Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Už ani nevím kde je tý veterinářce konec, před x lety odjela do Budějovic a od tý doby jsem jí už nezahlíd. Tahle fotka je už asi 5 let stará, ale nechci si každý rok tahat nějakou krávu do baráku jen kvůli jedný fotce na vánoční přání
Díky té poslední větě se už od včerejška řehním. Gratuluji ke smyslu pro hůmor Možná sis to ani neuvědomil, ale zároveň jsi napsal životní moudro

Ano Profesore, je to myšleno přesně tak, jak jsem to napsal
Nemůžu se udržet a musím se pochválit jaké máme krásné holky. a jedna černá. A letos to vypadá, že odroděj hned zkraje ledna.

Pekny zazemi a hlavne ty tmavy ovecky :)
A jedna traktorova, sezona se blizi...
profesor1
napsal(a):
Nemůžu se udržet, ale díky červenému archivnímu se dneska ještě udržím, zítra taky, ale v úterý vám tam posílám kontrolu. Hádejte proč? Jestli to do půlnoci uhádnete, tak nezavolám!
A tohle vám příjde vtipný? A už jste vyhrál v účtenkovce? A ta kontrola, to jako bude nějaká vaše, osobní? Nejste sám velký koblihář?

napsal(a):
Pekny zazemi a hlavne ty tmavy ovecky :)
A jedna traktorova, sezona se blizi...
Jardo, vitej zpatky! To jsou mi prekvapka na Silvestra!

Hhippie: toz diky, sledoval jsem to tady to jo a nemoh jsem vydrzet jak lilo vyrukovala s Beranama na kery jsem poslal odkaz vlastne ted uz pred dvema rokama skoro.).

Lilo je taková naše pokušitelka
Tak mě dnes po příchodu z práce překvapila první ovce, která porodila letos docela brzo, opět beránka + jehničku. Bohužel to vypadá zase na starosti, odmítá je pořád tvrdohlavě. Loni odmítla jehničku, ale ta se brzy naučila využít situace a napít se zezadu, když pil beránek. Tentokrát je ani neočistila, do obou drcá, snažím se přikládat obě jehňata, beránek už jakžtakž pije, jehničce to pořád moc nejde, je slabší.. Oba do sebe dostali nějaké mlezivo.Jak dlouho to může ovci vydržet, tohle odmítání? Budu chodit celou noc a zkoušet to pořád, ale ráno musím do práce..

Gratuluju k přírůstkům
Pokud je odmítá opakovaně, tak bych se nad jejím dalším chovem zamyslel.
Je teď v kotci 2x3 m a chodím k ní 6x denně (z toho 2x v noci), teď jsem akorát přišla, vypadá to, že beránek má vyhráno, už jsme ovci nemuseli ani přidržovat a sosá v pohodě sám, ale jehničku stále odhání, čili oddojíme pro ni a dostává z flašky. Sice se pokouší hledat i struk sama, ale má slabší sací reflex, moc jí nejde se přisát na struk a po pár pokusech to vzdá.. Je to teprve od včera, věřím, že to dají, zítra má službu manžel a v pátek já a pak je víkend, no do pondělka by to chtělo mít jakžtakž "vyřešené".

Musím se pochválit. Za tento týden jsem udělal už paznehty na 279 kozách.
janau.
napsal(a):
Je teď v kotci 2x3 m a chodím k ní 6x denně (z toho 2x v noci), teď jsem akorát přišla, vypadá to, že beránek má vyhráno, už jsme ovci nemuseli ani přidržovat a sosá v pohodě sám, ale jehničku stále odhání, čili oddojíme pro ni a dostává z flašky. Sice se pokouší hledat i struk sama, ale má slabší sací reflex, moc jí nejde se přisát na struk a po pár pokusech to vzdá.. Je to teprve od včera, věřím, že to dají, zítra má službu manžel a v pátek já a pak je víkend, no do pondělka by to chtělo mít jakžtakž "vyřešené".
Pichnout selen... a snazit se... take jsem mela jedno silne bez potizi adaptovane a druhe zamoru ktery diky nedostatku energie ten saci reflex skoro ztratil... ale ovce ho neodmitala jen o nej tolik nepecovala... ovce mela mlezivo jak mazut... a mimimum... takze i pro me bylo dost tezke z ni neco dostat ven...chce to trpelivost pokud neni sila musi se mu dat kdyz je silne tak prvne musi sosat samo a az pak dokrmit aby jste mela prehled o tom kolik zhruba vypilo.
lilo
napsal(a):
Pichnout selen... a snazit se... take jsem mela jedno silne bez potizi adaptovane a druhe zamoru ktery diky nedostatku energie ten saci reflex skoro ztratil... ale ovce ho neodmitala jen o nej tolik nepecovala... ovce mela mlezivo jak mazut... a mimimum... takze i pro me bylo dost tezke z ni neco dostat ven...chce to trpelivost pokud neni sila musi se mu dat kdyz je silne tak prvne musi sosat samo a az pak dokrmit aby jste mela prehled o tom kolik zhruba vypilo.
Jj, selen dostali včera obě jehňata, Jehnička toho dnes v noci moc nevypila, ráno si teď ale dala, dnes a zítra pořádně zapracujeme na tom, aby se pokusila sát už sama od ovce. Ovce se už zklidňuje a skoro bych řekla, že beránkovi už dává pít i bez naší pomoci, dle naplněnosti břicha.. Snad už bude mít za ty dva dny i jehnička dost sil. Mleziva dostali oba dost, vylučují oba jak mají, tak uvidíme. Jen vylepšit ten sací reflex.
No a teď ještě ta druhá ovce, ta byla loni ještě horší - kojila obě jehňata té druhé a svoje zamítla Obě byly loni prvničky, ale byly spolu v kotci, což byla chyba, její jehňata jsme museli vykrmit flaškama. Letos jsou už rozdělené.
Ta druhá má tak velké břicho, že ho skoro tahá po podestýlce, trochu mi to nahání strach, páč čekám, že bude rodit zítra, kdy budu s nimi doma sama

To zvládnou! Mám zkušenost, že čím víc je člověk vynervovaný a leze jim do toho, tím hůř pro chovatele, ale zvířatům je to putna. Hlavně, aby krmily svá mláďata, víc netřeba Držím palce, ať jde vše, jak má
napsal(a):
To zvládnou! Mám zkušenost, že čím víc je člověk vynervovaný a leze jim do toho, tím hůř pro chovatele, ale zvířatům je to putna. Hlavně, aby krmily svá mláďata, víc netřeba Držím palce, ať jde vše, jak má
Děkuji za tu podporu.. Musej se snažit, jinak to mají spočítaný. Zlatý kozy! O těch vůbec nevím, se vším si samy poradí...
Musím se pochválit, že jsem si vyrobil dezinfekci. Porody začínají, tak jsem připravený

Paráda Profesore!

To jsou ale sympaťandy :)
Držím palce, ať seženeš tu černou nějakou. Ony starší bahnice se sháněj blbě, tak snad budeš mít štěstí

napsal(a):
Moje stavajici stado.
Mastnačku, stádečko je moc pěkné...a kdepak máte sníh?

Od letoška už by mohla dávat dvojčata

Snih je jen v pozadi na kopcich tady je to nakych 350mnm. Blby je ze mam jen tri bahnice, zbytek jsou jeste jehanta ani ne rocky, takze moc veselo na jare nebude. Tak shanim jeste jednu cernosku v ocekavani :).
Hezký kbelík. Chcete vyfotit betonový krecht s řepou?
Tak jsem si udělal radost a koupil čtyřkolku-sedmitunu vlečku. Nevíte někdo kde na ní najdu vyražený VIN kod, kvůli evidenčce. Na nápravách, na točně, na rámu, nebo tam i tam? Štítek to nemá a nechci číslo vyrážet zbytečně tam kde nemá být, nebo jestli jsem jej přehlídl.

Nebo se daj koupit novy stitky. Krome vin by tam mela bejt asi i info o vaze a rychlosti?
Musím se opravdu pochválit. A hlavně moji Maličkou!
30.12.2017 jsem koupila polodivokou kozu. Měla histerii jen z přítomnosti člověka. A dnes poprvé mi při krmení dovolila ji POHLADIT NA ČELE! A to 3x!
Ze stodoly jsem odcházela veselymi skoky do výšky.
V jednu chvíli to vypadalo, že to nikdy už nedopadne. A najednou tohle. Jupiii
(Lepší foto nemám).

Tedysek
napsal(a):
30.12.2017 jsem koupila polodivokou kozu. Měla histerii jen z přítomnosti člověka. A dnes poprvé mi při krmení dovolila ji POHLADIT NA ČELE! A to 3x!
(Lepší foto nemám).
Dočkala ses .
Tedysek
napsal(a):
(Lepší foto nemám).
Ved to je tatransky kamzik, ochranarov na vas

gratuluju

Na životě se zvířaty je nejlepší, jak málo stačí ke štěstí!
Tedysek:
Ousantských beránků je v nabídce spousta, ještě jsou malí s rohama Soay, Skude, Faroese sheep (ovce Faerská). Všichni celkem fešáci.
Jednou se nám jeden takový prcek (nejspíš to byl Soay) připojil ke stádu a než jsme ho dostali, obskočil 15 našich obřích ovcí, jak se mu to povedlo, nikdo neví.
Věnovali jsme ho synkovi od pána, který u nás vybíral jehničky, synek byl nadšen, tatínek už méně.
Takže ta reklama mi to docela připoměla...
Koukala jsem na ty plemena a není to ono. Bylo to prostě jehně, si myslím. Jinac by nebyl tak roztomilej. Asi to udělalo i ten nepoměr malinké krátké hlavy a obřích rohu.
Hele když je možný, že jezevčík obskoci německou dogu... Tak proč by něco takového nezvládl beránek? :)
Zvířata jsou chytrá a samice nelení a třeba si k tomu lehnou.
Co se z toho spojení narodilo? :).
dad
napsal(a):
Ještě něco z loňské úrody.
Když vy kýblíček, tak já slibovaný krechtíček ( i když už poloprázdný).

Je vidět, že jsou ty rohy fotomontáž.
Každopádně taky mě napadlo, že pokud malou rohatou ovci se zatočenými toulci, pak nejspíš oussanda. Někteří jsou povedení. Většina jich jsou takoví malí nedomrlí skrčci s vykulenýma očima a párátky místo nožiček
Bekkky já nevybiram zatím. Až bude dost prostoru. v budoucnu se asi nebudu moct rozhodnout. Protože prioritou bude mléko, pak maso a pokud vlna bude to paráda. Ale zase nechci berana, aby mě nevyhnal na strom. ale času dost. Protože jsme se doma rozhodli že nejdřív bude kráva. Na podzim budu snad zkoušet kuzleci maso v kuchyni a udirne a pokud ani maso z koz nebude přítel jíst tak se budu muset zamyslet nad záměrem a cílem našeho rádoby hospodářství. protože držet kozy jen pro sebe, to pro mě ztrácí smysl. Leda, že by kozy vydělávaly na provoz ostatních zvířat. No a tak... Prioritně se ale ptám každého z vesnice jestli by mi aspoň nepronajal zahumenku. bohužel JZD odmítá pustit jediný metr. Takže to vypadá nanejvýš na el ohradník a každé dva tři týdny stěhování zvířat. :).

Tedy: to jsem sem v létě dávala - fotku, jak stojím na stromně a pode mnou do kmenu tluče beran zabiják... tak vyber něco, kde budou rohaté i samice, když o ty rohy tak stojíš. :)
Jinak rozumím Ti, že máš nutkání mít zvířata za každou cenu, ale upřímně... ohledně toho pasení po různu a přesouvání... to člověk fakt musí mít dost času, protože pokud nechceš úvaz, ale opravdu ohradu, pak je to děsnej opruz. Člověk pořád lítá s křoviňákem a podsekává sítě, než je postaví, nabíjí baterku, převáží nádrže s vodou... nechtěla bych to :(.

Bekkky
napsal(a):
Menší barevné ovce s použitelným kožíškem? Co třeba shetlandky? Už je tu tak pár chovatelů... Růžky mají taky...
Jojo shetland se me libej a uz uz jsem si skoro dve koupil.
profesor1
napsal(a):
Když vy kýblíček, tak já slibovaný krechtíček ( i když už poloprázdný).
Děkuju, já už se bál, že Vám ho ukradli
jak tam lezete ? z fotky to vypadá jen jako dobře vybetonovaná díra s poklopem
slámu tam máte jen ve spodní vrstvě, nebo byla nahoře jako izolace a postupným odebíráním propadává dolů ?
Sláma je jen nahoře. Odkryji řepu, odeberu a zase zakryji. Letos jsem ani nemusel, jen když je to skoro plné a jsou velké mrazy. Dole je to na hlíně. Mám tam takový malinký železný žebřík (trošku je vidět u nejbližší zdi), ale dokud jsem v nejlepších letech, tak jej stejně nepoužívám . Ale řepa tam vydrží klidně i do příští sezóny - jasně že ne všechna, ale vydrží. Tu samou mám i na zemáky, ještě s " přihrádkama " na konzum a sadbu. Taky super. Vůbec nezesychají, ani neklíčí.
napsal(a):
Tedy: to jsem sem v létě dávala - fotku, jak stojím na stromně a pode mnou do kmenu tluče beran zabiják... tak vyber něco, kde budou rohaté i samice, když o ty rohy tak stojíš. :)
Jinak rozumím Ti, že máš nutkání mít zvířata za každou cenu, ale upřímně... ohledně toho pasení po různu a přesouvání... to člověk fakt musí mít dost času, protože pokud nechceš úvaz, ale opravdu ohradu, pak je to děsnej opruz. Člověk pořád lítá s křoviňákem a podsekává sítě, než je postaví, nabíjí baterku, převáží nádrže s vodou... nechtěla bych to :(.
Já nemám nutkání mít za každou cenu zvířata. Jen je mi to líto. Vzhledem k tomu že bydlíme na starým statku, jestli to tak lze nazvat, a ještě 15let zpět tu měli několik volů, prasata atd... Jen pak dědička prodala pozemky.
Přemisťovat pastvu mi nevadí. Chodím na 6h do práce tady ve vesnici, takže času jinak dostatek. Navíc všechny zahumenky na které mám spadeno jsou i dostupné autem a jako bonus si pak můžu udělat tereni vozík :D ale byla by to aspoň nějaká cesta k tomu mít vlastní mléko kravské/ovčí a případně i maso. Doufám, že časem by se mi podařilo sehnat jednu nebo více celistvych větších ploch, ale teď tu nejsou. A navíc mě ty zvířátka baví. :)
Jinak o rohy tak nestojím, jen ten prcek z reklamy je tak kouzelný. :) Ale pokud bych stala o rohy, jakože netuším co s nima když se zvíře zabije, tak asi mrknu po Jacobovi. Ale ne, výběr ovci je ještě daleko. :).
Podařilo se nám pronajmout pozemek 5000 mv docházkové vzdálenosti pět minut, u rybníka, nevede tam cesta. Pak sekáme dvě zahrady ve vsi, celkem asi 6000 m. Sami máme 2600m. Tak máme králíky, tak dve samice a samce a mladé, pět oven s beranem, jehnata, musíme ještě tak dva balíky mini dokoupit. Ale dá se to, střídáme tři pozemky na pastvu a na dvou sušíme. Víc by nešlo. Jíme prakticky jen jehněčí a králičí maso.
Máme starý sad, tam je asi třicet švestek, dvacet jabloní, hrušní.
Zeleninu a drobné ovoce, rybízy, maliny, ostružiny, jahody, pro rodinu vypěstuji prakticky na celý rok, máme dva nádherné staré sklepy a dva mrazáky. Zelenina zabere podstatně méně místa než vychovat si pro rodinu maso. Možná je i cesta být vegetariánem, ale na to my nejsme.
Plánuji ovenu na mléko. Jedna z našich suffolek má výhřez pochvy od pondělí, je zašitá, vysokobřezí, tak ji budeme muset, i když všechno dobře dopadne, k podzimku porazit. Tak možná nastal čas si pořídit ovenu vf. Máte někdo? A pijete syrové?
Hlásím první letošní jehnátka. Porodila ovena jménem Růžena, protože má růžovou čurinku. Jediná z našich bahnic. Porod proběhl bez problémů, v jednu odpolko nic a v pět jehnátka na světě. Má dvě holky, jedna je jak malovaná.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Podařilo se nám pronajmout pozemek 5000 mv docházkové vzdálenosti pět minut, u rybníka, nevede tam cesta. Pak sekáme dvě zahrady ve vsi, celkem asi 6000 m. Sami máme 2600m. Tak máme králíky, tak dve samice a samce a mladé, pět oven s beranem, jehnata, musíme ještě tak dva balíky mini dokoupit. Ale dá se to, střídáme tři pozemky na pastvu a na dvou sušíme. Víc by nešlo. Jíme prakticky jen jehněčí a králičí maso.
Máme starý sad, tam je asi třicet švestek, dvacet jabloní, hrušní.
Zeleninu a drobné ovoce, rybízy, maliny, ostružiny, jahody, pro rodinu vypěstuji prakticky na celý rok, máme dva nádherné staré sklepy a dva mrazáky. Zelenina zabere podstatně méně místa než vychovat si pro rodinu maso. Možná je i cesta být vegetariánem, ale na to my nejsme.
Plánuji ovenu na mléko. Jedna z našich suffolek má výhřez pochvy od pondělí, je zašitá, vysokobřezí, tak ji budeme muset, i když všechno dobře dopadne, k podzimku porazit. Tak možná nastal čas si pořídit ovenu vf. Máte někdo? A pijete syrové?
No, měli jsme několik výhřezů pochvy. Ovce byly zašité normálně jehlou a nití (šicím materiálem) od doktora. Po pár týdnech jsem jim to rozstříhla, donosily, porodily, příští březost bez výhřezu. Takže bych to takhle radikálně určitě neřešila. Může to mít víc příčin: u jedněch myslím, že to byly prvničky a ještě nebyly dost "vnitřně silné", další měla megajehňata, která jsme museli tahat, takže to byl spíš velký tlak z břicha ven. Potomky bych si po ovci nenechala, ale zabít hned dobrou ovci, to bych nedělala. U výhřezu pomáhá nechat ovci v těsnějším prostoru s vyvýšenou zadní stranou podlahy. Taky vadí, když stojí na zadních a žerou z vyššího krmelce, tíha jim sestoupí do pánve. Jo a s tím hlídáním porodu pozor, to abyste u ní byla pořád i v noci, může to být rychlé, nestačíte vyndat svorky a roztrhne si poševní vchod (zkušenost, ovce v šoku a přišli jsme o jehně) - taky se může stát, že se o svorky zarazí "balón" s vodou a tím i porod a jehňata můžou v ovci zůstat. Doktor nám sám doporučil to hlídat a nenechávat zábrany úplně do konce.

Jestli vite presne den kdy k nim sel beran a jestli to po zandani zpet neni za chvvilku venku a jestli je termin blizko, tak bych nic nesil. Mel jsem to v prubehu let u 3 ovci. Dve prvnicky a jedna uz prestarla, tu me doktorka zasila protoze to bylo dlouho pred porodem a kazdou chvili venku. Netlacej treba nejak fest hlavy dopredu kdyz zerou z toho krmelce?
Taky přemýšlím, zda to nemůže být krmelcem. Jednou se nám ovena zasekla hlavou dole, tak před třemi týdny, nevím zda to byla tato, možná tlačila dozadu, ale otvory jsou dost velké, nemusí protlačovat hlavu dovnitř. Na zadní nestoupají. Prvnička to není, ale první porod měla těžký.
Měla to veliké venku, v pondělí, jako dvě mužské pěsti, termín je blízko. Beran byl ve stádě stále přítomen. Přesný termín nevíme, ale přivedli jsme je z letní pastviny 5.9. Střihač je ostříhal a šli na krásnou zarostlou vydatnou pastvinu. Také už včera porodila první, naprosto na den jako vloni.1.2.Do dvou, tří týdnů porodí všechny.

Nez si na ten krmelec zvyknout tak s tim obcas zapasej.
Kdyz vyhrezla poprvy, tak jste hned volali veterinare a ten ji zasil, nebo jste ji to sami dali zpet?
V pondělí ráno jsem přišla do ovcína, ovena ležela na boku, měla tendence se stavět, výhřez byl velký, nejméně jak dvě mužské pěsti, volala jsem veta, měl čas až za hodinu a půl. Řekl omýt a vrátit, tak jsem doběhla pro sousedku, byla jsem sama doma. Důkladně jsem výhřez omyla, pomalu jsem jí polovinu zasunula dovnitř, pak jsme jí postavily a zasunula jsem to celé, přijel vet, ovenu jsme položili na břicho, vyšetřil ji, krček zatím zavřený, propíchl jí stydké pysky dvěma svorkami a zafixoval fáčem. Dal injekce. Kontroluji jí tak co čtyři hodiny. Pokud jí to rozendám, mám obavy, když neporodí hned a bude zas výhřez co s tím.

Mel jsem to u jedne prvnicky a pak u druhotelky. Te prvni vyskakoval "balonek" velikosti pomerance, to jsem vzdycky zandal, mohlo se to opakovat tak 5x? Nekdy to zalezlo i samo ale brzo porodila. U te druhe to bylo hodne velky, asi jako napul nafouklej volejbalovej balon a navic si to jeste natrhla o klacek nebo neco takze sram asi 3cm dlouhej. Jodisolem jsem postrikal omyl a dal zpatky, mam pocit ze uz se to neopakovalo. Skoda ze to hned zasil.

A u te druhe to bylo asi tri tejdny do porodu. Zaznamy tech ovci uz jsem vymazal protoze jsou uz v panu.

Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/897613/chovatelska-rada-vyhrez-pochvy
Tak ty dny do porodu byly trosku jinak, hruza jak clovek zapomina.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Hmm já jsem takovej plašan. Možná jsem mohla počkat. Co už teď. Budu zas o zkušenosti bohatší. Uvidíme.
Jo a ta velikost, to sedí. Fakt velký to bylo.
Hodila by se na to i Pederipra? Namísto Jodisolu?
Desinfekci bych asi nedávala, pokud tam není nějaké poranění. Spíš omýt teplou vodou, osušit, snad nám doporučil i olejem natřít, aby to šlo dovnitř. Normální olej na vaření. Je to na prd, blbý je, že přes tu fixaci nemusíte poznat příznaky porodu.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Hmm já jsem takovej plašan. Možná jsem mohla počkat. Co už teď. Budu zas o zkušenosti bohatší. Uvidíme.
Jo a ta velikost, to sedí. Fakt velký to bylo.
Hodila by se na to i Pederipra? Namísto Jodisolu?
Já bych pederipru použila jen na povrchové rány, i krvácející, prostě na kůži na těle + končetiny, nepoužila bych ji na tyto případy, kdy se víceméně jedná o problém "vnitřní" a na sliznice.

Vsak jen na pripadny poraneni ne na celou "bouli".
Včerejší a dnešní řádění po dvoře, starší 2 jehňata mají měsíc, jedno má 2 týdny, velikostně jsou všechny 3 skoro stejně velké, Obě ovce krmí všechny 3 jehňata,.

Konečně jsem se přemohla a něco vyfotila. Naši mladí ve svém úkrytu z o stěnu opřených palet.

Díky. Zatím jsou jen u mamky na mlíku a když je jich tolik, skotačí spolu, lezou po prknech a skáčou jeden přes druhého. A hned jak se přestanou bát za plot, začnou s námi chodit na pastvu. Ujdou pár kiláků a půl dne prospí .

Janinka Bosorka
napsal(a):
Vidím, že chováte kozenky i s kůzlátky, jak tedy to máte s mlékem?
Tři měsíce nechávám kůzlata, aby vypila, co dokážou, občas podojím, ale hlavně pro kontrolu vemene a udržení mléka tam, kde kůzle je jedno a pije jen z jedné strany. Pak na půl dne zalepuji náplastí Transpore 3M oba struky a kůzlata mají půlden pro sebe a půlden mám já. Pak podle toho, jak brzy se mi chce nebo nechce dojit, jim třeba po dalším měsíci zalepuji struk na celý den, ale někdy to ani není potřeba.

Janinka Bosorka
napsal(a):
To je důmyslné. Zajímá mne to kvůli ovci vf. Chtěla bych mléko jen pro nás, manžel však odmítá dojit. Plánuji nechat jehnátko u ovce tak jako vy a potom zda by nevadilo, kdyby nebyla jeden a půl dne v týdnu dojena?
Jeden a půl dne není žádná katastrofa. Záleží tedy na tom, jak často budete dojit, kdyby to bylo třikrát denně, už by se ovce asi po dojení sháněla. Já jsem jeden rok byla nemocná a byla velká výhoda, že kůzlata byla u matek a ještě se neodnaučila pít od nich, protože jsem je prostě nechala tak a nemusela jsem je dojit, i když jim už bylo dost měsíců. Dokud bude kůzle pít, není jeden a půl dne žádný problém. A když už nebude pít, ovce to zvládne taky, jen se bude hůř dojit.
Musím sa pochválit, že jsem v sobotu před plesem ještě stihnul švagrovi zabít prase
(Kubo ulož si to, ať mě ve Vlachovicích poznáš ).

Tak tyhle fotky nemam rad. Pri zabijacce nas kamos vzdycky nafoti, ale ven bych to teda nedal.
Toz musim profesora trumfnout s necim hezkym. Vzdycky jsem si rikal ze suffolky jsou nejhezci ovce, ale asi jsem zmenil nazor, romneyka ma veselejsi kukuc.

profesor1
napsal(a):
Musím sa pochválit, že jsem v sobotu před plesem ještě stihnul švagrovi zabít prase
(Kubo ulož si to, ať mě ve Vlachovicích poznáš ).
...to se vám povedlo!
Odborník by napsal že nepovedlo(to prase, podle dírky na čele) Samotnému zabití předcházela "hádka" se švagrem, kdy mě tvrdil zase nějakou "moudrost" od nějakého "odborníka", kdy tvrdil, že se prase střílí tam, kde se kříží spojnice protilehlého ucha a oka. Já mu říkal že ne, že se střílí cca 1 cm nad spojnici očí. Tak jsem mu to nechal střelit, kdy se mu "průrazná tyčka" zasekla do čelních kostí. Mozek trefil opravdu jen okrajově na horní straně. Škoda, mohla být šoooou Když jsem mu pak hezky rozpůlil hlavu ( prasečí!) tak bylo krásně vidět kde má prase nad mozkem jen tenkou skořápku a kde to napasoval do tlusté kosti on. Chyba, že jsem se o to prase s ním nevsadil To je tak když ti skorodůchodci nevěří nám mladým

Ajo ma to nejak vysoko. Ja zabijim maximalne 2x za rok tak se vzdycky musim podivat na navod k pistoli protoze to zapomenu. Zatim vzdycky prase lehlo na prvni dobrou.

profesor1
napsal(a):
Odborník by napsal že nepovedlo(to prase, podle dírky na čele) Samotnému zabití předcházela "hádka" se švagrem, kdy mě tvrdil zase nějakou "moudrost" od nějakého "odborníka", kdy tvrdil, že se prase střílí tam, kde se kříží spojnice protilehlého ucha a oka. Já mu říkal že ne, že se střílí cca 1 cm nad spojnici očí. Tak jsem mu to nechal střelit, kdy se mu "průrazná tyčka" zasekla do čelních kostí. Mozek trefil opravdu jen okrajově na horní straně. Škoda, mohla být šoooou Když jsem mu pak hezky rozpůlil hlavu ( prasečí!) tak bylo krásně vidět kde má prase nad mozkem jen tenkou skořápku a kde to napasoval do tlusté kosti on. Chyba, že jsem se o to prase s ním nevsadil To je tak když ti skorodůchodci nevěří nám mladým
Profesore 1cm je podle mě málo, sice jsem jich asi nepobil tolik co ty, ale já vždycky střílel tak 2,5cm nad spojnici a mozeček byl tak rozstřelenej, že máti nadávala, že nemá čím zahustit guláš.
Rozpul si hlavu a uvidíš. Ono ten celkový mozkový prostor může mít asi 8cm, nejtenší "usek má dejme tomu 4cm, tak že cenťák nebo dva a půl je celkem šumák. Navíc já to asi beru blbě. Já to neberu od středu očí, ale od horní očnice, tak že od středu je to asi těch 2,5cm jak píšeš. Stejně ti většinou prase cukne. Možná zaleží i na druhu prasete, jak má tvarovanou hlavu. Mozek děláme s vajíčkem. Guláš meděláme. Guláš je stejně nejlepší až druhý den a bez mozečku

Pár hlav jsem už rozpůlil, ale pokud to bereš od horní hranice očí tak to jo, já to beru od středu očí. Stejně tak by se to ale dalo různě brát v tom průsečíku očí a uší podle toho jestli budeš brát spodní okraj ucha, jeho střed a nebo vrchní okraj.
Ty průsečíky se častokrát používají i proto, protože ten tvůj cenťák, nebo mé 2,5cm bude zkrátka na malém 60kg praseti jiné místo než na 350kg obrovi.
Tak jsem si dala pauzu na kávičku a musím tady pochválit. Dnes v osm při krmení koukám, ovena zas venku obaly a jehně nikde. Normálně se pustila do sena, netlačila, jakoby nic. Už jsem nenervačila, říkám si, počkám uvidíme. Pan Bosorka při kontole o páté ranní nic neviděl, není to tak dlouho. Pokrmila jsem všechnu havět, jehně nikde. Volám vetce, říká přijedu nejdřív za hodinu. Musíte do ovce.
Tak jsem zas provedla švestkovou dezinfekci, sádlem ruce mázla a jdu na to. Sundám bundu, je -6, ale to se vydr, vyhrnu rukáv, přichytnu ovci, zlatá salaš, venku sníh mráz, v salaši lehce pod nulou. Taky mám divačky, tři maminy a šest dětí, v choulech. Poslední rodička na mraze. Strkám ruku do ovce, v pochvě nic, musím dál, hledám vchod do dělohy, ruku jsem do ní strčila až nad loket, co vám budu povídat. Zaklekla jsem, zavřela oči, at si to líp představím. Pátrám šátrám v děloze, jednu nohu mám, druhou nic, hledám, najdu, po určitém úsilí mám nožky v pochvě, hlava nikde. Různě povytahuju, přestávám, fakt to nejni sranda, jde to ztěžka. Musím zpět do dělohy, mělo zvrácenou hlavu, tak to tam porovnávám až projde i kousek hlavy s nožkama do pochvy a pak už jen tahat, holka pomáhá. A je to venku, jehnička. Vyvěsím, prohmátnu tlamku, začnu masírovat slámou, dýchá je normální, ovena jí pomáhá. Uff, vydechla jsem si, počkám tak dvacet minut a uvidíme. No a pak jsem vytáhla ještě beránka, ale to bylo mnohem snažší, měl obaly na sobě, a už šel, byl v pochvě. Vetka dorazila k hotovému dílu. Já jsem tááááák šikovná. Ovce chováme od roku 2011 a porodníkem jsem byla poprvé v životě. Kdysi dvakrát rodičkou, tak možná se i to počítá.

Teda vy ale mate lenosky, uz ani rodit se jim samotnym nechce :).
Jo jo jsou to mrchy vyžraný, před vánoci jsme jim začli dávat ječmen a to je chyba. Seno je velmi kvalitní, doba seče byla výborná a ani jednou nezmoklo, bylo by jim to stačilo. Maj jehnata jak pucíky. Ale klepu, zatim dobrý. Tak jich máme osm. Ještě bude rodit nejstarší ovena, už popáté, tak doufám, že to zvládne sama.

Ta jim to ukaze jak se ma rodit :).

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak jsem si dala pauzu na kávičku a musím tady pochválit. Dnes v osm při krmení koukám, ovena zas venku obaly a jehně nikde. Normálně se pustila do sena, netlačila, jakoby nic. Už jsem nenervačila, říkám si, počkám uvidíme. Pan Bosorka při kontole o páté ranní nic neviděl, není to tak dlouho. Pokrmila jsem všechnu havět, jehně nikde. Volám vetce, říká přijedu nejdřív za hodinu. Musíte do ovce.
Tak jsem zas provedla švestkovou dezinfekci, sádlem ruce mázla a jdu na to. Sundám bundu, je -6, ale to se vydr, vyhrnu rukáv, přichytnu ovci, zlatá salaš, venku sníh mráz, v salaši lehce pod nulou. Taky mám divačky, tři maminy a šest dětí, v choulech. Poslední rodička na mraze. Strkám ruku do ovce, v pochvě nic, musím dál, hledám vchod do dělohy, ruku jsem do ní strčila až nad loket, co vám budu povídat. Zaklekla jsem, zavřela oči, at si to líp představím. Pátrám šátrám v děloze, jednu nohu mám, druhou nic, hledám, najdu, po určitém úsilí mám nožky v pochvě, hlava nikde. Různě povytahuju, přestávám, fakt to nejni sranda, jde to ztěžka. Musím zpět do dělohy, mělo zvrácenou hlavu, tak to tam porovnávám až projde i kousek hlavy s nožkama do pochvy a pak už jen tahat, holka pomáhá. A je to venku, jehnička. Vyvěsím, prohmátnu tlamku, začnu masírovat slámou, dýchá je normální, ovena jí pomáhá. Uff, vydechla jsem si, počkám tak dvacet minut a uvidíme. No a pak jsem vytáhla ještě beránka, ale to bylo mnohem snažší, měl obaly na sobě, a už šel, byl v pochvě. Vetka dorazila k hotovému dílu. Já jsem tááááák šikovná. Ovce chováme od roku 2011 a porodníkem jsem byla poprvé v životě. Kdysi dvakrát rodičkou, tak možná se i to počítá.
Janinko, já při čtení podobných story si s úlevou odfrknu: "zlaté kamerunské ovečky"...ať jsou jaké jsou, k porodům mě nepotřebují. Většinou příjdu až už je po všem a ovce řve, kde jsem, že by si dala k snědku nějakou dobrotu.
Jste dobrá a fakt šikovná...

Ono je otazka... jak se obecene plasi nad tema vyhrezama utratit utratit je to dedicny... jestli neni dedicny i ta lenost to jehne vypudit? :) Abyste si Bosorko nevychovala takovou lenivou linii :) Zatim jsem jehne nemusel v ovci nikdy lovit, jen asi 2x jsem pomahal prvnicce z toho jednou to ani nebylo nutny, jen jsem nevydrzel prihlizet z dali.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Jste fakt ale dobráááá! To je napínavější čtení než dobrá detektivka
Teda opět gratuluju k super výsledku a přeju, aby porod u poslední bahnice byl už bez komplikací.
Máte můj obdiv

Tohle je muj novej ( dalsi ) pracovni nastroj, kterej musim ovladnout Neni nad to kdyz si na sebe clovek porad plete novej a novej bic
A dekuju "kosta" za takhle hezky zachovalej strojek.
Děkuju všem za podporu a uznání. Jsem fakty na sebe pyšná.
Mastnáčku to je krásnej strojek. Jak profi. Já mám https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/strihaci-strojek-na-ovce-zipper-ii-horner-shearing-p10943/ a stříhám s ním leda našeho psa. Ne že by ovci neostříhal, ale nejni to vůůůůůbec jednoduchý, jak jsem si představovala, a jsem ovcím dosti nebezpečná. Tak vždycky přijede začátkem září střihač a za 400 stovky je všechny ostříhá.

Strihaci strojek

Janinka Bosorka
napsal(a):
Děkuju všem za podporu a uznání. Jsem fakty na sebe pyšná.
Mastnáčku to je krásnej strojek. Jak profi. Já mám https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/strihaci-strojek-na-ovce-zipper-ii-horner-shearing-p10943/ a stříhám s ním leda našeho psa. Ne že by ovci neostříhal, ale nejni to vůůůůůbec jednoduchý, jak jsem si představovala, a jsem ovcím dosti nebezpečná. Tak vždycky přijede začátkem září střihač a za 400 stovky je všechny ostříhá.
No ale ten je dost drahej co jste koupila a uz takova lepsi stredni trida bych rek. Ani pan bosorka ho neovladnul? Existujou strihacsky kurzy, ale ja osobne jsem moc hladovej takovou vec zaplatit :) Doufam ze to necte pan Bischof. Posledne kdzy jsem se jim vetrel na takou akci, tak jsem si ani nechtel zkusit strihat elektricky, no mozna jsem to mel prubnout, takhle to bude velka premiera na tech mejch chuderach.).
Pan Bosotka se do toho pustil jednou, střihl ovci do slabiny. Dost ošklivě. Zahojilo se to. Tak strašlivě se vyděsil, že naproto odmítá v tom pokračovat. Já stříhám naši padesátikilovou Agnes, ta, ač nerada, mne poslouchá, tak jsem ji ještě nezranila. Je vykastrovaná a má kožich jako grizly, je toho halda, vyčesat se to nedá, tak vždycky zjara.

Zvlastni, to neni zimou.. zkuste zapremejslet co by vas mohlo spojovat? Seno mate jen svoje nebo treba i od nej? Nebo jestli nejsou u vas obou v sousedstvi repkovy pole, ze by neco z praskovani zustalo na sene. Pripdne voda? Jecmen nemate od nej? Nebo od stejnyho dodavatele?

Janinka Bosorka
napsal(a):
Pan Bosotka se do toho pustil jednou, střihl ovci do slabiny. Dost ošklivě. Zahojilo se to. Tak strašlivě se vyděsil, že naproto odmítá v tom pokračovat. Já stříhám naši padesátikilovou Agnes, ta, ač nerada, mne poslouchá, tak jsem ji ještě nezranila. Je vykastrovaná a má kožich jako grizly, je toho halda, vyčesat se to nedá, tak vždycky zjara.
To se nesmi vzdavat. Ja jsem taky nadelal prvnim ovcim kola a rikal jsem si ze na to s.... Ze strojku mam respekt protoze ten furt jede dokad se nevypne. Nuzky mackam tak vim ze je mam pod plnou kontrolou. Treba natocim komedii - horor z prvniho strihani. Adeptka uz je, romneyka obrusta desivou rychlosti, strihal jsem ji od lonskyho pozdniho jara 2x a ted ma kozich jak rok nestrihana suffolka!

Teda Janinko, dobrá práce! To se máte za co chválit!
V prvé řadě musím pochválit Janinku! Klobouk dolů. Taky chválím tu švestkovou dezinfekci - je účinná a téměř vždy hned poruce . (škoda že není tak obrichtovaná v politice )
No, já dneska ráno otevřel stodolu a v jednom rohu mamina s prckem, v druhém rohu mamina s prckem, v třetím rohu mamina s prckem a ve čtvrtém rohu.. nic, ale uprostřed čtvrtá mamina s prckem . Z těch čtyř dvě prvničky a všechny OK tak že spokojenost.

Tak to má být

Panejo, ma to skoro kazdej, hned je melip.
profesor1
napsal(a):
V prvé řadě musím pochválit Janinku! Klobouk dolů. Taky chválím tu švestkovou dezinfekci - je účinná a téměř vždy hned poruce . (škoda že není tak obrichtovaná v politice )
No, já dneska ráno otevřel stodolu a v jednom rohu mamina s prckem, v druhém rohu mamina s prckem, v třetím rohu mamina s prckem a ve čtvrtém rohu.. nic, ale uprostřed čtvrtá mamina s prckem . Z těch čtyř dvě prvničky a všechny OK tak že spokojenost.
Doplňující info
Už vím, proč čtvrtá ovce nebyla v rohu, ale uprostřed . Po obědě jsem šel kontrolovat stav oven a jehňat a koukám - ta čtvrtá ovce akorát olizovala čerstvě narozené jehně. Tak že to ranní není její. Je to malinký prcek od některé té prvničky, který se vydal na čumendu mezi tím co mamina rodila další a tahle měla před porodem, tak jej adoptovala . Mě to ráno nešlo do hlavy, že stará ovce má takového prcka, ale olizovala si ho, mlezivo měla taky, tak jsem to neřešil. Dal jsem je spolu do choulu a bylo. Tak že teď má jedno obrovské odpolední svoje a malinkaté ranní adoptivní. Ovci ani jehněti to zjevně nevadí a mě taky ne .
profesor1
napsal(a):
Tohle je naštěstí úsměvné, ale je zajimavé, že někdy potřebujeme aby ovce jehně přijala a neukecáme ji, a někdy se zvíře rozhodne samo od sebe a jde to.
Minulý týden se v práci obahnila ovce, ale jehňat (2) si nevšímala. Já tam přišla a jedno jehně bylo u mladé ovce bez vemena a druhé to samé, tak si říkám, to snad není možné hned 2, co porodily a ani jedna nemá vemeno? Normálně si je přisvojily a pomekávaly na ně. Až pak jsem zjistila, že to nejsou jejich jehňata.
Tak se mi koza pochlapila , včera vymrskla čtyřčata - 2.2, odrodila za pětatřicet minut, je to dobrá a mlíčná koza tak to snad ukrmí, prckové jsou zatím v pohodě s naducanými bříšky
jen mně zarazilo, že když jsem chtěl po vetovi aby přijel a pro jistotu jim píchnul selen a vitamíny když jich je tolik tak to zarazil s tím, že to má význam až po týdnu.

Taky vám chodí mailu z iFauny ve kterých stojí něco jako: "dovolujeme si Vás oslovit jako jednoho z pěti nejaktivnějších účastníků diskuse..."
Mně se nezdá, že bych byl zas tak aktivní
napsal(a):
Taky vám chodí mailu z iFauny ve kterých stojí něco jako: "dovolujeme si Vás oslovit jako jednoho z pěti nejaktivnějších účastníků diskuse..."
Mně se nezdá, že bych byl zas tak aktivní
Hele take jsem dostala tehle mail.. a pojdme se spocitat.. schvalne kolik nas tu je...
Za aktivitu v četnosti otvírání to určitě nebude, protože to bych to ocenění měla taky. Spíš to bude od nějakého počtu příspěvků/plusek nebo tak nějak.
A abych nebyla mimo téma: 112. den březosti.

Me to taky prislo, ale asi se nebudu ucastnit "vylepseni". Jediny co bych zmenil, vylepsil tak u hledani umoznit trideni obema smerama, stejne tak podle nazvu vzestupne-sestupne. Vic neni potreba.

Me tam ten metal vadi

napsal(a):
Me to taky prislo, ale asi se nebudu ucastnit "vylepseni". Jediny co bych zmenil, vylepsil tak u hledani umoznit trideni obema smerama, stejne tak podle nazvu vzestupne-sestupne. Vic neni potreba.
To už jsem s nima řešil a konečně bude možnost rozšířeného vyhledávání a budeš si to moci vyfiltrovat i podle druhů zvířat.

napsal(a):
Me tam ten metal vadi
Mně se taky nelíbí, přemejšlím, že si udělám nový profil. Já tu na nějaké plusové hlasy a metály nehraju.
Hele uz ten metal zmensili.. dnes mi ten mail prisel podruhe.. a ja jsem sice prispevatel ale mam pocit ze jsou jini mistri kteri si metal zaslouzi... to ze tady vysedavam obcas poradim a jinak tu utloukam cas beru spis jako svoji obcesi takze vyznamenavat za to ze se tu flakam fakt ne dekuju.

Tak už nejsem kvalitní přispěvatel, ale jen oblíbený diskutér

Kde to skoncil? :) Neskutecnej zvanil? :).

Mno, já jsem ta pátá, nejaktivnější.
Takže to jen v jednom vláknu je nás minimálně 5... heh...takže jestli to berou vlákno po vláknu v jednotlivých sekcích, pak mají pár set, spíš tisíc, uživatelů, kteří jsou poctěni jakožto vyvolení... taky dobrá metoda. A ti se vyjadřují a vymýšlejí, jak by chtěli mít iFaunu ještě lepší... dokud si to neřeknou (překvapivě je to napadne!) mezi sebou a jsou tak akorát otrávení, že je to zase další marketingový KEC!

Jo...já metál nedostala.
Asi proto, že jsem se k těm návrhům nevyjadřovala až tak obdivně a psala reálně - vzhledem k tomu, že jsem z oboru - v x bodech, jaké nedostatky mají...

No nepovidej :).

To není důvod nepsat pravdu

Pravda je ze me na systemu ifauny nic nevadi. Jediny co me vadi ze se sem se_rou reklamy, to jsem vyresil doplnkem Adblock + pro firefox. Stejne tka jsem si nainstaloval NoScript, Flashblock + a pro jistotu jeste Ghostery aby kdyz neco projde abych videl kdo se snazi naslouchat. Takze bohuzel ze me ifauna na reklama nic nevydela.

Nee to spis nemas dost tech plusek, ne ze by na tom zalezelo. Me to akorat hyzdilo krasnou fotku! Myslim ze sem chodime cist a psat 30+ a to opravdu neni potreba nas nejak hodnotit a nalepkovat.
Za mě by měli lépe vyřešit faunu na mobilu. Protože dlouhá vlákna jako toto otevřu párkrát a mám datový limit v coudu. Ato jsem dost trpělivá a počkám na načtení všech příspěvků a obrázků... O tom že na hlavní stránce diskuse nelze na nic kliknout dokud se nerozbali výběr diskusi a inzerci všech sekci ani nemluvě. Skáčou mi tu pak řádky nahoru a dolů jak divyk to je jen moje zbožné přání. na PC jsem jednou za měsíc a jinak na mobilu. Třeba se jednou dockam.

Tedysek: na mobilu at android nebo starej dotykac Opera Mini. Nastavite si kvalitu stranek, obrazky se daj vypnout. Setri to data. Jen to autori ( finove ) prodali cinanum, tak kdovi kam vase data putujou. Ale zase prez to nelezete na banku a nemusite ani do emailu, jen na prohlizeni.

Je to cesky :) kdyz clovek zvladne registraci na ifraune, vzladne si stahnout a pouzivat operu, je to jen dalsi prohlizec.
napsal(a):
Mno, já jsem ta pátá, nejaktivnější.
Takže to jen v jednom vláknu je nás minimálně 5... heh...takže jestli to berou vlákno po vláknu v jednotlivých sekcích, pak mají pár set, spíš tisíc, uživatelů, kteří jsou poctěni jakožto vyvolení... taky dobrá metoda. A ti se vyjadřují a vymýšlejí, jak by chtěli mít iFaunu ještě lepší... dokud si to neřeknou (překvapivě je to napadne!) mezi sebou a jsou tak akorát otrávení, že je to zase další marketingový KEC!
Hezký den,
rádi bychom vám za redakci iFauny objasnili některá nařčení, která se v tomto vlákně vyskytla.
Co se týká zlaté pečetě („medaile“), byl to nápad, který přišel od několika uživatelů iFauny. Ve snaze vyhovět a pomoci tak začínajícím chovatelům v orientaci, jsme se rozhodli tuto myšlenku uskutečnit. Cílem měla být informace od koho je dobré čerpat rady a současně také ocenit diskutující, kteří umí poradit a jejich příspěvky jsou oblíbené. Kritériem pro udělení pečeti bylo nejméně 200 plusových bodů a minimálně dva roky založená registrace. Bohužel se tato myšlenka setkala s nepochopením, tak jsme pečetě z webu odstranili.
E-mail, ve kterém jsme nabídli nejaktivnějším účastníkům diskuse možnost podílet se s námi na vývoji webu, byl poslán jen na omezený počet účtů – pěti uživatelům z každé rubriky, kteří měli největší počet vložených příspěvků. Protože se některé účty v seznamu opakovaly, byl nakonec e-mail odeslán jen na 54 adres:
linduš, Ernya, Teleskop1, karo2702, Ira, Butterfly, lupenitka, Kokosh, > Winterfal3, Tarantela, podlolik, nuty, leithian, radiata, eli22,
pterodactyll, Moudivlácek, lupus4, fuksia, poty76, nemonvh, bflmpz,
kouták, Ondrej K., bodlinka, ovecka, javorka, verahubacova,
lesnížínka, orionka, scylla, Tedysek, megííí, lavacca, rapotacka11,
blazice, hmn_, xchipsy, bodlinka, Katinec, Edánek, Atheira, mastnacek,
profesor1, oreb1, kostey, lilo, coudas, Bormann, ameed, sisi58,
hhippie, spajzka, lukasel, Mates19
Nejedná se tedy o žádný marketingový trik, chceme jen dát prostor uživatelům spolupodílet se na vytváření prostředí diskuse.
Děkujeme za pochopení.
S přátelským pozdravem
admin.

Ja si myslim ze vetsina to pochopila az na par vztahovacnych vyjimek :).

U mého profilového obrázku to vypadalo jako ocenění in memoriam - je to obrázek mé první, nejmoudřejší, ale už zesnulé kozy .

Presne! Ta moje krava a beran uz taky nejsou davno mezi zivejma...
napsal(a):
Pravda je ze me na systemu ifauny nic nevadi. Jediny co me vadi ze se sem se_rou reklamy, to jsem vyresil doplnkem Adblock + pro firefox. Stejne tka jsem si nainstaloval NoScript, Flashblock + a pro jistotu jeste Ghostery aby kdyz neco projde abych videl kdo se snazi naslouchat. Takze bohuzel ze me ifauna na reklama nic nevydela.
Mám Adblock a ublock. Taky mně furt vyhrožujou. že jim nedám vydělat.
Já mám šestistovku plusů a nemám dva roky od registrace, ale abych vám prezentovala jak se to má. Mám ještě jeden profil, janakostelec, ten jsem založila první. Pak jsem nějak heslo zašantročila, protože mám dva laptopy a mobil, jeden doma v Kostelci a druhý v Radotíně. Tak jsem si založila Janinku Bosorku. První profil nepoužívám a přesto jsem tam medaili dostala! Prostě kriterium dvěstě laiků a dva roky není nic. Takhle bez medailí je to mnohem lepší.

Moje kráva z profilovky je už taky sežrána

Tak díky, Admine, za vysvětlení.
Možná by příště stálo za to nechat ty nicky "v utajení". Informace, že se jedná o cca 50 lidí je dostačující. Nemyslím si, že je úplně vhodné, aby všichni věděli... ale to je samozřejmě věc názoru i vašeho interního systému
Také pěkný večer.
PS: Přestože jsem "ocenění" nedostala, těší mě, když se na mě někdo do SZ obrátí s žádostí o pomoc. To je pro mě informace, že některým moje příspěvky přijdou použitelné a důvěryhodné. Ale rozumím, že pro nově příchozí je těžké se zorientovat.. těžko říct, jakým způsobem označit ty důvěryhodné zdroje, aby s tím byli i jejich nositelé v pohodě...
Profesore: já právě 3 dni mimo net byla, proto jsem se k tomu nevyjádřila dřív Tak sorry, že sis to neužil dýl...mám zas mínusové bodíky ve svém účtu u Tebe...

Hhippie, Vy jste tam tu pentli měla taky, ale asi zmizela dřív, než jste ji stihla spatřit.

profesor1
napsal(a):
A já něco nafoceného ze stodoly mám
Profesore, gratulka... kterýsi minulý rok jste měl hodně beránků a méně oveček, jaký poměr máte letos?
Ještě vám chci říct, že tentokrát mám sena dost - můžete ho prodat dál (abych vám neblokovala případné zájemce tím, že jsem si ho u vás dopředu rezervovala).

Janinka Bosorka
napsal(a):
Arus Jaký poměr čehokoliv má profesor nevím, , určo nám to písne. My to máme ale zajímavé, otec stejný vloni jako letos, bahnice stejné. Vloni sedm beránků, jedna jehnička, letos zatím čtyři beránci a čtyři jehničky, ještě jedna bahnice bude rodit.
Janinko, já měla vloni od čtyř matek tři beránky a tři ovečky. Letos mám připuštěných šest oveček a vyměnila jsem berana. Nejradši bych byla kdyby se narodili jen beránci, ale to se asi nestane. Nu což.

Arus: proc? jestli mate cisty ovce tak se jehnice dobre prodaj. Nebo to mate jen na klobasy? :).

napsal(a):
Arus: proc? jestli mate cisty ovce tak se jehnice dobre prodaj. Nebo to mate jen na klobasy? :).
Mastnáčku, po loňské zkušenosti, kdy jsem měla kupce na mé tři beránky, už hned po jejich narození - dva šli do chovu, jeden do mrazáku, by nebylo špatné, kdyby se to podařilo i letos. Už teď je jeden beránek zamluvený a to se ještě ani nenarodil.
Berany prodám bez větší námahy. U jehniček nevím, nezkoušelal jsem to, protože jsem je potřebovala na vlastní chov.

napsal(a):
Z čeho usuzuješ že se jehnice dobře prodaj? Já mám zkušenost spíš takovou, že maso se prodává líp a tak když prodávám jehněčí, tak vůbec nedělám rozdíl, jestli to je maso z berana nebo jehnice, jestli to je kříženka, nebo papírovka.

Kdyz jsem mel cisty suffolky, tak s jehnicema me mohli lidi ruce utrhat. Ted s krizencema uz to necekam. Jestli budu nabizet na maso jeste uvidim, musim primet domaci aby to zacli jist. Uz by bylo na case.

napsal(a):
Kdyz jsem mel cisty suffolky, tak s jehnicema me mohli lidi ruce utrhat. Ted s krizencema uz to necekam. Jestli budu nabizet na maso jeste uvidim, musim primet domaci aby to zacli jist. Uz by bylo na case.
Já se ekonomikou chovu hodlám začít zabývat. Mám sice hobby chov, ale potřebuji, aby se mi náklady, aspoň z části vracely. Letos jsem měla nějaké porážky, ale maso jsem rozdala po přátelích a rodině, protože maso z kamerunek nikdo z nich zatím nejedl. Třeba jim zachutná a příště si ho u mně koupí, což by bylo fajn
napsal(a):
Nejvic se vyplati plemenny beran.. ten nam letos zaplatil krmivo/ seno pro cele stado... pak se prodalo par beranku po znamych... ano v oveckach jsme za minuly rok byli v plusu... kozy jsou zktratovy... ale mam z nich svoje mleko... a kuzleci...

Plemennej beran me nepujde prez prah a dotace za nej me nezajimaj.100x radsi koupim "tohtorocniho" beranka za cenu masa, jelikoz se treba diky blbe vychazejicimu cph nevyplati uchovnovat.
Uz tak jsem si za ry roky vsimnul u suffolku, ze ti tohtorocni jsou ke konci v horsi kondici nez stejne stary jehnice. Nevim cim to, asi masnak potrebuje holt futrovat horem dolem aby udrzel hmotu a prvni rok ( rust ) je asi kritickej. Na trave to pak rychle dozene. Mel jsem tehlech beranku 45. A jelikoz se bonitujou rockove, tak tam ten vykrm musi zakonite jet i prez zimu aby nejak vypadali. A potom to rozezrany prijde do krute spartanskych podminek... Rocka jsem nikdy nekupoval, jen ty mladaky a pak tri a ctyrletyho. Tam uz problem nebyl.

Dnes se musím pochválit, vytáhli jsme z krávy tele které má snad 70kg. Spíš jsem si myslel, že budem tahat mrtvolku, protože kráva měla vodu prasklou sice už asi 6 hodin ale hlavně vůbec nechtěla začít tlačit, což se stává pokud se to v ní nehejbe. Naštěstí to je kráva jak stodola a byl to už její 6. porod, tak to docela šlo, ale i když nohy mělo tele uvázané fakt co nejblíž k onomu mechanismu na telící tyči, tak, když jsme s ním byli na konci tyče, tak tele mělo pořád pánev v krávě a ani ono zapáčení tyčí směrem dolů nepomohlo abychom tele dostali ven, takže zadek jsme už tahali jen rak ručně za provázky. Kráva je ok, tele pije a po půl hodině už stálo na nohou.

napsal(a):
Dnes se musím pochválit, vytáhli jsme z krávy tele které má snad 70kg. Spíš jsem si myslel, že budem tahat mrtvolku, protože kráva měla vodu prasklou sice už asi 6 hodin ale hlavně vůbec nechtěla začít tlačit, což se stává pokud se to v ní nehejbe. Naštěstí to je kráva jak stodola a byl to už její 6. porod, tak to docela šlo, ale i když nohy mělo tele uvázané fakt co nejblíž k onomu mechanismu na telící tyči, tak, když jsme s ním byli na konci tyče, tak tele mělo pořád pánev v krávě a ani ono zapáčení tyčí směrem dolů nepomohlo abychom tele dostali ven, takže zadek jsme už tahali jen rak ručně za provázky. Kráva je ok, tele pije a po půl hodině už stálo na nohou.
Tak to jste si mákli... a je to radost, když to dobře dopadlo. Gratuluji.

Tak to se máte zač chválit bude někdy fotečka

Paráda Báro! Kolik dní ti letos trvalo, než jsi naučila pít kůzlata od Haliny?

No ti jsou krásní
máme po jaru, do rána tu nachumelilo
Halinčatům to trvalo jen den, kozička byla bystřejší, hermoš byl tupoun.Halina ubírá, je to její 8 laktace.Její dcera jí šlape na paty, ale nepomamila se, vemeno krásný. Letos učím víc kůzlat a poprve za celou chovatelskou éru, dojím už od ledna. Tvaroh mi už leze krkem, jogurt ještě jo a do sýraření tak brzo se mi fakt nechce, ale nezbývá mi nic jiného . Dnes porodila Pipina a vemeno obří.

Halina by mela urcite radost ze se koza jmenuje jako ona... :).
Roklano to jsou teda vemena Ale naštěstí nezávidím, já jsem totiž lenoch, dojení a sýrům jsem ochoten se věnovat max tři měsíce, pak už to opravdu nebaví. S takovým nádojem jak mají ty vaše by to zasušování u prostřed prázdnin byl asi problém.
U nás taky od rána sněží a sněží. Naštěstí! Zrovna včera jsem si říkal jak ty holomrazy dávají zabrat oziminám i travinám. Určitě taky pro stromy bez sněhu nic moc. Tak že HURÁ! Únor bílý pole sílí

Tady taky sněží. Včera jsme po několika dnech byli na pastvě, protože už slezl sníh a na večeři místo sena to bylo dobré. A taky jsem se potřebovala trochu vyvenčit, jen se psy mě to nebaví. Takže já ze sněhu radost nemám. Klidně by mohlo občas trochu popršet, přes den teplo, v noci chladněji, tráva by rostla a my bychom měli radost. A Valaši ať tam mají sníh. Každému bych dopřála , jen to nerozhoduju, naštěstí.
roklanka
napsal(a):
Halinčatům to trvalo jen den, kozička byla bystřejší, hermoš byl tupoun.Halina ubírá, je to její 8 laktace.Její dcera jí šlape na paty, ale nepomamila se, vemeno krásný. Letos učím víc kůzlat a poprve za celou chovatelskou éru, dojím už od ledna. Tvaroh mi už leze krkem, jogurt ještě jo a do sýraření tak brzo se mi fakt nechce, ale nezbývá mi nic jiného . Dnes porodila Pipina a vemeno obří.
Nadherny roklanko.. ticha obrovsky prejici zavist... nejen ta vemena ale to ze uz dojis ze syraris... ja se na to letos po rocni pauze taaaak strasne tesim...
take hezka fotka rodici kozeny takze tam byly tri?... a jak ji to slo... pro zacatecniky a ty kteri cekaji porody je to fotka naprosto ukazkova...
Kozy jsou v chlívcích po dvou, problém nastává, pokud rodí ve stejnou dobu, to si většinou kůzlata kradou a pak, pokud jedna koza porodí ve velkém časovém rozdílu. V obou případech je oddělím, jinak ne. Zrovna včera mě hnal do stodoly nářek novorozence, měsíční kozlík ho znásilňoval, erotoman.Další problém může nastat, když rodící koza beká na nenarozená kůzlata a dříve narozené kůzle jí může vypít mlezivo. Pak je odděluju na čas, než si to srovná kozena v hlavě.Teď kůzlata dostanou oboječky, abych poznala které kůzle patří ke které koze. To je problém, když porodí najednou dvě kozy v jednom chlívku a je třeba vědět čí je čí. Moje holky rodí zpravidla samy, bez problémů. Některé si mě zavolají, nebo na mě počkají. Porodila půlka stáda a jen jednou jsem pomáhala. Mám tu obrovskou výhodu, že mi chalupa navazuje na stodolu a slyším, co se ve stodole děje a nezávisle na počasí přejdu suchou nohou ke kozám.

Nase prvni ovce, ta vepredu byl nejlepsi kup jakej jsem kdy se zviratama udelal. Jeji geny se vydaly do sveta k nekolika chovatelum. O jeji dceru jsem nedavno skemral chovatele kterymu jsem ji prodal, ale brezi neproda, tak snad na podzim se ke me dostane.
A na dalsi fotce jsou ty same ovce i jehnata na podzim. Prvni striz jsme delali rucne jeste s nuzkama kteryma jsme strihali kdysi merina.
A na zbytku jsou s kravkama a nas prvni beran, nebyl to plemenik s POP ale delal krasny potomstvo.

Ty dve potvory? Ty u nas vydrzely asi jen rok a pak odjeli nekam do kraje.) A plemeno neurcite, krizenci od sousedky.
napsal(a):
Profesore, gratulka... kterýsi minulý rok jste měl hodně beránků a méně oveček, jaký poměr máte letos?
Ještě vám chci říct, že tentokrát mám sena dost - můžete ho prodat dál (abych vám neblokovala případné zájemce tím, že jsem si ho u vás dopředu rezervovala).
Tak je tady samčí vlna Od 12.2. mě přibylo 7 beránků a dva kozlíci. Ani jedna samička. Ještě dva malinkatí beránci od prvničky, ale ti to nedali. Tak že 11 : 0 pro samce
Nemáte někdo někoho v porodnici, jestli i tam nebyla převaha kluků?

Mě se líbí ta kravenka...
Profesore: dobrá práce. Já se těším, až to začne i nám. Ikdyž při těch počtech březulí, co mám, to nebude žádné dráma. Ale těšíme se na ty malé černé uzlíčky každý rok...je to pěkné období

Tady se už vyhlíží porody a já včera koukal, že mi beran skočil jednu ovci a určitě né jen tak z plezíru, ovce se mu nastavovala krásně mu stála Takže to bude letos poprvé co se ovčí porody protáhnou na víc jak 3 týdny pokud tam teda nebude nějaký problém a nezůstane jalová.
napsal(a):
Mě se líbí ta kravenka...
Profesore: dobrá práce. Já se těším, až to začne i nám. Ikdyž při těch počtech březulí, co mám, to nebude žádné dráma. Ale těšíme se na ty malé černé uzlíčky každý rok...je to pěkné období
I my netrpělivě vyhlizime vaše černé uzlicky a doufame že aspoň jeden bude mít pytlik

Janinka Bosorka
napsal(a):
Mastnáčku krásný zvířata! A ten domeček! Ráj na zemi.
Kozy nevidím? Kde jsou?
Gremlini jsou uz nekolik let pryc, od ty doby byla u nas od telete jedna stracena, ta privedla na svet dve nebo tri telata a ted jerseyka. Kozy uz nikdy nikdy nikdy :).

Nedavno me volala pani nekde od plzne na muj inzerat jak shanim jednu starsi zw. Ze bud uplne rusi chov nebo snizuje stavy. Ale to uz je pro me moc daleko.

Mně to taky kozy hází častokrát kolem oběda, ovce většinou brzo ráno a krávy v moment kdy mi skončí šichta

profesor1
napsal(a):
Tak je tady samčí vlna Od 12.2. mě přibylo 7 beránků a dva kozlíci. Ani jedna samička. Ještě dva malinkatí beránci od prvničky, ale ti to nedali. Tak že 11 : 0 pro samce
Nemáte někdo někoho v porodnici, jestli i tam nebyla převaha kluků?
Pokud vím, tak na Valašsku se dlouhodobě rodí v porodnicích více holek než kluků. Prý máme v těle málo jódu.
Můžete postavit fotbalovou jedenáctku
Gratuluji
Tak hlásím k jedenáctce trenérku Prvnička koza ten poměr pokazila Ale už ji nemám kam oddělit, tak zůstane ve stodole s ostatníma. Našel jsem už kozátko osušené, napité a s maminou ležely hezky na straně, tak snad jim ta hromadná společnost oven a jehňat nebude vadit.
Fotky pošlu kůzlat, ty jehňata až je dám do stodoly k ostatním. Ve chlívě bych je musel nasvětlit.

profesor1
napsal(a):
Tak hlásím k jedenáctce trenérku Prvnička koza ten poměr pokazila Ale už ji nemám kam oddělit, tak zůstane ve stodole s ostatníma. Našel jsem už kozátko osušené, napité a s maminou ležely hezky na straně, tak snad jim ta hromadná společnost oven a jehňat nebude vadit.
Fotky pošlu kůzlat, ty jehňata až je dám do stodoly k ostatním. Ve chlívě bych je musel nasvětlit.
Jednou to přijít muselo

napsal(a):
Pokud vím, tak na Valašsku se dlouhodobě rodí v porodnicích více holek než kluků. Prý máme v těle málo jódu.
Můžete postavit fotbalovou jedenáctku
Gratuluji
A víš o tom, že nedostatek jódu způsobuje kretenismus?
Proto nám jodidujou sůl...

napsal(a):
A víš o tom, že nedostatek jódu způsobuje kretenismus?
Proto nám jodidujou sůl...
Kostey, to by znamenalo, že valaši jsou na tom (v porovnání s jinými kraji) dobře.

A ja proc je Topolanek takovej kret en... :).

napsal(a):
A ja proc je Topolanek takovej kret en... :).
Asi se někde k jódu dostal
Tedysek - čistou plevou můžete nastlat, kozy na rozdíl od ovcí ve vlně budou v pohodě, u kozy nikdy nevíte co Vám sežere, plevy smíchané se zlomky a malými zrny se vyhněte - to už by luxovali a nikdy nevíte kolik toho sežerou, mohlo by jim být zle, to je tak pro drůbež nebo do kotle.
dad
napsal(a):
Tedysek - čistou plevou můžete nastlat, kozy na rozdíl od ovcí ve vlně budou v pohodě, u kozy nikdy nevíte co Vám sežere, plevy smíchané se zlomky a malými zrny se vyhněte - to už by luxovali a nikdy nevíte kolik toho sežerou, mohlo by jim být zle, to je tak pro drůbež nebo do kotle.
Tak až dodělám slámu tak jim můžu nastat jo? Je to gratis a mají toho hodně a já to mám přes ulici. bude to v zimě stejně funkční jako sláma? Nebo to má nějaká negativa a mám se držet slámy? Teoreticky by se to pak i hezky zandavalo do záhonků a pod. Tedy lépe než sláma.
Takhle jednoduše se to říct nedá , v balíkované slámě je vždy určité procento plev, u koz je výhoda krátké a hladké srsti, nemám zkušenost jakou mají samostatné plevy savost, jestli je to zadarmo tak vemte něco na zkoušku a poreferujte, osobně bych se toho nebál, maximálně budete mít víc hnoje na záhonky , sám tahám domů každou posekanou travičku, štěpku, mech abych měl co na podzim zaorat
a to ještě budu mít přístup k peletovací a briketovací lince, pořád scháním něco co se dá slisovat.

Zkuste a pak podejte zprávu. Mě by zajímalo, jak se to pak bude kydat nicméně si myslím, že sláma je nejlepší :) Já to hodit pod moje kozy, tak to všechno sežerou

U mě nyní 70cm hoven se slámou a chcankama a na tom vrstva suché slámy, aby když si kleknu jsem neměl mokrá kolena

Dad: máte pravdu, že sehnat kvalitní piliny (resp. hobliny) je problém. Kort v zimě. To to stápějí (logicky) truhlárny, aby měli v dílnách teplo. Někteří už upgradeovali a vše peletkují. To je pak pro zvířecí odběratele úplně konečná
Já měla nádherné hobliny z restaurátorské dílny. Plnili to do pevných plast. rukávů v cca 60cm v průměru a asi 1,5 - 2m délky... nádhera. Ale už došly a jsem nahraná.
Já s tím naopak stelu vše - králíky i přístřešky pro ovce / kozy / koně. Navrch slámu. Kydám sporadicky - mají to jen jako přístřešky, nezavírám, tedy to není extra pokálené. Koňský tedy kydám každodenně - ti to mají naopak víc jako záchod než postel... Tuhle kombinaci mám každopádně hodně ráda. Vrstva pilin zajistí to, že je stále měkko a teplo. U králíků se mi to navíc moc dobře kydá - hlavně u jedinců, kteří chodí kálet do jednoho rohu. Při stlaní slámou tohoto nedocílíte, protože je dlouhá a i při žádoucím čištění konkrétního místa se to prostě nepovede..
Samozřejmě se ale bavíme o malých chovech. U vícepočetných stád rozumím tomu, že se salaše stelou buď slámou, nebo se prostě nechá natahat seno pod sebe a kydá se až technikou na jaře, když se vyžene na pastvu..

Tedy: pokud máte ty piliny suché, pak není důvod, aby plesnivěly. Kort když je mráz a je větráno. Mě se to tedy nestalo. Ale rozumím, že pokud si někdo natahá piliny z pily z čerstvého dřeva, pak to může klidně i chytnout (viz nedávná kauza Kronospanu, že...).