roka, do té doby byl zvyklý, že ho lidi hladili. Po něm jsme měli zase Suffolka, opět bez problémů. Teď máme Texela, koupili jsme ho 2letého s tím, že netrká, ale už mě nabral. Je fakt, že na člověka neútočí, ale když se cítí být ohrožen,. jde hlavou proti. Moc mu nevěřím a snažím se mu vyhnout.
A teď si z toho můžete vybrat smajlík
Ale znovu opakuju, na plemeni až tolik nezáleží, důležitější je výchova, aby byl spíš plachý a člověku se vyhýbal.

My mame cisteho sofolka a nerozmazlovali jsme ho a jeho tatinek je taky v pohode (mame ho kousek od baraku) ale ten nas je fakt kreten. Jestli se to zhorsi tak jde v puli dubna na rozen. Sezenem jineho taky masnaka a bude. Jehnata od nej budou stejne na maso. Jen aby jsme netrefili zase na nejakeho joudu :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík