Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2017 21:15

Zatim vedle :) Ocasy maj az po zem fotka mate.

14.10.2017 21:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak šumavák.

15.10.2017 19:15

Kdepak. Dnes probehlo strihani, paznehty a prvni vlna odcerveni.

15.10.2017 19:40

To není romney?

15.10.2017 19:44

Jen stara. Jehnice jsou po safolkoj :) Furt nevim, jestli aspon tem mladej nepokratim ocasy aspon o polovinu. Budu je mit jeste do pristi nedele zavreny, takze bych v pripade komplikaci gumicky sundal. Ted byly cisty, ale nechci myslet na to co tam budou mit zjara nebo pak po porodech.

15.10.2017 20:08
honzapm

XXX.XXX.182.25

No jako Safolk mě napad´ jako první, ale my po něm měli u holek aspoň
hnědý nohy. Takže jsem to vlastně uhádl, páč jsem Génius. No já vím, no.
Tak gratulujem k přírůstkům a věříme, že tyhle u vás už vopravdu zůstanou.
Máváme.

15.10.2017 20:18

Jo, promiň, jsem četla zas jen půl informace... takže aniž bych přečetla první půlku dotazu, tak alespoň jednu jsem uhádla taky

Já pořád chodím okukovat svoje bubačky, jestli fakt jsou březí, nebo nebudou.. nabírat se mi je nechce - jsou sice zvědavky, ale trochu plašanky, tak je nechci stresovat zbytečně... a jestli nejsou, tak to stejně nezměním. Maximálně je nechám přepustit zwartblem za měsíc...
Jak je to plemeno, které má převážně jen jedináčky a jak jsou prvničky, tak to na nich fakt vidět skoro není. Navíc ovce, která je s nimi ve stádu, je vyžraná tak, že je větší koule než tyhle celoživotní atletky... achjo... tak taky držte palce a mávejte... dost se těším, že do 2 měsíců sem budu vkládat fotky mláďat a chválit holky a sebe...

15.10.2017 20:43
Massaro

XXX.XXX.109.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen stara. Jehnice jsou po safolkoj :) Furt nevim, jestli aspon tem mladej nepokratim ocasy aspon o polovinu. Budu je mit jeste do pristi nedele zavreny, takze bych v pripade komplikaci gumicky sundal. Ted byly cisty, ale nechci myslet na to co tam budou mit zjara nebo pak po porodech.

Já jsem teda už pár starším ovcím gumičky dával a problém nikdy nebyl. Jen to prostě trvá déle, než ocas odpadne. Každopádně, pokud bych gumičky jednou nasadil, tak už bych je nesundával, tam bych se komplikací bál...

24.10.2017 06:14

Na konec jsem ocasy nechal, na konec rad bych si nekdy rikal strihac, tak jim to strihnu vickrat.
Ale musim se znova pochvalit a snad to bude dobry, vcera jsem dotahnul pluh za 25ku a baj vocko vypada ze ani neni natazenej. Az oschne policko, tak pooru pro cesnek :)
Resim ale velkou dilemu, ve vesnici chlapik prodava 4011 hezkou zachovalou na papirech, chce za ni 99 i s mensi vleckou.

24.10.2017 08:25
dad

XXX.XXX.225.133

Na konec jsem ocasy nechal, na konec rad bych si nekdy rikal strihac, tak jim to strihnu vickrat.
Ale musim se znova pochvalit a snad to bude dobry, vcera jsem dotahnul pluh za 25ku a baj vocko vypada ze ani neni natazenej. Az oschne policko, tak pooru pro cesnek :)
Resim ale velkou dilemu, ve vesnici chlapik prodava 4011 hezkou zachovalou na papirech, chce za ni 99 i s mensi vleckou.

Tenhle pluh jsme mněli. Pětadváca na K kolech jezdila po zadních, neměla na to. Orala tak do 15 cm a to je tak pod obilí. S třicítkou jen o něco lepší, ale radši jsem jezdil rychleji s jednoradličným obracákem. Čtyřicítka je delší a těžší, ta to dávala tak 22 - 25 cm, ale ta spotřeba oproti dvou - tříválci je někde jinde. Jezdil jsem na hlinitojílovité půdě pro pět ha brambor, tři ha zeleniny a deset ha obilnin.
Cenu nekomentuju. Tyhle nezničitelný stroje na papírech jsou pro malé hospodářství poklad.

24.10.2017 08:32

Mel jste na zadnich kolech a vepredu zatizeno? Prave ta spotreba me od 4011 trosku odrazuje, ale zase zastane praci rychlejs, kone jsou znat. Musim si hodit na papir vedle sebe srovnani. Ono i cas jsou penize :) Ale ten zvuk 25ky to zadnej stroj nenahradi :).

24.10.2017 14:19
dad

XXX.XXX.225.133

Z 25 K bez závaží, Z 3011 závaží jen vzadu - podle tvrdosti půdy se jezdilo redukovanou 1 až 3, Z 4011 závaží vzadu + na přední nápravě 6 m kolejnice redukovaná 3 až 1, uzávěrka byla samozřejmostí u všech, stejně jako kouř z výfuku
opravdu jsem mněl nejraději 30 s jedno radličným obracákem, minimum přejezdů při rychlosti 1 až 2 a hloubce 25 - 28, to už ale není snad ani pravda
teď mají na orbu CASE III 90k s předkem a hydraulikou otáčený troják se záběrem 3 x 40, co jsem oral tři týdny májí do tří dnů a neřeší noční osvícení.

25.10.2017 12:19

Vrátím se k původnímu tématu a přikládám fotku snad vysokobřezí walliserky... ani nevíte, jak moc se těším! Držte palce, ať vše klapne, jak má. Minimálně jedna holčička by březí být měla (už se nalévají struky). Teď ještě v pohodě odrodit a v pořádku odchovat a je vyhráno!...achjo, to jsou nervy. To se zwartblama fakt nezažívám...

25.10.2017 12:24
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Držím pěsti!Je to adrenalin

25.10.2017 12:25
janau.

XXX.XXX.162.61

Vrátím se k původnímu tématu a přikládám fotku snad vysokobřezí walliserky... ani nevíte, jak moc se těším! Držte palce, ať vše klapne, jak má. Minimálně jedna holčička by březí být měla (už se nalévají struky). Teď ještě v pohodě odrodit a v pořádku odchovat a je vyhráno!...achjo, to jsou nervy. To se zwartblama fakt nezažívám...

Je nádherná! Také držím pěsti Kolik jich máte?

25.10.2017 12:31
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Nádherná je, mít jí doma všechny děti by ji chtěli na spaní

25.10.2017 13:25

Mám jen dvě holčičky. Berana jsem sáhodlouze sháněla a nakonec musela zabít - byl tak zlej, že to jsem ještě neviděla! (= vymazlenej... Ale byla jsem ráda, že jsem vůbec měla čím připustit...)

Byl to můj sen, sehnat walliserky. Je to ozdoba výběhu. Ale jinak z nich extra nadšená nejsem. Mají fakt hodně mínus. Asi jako žádná jiná běžná ovce. Asi proto nejsou "běžná ovce". Doufám, že se alespoň ukážou jako schopné matky. Jinak fakt nevím, k čemu krom spásání Alp, je smysluplnné je chovat...

25.10.2017 13:42
janau.

XXX.XXX.162.61

Tak je potřeba si udělat i nějakou radost
manžel chtěl letos "zrušit" kamerunky, páč na jaře jsme museli ze stejných důvodů zabít kozla, nakonec jsem manžela ukecala a koupili jsme před pár dny mladého kozlíka a kozenky nakonec zůstanou. Tak moc by mi chybělo dovádění a vymejšlení nemožných kousků mladejch i starejch.. Užitek z nich není skoro žádnej, že..
Kozlík dostal prvně z toho babince trochu strach, nakonec ale nejmladší členka vytasila ty nejlepší "zbraně" a po hodině přemlouvání si dal říct šel se kamarádit, snad zvládne do zimy i holky obskočit, je mu půl roku..

25.10.2017 19:54

Tak držím palce
Jj, já si právě říkám... někdo má psa, někdo kozy... ze psa není užitek skoro žádnej a stojí taky majlant na pořízení i údržbu, tak co už

2.11.2017 21:01
profesor1

XXX.XXX.199.251

Tož taky se musím za včerejší dílo pochválit
(vyplati se chovat hlavně to, co jde zožrať ).

3.11.2017 07:15

profesor1 napsal(a):
Tož taky se musím za včerejší dílo pochválit
(vyplati se chovat hlavně to, co jde zožrať ).

No, jak se to vezme, chovat se vyplatí i to, co "zožrať" nejde. Např. kočky a psy ...ale jinak se vám dílo podařilo

3.11.2017 11:32
dadu

XXX.XXX.61.94

No, jak se to vezme, chovat se vyplatí i to, co "zožrať" nejde. Např. kočky a psy ...ale jinak se vám dílo podařilo

Když půjdeme do detailu, tak i ti jdou "zožrať"

27.11.2017 21:49

Nezdálo se pravděpodobné, že se to vůbec někdy podaří, ale... přátelé, dočkala jsem se!

Představuji vám našeho prvního bubáčka.

27.11.2017 22:01

Nezdálo se pravděpodobné, že se to vůbec někdy podaří, ale... přátelé, dočkala jsem se!

GRATULUJI! Je fakt krásná/ný. Sehnala jste nakonec toho plemníka jak jste hledala?

27.11.2017 22:02

A co že v tuto roční dobu? To je běžné?

27.11.2017 23:07
Bekkky

XXX.XXX.72.119

ano, je to běžné, my už máme také téměř obahněno...

27.11.2017 23:43

A co že v tuto roční dobu? To je běžné?

Běžné je to u plemen, co mají asezonní říji. Nechala jsem je "dozrát" a když jsem sehnala berana, tak jsem je připustila. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysokohorské plemeno, jim zima fakt hlavu nedělá Uvidíme, jak budou prosperovat. Jinak bahním normálně, přelom březen / duben

28.11.2017 07:01

A co to je a kolik to merilo a vazilo? :).

28.11.2017 07:04
janau.

XXX.XXX.162.61

Waw!
gratulace, je moc hezký a fakt povedený!

28.11.2017 08:06

A co to je a kolik to merilo a vazilo? :).

Oni jsou celkově "samá ruka, samá noha", takže je vysokej, ale zas takovej puclík nebude. Normální jedináček od prvničky Ale ony ani tak nemaj moc často vícečetné vrhy prý, co říkali chovatelé z DE a AT.

Jedu to zkontrolovat Večer jsem vyměkkla a ještě jela pro Kombisol SE a dala ho v mlezivu. Normálně to nedávám, ale tady jsem si říkala, že radši podpořím... je zajímavé, jak u "běžné" ovce už nic extra neřeším, ale tyhle, co jsem si tak vymodlila, zase obstarávám úplně jinak - jak za našich chovatelských začátků

28.11.2017 09:11
dad

XXX.XXX.225.133

Gratuluji Hhippie k přírůstku, ať se mu daří

a sobě jak se mi to povedlo.

28.11.2017 12:03
dadu

XXX.XXX.61.94

Je moc pěkný, gratulka smajlík

28.11.2017 13:19

Nevim jestli to je ke chvaleni, jednu kravku jsem pred nedavnem prodali z rodinnych duvodu osetrovatelky a ani ne 14 nebo kolik dni na to jsme privezli druhou protoze se rodinna situace zmenila. Si pak jednu nedej. Je to jersey a pomalu se rozdojuje :).

28.11.2017 14:05
janau.

XXX.XXX.162.61

Nevim jestli to je ke chvaleni, jednu kravku jsem pred nedavnem prodali z rodinnych duvodu osetrovatelky a ani ne 14 nebo kolik dni na to jsme privezli druhou protoze se rodinna situace zmenila. Si pak jednu nedej. Je to jersey a pomalu se rozdojuje :).

Myslím, že jedna fotka jerseyky by i v tomto foru výjimečně nevadila, co? já je tedy zbožňuju A bohužel nemám...

28.11.2017 14:33
28.11.2017 15:11
Bekkky

XXX.XXX.251.212

Mastnacek
Krasavice inteligentní, jen ty mladý bejčci od nich jsou nebezpečně rychlí. Pozor na ně.

28.11.2017 16:50
janau.

XXX.XXX.230.1

Nadherna je..maji ten nejhezci kukuc ze vsech plemen, ktery znam

28.11.2017 17:37
dad

XXX.XXX.225.133

Taky bych si dal říct , jsem ve stádiu šetření

28.11.2017 20:55
dadu

XXX.XXX.61.94

Taky bych jerseyku chtěla, ale nemám prostory ani pro kravku, ani pro hnůj Na víc jsem sama, takže takhle velké zvířátko si bohužel nemohu dovolit Ale jsou opravdu moc krásné s krásnýma očima

29.11.2017 07:48

Mam radsi cesky straky i se me vic libej, ale tahle je hezka a hlavne puvodni majitel ji mel ochocenou jak pejska, takze vubec nema tendence nejak strkat hlavou kdyz ji prevazuju. Pri dojeni ji jeste vazeme nohu protoez si obcas kopne. Co kazi dojem jsou zadni struky, ktery jsou opravdu malicky takovy spaliky a jeste smerujou k sobe, blbe se nasazuje dojeni.

29.11.2017 08:31

Mam radsi cesky straky i se me vic libej, ale tahle je hezka a hlavne puvodni majitel ji mel ochocenou jak pejska, takze vubec nema tendence nejak strkat hlavou kdyz ji prevazuju. Pri dojeni ji jeste vazeme nohu protoez si obcas kopne. Co kazi dojem jsou zadni struky, ktery jsou opravdu malicky takovy spaliky a jeste smerujou k sobe, blbe se nasazuje dojeni.

Mastnáčku, ruční dojení, to je paráda sem tam vás kráva přetáhne ocasem, nebo vykopne "hrotek" ale ten pocit ( mít ručně nadojeno) je k nezaplacení a navíc si parádně promasírujete prsty a svaly v dlani. To když potom někomu podáte ruku, tak stisk vaší ruky bude rozdýchávat.

Toť moje osobní zkušenost z dávné mladické doby

29.11.2017 09:02

Dojime strojem :) Pravez ze ty zadni ani rucne nejdou neni poradne co chytit.

29.11.2017 09:07

Ale co teda musim jerseyce pridat k dobru tak je to jeji vaha a velikost kopyt. Kdyz jsem ji prevazoval tak me stoupla na nart. Chodim. Kdyby to udelala stracena, tak by me ho nejspis proslapla.

29.11.2017 10:37
dadu

XXX.XXX.61.94

Jerseyky prý jsou hodné a klidné. Známý ji taky měl a na dojení si taky stěžoval ohledně velikosti struků. Mívají ale velké problémy se zabřezáváním.

29.11.2017 10:43

Dadu: clovek nemuze vsemu verit. Videl bych to jako u ovci. Zalezi na jedinci. Jedne suffolk beran bude klidas, druhej vam skoci na hlavu, ovce taky. Kdyz ji budete odmala zvykat na dojeni ( hlazeni po vemeni ), zkouset zvedat nohy atd atd, tak na sobe necha spalky stipat. S tim zabrezavanim se zase casto pise ze prave problem nemaji. Tam taky zalezi jak jsou chovany, cim krmeny nebo dokonce prekrmovany.
Ted po par dnech dojeni uz dava denne 12l. Postupne ji budeme zvykat na dojeni jednou denne. I tak to je mlika az az, aby se neodvapnila.

29.11.2017 15:43
Bekkky

XXX.XXX.251.251

Jersey jsou hodně sezónní. V zimě dají méně mléka i když jsou na vrcholu laktace. A co se týká připouštění, tak nejlepší opravdu na podzim, je třeba aby předchozí tele bylo už odstavené. No a někdy mají problém při inseminaci a s bejkem to jde hned. Jediné, co se mi nelíbilo, že mladí býčci i po kastraci byli absolutně nevypočitatelni. Jsou lehcí obratní a hraví...

29.11.2017 15:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

S tou inseminací je opravdu problém. A ještě vám nikde nezměří tučnost, protože to vyhodí chybu a nestandartní vzorek Teda před dvaceti lety, teď už možná jo. Ve flašce se vám ustálí smetana s mlékem půl na půl. Někomu to pak při vypití dělá problémy Ale tu tučnost častečně srazíte krmením.

29.11.2017 17:42
dadu

XXX.XXX.61.94

Známý neměl problém s tím, že by při dojení nestála, ale s těmi malými struky. Že dává méně mléka než "stračena", to vím. Mě by to plně vyhovovalo, ale jak jsem psala, prostě si ji nemohu dovolit Kdyby měl kravku někdo v mém "přijatelném" okolí, tak bych byla pravidelnou zákaznicí smajlík

30.11.2017 11:32

Po 2,5km, přes louky, lesy, potoky i hlavní silnici jsme došli zdárně až do cíle

30.11.2017 11:41
janau.

XXX.XXX.162.61

To je super štrůdl No, asi jsu ovečky rády, že už to maj za sebou v té sněhové nadílce.. U nás na Vysočině nasněžilo teprve dnes a sype a sype...

30.11.2017 11:44
Tedysek

XXX.XXX.35.61

To je parádní kolona smajlík

30.11.2017 12:35

Tak ještě jedna fotka kde konec stáda brodí potok

30.11.2017 13:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Super
Já dneska donesl poprvé (asi JEN! 1,5KM) na zádech balík sena do ohrady. Přišly se jen podívat co to nesu a když zjistily že jen seno tak si šly zase po svých. Krom koz, ty už se do sena pustily. Ovce si stále vyhrabou, tak snad týden dva venku ještě vydrží. Uvidím jak to seno budou brát. Sněhu je tu zatím míň.

30.11.2017 13:53
janau.

XXX.XXX.162.61

No teda, já vás obdivuju, jak máte ovce spokojené venku i v tomhle počasí. Ty naše rozmazlené nádhery obecně nesnesou ani déšť, přes den jsou venku (teď ve výběhu), ale sotva začne padat něco mokrého seshora, tak s bečením mažou do chlívku, no nedejbože když jsou v létě venku na pastvě bez přístřešku, to pak stojí nešťastné a bečí někde u výlezu, abychom je pustili někam pod střechu
No a ještě je hnát takhle po venku po vejletech, to by mi nadávaly celou cestu..

30.11.2017 14:31

Janau.:Ony totiž už ani neví, co to přístřešek je. Jsou zkrátka pořád venku.
A takovéhle velké přehánění, jako že tolik zvířat a na tak velkou vzdálenost, si dovolím fakt jen pokud je nasněžíno. To jdou hezky v řadě za sebou, zbytečně nešlapou do hlubšího sněhu a nikde okolo není nic zajímavého, co by mohly ochutnat.

30.11.2017 14:50
janau.

XXX.XXX.162.61

Janau.:Ony totiž už ani neví, co to přístřešek je. Jsou zkrátka pořád venku.
A takovéhle velké přehánění, jako že tolik zvířat a na tak velkou vzdálenost, si dovolím fakt jen pokud je nasněžíno. To jdou hezky v řadě za sebou, zbytečně nešlapou do hlubšího sněhu a nikde okolo není nic zajímavého, co by mohly ochutnat.

Vedoucí šla za návnadou a zbytek za ní? A jak to šlo přes silnici? To musely projíždějící asi koukat

30.11.2017 15:11

Vedoucí ve stádě jsem já Měl jsem 2 stáda a v den přehánění jsem nejdřív došel s jedním stádem ke druhému, tam jsem je smíchal a pak jsme pokračovali dál. Teprv teď na tom místě kam jsme došli, si začali budovat nějakou opětovnou hierarchii. Až se to tam uklidní a opadne stres z takové změny, tak jen co vyházim letošní jehnice zas někam jinam, tak pujde beran do stáda. Beztak jsou teprv od teď na senáži a chci jim dát aspoň 2 týdny flushingu. Nějak letos nestíhám, tak budou jehňata pozdějc než obvykle, ale ono nemá cenu pospíchat. Kdoví jestli mi tu nebude zas v půli dubna zas ležet ještě půl metr sněhu, do toho by se mi bahnit nechtělo.

30.11.2017 15:17

Když jsem šel s nimi po silnici, tak mi provoz před a za stádem hlídala kolegyně a kolega z práce. Jsou tu zatáčky a bylo by dost o hubu je hnát bez kontroly provozu. Kdyby někoho za zatáčkou ovce překvapily a poslal to do nich, do stromu, nebo ze srázu dolů, tak by to byl pěknej průser.

30.11.2017 17:37
dad

XXX.XXX.225.133

Já jsem původem z Orlických hor, na rovině se mi stejská po kopečkách a sněhu na hraní, sníh na práci mně však už tak nenadchává, tady nespadla ani vločka,
fotky pěkný - všechny

30.11.2017 22:24

Kubo, to je pěkný... taky jsem přemýšlala, jestli máš za nimi psa, ale neviděla jsem ho :) Tak jestli jdou za Tebou takhle pěkně, tak je to optimální. Mě by zajímalo, jak by mě následovaly... když přeháním, tak jdou, ale je to kousek, max. pár set metrů. Víc bych nezkoušela, abych je nelovila po celých Brdech Ale rozumím, že ten sníh pomáhá směrovat...

30.11.2017 22:57

V jednom místě jsem s nimi šel po úzké pěšině, kde vlevo je skoro kolmý sráz 10m dolů k potoku a tam bych fakt nechtěl aby mi cokoliv zezadu popohánělo ovce, protože víc jak 2 ovce se tam vedle sebe nevejdou.

1.12.2017 08:58

Moc pěkné fotky. Mám kozy, takže to je možná trochu jiné, ale chodíme okolo i několik kilometrů a jdou. Přesně jak píše Kostey, on je vůdce, ovce jdou za ním. U nás jsem vůdce já (většinou ) a kozy jdou za mnou. A protože jsou stádo, drží se pohromadě a nepůjde jedna sem a druhá tam.
hhippie: Nebála bych se, že by se rozeběhly, když si udržíte pozornost několika nebo aspoň jedné z vůdčích ovcí. Ostatní by ji následovaly. V nejhorším případě můžete tu ovci lákat malinkými kousky tvrdého chleba a půjde za Vámi a ostatní za ní. Aspoň tak to funguje u nás, pokud se nezakecám s nějakým kolemjdoucím a neztratím celé stádo .

1.12.2017 21:46

Ještě jednou se sem vloudím a alespoň ženským posílám něco pro radost. Ono chlapi až tak na to "ňuňání" nejsou... ale tyhle jehňata jsou fakt jak plyšový!

Dnes prvně na procházce...

2.12.2017 08:14
dad

XXX.XXX.225.133

No Hhippie já jsem chlap , na to ňuňání spíš není tolik času, ale až těch plyšáčků bude dost, tak zbude i na ty chlapský záležitosti
nemějte mi to za zlé , jsem jen chlap
na fotečkách je vážně plyšovej

2.12.2017 08:15
profesor1

XXX.XXX.199.243

Další ženská co nezná chlapy
Aspoň že jehně je super

2.12.2017 08:41

Ještě jednou se sem vloudím a alespoň ženským posílám něco pro radost. Ono chlapi až tak na to "ňuňání" nejsou... ale tyhle jehňata jsou fakt jak plyšový!

Krása, brečim jak velryba, totálně mě to malé dojalo, kéž bych měl také něco na ňuňání

2.12.2017 09:03
profesor1

XXX.XXX.199.243

Kubo, když není co ňuňat, tak se alespoň najíme ne
Když je venku -13°C troška energie neuškodí

2.12.2017 09:27
honzapm

XXX.XXX.182.25

Šmankote, je nádherňoučký a božácký a k umačkání.
Hned bych si ho vzal k sobě na gaučík na ňuňákování.

2.12.2017 14:11
Bekkky

XXX.XXX.138.97

A jehněčí derby znáte?

2.12.2017 14:18
Bekkky

XXX.XXX.138.97

Tak další pokus.

2.12.2017 14:31
Bekkky

XXX.XXX.138.97

Chtěla jsem vložit mini video jak jehňata lítají ve stáji, ale nejde mi to, tak aspoň foto našich škodicu.

2.12.2017 14:55

Bekky: Nojoooo, to je jinej CHOV. To my tady u nás jaksi dělat nemůžem... Tak si alespoˇň děláme radost maličkostmi typu živí plyšáci.

Dnes porodila druhá - dokonce dvojčata a holčičky. Tak už máme do jara odrozeno. Teď už jen aby se jim dobře dařilo.
Ani jeden není tak správně zbarvený, jak by měl mít, tak mi to nemusí být líto, že nejsou "papíroví", ale prostsě do hobby chovů. Takže "hlavně to zdraví" aby sloužilo

Zrovna jsme se vrátili se zvířectvem z adventních trhů, opečovali mimina a jdeme na PIVO!
Zdravím ňuňací chlapy.

2.12.2017 15:06
Bekkky

XXX.XXX.254.70

Někdy vzpomínám na to, když bylo malé stádo a všichni měli jméno... Ale i teď, když ti škůdci lítají stájí a nic nenechají na pokoji je to fajn.

2.12.2017 21:38

Hhippie...a už mají ti krásní plyšáci jméno?

2.12.2017 22:30

Mno...to nemaji. Ale tady radsi anketku vyhlasovat nebudu. Predpokladam, ze z nich nikdy v realu nebudou sestricky Klobasa s Tlacenkou a nevlastni bracha Steak
Ale musim se nad tim zamyslet...mamy jsou proste "bubaci", protoze detem ze skolky pry pripominaji certy.. Mam pro ne slabost, ikdyz kdyby to byla obycejne vypadajici ovce a vedela jsem o vsech negativech, co maji, nikdy bych si ji neporidila..

2.12.2017 22:37
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Hhippie o jakých negativech prosím pořád mluvíš? Nikde jsem se to tu nedocetla.

2.12.2017 23:12

Tak...budme uprimni...kolik chovatelu plemene, kteri potrebuji odbyt na jehnata, bude mluvit o negativech plemene? navic uz tuplem jsem nikdy na verejnych zdrojich necetla minusy cehokoli...
Co sdileli AT a DE dlouhodobi chovatele:
- je to vysokohorska ovce - muze mit problemy na "nizinne" strave (moc uzivna trava)
- ma rychly narust vlny - nutno strihat 2 x rocne
- ma citlive paznehty, navic nezvykle na vlhko, tedy nachylne na hniloby
- ma velmi dlouhy ocas, ktery neni mozne dat na stranu, kdyz moci - pocurany ocas, smrdi, kuze je drazdena, spodek ocasu min osrstena trpi na vyrazky, mokvani...
- pozdni plemeno, pripoustet nejdriv v 1,5 roce (zas je mimosezonni, takze netreba cekat na jaro)
- vetsinou menepocetne vrhy - jedinacci, maximalne dve mlade
- jsou "sama ruka sama noha" - neni na nich extra masa...

Zas jsou to ovce vitalni, nenarocne, chodive, maso pry maji chutne, jsou dobre matky se silnym mat.pudem, asezonni...

U me: na myslim stredne vysivne nizinne pastvine, celorocne venku. Striham 2x rocne, paznehty zatim drzi, odcerveni jako u ostatnich, jsou hodne zrave, matky zatim velmi dobre, pripoustela jsem v 1,5 roce, zabrezly bez problemu..jsou zvedave, ale extra mazlive moc ne. Vic me o nich nenapada..

3.12.2017 09:36
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Tak...budme uprimni...kolik chovatelu plemene, kteri potrebuji odbyt na jehnata, bude mluvit o negativech plemene? navic uz tuplem jsem nikdy na verejnych zdrojich necetla minusy cehokoli...
Co sdileli AT a DE dlouhodobi chovatele:
- je to vysokohorska ovce - muze mit problemy na "nizinne" strave (moc uzivna trava)
- ma rychly narust vlny - nutno strihat 2 x rocne
- ma citlive paznehty, navic nezvykle na vlhko, tedy nachylne na hniloby
- ma velmi dlouhy ocas, ktery neni mozne dat na stranu, kdyz moci - pocurany ocas, smrdi, kuze je drazdena, spodek ocasu min osrstena trpi na vyrazky, mokvani...
- pozdni plemeno, pripoustet nejdriv v 1,5 roce (zas je mimosezonni, takze netreba cekat na jaro)
- vetsinou menepocetne vrhy - jedinacci, maximalne dve mlade
- jsou "sama ruka sama noha" - neni na nich extra masa...

Zas jsou to ovce vitalni, nenarocne, chodive, maso pry maji chutne, jsou dobre matky se silnym mat.pudem, asezonni...

U me: na myslim stredne vysivne nizinne pastvine, celorocne venku. Striham 2x rocne, paznehty zatim drzi, odcerveni jako u ostatnich, jsou hodne zrave, matky zatim velmi dobre, pripoustela jsem v 1,5 roce, zabrezly bez problemu..jsou zvedave, ale extra mazlive moc ne. Vic me o nich nenapada..

Moc děkuji. To je hodně pro a proti... Jsou to krásné ovečky. Upřímně si myslím, že i přes ty nevýhody se najde dost lidí co se do nich "zamilují" a odbyt bude. :).

3.12.2017 10:20
dad

XXX.XXX.225.133

Jsou prostě do specifických podmínek a ne pro všechny chovatele, nejhezčí na pohled.

3.12.2017 11:59
moonika

XXX.XXX.230.68

Hhippie tie sú nádherné, gratulujem, nech sa im darí :).

3.12.2017 12:32

dad napsal(a):
Jsou prostě do specifických podmínek a ne pro všechny chovatele, nejhezčí na pohled.

Přesně. Právě proto jsem se hodně ptala těch zahraničních chovatelů, protože jsem nechtěla dovézt něco za hodně peněz, jen proto, že "to chci", abychom se tu ony i já trápily, že jsou v nevyhovujícím prostředí... každopádně pán z Bavorska, který byl ochotný sdílet chovatelské info, má nejlepší výsledky v chovu v dané bundesland a ostatní na něj odkazují, chová právě v nížině a má jedny z nejlepších zvířat...takže jsem si řekla, že to asi jde i bez horských štítů. Ale odvážila sem se právě proto, že nemám "huňatou" trávu, ale spíš "vysokohorskou" samozřejmě složení nevím, posuzuji jen podle laického pohledu - ale vidím rozdíl, mezi nádherně zelenou šťavnatou trávou a spíš suššími typy travin, které tolik živin nedají...

Ostatním jehňátka děkují za podporu a přání všeho dobrého.

3.12.2017 15:35
Bekkky

XXX.XXX.139.110

Ale jsou krásné.
K těm paznehtům můžu říct to, že přestože je víc druhů onemocnění paznehtů, tak kromě nakažlivé hniloby je ještě dost častá zhnisana vnitřní blána paznehtů. To není nakažlivé, ale je to podobné jako když se koně překrmují jádrem. Je to z krmení s velkým obsahem bílkovin. Trpí na to třeba sufolk, Schwarzkopf, většinou ovce s malými paznehty. V Německu je potíž, že všechny louky, kam se dostanete traktor jsou postříkané několikrát ročně močkou z bioplynové stanice a to ovcím podporuje vznik infekční hniloby, když po tom musejí přecházet. Je dost možné, že u nás to pro ně nebude tak nebezpečné s tou hnilobou.

3.12.2017 17:23

No vidíte, to je zajímavá informace. Děkuji.
Jak říkám - přijde mi, že mají rohovinu pevnou, neodchlipuje se, neměkkne, tak snad v pohodě.
Ale tedy ty ocasy... říkala jsem si, že malému asi zagumičkuju - všichni berani, co jsem viděla na fotkách z aukcí, měli kupírováno jako SF. U holek nevím, to zkusím pozjišťovat... každopádně to je pro mě teda největší peklo. Pořád mokré, počůrané, ikdyž je ostříhaný, tak stejně za chvíli obroste a zas je škaredý. A ta vnitřní strana ocasu v horní polovině bude stejně vždycky nejcitlivější, protože ovce ho prostě pryč dát neumí, nelze to reálně, fyzicky... takže se stále ta kůže dráždí a některé / někdy mají ocas bolavý, mokvavý

3.12.2017 18:20
dad

XXX.XXX.225.133

A nebylo by rychlejší ocásky ustřihnou emaskulátorem (snad to píšu správně) jako čuníkům ?
mám za to, že jsme to dělali.

3.12.2017 18:30
lilo

XXX.XXX.201.210

No vidíte, to je zajímavá informace. Děkuji.
Jak říkám - přijde mi, že mají rohovinu pevnou, neodchlipuje se, neměkkne, tak snad v pohodě.
Ale tedy ty ocasy... říkala jsem si, že malému asi zagumičkuju - všichni berani, co jsem viděla na fotkách z aukcí, měli kupírováno jako SF. U holek nevím, to zkusím pozjišťovat... každopádně to je pro mě teda největší peklo. Pořád mokré, počůrané, ikdyž je ostříhaný, tak stejně za chvíli obroste a zas je škaredý. A ta vnitřní strana ocasu v horní polovině bude stejně vždycky nejcitlivější, protože ovce ho prostě pryč dát neumí, nelze to reálně, fyzicky... takže se stále ta kůže dráždí a některé / někdy mají ocas bolavý, mokvavý

No pokud i holkam kupiruji ocasy tak my u suffolku to delame tak aby jim to z casti krylo frndinu aby mohly odhanet mouchy predpokladam ze se to dela u vsech certu zvlast kdyz je k tomu duvod...

3.12.2017 18:48

Lilo, díky za radu. To já vím, jak dlouhé to má být, ale moc se mi do toho nechce... Ještě pogooglim, nebo zkusim ještě ty chovatele, jestli to dělají i u holčiček.

3.12.2017 19:21
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já u Veroničiných jehňat jako hlavní negativum vnímám to, že jsou tak "vzácné".
Pořídím si od ní odchov - a co dál? Kde shánět nepříbuzného jedince?
Osobně bych, pokud by se mi to líbilo a zajímalo mě to (plemeno), držel
alespoň dvě krve (lépe tři), aby si zájemce mohl pořídit k ovečce i nepříb. beránka
a naopak. Jinak mi to přijde takové... nedobrděné.

3.12.2017 19:49

Nebo to nabízet spíš zájemcům ne na chov, ale na koukání. různé koutky, zoo a podobně. Pokud to není tak moc přítulné, tak vzhledem k rohatosti by to mělo být spíš plusové

3.12.2017 20:17

Nebo to nabízet spíš zájemcům ne na chov, ale na koukání. různé koutky, zoo a podobně. Pokud to není tak moc přítulné, tak vzhledem k rohatosti by to mělo být spíš plusové

Špatně jsem četla a vyděsila jsem se. Četla jsem..různé choutky... Když jsem prodávala kůzlata-kozičky, ozvali se mi 2 nebo 3 úchylové, kteří se přiznali, co mají v úmyslu, i když se možná jen tak bavili telefonováním a nebyla to pravda. Ale na těchhle stránkách jsem to nečekala .

3.12.2017 20:19

Oreb1...no to snad nééé Já naštěstí patřím mezi ty slušné

3.12.2017 20:37

Honzo: máte úplnou pravdu. Naštěstí (ještě před 2 lety bych řekla naNEštěstí) je nemám jako chov a produkci plemenného materiálu, tak je opravdu beru jako potencionální vhodné adepty pro nějakého hobby nadšence. A pokud bude třeba, tak kupujícímu budu schopná dát informaci, kde najde jehňata (pokud se podaří odchovy), která budou jistojistě nepříbuzná. Zatím bude spíš problém s plemeníky :( Těch je tu pár a těžko je bude někdo půjčovat. A dovézt vlastního je takřka nemožné. To jsem si vyzkoušela na vlastní kůži (a to už se o této story opakuji...). Navíc pro dvě tři ovečky je hodně velký luxus držet zahraničního plemeníka za 20 tisíc

4.12.2017 09:45
lilo

XXX.XXX.201.210

Špatně jsem četla a vyděsila jsem se. Četla jsem..různé choutky... Když jsem prodávala kůzlata-kozičky, ozvali se mi 2 nebo 3 úchylové, kteří se přiznali, co mají v úmyslu, i když se možná jen tak bavili telefonováním a nebyla to pravda. Ale na těchhle stránkách jsem to nečekala .

Mne se take ozval u.chyl...netusila jsem ze je to vulgarismus.

4.12.2017 10:01

Tak to bych nevěřila...

Každopádně na Koních se řešila kauza nešťastné majitelky kobyly, která nechápala postupnou změnu chování svého koně...někdy se jí nezdály i jiné věci v místě, ale nespojovala si to... jednou pak načapala místního výrostka při činu... úplně se z toho zhroutila! Kobylu odstěhovala a ani nevím, jak to s tím prasákem dopadlo..mluvila o udání na Policii, o tom, že to rozmázne ve vsi, ať má ostudu, atp..

4.12.2017 10:47
profesor1

XXX.XXX.199.243

Nechcete se raději chválit jestli už a co pečete!?!?

4.12.2017 10:56
Tedysek

XXX.XXX.48.77

profesor1 napsal(a):
Nechcete se raději chválit jestli už a co pečete!?!?

U nás už 8 druhů a kleknul mixér, tak chvíli pauza. smajlík nejvíc boduje kávové cukroví. smajlík

4.12.2017 11:01

Já teprve začnu dnes louskat ořechy. Už každoročně dělám jen vanilkové rohlíčky ve větším množství, část jich rozdám a zase jiné cukroví dostanu z různých domácností. Není to nijak dopředu domluvená směna, ale zatím to tak vychází.

4.12.2017 11:03
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Já teprve začnu dnes louskat ořechy. Už každoročně dělám jen vanilkové rohlíčky ve větším množství, část jich rozdám a zase jiné cukroví dostanu z různých domácností. Není to nijak dopředu domluvená směna, ale zatím to tak vychází.

Já zatím jen rozdavam a doufám v malé bezvýznamné plusy. smajlík).

4.12.2017 17:01
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nepeču nic, protože jsem tlustej a línej.
A úchy.l se mi, kupodivu, žádnej neozval.
Tak nevím, jestli to je na pochvalu nebo spíš bohužel?

4.12.2017 17:13
dadu

XXX.XXX.61.94

Tak já po x letech se v sobotu "vybičovala" a upekla perníčky (hlavně na stromek - zdobím slaměnými ozdobami, sušeným ovocem, ...) a šlehačkové cukroví smajlík

4.12.2017 18:57
Tedysek

XXX.XXX.48.77

dadu napsal(a):
Tak já po x letech se v sobotu "vybičovala" a upekla perníčky (hlavně na stromek - zdobím slaměnými ozdobami, sušeným ovocem, ...) a šlehačkové cukroví smajlík

Nemohla bych tě poprosit o recept? Zatím jsem na perníčky nenašla žádný užitečný nebo spíš pro mě realizovatelný. :).

4.12.2017 21:45
dadu

XXX.XXX.61.94

No, stydím se, ale těsto jsem koupila v Albertu... Taky jsem si z té spousty receptů nějak nemohla vybrat. Tyhle perníčky jsou tvrdší (možná změknou, nevím) ale chuťově jsou dost dobré - já ochutnala jen jeden, ale před synem a přítelem jsem je musela uklidit, páč by mi z nich zbyly jen ty provázky na pověšení

4.12.2017 22:16
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Aha, tak to budu hledat dál ;).

4.12.2017 22:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

No vidíte, Dadu. Jste říkala, jak jste sama, až vás člověku outlocitnému,
čili mně, bylo líto, a najednou máte perníčkových strávníků více,
než perníčku samotných.
A to je dobře. To vás musím pochválit.
To já mám jenom gaučík. A ten mi sice perníčky neupeče, ale zase mám
naprosto absolutní jistotu, že mi je také nesní. M.ú.

4.12.2017 22:27

Cukroví nepeču, dárky nekupuju, nedělám Vánoční uklid, prostě si ty Vánoce užívám naprostou pohodou. Teda asi až tak do 24.12. do 15:00hod. To pak začnu rychle po benzínkách shánět dárky, rychle uklízet a prohledávat barák od sklepa po půdu, jestli mi někde nevisí kus nějakého sušeného masa, klobás, nebo hledám nějaký zrající sýr abych měl čím pohodstit případné návštěvy, nebo abych někam nepřijel s prázdnou

4.12.2017 22:29
dadu

XXX.XXX.61.94

No Honzíku, on synátor přijel neplánovaně z Prahy a s přítelem nežijem ve společné domácnosti. Starší syn žije s přítelkyní, takže jsem opravdu tak nějak na všechno sama. Na víc všichni tři mou zvířenu tolerují jen kvůli mě

4.12.2017 22:58
profesor1

XXX.XXX.199.243

Kubo, tebe v tom světě nic nenaučili! Na štědrý den po 15:00hod. už máš být doma, obcházet zvířata a přát jim šťastné a veselé, protože za hodinu už bude tma. Určitě ne otravovat v tuto dobu obsluhu na benzince, která když už musí být v práci, tak se chce alespoň v klidu dívat na pohádky. No a na štědrý den se maso nejí! Chceš přeci konečně uvidět zlatý prasátko nebo ne?

4.12.2017 23:04

Ano profesore máš pravdu, na benzínkách bych po 15. hodině neměl otravovat. Sypu si popel na hlavu. Třeba mě ta iFauna skrz vás ještě naučí slušnému chování

5.12.2017 07:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

U nás zatím jen perníčky a mám hotové těsto na zázvorky. Pečeme s mamkou, je to fajn, akorát do všeho cpe Heru místo másla. Já vím, že je máslo drahé, ale kdyby se raději udělala poloviční porce než šetřit na vstupních surovinách...

5.12.2017 08:15

Mno...lidi... já to mám podobně jako chlapi. Dárky sice posháněné, ale s tím pečením... já to tak nerada, nějaký crcání v kuchyni A navíc to nikdo nejí, protože se snažíme sladké moc nejíst a ani to neučit děti... takže mi to moc nedává smysl.

Snad letos, jako už minulý rok, ukecám tetu, co bydlí pod námi a je bývalá profi pekařka-cukrářka, že by mi udělala zas trochu těsta navíc. Pro mě je naprostý atak hranic vlastní morálky vůbec něco rozválet, vykrájet a upéct. Navíc to děsně baví děti... a to už je pro mě úplně dvojitý peklo, když se v naší pidikuchyni mlátím ještě s dětmi, které přidělávají práci a jde to o 3/4 času pomaleji... ale nějak to asi zase přežiju a nějaké cukroví i letos vyplodím... Štěstí je, že ikdyž to opravdu není "šálek mého čaje", tak že je to v konečném důsledku dost dobře poživatelné

5.12.2017 08:23

Cukroví nepeču, dárky nekupuju, nedělám Vánoční uklid, prostě si ty Vánoce užívám naprostou pohodou. Teda asi až tak do 24.12. do 15:00hod. To pak začnu rychle po benzínkách shánět dárky, rychle uklízet a prohledávat barák od sklepa po půdu, jestli mi někde nevisí kus nějakého sušeného masa, klobás, nebo hledám nějaký zrající sýr abych měl čím pohodstit případné návštěvy, nebo abych někam nepřijel s prázdnou

Kostey, asi to vy muži máte v genech, protože podobně jedná můj manžel i syn Narozdíl od vás mají smůlu, že doma nic nenajdou a na štědrý den je zavřeno, tak se plaší o den dřív

5.12.2017 08:45

Tedysek napsal(a):
Aha, tak to budu hledat dál ;).

Tedysek, zkuste tenhle recept na perníčky, které jsou hned měkké.
500g hl.mouky
150g mouč.cukru
50g másla
100g tekutého medu,3 vejce, lžička jedné sody, koření do perníku.
Zpracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout min.2hod. (nechávám přes noc) Rozválíme, vykrajujeme tvary. Po upečení potřeme žloutkem.
Vždycky jsem je dělala s másla a byly opravdu měkké. letos jsem dala heru (byla zrovna v akci) a jsou trochu tvrdší.

5.12.2017 09:32
profesor1

XXX.XXX.199.243

dadu napsal(a):
No, stydím se, ale těsto jsem koupila v Albertu... Taky jsem si z té spousty receptů nějak nemohla vybrat. Tyhle perníčky jsou tvrdší (možná změknou, nevím) ale chuťově jsou dost dobré - já ochutnala jen jeden, ale před synem a přítelem jsem je musela uklidit, páč by mi z nich zbyly jen ty provázky na pověšení

Tak něco pro inspiraci a dole na fotu důkaz že to jde

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10658625776-polopate/217562220400035/obsah/582836-pernicky.

5.12.2017 09:35
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hera je fuj. Obsahuje palmový tuk.
Chudáčci orangutani nemají kvůli němu kde žít.
To za ty perníčky opravdu nestojí.

5.12.2017 09:41
profesor1

XXX.XXX.199.243

Jenže já si Vánoce dovedu představit spíše bez orangutanů než bez pečení

https://www.youtube.com/watch?v=La4iyVpa0zE.

5.12.2017 10:06

profesor1 napsal(a):

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10658625776-polopate/217562220400035/obsah/582836-pernicky.

No ty perníčky na obrázku jsou fakt krásné. Já perníčky jako vánoční cukroví vůbec z dřívějška neznám. Pocházím z východních Čech a nikdo tam v době mého dětství perníčky na Vánoce nepekl. Různé ořechové cukroví, cukroví s hřebíčkem, zázvorem atd., to jo. Perníčky jsou asi teď v módě nebo je na Moravě a na jihu Čech dělali i dřív, ale není to určitě tradice všude. Taky mi na Vánoce nechutnají, třeba na Velikonoce se mi hodí. Leda bych je upekla na Vánoce a schovala do Velikonoc .

5.12.2017 10:17

profesor1 napsal(a):

Vypadají krásně ale jsou i k jídlu?

5.12.2017 10:22

honzapm napsal(a):

Honzo, máte pravdu, s tou herou jsem se letos vypekla. Ale nekupte to, když je hera za 10Kč a máslo za 45Kč Naštěstí jsem ji použila jen na ty perníčky. Ostatní cukroví bude z másla, jako vždycky. Bude ho jen méně druhů.

5.12.2017 10:30
profesor1

XXX.XXX.199.243

Vypadají krásně ale jsou i k jídlu?

Určitě jsou k jídlu. Ale snězte takovou krásu Jsou zabalení protože byli pečení na Martina a aby se nezaprášili. Je to dílo mé tety.
Oreb u nás se perníčky hlavně na Mikuláše a na ty Velikonoce.

5.12.2017 10:46

profesor1 napsal(a):
Určitě jsou k jídlu. Ale snězte takovou krásu Jsou zabalení protože byli pečení na Martina a aby se nezaprášili. Je to dílo mé tety.
Oreb u nás se perníčky hlavně na Mikuláše a na ty Velikonoce.

Tak, to sorry, myslela jsem si, že jste je stáhl z internetu. Teta je moc šikovná

5.12.2017 11:40
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Tedysek, zkuste tenhle recept na perníčky, které jsou hned měkké.
500g hl.mouky
150g mouč.cukru
50g másla
100g tekutého medu,3 vejce, lžička jedné sody, koření do perníku.
Zpracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout min.2hod. (nechávám přes noc) Rozválíme, vykrajujeme tvary. Po upečení potřeme žloutkem.
Vždycky jsem je dělala s másla a byly opravdu měkké. letos jsem dala heru (byla zrovna v akci) a jsou trochu tvrdší.

Jee děkuji smajlík zkusím to smajlík
Může být med pampeliškový nebo musí být včelí?

5.12.2017 11:42
Tedysek

XXX.XXX.48.77

honzapm napsal(a):

Kvůli potravinám netrpí orangutani. Ale biopaliva jsou z palmového oleje, to ničí populaci orangutanů. To co se spotřebuje do potravin je zanedbatelné množství.

5.12.2017 11:45

honzapm napsal(a):

Ano přesně tak. Přes půl zeměkoule sem ten tuk putuje, tady si s tím lidi vesele vaří, smaží pečou, ale kdyby se zamysleli nad tím, co tím, že to koupí způsobujou, tak by jim to pak doufám zas tak moc nechutnalo.
Ale hlavně že byla v AKCI.

5.12.2017 13:15

Včera rozsekala moje 7,5letá dcerka v obchodě prodavačku.
Vezla jsem dceru na návštěvu, tak abychom nepřijely s prázdnou, zastavily jsme se v zelenině. Koupily ananas a pak jsem vzala nějaké křupinky v "jogurtové" polevě. Čekám ve frontě a tak z nudy a ze zvyku kouknu na etiketu. Dcerka se obratem přidá a ptá se: "Mami, je tam palmový tuk?".... "Ano, bohužel je."... "Tak ty nechci."... paní prodavačka chtěla být důležitá, tak poznamenala něco o zdravé výživě, že si to jako už hlídaj i děcka...(v podtextu zřejmě chybělo nevyřčené:...zblblé histerickou matkou...).
I přes myslím dobrou mediální masáž je vidět, že lidi stejně z těch Nov a Blesků separují jen ty informace, co jim přijdou zajímavé. Jinak by totiž paní věděla, že nejde o zdraví škodlivou substanci, anóbrž škodlivou ekologicky...

5.12.2017 13:25
profesor1

XXX.XXX.199.243

Hoši, hlavně klídek ohledně toho palmáku. To by jsme se dostali k horalkám, čokoládám, zmrzlinám..... Tak že nějaké vánoční cukroví a perníčky do tohodle problému netahejte. Vánoční cukrové bylo a my jsme tu ještě nebyli, tak že si s tímhle trhněte

A ještě se musím pochválit, že oveny jsem právě zazimoval ve stodole, pořád hlásí oteplení, ale tady to bílé svinstvo furt pada za limec, asi proto že je furt prosinec
Tak že poslední foto z venku.

5.12.2017 13:35

Ano profesore, cukroví tu bylo dřív než my a dokonce bez palmáče, tak nevím proč by ho tam někdo měl cpát. Cukroví je spjato s tradicí a né s využíváním nových rostlinných tuků.

5.12.2017 13:43

Koukám, Profesore, že máte taky rohaté i bezrohé kozy pohromadě a nejsou umlácené navzájem. Pěkné ovečky i kozičky. Když je zavřete, jsou ovce a kozy taky pohromadě?

5.12.2017 13:56
profesor1

XXX.XXX.199.243

Už kozy - hlavně ty dvě velké rohaté odděluji. Stejně musím nějaké zvířata dát do chléva vedle, kde mám přivedenou vodu, kvůli zamrznutí trubek. Ty dvě rohaté potvory si vždy zabraly min.50% procent krmného prostoru a ostatní zvířata musely čekat až se dámy nažerou. Ale venku na pastvě mají prostor, tam žádný problém není.
Kubo, to tady určitě nevyřešíme. Taky jsem si říkal když zdražili máslo, proč se na to máslo lidi třeba měsíc nevykašlou, ale pak jsem si uvědomil kolik je pekařství, cukrářství, jídelen, vývařoven........ tak že to naše domácí pečení je v tom celkovém množství a celoroční spotřebě úsměvné.

5.12.2017 14:33
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Honzo, máte pravdu, s tou herou jsem se letos vypekla. Ale nekupte to, když je hera za 10Kč a máslo za 45Kč Naštěstí jsem ji použila jen na ty perníčky. Ostatní cukroví bude z másla, jako vždycky. Bude ho jen méně druhů.

Kde to máslo berete? My kupovali kostku za 60 Kč.

5.12.2017 18:09
dadu

XXX.XXX.61.94

U nás se perníčky taky nikdy nedělaly. Časem jsem se ale přestěhovala do roubenky a velký stromek zdobený skleněnýma ozdobama se mi tu vůbec nelíbil. Prostě se do roubenky nehodí, takže mám každý rok malý smrček na stole, zdobený slaměnýma ozdobama, šiškama, sušeným ovocem, perníčkama a tak podobně. A to je potom vůně! smajlík

5.12.2017 18:26
Tedysek

XXX.XXX.48.77

dadu napsal(a):
U nás se perníčky taky nikdy nedělaly. Časem jsem se ale přestěhovala do roubenky a velký stromek zdobený skleněnýma ozdobama se mi tu vůbec nelíbil. Prostě se do roubenky nehodí, takže mám každý rok malý smrček na stole, zdobený slaměnýma ozdobama, šiškama, sušeným ovocem, perníčkama a tak podobně. A to je potom vůně! smajlík

Ty ozdoby děláš sama nebo kupujes? :) mě ty běžné ozdoby přijdou šíleně drahé. Ostatně jako všechno. Taky vesime mimo jiné i sušené pomeranče a citróny na kolečka a pro vnoucka kolekci smajlík jen nesmí být na spodních větvích. To pak psi s kocourem porazí i ten stromek.

5.12.2017 19:13

Varaxi napsal(a):

Tyjo lidi abyste se z tý ceny másla nepotento. Vyděláváme tisíce měsíčně a tady se zdraží něco o dvacku a už je pomalu třetí světová. Buďme za tu cenu rádi, i naše maloprodukce tím pádem může zdražovat a my víc vydělat.

5.12.2017 19:33
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Tyjo lidi abyste se z tý ceny másla nepotento. Vyděláváme tisíce měsíčně a tady se zdraží něco o dvacku a už je pomalu třetí světová. Buďme za tu cenu rádi, i naše maloprodukce tím pádem může zdražovat a my víc vydělat.

Tak třeba při moji spotřebě na vánoce jsem koupila už 10 másel a asi 20 her. Kdybych kupovala jen máslo, tak to je 30x 20, - a to už je kolik? 600, - a to nejsem ještě ani v půlce. A nepočítám běžnou spotřebu kdy jsem nejraději smazila na másle... A raději ty dvacky sectu a budu je investovat třeba do nové ohrady pro zvířata...

5.12.2017 19:44

Varaxi napsal(a):

V kauflandu mají máslo za 43.90 nebo o korunu víc, už si to přesně nepamatuji. Aspoň u nás na Vsetíně dnes ráno za tuto cenu bylo.

5.12.2017 19:55

Tedysek napsal(a):
Tak třeba při moji spotřebě na vánoce jsem koupila už 10 másel a asi 20 her. Kdybych kupovala jen máslo, tak to je 30x 20, - a to už je kolik? 600, - a to nejsem ještě ani v půlce. A nepočítám běžnou spotřebu kdy jsem nejraději smazila na másle... A raději ty dvacky sectu a budu je investovat třeba do nové ohrady pro zvířata...

To ale nesníte jen vy v rodině, né? To děláš na kšeft předpokládám. Tak si zvyš cenu a nezapomeň k tomu vydávat účtenky

Profesor: I oceány se skládají z kapek vody...

5.12.2017 20:01
dadu

XXX.XXX.61.94

Ozdoby mám koupené asi 3 sady a po vánocích je vždy zas opět pečlivě uklidím. Ano, jsou drahé, ale ty skleněné jsou drahé taky. Kolekci jsem dřív taky nechávala pod stromkem, teď už ani žádnou nekupuju.
Jinak v MB v Kauflandu cukr 10, -/kg, máslo nevím - dnes jsem na něj zapomněla

5.12.2017 20:10

Stromek na Vánoce uříznu v lese a pečlivě vždy vybírám nějaké strašné koště, které je koukatelné aspoň z jedné strany a zároveň to je nálet který by kvůli okolním zrostlým stromům stejně nejspíš nevyrost a uschnul by. Místo nějakých kupovaných ozdob používám na plátky nakrájený třeba pomeranč, citron, jablko a podobně. Hezky to voní a dá se to i ze stromku užírat. Po Vánocích dávám stromek sežrat kozám. :).

5.12.2017 20:14
Tedysek

XXX.XXX.49.14

To ale nesníte jen vy v rodině, né? To děláš na kšeft předpokládám. Tak si zvyš cenu a nezapomeň k tomu vydávat účtenky

Profesor: I oceány se skládají z kapek vody...

Budeš se divit. Ale 3/4 je toho pro nás. Ono se to zdá, že je to hodně, ale fakt není. :(
Něco posílám potencionální tchýni, která to pak dělí mezi vnoučata. Něco se dá psům (vanilkový rohlíčky milujou a pokud na procházce poslouchají, čeká je doma bonus v podobě rohlíčku a pod) a tak. No, něco donesu do práce a jelikož makám mimojiné ve firmě jako jediná ženská, jak to může dopadnout... :) No a tak 20.12. se klepu jestli nám něco doma zbyde i na štědrý den. :)
Na kšeft bych si to netroufla, to fakt ne. :) A EET pro mě až od března.
Momentálně nemám jinou možnost než nakupovat v coopu, takže jsem si doma "dupla" a pokud se mi podaří ta ohrada, bude kráva a snad za 3 roky i domácí máslo.

5.12.2017 20:33

Paráda a nebudeš muset kupovat Heru! Držim palce ať to vyjde

5.12.2017 20:43

Postupem času jsem dospěla k tomu, že většina věcí je zbytečná, včetně x druhů jídla, cukroví, dárků atd. Když někdo ke mně přijde v létě, dostane ochutnat sýr, když přijde v zimě, měl by přinést zase on něco. Já k tomu uvařím čaj a přidám "klid své osobnosti" a to stačí. Ať se nerozdávám pořád jen já .

5.12.2017 20:45
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Paráda a nebudeš muset kupovat Heru! Držim palce ať to vyjde

No ale ještě 3 roky musím. A s ohledem na vlastní zvířata budu dál kupovat Heru smajlík

5.12.2017 21:14

Tedysku, tak toho upeč nebo uvař míň, psům nedávej vanilkové rohlíčky, ale kousek doma sušeného masa a vyděláš na tom stejně. Nebudeš muset péct z Hery, ostatní si toho cukroví budou víc cenit, Ty budeš mít víc času, zachráníš jeden list ze stromu pro orangutana atd. Hodně věcí, o kterých si myslíme, že musí být, vůbec být nemusí a nic se nezmění.

5.12.2017 21:17

Napadlo mě, že je škoda, že si nemůžeme nějak povyměňovat cukroví. Každý by dostal od kousek a měli bychom všichni tolik druhů a tolik chutí jako nikdy. Prostě ten internet má své nevýhody.

5.12.2017 21:27
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Oreb, to sice dává logiku, ale když mě to docela baví. A mimoto jsme celý rok 6 dní v týdnu v práci a po zbytek dne se venuju psům a zbytku zveri a domácnosti jako takové. Tak si vánočních pár dní vždy užíváme na max včetně obžerství smajlík protože v běžném týdnu uvarim tak 4x maximálně a víc pro jiné činnosti nestiham. Třeba příští rok místo cukroví budu dělat kozí mini sýry smajlík to by bylo super. Takový čerstvý mini sýr s fíkovou náplní... To bych mohla taky na kila.

5.12.2017 21:37
moonika

XXX.XXX.128.136

Ja nechápem tú vianočnú posadnutosť sladkým pečením. Keby to bola len zbytočná strata času ale tie kilá cukru čo v krátkom čase ľudia skonzumujú im akurát poškodzujú zdravie.

5.12.2017 21:54
moonika

XXX.XXX.128.136

moonika napsal(a):
Ja nechápem tú vianočnú posadnutosť sladkým pečením. Keby to bola len zbytočná strata času ale tie kilá cukru čo v krátkom čase ľudia skonzumujú im akurát poškodzujú zdravie.

Teda medovníčky robím aj ja, beriem to najmä ako dekoráciu ktorá sa nakoniec aj zje. a kvôli návšteve ešte nejaké dva druhy ale fakt to beriem ako jednu z najväčších zbytočností, mnohé gazdinky pečú 3týždne do Vianoc, úplná otročina tradícii:).

5.12.2017 22:10

Moni, kdyby 3 týdny! Moje máma, pokud nemá už na konci listopadu nějaké cukroví, tak je z toho absolutně nervozní.

Já to mám právě taky, jako Ty - peču maximálně 3-4 druhy z půlek množství z nutnosti, protože "bez cukroví by ty Vánoce nebyly Vánoce"... ale... už to není jako dřív, že když byly mrazy a člověk přišel ze svahu z bobování, udělal se čaj a k tomu se přikouslo cukroví... teď ty Vánoce normální člověk prosedí na gauči u pohádek a jen se láduje. Z toho by mi bylo mdlo, jen, kdybych si představila, že takhle moje rodina bude svátky trávit

Ani právě proto se mi nechce péct - mimo to, že mě to nijak extra nebaví (hlavně na to prostě nemám čas a představa, že když zalehnou děti, tak si stoupnu k troubě a do půlnoci peču, je vážně na mašli...), mi to přijde prostě nesmysl se tím živit, když ani skrz rok moc cukrovinek nejíme a hlavně se k tomu snažím vést i děti, že nemusejí mít každý den sladkosti, natožpak takhle na kila, jako o Vánocích... a každoročně s tím vnitřně bojuju... že nechci kazit Vánoce ostatním a taky zvyky, ale nějak mi přijde, že jsou prostě věci, které jen z historické souvztažnosti, prostě nemá smysl zachovávat nebo křísit...

5.12.2017 22:16
honzapm

XXX.XXX.182.25

Mám vysledováno, že do 25.12. většinou ta pravá pořádná zima nezačne.
Takže toho 25. chodím naší rušnější ulicí a sbírám už vyhozené vánoční
stromky. Ach ano, jsem bufeťák. A ach ano, už 25. mají sousedé vždy vyhozeno
a odjíždějí na hory nebo kdovíkam.
Tyto pak nastříhám na jednotlivé větvičky a nakrývám tím růže.
Takže jsem ohleduplný k přírodě a recykluji, jak se dá.
Co na tom, že mě mají za bezďáka. V mým oblíbených teplácích
tak stejně vypadám, tak proč ten dojem nepodpořit, že?

5.12.2017 22:22

Já používám jako vánoční stromeček ten ze školky, protože školka končí přes Štědrým dnem, tedy udělá službu dvakrát
Jen mě mrzí, že mi zvěř ty jehličnany nežere, takže ho můžu leda tak ozdobit zvířatům, oni okoušou pamlsky a pak ho nechám uschnout a spálíme na ohýnku...

5.12.2017 22:40
profesor1

XXX.XXX.199.243

Kostey - Profesor: I oceány se skládají z kapek vody...

Kubo, jedna kapka spadne přímo do toho oceánu a druhá než se tam dostane, tak stihne u někoho vyplavit sklep, pak u někoho zahnat žízeň, pak někde uhasit oheň, pak někde zchladit čelo, někde zalít trávu. Ta co spadla přímo, pak té druhé vyčítá, že někomu vyplavila sklep. Viď že má ta první pravdu?
S tím stromkem a cenou másla jsi mne opravdu dojal, ale machruj až budeš dělat vánoce pro někoho a ne jen pro sebe

5.12.2017 22:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

Veronique, to máte pravdu, že ve školce je už 23. vyhozeno.
A vždy tam mívají takový pěkný smrček. Jezdím každý den okolo,
tak ho tam vídám na schodech, opuštěný, vyhozený...
Akorát je mi teda blbé tam pro něj lézt přes plot.
To bych byl nejenom houmlesák, ale i chuligán.
A to už bych jistojistě nepřežil.

5.12.2017 23:06
profesor1

XXX.XXX.199.243

Honzo, tak že kvůli vašim růžím ve spalovnách na Štěpána místo stromků hoří hnědé uhlí, tak že v ovzduší více síry. Já bych tu vaši činnost přehodnotil!

U nás stromek bývá skoro do velikonoc, tak že musí to být krásná borovice Na vánocích hledám zásadně pozitíva! proto se na ně rock co rock těším!

5.12.2017 23:54
honzapm

XXX.XXX.182.25

Samá voda.
To chvojí se na jaře spalovnám přece vrací.
Nesnažte se mě přechytračit, učiteli.
To už je snazší najít článek od Peroutky.
Jinak naše městská kotelna je plynová, náš dům též.
Takže si tu tak hezky horsky dýcháme a plkáme a nepečeme.

6.12.2017 08:15

Po Vánocích objedeme nejbližší sídliště a nasbíráme stromky a ty předhazuju po desítkách denně kozám tak do konce února, pak už opadávají. Kozy okoušou jehličí a kůru a zbytek stopíme, ježto topíme dřevem. Ty slabé větvičky jsou skvělé na podpal, vážu je do otýpek jako moje babička a schovávám na další zimu. Ale pořezat to a posekat dá zabrat.
Honzův tip na přikrývání růží se mi líbí, jenže růže už mi zůstaly jen ty, které přežijí vše bez přikrytí.

6.12.2017 08:50
profesor1

XXX.XXX.199.243

Honzo dobře nooo. Ale nic to nemění na tom, že tu zasír*áte téma nějakým chvojím
Tak to tu hezky vonělo vanilkou a najednou tu cítím nějakého orngutána nebo co...

6.12.2017 08:58
honzapm

XXX.XXX.182.25

Náhodou, aby se neřeklo... Tak já taky napekl.
A vanilkou to při troše fantasie taky voní.

6.12.2017 08:58

On ten "vánoční" problém není v dodržování tradice, ale spíš v přehánění a nedodržení. Cukroví nebývalo tolik, u nás bylo většinou různé ořechové s kořením bez krému, vydrželo do Silvestra, ale to už muselo být schované. Naše rodina pekla 4 druhy a stačilo to. A to ani nemluvím o tom, jak podle vyprávění mých blízkých na dnešní podmínky skromně se slavily Vánoce za 1. republiky a dřív. Cukroví žádné nebo minimálně, spíš vánočka a sušené ovoce. Střední třída měla i datle a fíky a vzácný pomeranč. K čemu to je, když jsou všichni přejedení a cukroví mají v mrazáku do léta? Ale možná to jen vidím moc kriticky a lidi z toho všeho mají radost.

6.12.2017 09:03

honzapm napsal(a):
Náhodou, aby se neřeklo... Tak já taky napekl.
A vanilkou to při troše fantasie taky voní.

No ale to je, Honzo, už zase příliš skromné .

6.12.2017 09:16
profesor1

XXX.XXX.199.243

Oreb, myslím že tohle všichni víme. Já trošku i pamatuji tu dobu skromnosti, narozdíl třeba od mé ženy a už je vidět ten rozdíl v prožitku vánoc. Vánoce mají lidi sbližovat a myslím že i sbližují, pokud se tomu někdo nebrání. U nás třeba běžně funguje to, že mezi sebou sousedky pobíhají s talířky cukroví a vzájemně si ho mezi sebou mění, tak jak to tu někdo už naznačoval. Nejsem zastáncem žádného krémového. Základ musí být "suché", které se nekazí a které můžu jíst i v lednu Ani mě nevadí že je kolikrát zaprášené víc než baňky na stronku
Jedna zbytečná jízda z pohodlnosti autem udělá víc škody než všechny ty hery které spotřebujeme všichni tady na pečení, tak po mě nechtějte, abych tohle řešil. Ke stromečkům se vyjadřovat snad nemusím....

Honzo ten váš poslední příspěvek je tak na smazání! Když tam vidím ten VANILÍNOVÝ cukr! No hnus! Dehet!........

6.12.2017 09:22

Profesore, uznávám, že jsem se nechala unést jakousi staromilností, to bude z těch blížících se Vánoc .

6.12.2017 09:31

A když jsme u těch tradic... kdo lijete olovo?

6.12.2017 09:40
profesor1

XXX.XXX.199.243

Tak na tuhle alchymii mě neužije, určitě nemám schopnost něco z těch vzniklých patvarů vydedukovak - https://www.youtube.com/watch?v=_4ERdgXH-yY

U nás si jen děcka posílají svíčky ve skořábkách a půlí si jabko.

6.12.2017 09:43

A když jsme u těch tradic... kdo lijete olovo?

No, mám pocit, že bych si měla začít odlívat kulky na lišky, volně pobíhající husky a hlavně na blbečky, kteří nás otravují večer na pastvě. Ale stále si nejsem jistá, jestli není jiná cesta, jak jim zpestřit budoucnost. Ale na to jste se neptal. Já jsem dnes nějak mimo (snad jen dnes ).

6.12.2017 11:03

profesor1 napsal(a):
Kostey - Profesor: I oceány se skládají z kapek vody...

Kubo, jedna kapka spadne přímo do toho oceánu a druhá než se tam dostane, tak stihne u někoho vyplavit sklep, pak u někoho zahnat žízeň, pak někde uhasit oheň, pak někde zchladit čelo, někde zalít trávu. Ta co spadla přímo, pak té druhé vyčítá, že někomu vyplavila sklep. Viď že má ta první pravdu?
S tím stromkem a cenou másla jsi mne opravdu dojal, ale machruj až budeš dělat vánoce pro někoho a ne jen pro sebe

Ano Prófo zas máš pravdu
A samozřejmě když nedělám Vánoce pro vlastní děcka, tak můj pohled na Vánoce notně musí být jiný než pohled jiných a netrvdím že jedno je lepší než druhé, zkrátka jen jiné, ale jsou lidi okolo mě a není jich málo, kteří už od začátku prosince stresujou s úklidem, jezděj po všech čertech shánět dárky, stojej fromtu na levné máslo, do práce chodí naštvaní s historkama jak dali tomu a tomu za úkol umýt okna a on to neudělal, nebo že do 3 do rána pečou cukroví a pak to někdo někde nechá a on to sežere pes nebo kočky, nebo poslouchám to jak se dva hádaj o děti s kým ony budou na Vánoce... zkrátka mnohem víc stresu a naštvanosti vídám okolo sebe v předvánočním čase a jen nevěřícně kroutím hlavou proč ti lidi tak blbnou, a pak po všech těch negativních věcech co na mě celý prosinec valí se najednou sejdou doma a usmívají se na sebe a na veškerý hádky a stresy se jakoby zapomene a aby se zas nějaké emoce náhodou nerozvířily, tak se radši mnoho lidí vykydne k televizi k pohádkám které už všichni znají nazpamět. Nebylo by lepší se na polovinu věcí vykašlat, neřešit nějaké umyté okna, nesoutěžit se sousedkou kdo napeče víc druhů cukroví a radši si ten prosinec užít hezky v klidu i za cenu že vše nebude tak jak konzumní společnost káže a místo vysedávání u televize radši navštívit prarodiče nebo třeba ovdovělou tetu? Netvrdím že to je styl vánoc váš, ale mně prostě příjde, že ty "dnešní" Vánoce mnozí přetvořili v něco uplně jiného, než co by to být mělo.

6.12.2017 11:12
moonika

XXX.XXX.128.136

Jakub tak to vnímam aj ja...

6.12.2017 11:20
Varaxi

XXX.XXX.1.226

No, já to máslo klidně koupím za ty peníze, ale máma ne. A když jí to máslo koupím já, dá ho bratrovi, protože „pro ni je to škoda, když je to tak drahý“.

Arus, díky, já to brala v Tescu. Stavím se teda cestou domů do Kaufu. Nemám ho moc ráda, ale co už.

Jinak u nás se dělá i vánoční cukroví pro ty, co sladké nemají rádi. To se vezme krájená šunka a kovovými vykrajovátky se z toho vypichují vánoční motivy. :)
Lití olova jsem zažila jen jednou, na vánoční besídce ve škole. Vznikla z toho kytara, přitom jsem hudební antitalent, ani na koncerty nechodím.

6.12.2017 11:25
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Kostey je to jen o tom jestli se u toho chceš nebo nechceš stresovat. ;) jde udělat stejnou práci v klidu a pohodě. Ale většina lidí je na vánoce "samonas*raci" a tak stresujou už ze zvyku. Protože nic stresujiciho na tom není. A pokud se něco nestihne, tak co? Ježíšek se narodil taky ve chlévě. ;).

6.12.2017 11:29
dad

XXX.XXX.225.133

Jen aby těm co si to máslo dopřejí ( a nejen to) zbylo v peněžence i na tu naši produkci.

6.12.2017 11:39
dad

XXX.XXX.225.133

No, mám pocit, že bych si měla začít odlívat kulky na lišky, volně pobíhající husky a hlavně na blbečky, kteří nás otravují večer na pastvě. Ale stále si nejsem jistá, jestli není jiná cesta, jak jim zpestřit budoucnost. Ale na to jste se neptal. Já jsem dnes nějak mimo (snad jen dnes ).

Nasekané matky a sůl, z toho nikdo nedokáže, že to vyšlo z Vaší hlavně

6.12.2017 11:46
profesor1

XXX.XXX.199.243

Tedýsku, přiznám se že vám začínám přicházet na chuť
(já totiž moc nemusím takové to ňuňu ťuťu, pejsek sem, pejsek tam.... )
Tohle jste napsala nádherně a ušetřila jste Kubu a ostatních nadávek odemne

Ono se totiž stala velká móda si na vánoce stěžovat. Není nic horšího než začít ničením lesů, palmovým olejem, stresem..... Kdyby ten Kuba Kubovatý vzpomněl třeba SOS vesničky, nebo nadaci Dobrý Anděl, nebo já nevím co, ale on vzpomene orangutana No já bych ho v tu ránu zabil
Já mám taky pohled na vánoce nějaký, taky vidím a slyším ty negatííííva, ale nepodporuji to!
A co máš proti pohádkám? Tam najdeš kolikrát tolik pravdy a reality až to mrazí Navíc děti mají co nejčastěj vidět že dobro když chce, tak zlo porazí

6.12.2017 11:54
honzapm

XXX.XXX.182.25

A já zase přicházím na chuť Kubovi.
Asi si ho na Štědrý den upeču. Prostě ho hodim do pekáčku do trouby.
A bude. Kuba.

6.12.2017 11:58
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jinak se jdu pochválit, jaký krásný dárek si dám pod stromeček.
Třeba si ho dáte taky. S Kubou.

http://www.santini.cz/cz/objednavka-knihy

6.12.2017 12:06
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Profesore, já proti pohádkám nic nemám. :).

6.12.2017 12:08
Tedysek

XXX.XXX.49.14

honzapm napsal(a):
Jinak se jdu pochválit, jaký krásný dárek si dám pod stromeček.
Třeba si ho dáte taky. S Kubou.

http://www.santini.cz/cz/objednavka-knihy

My jsme se letos dohodli, že pod stromkem budou jen "měkouši".

6.12.2017 12:15
moonika

XXX.XXX.128.136

Tedysek napsal(a):
Kostey je to jen o tom jestli se u toho chceš nebo nechceš stresovat. ;) jde udělat stejnou práci v klidu a pohodě. Ale většina lidí je na vánoce "samonas*raci" a tak stresujou už ze zvyku. Protože nic stresujiciho na tom není. A pokud se něco nestihne, tak co? Ježíšek se narodil taky ve chlévě. ;).

Odhliadnuc od toho ako tie kvantá cukru škodia, toto je aspoň pozitívny prístup, kým to človeka teší tak prečo nie, ale dudravé gazdinky ktoré sa tým doslova trápia, sú z toho úplne vynervované a vyšťavené akoby to bola životná nevyhnutnosť ktorej sa nie je možné vyhnúť, to nedáva zmysel. Ale aj tak sú Vianoce o niečom celkom inom ako o jedle a darčekoch a tomu sa paradoxne prikladá často najväčšia dôležitosť.

6.12.2017 12:16

Honzo: Miluju obrázkové knihy... takovou dokáže přečíst každý

Tedysek: Pěkný postřeh s tím Ježíškem ve chlévě narozeném... to si budu pamatovat.
Taky si pamatuji, jak se tento uklízecí stres šířil každý rok u našich. Všechny ty serepetičky se musely vyndat z prosklených vitrín obývací stěny a kousek po kousku umýt, osušit a umístit zpátky na svoje místo... táta odstrojil perličkový lustr a jeden řetízek po druhém namáčel do mydlinkaté vody a zas instaloval zpátky... je fakt, že tomu bytu to prospěje, když se jednou za rok vyčistí i místa, na která se jindy nesáhne. A pokud to nebude vázané stereotypem, tak to prostě neproběhne. Ale teda... já stíhám uklízet prach a takové ty běžné věci tak, aby nebyl moc vidět, ale držet rodinné zvyky, že každé sobotní dopoledne se uklízelo... mě ani nehne

Profesore, já myslím i na orangutany, i na místní... stacionáři pro tělesně postižené jsem dárky předala už v listopadu Chtěla jsem se tam nabídnout se starší dcerou na pomoc na výrobu vánočních dárků - bavilo by nás to - ale nějak to nestíhám...

6.12.2017 12:36
profesor1

XXX.XXX.199.243

Tedysek napsal(a):
Profesore, já proti pohádkám nic nemám. :).

To nebylo na vás Na vás byla vyjímečně jen pochvala - velká pochvala

Ano Moniko, protože málokdo ví o čem Vánoce jsou a taky málokdo ví proč je vlastně a co je vlastně advent, tak proto jsou pak ty negatíííva Ale jak nám to rodičové předali tak to máme nastavené a tak to předáváme našim dětem. A cukor je důležitý pro udržení toho pozitivního přístupu. Paradoxně nezdravější je, když jej necháte zkvasit a pak jej přeženete přes destilační přístroj

6.12.2017 12:41

dad napsal(a):
Nasekané matky a sůl, z toho nikdo nedokáže, že to vyšlo z Vaší hlavně

Nojo, jenže já s sebou na pastvu žádnou flintu nenosím. A ani nechci, ale momentálně jsem po posledních pár dnech otrávená, už nás neubrání ani mí dva menší psi. V zimě před Vánoci je to vždycky horší, asi si chlapi léčí agresi, kterou v nich vyvolává předvánoční úklid a nákupy. Budu pár dnů chodit jinam, až mě to přestane vadit. Máte s takovým střelivem opravdovou zkušenost, která by se dala zužitkovat?

6.12.2017 12:45
profesor1

XXX.XXX.199.243

Verčo, to je dobře že myslíš nejen ty na orangutany, špatně je to tehdy, když je dáváš na první místo před lidi (neber to osobně) Když jsem byl dítě, tak u nás o vánocích bylo vždy jedno nebo dvě děti z děcáku. Proto já ty zvířata vždy budu mít AŽ na druhém místě a proto se mě to opačné pořadí vždy dotýká

6.12.2017 12:46

6.12.2017 13:14
Tedysek

XXX.XXX.48.77

moonika napsal(a):
Odhliadnuc od toho ako tie kvantá cukru škodia, toto je aspoň pozitívny prístup, kým to človeka teší tak prečo nie, ale dudravé gazdinky ktoré sa tým doslova trápia, sú z toho úplne vynervované a vyšťavené akoby to bola životná nevyhnutnosť ktorej sa nie je možné vyhnúť, to nedáva zmysel. Ale aj tak sú Vianoce o niečom celkom inom ako o jedle a darčekoch a tomu sa paradoxne prikladá často najväčšia dôležitosť.

Máme mimo obžerství cukroví, salátu atd ještě menší zvyk a to je neustále plná velká misa ovoce a ta se během dnů volna jí... A každý rok vyzkoušíme nové exotické ovoce. smajlík tak aspoň trochu vitamínů k tomu obžerství. :) vánoce nejsou o darkach, to víme doma taky. Protože než jsme se s přítelem poznali tak vánoce jsme měli oba na prd, rozhádané, stresující a pod. A co jsme spolu tak jsou to fakt svátky pohody a klidu a je to bezva. A oba si to moc užíváme a vážíme si toho že si to můžeme takto užívat. smajlík a na darkach je stejně nejlepší když se psi snaží si rozbalit svoje sušené části zvířat balící papír litá vzduchem, psi vrčí, hrají si a jsou šťastní. :) pak večerní procházka okolo vesnice a tak. :) Vánoce jsou prostě super! A nejvíc super je když se mezi 22.12. A 4.1. vyhneme i nákupům. To je pak úplně boží. smajlík

6.12.2017 14:01

Taky přidám svou perličku...letošní předvánoční čas řešíme do jaké míry výrazněji pomoci bio mámě od mých ne bio vnuků, co mám v péči. Putuje těhotná s malým dítětem, co u má u sebe od jednoho kamaráda ke druhému, kde ji vždycky nechají nějakou dobu přežívat. Sociálku má v zádech a díky tomu, že je předvánoční čas, tak jsou více lidští.
Azyl pro ženy je plný a ona vůbec neví, kam se vrtne na štědrý den.

Buďte rádi, že řešíte starosti s pečením a nemusíte řešit nic horšího.

6.12.2017 14:13

Vyřešil by to aspoň dočasně nějaký finanční příspěvek? Nenapadá mě, jak jinak pomoct.

6.12.2017 15:01

Vyřešil by to aspoň dočasně nějaký finanční příspěvek? Nenapadá mě, jak jinak pomoct.

Oreb, finance neřešte. Ne, že by je nepotřebovala. Skončila ji mateřská a je na pracáku ale snaží se spolupracovat i se sociálkou a oni mají přehled a zkušenosti, jak se dá i finančně pomoci.

Potřebuje bydlet, aby nepřišla o dítě, co má u sebe a měla zázemí, pro dítě, co čeká. Problém je, že azyl pro ženy je u nás plný a městské byty taky volné nejsou. Štve mě, že kdyby byla romka, měla by šancí víc..

6.12.2017 15:45
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Taky přidám svou perličku...letošní předvánoční čas řešíme do jaké míry výrazněji pomoci bio mámě od mých ne bio vnuků, co mám v péči. Putuje těhotná s malým dítětem, co u má u sebe od jednoho kamaráda ke druhému, kde ji vždycky nechají nějakou dobu přežívat. Sociálku má v zádech a díky tomu, že je předvánoční čas, tak jsou více lidští.
Azyl pro ženy je plný a ona vůbec neví, kam se vrtne na štědrý den.

Buďte rádi, že řešíte starosti s pečením a nemusíte řešit nic horšího.

Promiňte, můžete mě vynadat a nic proti vám, protože myslím, že vy jste velmi laskavá a vstřícná. Ale můj názor je, nejvhodnější dárek pro onu bio "matku" by byl pořádne naplácat na zadek, aby se probrala. Píšete, že máte v péči její děti, vaše vnuky, o které se jak je vidno není schopná starat. Má ale znovu malé dítě a k tomu další na cestě: to vše bez bydlení a zaměstnání! Tohle je ale na facku a ne na pomoc, jak k tomu přijdou ty děti, které jsou nuceny se takhle harcovat s nezodpovědnou ženskou? Neznám samozřejmě situaci, jistě, stane se, že matka samoživitelka přide do úzkých, ale proč si pak pořizuje další, třetí, čtvrté dítě bez jejich zabezpečení a evidentně i bez stálého partnera? Spíš mi přijde, že spoléhá na vaši laskavost. Bohužel, zas to odnesou v první řadě ty děti. Přeju vám hodně sil a myslete ale taky na sebe.

6.12.2017 16:22

ovcezkopce napsal(a):
Promiňte, můžete mě vynadat a nic proti vám, protože myslím, že vy jste velmi laskavá a vstřícná. Ale můj názor je, nejvhodnější dárek pro onu bio "matku" by byl pořádne naplácat na zadek, aby se probrala. Píšete, že máte v péči její děti, vaše vnuky, o které se jak je vidno není schopná starat. Má ale znovu malé dítě a k tomu další na cestě: to vše bez bydlení a zaměstnání! Tohle je ale na facku a ne na pomoc, jak k tomu přijdou ty děti, které jsou nuceny se takhle harcovat s nezodpovědnou ženskou? Neznám samozřejmě situaci, jistě, stane se, že matka samoživitelka přide do úzkých, ale proč si pak pořizuje další, třetí, čtvrté dítě bez jejich zabezpečení a evidentně i bez stálého partnera? Spíš mi přijde, že spoléhá na vaši laskavost. Bohužel, zas to odnesou v první řadě ty děti. Přeju vám hodně sil a myslete ale taky na sebe.

No, snažím se v tom nějak balancovat a myslím na sebe čím dál víc, např. už ji nenabízím bydlení v jejím pokoji, protože mi to zakázal manžel ...(měli jsme ji v pěst. péči necelých 9 let)

Když ona je většinou oběť, za něco může, za něco nemůže a my jsme její poslední štace. Necháváme ji nést si důsledky, ale jsme připraveni, pomoci ji ze dna. Navíc, chci aby měla kontakt se svými syny, co máme v péči. Není "vzorná matka roku" ale o malého, co má u sebe se celkem stará.

Navrhuji, vrátit se k tématu pečení...dělala jsem indiánky z vitacitu a žloutky jsem použila na linecké. Indiánky dělám na zítřejší školní jarmark pro našeho malého prvňáčka

6.12.2017 16:58
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Proč nezavoláte Policii?
Přece se vám po pastvinách nemůžou prohánět cizí psi?

6.12.2017 17:27

ChoKoz napsal(a):
Proč nezavoláte Policii?
Přece se vám po pastvinách nemůžou prohánět cizí psi?

Předpokládám, že reagujete na můj příspěvek. Nepasu na ohrazených pastvinách a je to ve městě nedaleko sídliště, studentských kolejí apod. A než zavolám policii, když neudělám nic jiného, mám kozu nebo i víc zamordované nebo uštvané. Jestli jste někdy k něčemu volala policii, víte, že Vám řeknou, ať počkáte na místě, pokusíte se zadržet útočníka, ale opatrně, aby se Vám nic nestalo, že oni přijedou co nejdřív. Zkuste to a uvidíte, jak moc Vám tohle pomůže . Mám s tím několikanásobnou zkušenost a už nebudu volat policii, protože to nic nevyřeší. Útočník uteče, pes uteče, jen já jako blbec bych zůstala na místě a byla policii k dispozici.

6.12.2017 17:38

A teď jeden recept. Někdo si udělá punč nebo grog k cukroví, já dělám zázvorový čaj, a to následovně. Vezmu hrstičku sušených stopek od třešní nebo višní, možná by šly i švestky, ale to jsem nezkoušela. Vhodím do 2 l vody, přidám zázvor nakrájený na kousky nebo nastrouhaný nahrubo, asi 5 cm,4-5 hřebíčků, kardamon, badyán a vařím. Po chvilce vaření je hotov prvák, zbytek v hrnku doliju vodou a zase vařím a tak pořád, dokud to dává nějakou chuť. Ale dává ji to dlouho, uvaří se z toho spousta čaje skoro zadarmo.

6.12.2017 18:31
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Na koho se tu mohu obrátit s otazkama o plemenech ovci a kravicek? :).

6.12.2017 18:52
dad

XXX.XXX.225.133

Nojo, jenže já s sebou na pastvu žádnou flintu nenosím. A ani nechci, ale momentálně jsem po posledních pár dnech otrávená, už nás neubrání ani mí dva menší psi. V zimě před Vánoci je to vždycky horší, asi si chlapi léčí agresi, kterou v nich vyvolává předvánoční úklid a nákupy. Budu pár dnů chodit jinam, až mě to přestane vadit. Máte s takovým střelivem opravdovou zkušenost, která by se dala zužitkovat?

Pokud si myslíte, že máte na to nosit a používat zbraň tak si uvědomte, že ten proti Vám může být odhodlanější, na čtyřnohou škodnou stačí srnčí broky jen už i myslivci se bojí (zákon o psychické újmě)
od chlapa je lepší se otočit a odejít, pokud máte kam, jestli už nemáte kam couvnou začněte chodit na kurz sebeobrany a sežeňte si taser (jestli je legální)
nejrozumnější spíš bude pořídit si většího psa obranáře, jihorus nebo kavkazan bude mít větší respekt a rána košem udělá svoje a není tak velké riziko, že Vás zavřou a Vaše zvířata utratí
nejsme v USA, evropské právo nahrává lumpům
veřejně se k tomu vyjadřovat nelze.

6.12.2017 19:00
dad

XXX.XXX.225.133

Pokud pasete na neohrazených pastvinách tak není jiné pomoci než ohradit, ocedulkovat.

6.12.2017 19:01
dad

XXX.XXX.225.133

Tedysek napsal(a):
Na koho se tu mohu obrátit s otazkama o plemenech ovci a kravicek? :).

A co by jste chtěla vědět, ovčáků je tady dost a občas má někdo i kravičku.

6.12.2017 19:17
Tedysek

XXX.XXX.48.77

dad napsal(a):
A co by jste chtěla vědět, ovčáků je tady dost a občas má někdo i kravičku.

Hledám zatím jen informace, abych byla do budoucna připravena. Ale příští rok bude ohrada o 1880m2. Budou tam dvě kozy a chci ještě dvě ovečky a přítel krávu.
Miluju ovčí sýry, takže hledám povahově hodné ovečky na produkci mléka (možná vlny pokud přijdu na to jak z ní udělat něco užitečného ).
No a s krávou mám maličko problém. Bojím se jejich rohů i kdyby nebyla zla tak v sebelepší víře může otočit hlavou a napíchnout mě. A nevím jak je to legální nebo nelegální zbavit krávu rohů. A další věc je ta, že se tak trochu bojím její velké tlamy. Ale to zvládnu když poridime telátko a ne dospělou krávu. (Německých ovčáků jsem se taky bála a teď máme toho největšího uzasnaka :) ) Nicméně by kráva měla být co nejmenší (aby nebyla větší než já, když já mám 162cm) a nadojila cca 10l denně. Pokud dá víc tak v pohodě, najdu uplatnění pro mleko. No a měla by mít taky nějakou tu mírnou povahu.
A mimo jiné z ohrady budou mít volný přístup do stodoly která je cca 12x8m smajlík tam se vejdou všichni v pohodě smajlík
Jen nemůžu vygooglit nic čeho bych se chytila a mohla googlit něco konkrétního, abych byla potom připravena. :).

6.12.2017 19:42
dad

XXX.XXX.225.133

Malá kravka s kombinovanou užitkovostí dosažitelná v CR - Dextr, v kohoutku cca 110 cm, dojivost 6 - 10 l
- Jersey je vysloveně mléčná, v kohoutku cca 130 cm, nádoj až 30 l, dostupnější než Dextr
odrohování je běžné, u telat kauterem nebo pastou, u větších mechanicky pod sedací,
stádo co píšete z necelých dvou tisíc metrů neuživíte, budete muset dokupovat krmení, stodůlku Vám závidím
povaha je spíš o výchově, kráva Vás nemá čím kousnout , nemá horní zuby, olíznutí je horší - jazyk = struhadlo, jde o zvyk,
na Googlu je všechno
k ovečkám musí poradit jiní.

6.12.2017 19:43

A teď jeden recept. Někdo si udělá punč nebo grog k cukroví, já dělám zázvorový čaj, a to následovně. Vezmu hrstičku sušených stopek od třešní nebo višní, možná by šly i švestky, ale to jsem nezkoušela. Vhodím do 2 l vody, přidám zázvor nakrájený na kousky nebo nastrouhaný nahrubo, asi 5 cm,4-5 hřebíčků, kardamon, badyán a vařím. Po chvilce vaření je hotov prvák, zbytek v hrnku doliju vodou a zase vařím a tak pořád, dokud to dává nějakou chuť. Ale dává ji to dlouho, uvaří se z toho spousta čaje skoro zadarmo.

Oreb, sušené stopky od třešní? Vy je opravdu sušíte? A jak to chutná?

6.12.2017 20:05

Tedysek napsal(a):
Hledám zatím jen informace, abych byla do budoucna připravena. Ale příští rok bude ohrada o 1880m2. Budou tam dvě kozy a chci ještě dvě ovečky a přítel krávu.
Miluju ovčí sýry, takže hledám povahově hodné ovečky na produkci mléka (možná vlny pokud přijdu na to jak z ní udělat něco užitečného ).
No a s krávou mám maličko problém. Bojím se jejich rohů i kdyby nebyla zla tak v sebelepší víře může otočit hlavou a napíchnout mě. A nevím jak je to legální nebo nelegální zbavit krávu rohů. A další věc je ta, že se tak trochu bojím její velké tlamy. Ale to zvládnu když poridime telátko a ne dospělou krávu. (Německých ovčáků jsem se taky bála a teď máme toho největšího uzasnaka :) ) Nicméně by kráva měla být co nejmenší (aby nebyla větší než já, když já mám 162cm) a nadojila cca 10l denně. Pokud dá víc tak v pohodě, najdu uplatnění pro mleko. No a měla by mít taky nějakou tu mírnou povahu.
A mimo jiné z ohrady budou mít volný přístup do stodoly která je cca 12x8m smajlík tam se vejdou všichni v pohodě smajlík
Jen nemůžu vygooglit nic čeho bych se chytila a mohla googlit něco konkrétního, abych byla potom připravena. :).

Na tuhle výměru bych dala maximálně dvě ovce. Nic dalšího se Vám tam neuživí. Budete to mít hned zakálené, zanesené parazity, velkou část rozšlapanou do bláta.
Myslela jsem, že už máte doma nějaké zvířectvo, tedy máte trochu reálnou představu o chovu Na tuhle výměru se tu běžně doporučuje maximálně pár hus přes sezonu...

6.12.2017 20:15
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Na tuhle výměru bych dala maximálně dvě ovce. Nic dalšího se Vám tam neuživí. Budete to mít hned zakálené, zanesené parazity, velkou část rozšlapanou do bláta.
Myslela jsem, že už máte doma nějaké zvířectvo, tedy máte trochu reálnou představu o chovu Na tuhle výměru se tu běžně doporučuje maximálně pár hus přes sezonu...

Ono asi ani nejde i to, aby se tam plne uzivili. Není problém je krmit. Bohužel tu není co koupit za pozemek. Ze zvířat mame jen psy, kočku a kozu. Zkusenosti se zvířaty mam, jen ne s těmi hospodářskými. A i když k tomuhle stavení byly i pozemky, bývala majitelka je rozprodala na několik dílů a ruznym lidem a ted tu nikdo nic neprodává. :( Máme ještě zahradu cca 1000m2, ale tam nemůžou byt zvířata bez dozoru.
Tak se mam s ovečkama a kravickou rozloučit?

6.12.2017 21:03
Bekkky

XXX.XXX.81.173

Tedysek: Opravdu jak říká hhippie, tohle je výměra spíš na drůbež. Když to oplotíte sítí, uděláte kurník dáte tam dvacet slepic a rozdělíte na 2-3 díly a budete slepicím střídat výběh, budete mít spoustu výborných vajec i na prodej. Na kozy, ovce a krávu pomalu nestačí desetkrát víc pozemku než píšete. To, že se zvířata na pozemek fyzicky vejdou ještě neznamená, že na něm můžou žít. O tom, že by se na něm nažrali nemluvím. To jim totiž budete muset koupit nebo někde nasekat a denně dopravit.
Pokud chcete zvířata dojit, tak kromě kvalitního krmení potřebují také být v čistotě, protože je nedokážete před dojením dostatečně očistit. To prostě na 1800m nelze. Na takové výměře i nejmírnější zvířata budou problematická, nebudou mít dostatek pohybu, prostoru a přirozené pastvy. I ty dvě kozy musí mít kůzlata, než začnou dojit. Takže krmíte hned 5-6 kusů...
Pokud Vám nevypadla v číslici kterou udáváte výměru nula na konci, tak i pro ty dvě kozy musíte přikupovat seno. Bohužel to tak je, je neuvěřitelné, jak opticky velká výměra je pak najednou malá.
Kromě toho při dnešních klimatických výkyvech potřebujete mít trochu rezervu, když vám za letních veder pastviny vyschnou na troud. Na to vše je třeba myslet, je smutný se pak koukat, na pohublý zvířata, kterým nemůžete dát dostatek krmení, protože ho nemáte kde vzít... Když kvůli počasí nemáte dost krmení vy, nemají ho ani jiní a neprodají...
Třeba se vám podaří koupit, nebo pronajmout pastvinu a pak hurá na věc

6.12.2017 21:21

Třeba jiní napíšou něco optimističtějšího... já jsem takový pesi-realista

Máme v obci pána - blázna, co na podobné výměře chová několik hosp.zvířat. Bez zázemí, oni žijou ve vlastním hnoji, všude se válí poloshnilé balíky čehosi, které různě užírají... věřím, že toto není Váš obraz, jak byste si to představovala.
Je skvělé, že máte zázemí stodoly - úložný prostor pro krmiva a příbytek pro dobytek v jednom. Každopádně mějte na paměti, že takto malý pozemek opravdu zvířata velmi rychle vyluxují a tráva nebude mít šanci. Zůstane hlína, tedy půl roku bláto, který nesvědčí zvířecím paznehtům ani psychice člověka - vidět zabahněná zvířata a brodit se v tom... Příkrm je jasný - je nemyslitelné, že by Vám to uživilo tuto skladbu zvířat byť jen 14 dní, ale spíš jde o to, že to budou mít fakt rychle pokálené a že ovce / kozy jsou citlivé na začervení, tedy čím víc žijou na malém nečistitelném prostranství, tím hůř se jim udržuje dobrý zdrav.stav. Ale tak... dřív se taky žilo na dvorku a zvířata se chodila "venčit" za úvoz... otázka je, zda Vám to za ty starosti stojí. Ono totiž - v létě si člověk "odpočine" alespoň tím, že pokud má postavené ohrady (není to zadarmo, ani bez práce), tak že prostě zvířata vypustí a chodí jen kontrolovat a dovážet vodu. Ale když je máte na takhle malém, tak máte každodenní celoroční zápřah
No... možná je to sen na žití někde jinde...

6.12.2017 21:30
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak z toho mám už trochu depku. nechci mit krávu uvazanou u zlabu jako v kravine. Achjo. Ten nas pozemek nevysycha ani ve vedrech jako byly minule dva roky. Jako jediny z místních takových pozemku. Ale to je fuk. Je to i tak málo teda. No budu muset teda vyvyjet nejake působení osobnosti abych tu něco sehnala. Škoda. Mela jsem už vymyslene rozvody vody, proudu i odpadu. na jak velkou plochu se teda musím "dostat" abych mohla mit tehle pár zvířat?

6.12.2017 22:03
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Třeba jiní napíšou něco optimističtějšího... já jsem takový pesi-realista

Máme v obci pána - blázna, co na podobné výměře chová několik hosp.zvířat. Bez zázemí, oni žijou ve vlastním hnoji, všude se válí poloshnilé balíky čehosi, které různě užírají... věřím, že toto není Váš obraz, jak byste si to představovala.
Je skvělé, že máte zázemí stodoly - úložný prostor pro krmiva a příbytek pro dobytek v jednom. Každopádně mějte na paměti, že takto malý pozemek opravdu zvířata velmi rychle vyluxují a tráva nebude mít šanci. Zůstane hlína, tedy půl roku bláto, který nesvědčí zvířecím paznehtům ani psychice člověka - vidět zabahněná zvířata a brodit se v tom... Příkrm je jasný - je nemyslitelné, že by Vám to uživilo tuto skladbu zvířat byť jen 14 dní, ale spíš jde o to, že to budou mít fakt rychle pokálené a že ovce / kozy jsou citlivé na začervení, tedy čím víc žijou na malém nečistitelném prostranství, tím hůř se jim udržuje dobrý zdrav.stav. Ale tak... dřív se taky žilo na dvorku a zvířata se chodila "venčit" za úvoz... otázka je, zda Vám to za ty starosti stojí. Ono totiž - v létě si člověk "odpočine" alespoň tím, že pokud má postavené ohrady (není to zadarmo, ani bez práce), tak že prostě zvířata vypustí a chodí jen kontrolovat a dovážet vodu. Ale když je máte na takhle malém, tak máte každodenní celoroční zápřah
No... možná je to sen na žití někde jinde...

V pořádku, jsem ráda že mi někdo poradi. A opravdu není moje představa o chovu takova ze se zvířata tísní na bahně. chci stastna a zdrava zvířata. Zkusím se zítra zeptat na urade jestli nemají nevyuzity pozemek, který by mohli pronajmout. Když jsem se ptala na zřízení cvičáku tak říkali ze prostor je ten nejmenší problém. Tak by mohli něco mit.

6.12.2017 22:33

Tak to zní slibně

Dvě kozy, dvě ovce a menší kráva? Optimálně hektar... když bude víc, tak jen líp. Přehradit napůl a pást na střídačku, ať si tráva odpočine a zvířata mají pořád kvalitní baštu

6.12.2017 22:49
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Tak to zní slibně

Dvě kozy, dvě ovce a menší kráva? Optimálně hektar... když bude víc, tak jen líp. Přehradit napůl a pást na střídačku, ať si tráva odpočine a zvířata mají pořád kvalitní baštu

Tak to jsem zvědavá. smajlík doufám, že mít budou. Děkuji za rady :).

7.12.2017 08:08
dad

XXX.XXX.225.133

Pro Tedysek - krávy nejsou na úvaze, min. dvakrát se přehánějí na dojírnu, s 1 ha se dá souhlasit, hlavně ať zvítězí rozum nad chtíčem něco (hodně) mít, dobře rozmyslet pastvu a odpadové hospodářství, ke kravce by to asi chtělo i drobnou techniku (nebo zajistit služby od někoho kdo bude mít čas až budete potřebovat), kolečko, lopata a vidle nic moc pro 'holku',
na výměře co máte je to zatravněný výběh
mám 1,3 koz a jalovička je zatím u býka (bude doma do jara) - pasu na 2500 m2, k tomu 500 m2 kukuřice na siláž a zelené, dalších 5000 m2 sekám na sena, od roku 19 bude dalších 75000 m2 v dosahu na sušení nebo výpas (ale není to u baráku), po vsi obíhám cirka dalších 3000 m2, zapomněl jsem vlastní zahradu 3000 m2 (tam je jen zimoviště, porodní boxy, sklad krmiva, záhony s řepou) a zajištěm trvalý přístup k sojovým otrubám (levně), deputát v obilninách a slámě, doma stojí nakladač, horská lištová sekačka, k ní objednaný obracák/shrnovač a lis v pronájmu od chlapa co ho nechce prodat a dva roky ho nevitáhnul ven, jestli na jaře budou kačky bude i ovíječka na senáž
s tímhle stádečkem musím počítat taky s šesti kůzlaty do podzima co neprodám(další dvě ohrady), a jedním teletem v zástavu a druhým pod krávou,
je nás doma sedm, takže to jsme schopni sníst - jste připravená i na tuhle variantu - sežrat kamaráda.

7.12.2017 08:30
profesor1

XXX.XXX.199.243

Tedýsku jak to tady čtu nedá mě to, abych se nezeptal jestli jste někdy osobně vyděla chov krav - krávy, a jestli víte co to všechno obnáší krávu chovat - krmit - množit a dojit? Nechci vám to rozmlouvat, ale při dojení je to minimálně půlhodina ráno a půlhodina večer - pokud se bude pást. V zimě navíc příkrm + voda. Pokud dojíte, tak dá se dejme tomu jen jednou denně, ale podojit musíte. Po otelení dojíte pár dnů i třikrát. Je to takový úvazeček dost zavazující. Počítejte s hektarem jen na tu krávu a stejně krmení budete kupovat. O Jerseyce už tu bylo psáno, Dextra neznám. Z ovcí znám mléčné VF. Je klidná, taková polokoza. Já míchám ovčí mléko s kozím, sýr je stále spíše ovčí, i když je tam převaha mléka kozího. Dokonce si dovolím tvrdit, že nikdo nepoznal že to není čistě sýr ovčí.

7.12.2017 08:35
profesor1

XXX.XXX.199.243

Dad mě poředběhl a popsal další "vymoženosti" při chovu nejen krávy

7.12.2017 09:51
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ty jo jste se rozepsali. Jsem ráda, že pisete i negativa. Ale v kravine jsem už byla a jak jsem psala, tak uvázání u zlabu se chci vyhnout. To radši nebudu mit krávu. Pul hodiny ráno a půl večer mi problém nedela. Když to vezmu kolem a kolem tak stejne bude dojit az poteleni a to bude po cca 3 letech. A přítel mi nabízel ze pak mužů chodit do prace jen o víkendu. Takže 5 dni v týdnu jen pro zvířata a ty dva se dají taky zvládnout 3h rano a vecer. Co se techniky tyče tak jsem maximálně pro vari. A na to se stejne chystáme. Krmení budu klidne nakupovat. Jsem ochotna a připravena zvířatům podřídit život. A co se ruční Prace tyče tak nemam problém. :) jen ten pozemek musím sehnat. A sníst kamaráda problém nemám. Jeho smrt nebude zbytecna takže v pohodě.

7.12.2017 10:54

Oreb, sušené stopky od třešní? Vy je opravdu sušíte? A jak to chutná?

Jo, suším, když dělám džem, stopky stejně otrhám. A usuší se samy, moc vody neobsahují. Dají čaji příjemnou hořkost, tak akorát. Možná by šly použít i listy, ale kdo by se s tím trhal, když stopky jsou po ruce.

7.12.2017 11:12

dad napsal(a):
Pokud si myslíte, že máte na to nosit a používat zbraň tak si uvědomte, že ten proti Vám může být odhodlanější, na čtyřnohou škodnou stačí srnčí broky jen už i myslivci se bojí (zákon o psychické újmě)
od chlapa je lepší se otočit a odejít, pokud máte kam, jestli už nemáte kam couvnou začněte chodit na kurz sebeobrany a sežeňte si taser (jestli je legální)
nejrozumnější spíš bude pořídit si většího psa obranáře, jihorus nebo kavkazan bude mít větší respekt a rána košem udělá svoje a není tak velké riziko, že Vás zavřou a Vaše zvířata utratí
nejsme v USA, evropské právo nahrává lumpům
veřejně se k tomu vyjadřovat nelze.

Ale nechci nosit zbraň, zbroják jsem měla a nechala propadnout, zbraň je v depozitu. Takhle to řešit nechci. To jsem jen v minulých dnech několikrát zažila nepříjemnou situaci, ze které jsem byla vynervovaná tak, že jsem ztratila rozvahu. Děkuju za zhodnocení situace.

7.12.2017 13:04
dad

XXX.XXX.225.133

Mám v textu chybu, bude to jen 7500 m2, s tou nulou co tam naskočila bych to sice dal, ale už by to chtělo na sekání něco se sedačkou
Tedysek - Terra Vari je hračka, zkuste něco výkonnějšího kvůli kravce, poptejte se v jakých velikostech jste schopná za rozum sehnat v okolí seno, slámu, jádro, řepu atd. pak uvidíte co budete potřebovat, zajistit veta ať s Vámi počítá, oběhnout sousedy ať pak na sebe blbě nekoukáte, že Vám to za plotem mečí, bečí a bučí
a to není všechno, ale nějak se začít musí
držím palce

ps : jinak mám mezi zde diskutujícími asi dost intenzivní chov.

7.12.2017 13:08
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Dad: Děkuji moc za rady. :) uvidím co tu svedu tedy. :).

7.12.2017 13:55
dad

XXX.XXX.225.133

Ale nechci nosit zbraň, zbroják jsem měla a nechala propadnout, zbraň je v depozitu. Takhle to řešit nechci. To jsem jen v minulých dnech několikrát zažila nepříjemnou situaci, ze které jsem byla vynervovaná tak, že jsem ztratila rozvahu. Děkuju za zhodnocení situace.

Četl jsem i nějaké Vaše starší příspěvky a asi to takhle bude lepší, je smůla být poškozená, ale horší by bylo kdyby jste byla popotahovaná za něco, do čeho se Vám evidentně nechce,
PČR nám to taky neulehčila a několik děr na kraji pole s pytlem vápna vedle brala jako vyhrožování osobám vyšetřovaných na svobodě, přežily to všichni, vyřešily jsme to v té době jinak a máme klid

7.12.2017 17:27
dad

XXX.XXX.225.133

Tedysek napsal(a):
Dad: Děkuji moc za rady. :) uvidím co tu svedu tedy. :).

To nejdůležitější nakonec - vše řádně zaregistrovat a nahlásit.

7.12.2017 17:56
Tedysek

XXX.XXX.48.77

dad napsal(a):
To nejdůležitější nakonec - vše řádně zaregistrovat a nahlásit.

Samosebou :).

8.12.2017 20:34
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak co, zachovavate vánoční paniku?

8.12.2017 21:05
lilo

XXX.XXX.201.210

No jen co vidim ten cukr tak uz myslim nad tim jak budu hubnout do plavek... zacinam pict az po 12tym a naprosto to staci... mam pripravene testo na pernicky... na ostatni je jeste cas... a 15. druhu cukrovi fakt epotrebuju... stejne se u nas nejvic ji to linecky.

9.12.2017 07:51
kosta

XXX.XXX.111.250

Jenom to vidím a mám na to slinu.Kdyby přebývalo tak mě můžete poslat expres.Samozřejmě
zaplatím.

9.12.2017 20:32
Bekkky

XXX.XXX.96.54

No, taky bych si dala říct, já nestíhám... pro změnu bahníme, přesto že jsem našim dámám řekla, že žádná inteligentní ovce v tomto počasí nerodí, po pauze, kdy bylo celkem hezky, se rozhodly splnit pětiletku a jehňata z nich opět přímo padají. Je pravda, že ty inteligentní už mají hotovo a teď jsou nařadě ročky a ty "ostatní". Ale už jen týden... Tak snad stihnu aspoň nějaký nepečený druhy...

10.12.2017 09:07
anobbona

XXX.XXX.84.98

Taky uz bahnite? A ja si myslela, ze jen ty moje nadhery jsou divny...ovšem divny letos jsou, ani jsem nestihla odstavit unorova jehnata a o prazdninach mi 6 ovci porodily dalsi jehnata a ted zbytek rodi o dva mesice driv. Jen to teda nektere pojimaji - odrodim, ocistim a nazdar, vic me to nezajima...

10.12.2017 09:16
Tedysek

XXX.XXX.48.77

Dámy tak na příští rok se asi domluvime. letos už mi nezbývá. Už jsou v coudu rumové kuličky i sadelnicky. A kávové jsem ještě dodelavala. :).

10.12.2017 13:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj a to je duvod proc pecu az v nejzassim terminu... protoze treba kokosky jsem delala z kila kokosu... linecke ze 6 masel a tak.. pernicky z kila medu a svete div se vydrzelo to stezi do stepana... to uz nemluvim o pusinkach kterych bylo ze zbyleho bilku take dost...

10.12.2017 16:34
Tedysek

XXX.XXX.48.77

lilo napsal(a):
Jj a to je duvod proc pecu az v nejzassim terminu... protoze treba kokosky jsem delala z kila kokosu... linecke ze 6 masel a tak.. pernicky z kila medu a svete div se vydrzelo to stezi do stepana... to uz nemluvim o pusinkach kterych bylo ze zbyleho bilku take dost...

Tak to není ten důvod. Prostě jsem toho rozdala víc než jsem čekala. a s radostí dodelam. :).

11.12.2017 11:31
lilo

XXX.XXX.201.210

Vase nadseni vam samozrejme preji a rada jej i sdilim... protoze to zlepsuje naladu... tak se drzte jen tak dal...

11.12.2017 21:06
Tedysek

XXX.XXX.57.114

lilo napsal(a):
Vase nadseni vam samozrejme preji a rada jej i sdilim... protoze to zlepsuje naladu... tak se drzte jen tak dal...

Úkol tydne pro tento týden je jasný - sehnat vánoční stromek nám a jeden i koze :) zkusím ji usušit na plátky zeleninu a tu ji povesim na větvičky. smajlík každý den dostane část smajlík juch juch. Měla by tento týden zase prskat tak dostane k vánocům ještě kamosku. A snad se jí kozel nebude zase bát.

Můžu říct že lidé co chovají kozy, ovečky a podobné zvířátka jsou daleko milejší než co jsem potkala v jakémkoliv odvětví chovu nebo v jiném volnocasovem zájmu. :) A je to super! Kdyby to takhle bylo i jinde...
Třeba dneska jsem byla po 3 týdnech v práci a hned ráno první chlap co jsem potkala a hned měl na něco spoustu nepěkných kecu. :-/ a naprosto zbytečně. Dala bych mu na týden kozu a hned by se mu zvedla nálada. smajlík

Dneska ráno mě Líza moc překvapila. Na dojení je na krátko uvázaná a otočila hlavu a položila mi ji na předloktí a chtěla se jen tulit a podrbat čůňu. A já čůňu drbu nejradši. smajlík K tomu nám ráno hráli v radiu vánoční písničky... Komu by to nezvedlo náladu? :) Vstanu z postele a pes se mi rozvlni radostí že mě vidí a chce drbat pupek, druhy ho psa si vzbudím jako zmuchlanka a chce pomazlit ouška... smajlík Letos to byl moc pěkný rok a budou ještě hezčí vánoce.

11.12.2017 21:55

Tedysek napsal(a):
Úkol tydne pro tento týden je jasný - sehnat vánoční stromek nám a jeden i koze :) zkusím ji usušit na plátky zeleninu a tu ji povesim na větvičky. smajlík každý den dostane část smajlík juch juch. Měla by tento týden zase prskat tak dostane k vánocům ještě kamosku. A snad se jí kozel nebude zase bát.

Můžu říct že lidé co chovají kozy, ovečky a podobné zvířátka jsou daleko milejší než co jsem potkala v jakémkoliv odvětví chovu nebo v jiném volnocasovem zájmu. :) A je to super! Kdyby to takhle bylo i jinde...
Třeba dneska jsem byla po 3 týdnech v práci a hned ráno první chlap co jsem potkala a hned měl na něco spoustu nepěkných kecu. :-/ a naprosto zbytečně. Dala bych mu na týden kozu a hned by se mu zvedla nálada. smajlík

Dneska ráno mě Líza moc překvapila. Na dojení je na krátko uvázaná a otočila hlavu a položila mi ji na předloktí a chtěla se jen tulit a podrbat čůňu. A já čůňu drbu nejradši. smajlík K tomu nám ráno hráli v radiu vánoční písničky... Komu by to nezvedlo náladu? :) Vstanu z postele a pes se mi rozvlni radostí že mě vidí a chce drbat pupek, druhy ho psa si vzbudím jako zmuchlanka a chce pomazlit ouška... smajlík Letos to byl moc pěkný rok a budou ještě hezčí vánoce.

Moc ráda si tady počtu něco hezkého. Hezky jste to napsala. Ovce jsou super. Všechny. Já chovám kamerunky dva roky a dnes jsem si všimla, že moje nemilejší ovečka Tereza má mezi ušima na hlavě šediny, je možné, že šediví?

Se zvířecí láskou je to trochu ošemetné. Naše kočka se k nám každý večer cpe do ložnice, což o to, mně tam nevadí, ale manžel ji tam nechce. To pak stojí za dveřmi a mňouká. Skoro všechny dveře se naučila si otevřít a snad jen tyto si zatím neotevře. Což je fajn, protože jinak by mi manžel dal asi na výběr, buď on nebo kočka.

Slepice mi svou náklonnost projevují tím, že mně klovou do nártů. To abych k nim chodila v gumácích. Nevím, proč to dělají.

U ovcí jsem se teď cítila, že jim překážím. Neběhaly mě vítat, když mě viděly. Nebečely. Měly ve stádečku berana a viditelně změnily chování. Měly svého pána. Beran odjel. Nějak si daly dohromady, že za to můžu já a celé odpoledne mě ignorovaly, jen smutně bečely a koukaly do dálky. Už je to lepší. Už jsme zase nejlepší kámošky.

11.12.2017 22:14
Tedysek

XXX.XXX.57.114

Moc ráda si tady počtu něco hezkého. Hezky jste to napsala. Ovce jsou super. Všechny. Já chovám kamerunky dva roky a dnes jsem si všimla, že moje nemilejší ovečka Tereza má mezi ušima na hlavě šediny, je možné, že šediví?

Se zvířecí láskou je to trochu ošemetné. Naše kočka se k nám každý večer cpe do ložnice, což o to, mně tam nevadí, ale manžel ji tam nechce. To pak stojí za dveřmi a mňouká. Skoro všechny dveře se naučila si otevřít a snad jen tyto si zatím neotevře. Což je fajn, protože jinak by mi manžel dal asi na výběr, buď on nebo kočka.

Slepice mi svou náklonnost projevují tím, že mně klovou do nártů. To abych k nim chodila v gumácích. Nevím, proč to dělají.

U ovcí jsem se teď cítila, že jim překážím. Neběhaly mě vítat, když mě viděly. Nebečely. Měly ve stádečku berana a viditelně změnily chování. Měly svého pána. Beran odjel. Nějak si daly dohromady, že za to můžu já a celé odpoledne mě ignorovaly, jen smutně bečely a koukaly do dálky. Už je to lepší. Už jsme zase nejlepší kámošky.

Mě naše koza strašně připomíná našeho psa. Miluje drbání, zvlášť na čůně a za ušima. A když ji drbu za ušima, tak s nima stříhá. je to strašně roztomilé.
Lidi mě tu varovali, aby si mě koza nevynucovala když se k ní budu tak moc mít. Tak jsem to riskla s tím, že zavedu pravidla. Nebo spíš rituály. Ráno po dojení a před se pořádně počochníme a po dojení při odchodu řeknu "Pá pá, uvidíme se odpoledne" a koza si jde lehnout do sena. smajlík odpoledne se počochníme, případně vyvencime na pastvě a při odchodu řeknu zase "papa, uvidíme se večer" a koza si jde lehnout a je v klidu a totéž se opakuje i večer. A ona je v pohodě. :) jsem strašně šťastná, že ji máme. Takové milé zvířátko to je. Až nechápu jak ji někdo něco někdy mohl mít za zlé. :)

A při venčení jsme zkoušeli ji mít na oplocené zahradě na volno, ale najednou se začala strašně lekat. A když je na vodítku, i když 5 nebo 10m a volně tak je naprosto klidná. Dává mi moc hezky najevo že si na mě zvykla a zjevně mě má i rada. A nebere mě jen jako podavače krmení. :)

Kocoura máme taky nastlaneho v posteli. Večer co večer. Já ho tam nechci, protože mě pravidelně ve 2 ráno budí a přítel ho tam chce. tak se hold nechám vzbudit, chvíli drbu a hladím a pak zas usne. :).

13.12.2017 08:01
moonika

XXX.XXX.133.111

Tiež mám také hladkacie kozy, akonáhle vstúpim do vybehu hneď ma Maška mojká na tvári, krku, robí mi pleťový píling ako ma lícami hladí po lícach :D také živé antidepresívum :) A kocúr ma tiež budí, keď práve s nami spí, nad ránom vždy v určitých intervaloch si vyžaduje pohladenie a keď včas nereagujem tak mi packu pchá na nos takže som nútená ho pohladiť ke´d chcem na chvíľu pokoj :D.

13.12.2017 12:10
profesor1

XXX.XXX.199.243

Musím sa pochválit, vlastně Lucie musím pochválit že tu tmu zastavily, i když světla nepřidaly. Ale od rána tady zatím slunečno. Tak že dík, a všem místním Luciim vše nééééj

13.12.2017 12:21

profesor1 napsal(a):
Musím sa pochválit, vlastně Lucie musím pochválit že tu tmu zastavily, i když světla nepřidaly. Ale od rána tady zatím slunečno. Tak že dík, a všem místním Luciim vše nééééj

Taky chválím všechny Lucie, že nám noci upije, i když dne nepřidá ...dnes máme venku slunečné jaro a o víkendu příjdou bílé vánoce..

13.12.2017 12:46

Jaro bylo včera a předevčírem. Dnes jsme měli dost pod nulou teda...

13.12.2017 13:59

Jaro bylo včera a předevčírem. Dnes jsme měli dost pod nulou teda...

Nepotěšila jste mě Hhippii, za těch pár hodin, co tu jaro máme, jsem si zvykla...zítra znovu do čepic a kabátu, ale budiš vánoce mají být bílé..

13.12.2017 21:27
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tady na horách mrzne už přes týden. Jaro se nedostavilo.
A tak se musím pochválit, jak to hezky vydržím.
Ještě bych tedy potřeboval vysadil nějaké růže, tak bych si přál,
aby zem ještě na dva-tři dny rozmrzla. Sím síím. Sííím.
A pak se pochválit hodně moc, jak to mám vše hotové.

14.12.2017 07:54

Růže v prosinci?

14.12.2017 08:52
profesor1

XXX.XXX.199.243

Pokud není zamrzlé, tak můžeš přesazovat všechno - keře, stromky.... Rajčata asi ne
Já včera ještě dosazoval česnek. Dneska bych chtěl ještě posadit tak 200 kousků, ale začalo sněžit, tak nevím.

22.12.2017 09:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Vážení kolchozníci, družstevníci, hospodáři, soudruzi i soudružky.
Přeji všem krásné a naježené svátky, ať se vám daří fše, na co sáhnete,
a ať se tady napřesrok zas ve zdraví sejdem. Mé, Bé, Jé.

22.12.2017 10:03

honzapm napsal(a):
Vážení kolchozníci, družstevníci, hospodáři, soudruzi i soudružky.
Přeji všem krásné a naježené svátky, ať se vám daří fše, na co sáhnete,
a ať se tady napřesrok zas ve zdraví sejdem. Mé, Bé, Jé.

Honzo, to je moc hezké přání...za sebe moc děkuji, že sem příspíváte radou i humorem. Přeji vám krásné vánoce a nějaký hezký dárek pod stromkem (pokud se takto obdarováváte).

22.12.2017 10:46

Velké díky všem, kteří jste ostatním pomáhali přenést se přes problémy chovatelské i jiné a sdíleli radost. Krásné Vánoce a šťastnou cestu rokem 2018.

22.12.2017 15:16

Velké díky všem, kteří jste ostatním pomáhali přenést se přes problémy chovatelské i jiné a sdíleli radost. Krásné Vánoce a šťastnou cestu rokem 2018.

Oreb, díky, patří i vám, taky jste přispěla k tomu, abychom se přenášeli přes chovatelské a jiné problémy...mějte krásné vánoce a hodně radosti v příštím roce.

22.12.2017 15:25
dad

XXX.XXX.225.133

Přeju klidné svátky a pohodový rok 2018.

22.12.2017 20:44

Dad: Co je na tom prvním obrázku? Připomíná mi to siláž nebo obsah žaludku (přežvýkavce).

23.12.2017 09:08
dad

XXX.XXX.225.133

Máte pravdu. Je to letošní siláž z prvního sudu. Dala by se označit jako BIO nebo EKO. Ruční výroba atd.
A jak jim chutná !

23.12.2017 10:50
profesor1

XXX.XXX.199.243

Přeji všem, ať se vám Vánoce stanou oázou klidu a harmonie. Ať emoce vánočních svátků a připomenutí si symbolu Vánoc je pro vás jako světlo v životě, v srdci a v duši.
Do nového roku přeji, ať si každý dokáže zamést před vlastním prahem a na bližního svého pohlíží jen s láskou pochopením a tolerancí

Děkuji vám velice,
přeji krásné vánoce.

Obdaruji vás jen slovy,
dárky nechám na Ježíškovi.

Ať v oknech světlo Betlémské vám září,
v novém roce nechť se vám daří.

Píši to dnes ve spěchu,
co vlastně chci říct ?
No hlavně HODNĚ ÚSPĚCHŮ !
(všem a ve všem ).

23.12.2017 15:36
Tedysek

XXX.XXX.37.92

Tak nás musím pochválit. Konečně se povedlo vymyslet a vytvořit nové dveře do chlivku aniž by se vrtalo do zdi. (Zeď se pomalu rozpadá když se do ní vrtá.)

A samosebou přejeme moc krásné svátky hlavně klidu, míru a lásky smajlík

23.12.2017 22:46

Profesore, básnička je pěkná, ale to, co jste napsal bez veršů, je mnohem hezčí. Díky za ta slova.

23.12.2017 23:28

Přispěju svou narychlo vyrobenou PFkou...

Opakovala bych výše popsané... tedy, opatrujte se, kamarádi, i v tom roce následujícím. Jsem tu s vámi ráda...

24.12.2017 10:46

Posílám vám mé oblíbené přání k hezkým Vánocům a s přáním toho, aby se vám v celém následujícím roce všechno dařilo a byli jste zdraví vy, i vaše zvířena

24.12.2017 12:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

Kubo, tak to jsme rádi, že jste nám konečně představil tu vaši přítulkyni,
slečnu veterinářku, kterou jsme vám tu pomáhali sbalit.
No sluší vám to, rodinko, co vám budu povídat.
A slečna jakou má apartní červenou čepičku.

24.12.2017 12:35

honzapm napsal(a):
Kubo, tak to jsme rádi, že jste nám konečně představil tu vaši přítulkyni,
slečnu veterinářku, kterou jsme vám tu pomáhali sbalit.
No sluší vám to, rodinko, co vám budu povídat.
A slečna jakou má apartní červenou čepičku.

Už ani nevím kde je tý veterinářce konec, před x lety odjela do Budějovic a od tý doby jsem jí už nezahlíd. Tahle fotka je už asi 5 let stará, ale nechci si každý rok tahat nějakou krávu do baráku jen kvůli jedný fotce na vánoční přání

24.12.2017 13:00

to jste mě kluci zase pobavili!

Každopádně - Kubo - krásný přání.
(PS: Máme tu v obci jednoho místního hnojníka, co žije s krávama v baráku - má otevřené dveře do spodního patra a nastěhoval si je do obýváku... povídá si o tom celá vesnice... ale ona to, koukám, zas taková rarita není... A tos mi přišel takovej seriozní... ).

24.12.2017 19:58

Tak já snad zas takovej exot nejsem, přísahám, že tele jinak žilo venku
Byl to docela kumšt tu fotku udělat, protože srovnat zvířata ať koukaj do objektivu a tele ať neshazuje čepici nebylo jen tak, navíc mu klouzaly na linu "kopejtka" a tak jsem mu pod zadní nohy musel dát kobereček z koupelny a to celé když se fotí na samospoušť, tak to je hned o další level obtížnější
Akorát jsem mohl před focením aspoň trochu poklidit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík