Chtěla bych požádat o rady. Bohužel jsem po úmrtí známého dostala stádo ovcí k našim a bylo mi řečeno, že všechny ovce měly na jaře jehňata, proto jsem plánovala pouštění až na podzimní říji. No k věci, jedna evidentně jehňata neměla, měla říji a náš beran si posloužil a aby to nebyl náš beran, aby neměl 100% úspěšnost a tak se mi před třemi týdny narodila do této zimy dvě jehňata. Vývin normální, je to ovečka a beránek, normálně sáli atd. Včera ovce byla trochu apatická, jakoby přežraná, ale neležela, jen tak nehltala krmení jako všechny ostatní (celkem stádo 12 ovcí a beran), jehňata pobíhala okolo. V průběhu dopoledne to ale vzalo takový spád, že ovce pošla. Takže mám třítýdenní mimina a otázka zní....flaška nebo ne? Všude se píše o kojení odvržených jehňat, nebo když přijdu o matku u porodu, ale co s těmito malinkými jehňaty. nevím jakou mírou žerou a okusují travičku a seno, nevím zda-li se už obejdou bez mléka.
Jehňata dost truchlí, matku hledají, ale pro snížení stresu jsem je nechala u stáda, stádo má alespoň rozum a když je slunce vylezou ven a když je zle zalezou do stáje a jehňata tím pádem chodí s nimi. Bojím se, že když je dám klasicky do stáje, že stres udělá své.
A jak tedy s příkrmem? MKS mohu opatřit nejdříve zítra, a potom jak často jim ho dávat...a lepší kyblík nebo flaška? Jak moc samostatné je třítýdenní jehně? Jsou dva tak to mají možná trochu jednodušší nevím.
Příčinu úmrtí matky těžko hledat, bohužel nejevila se jako obvykle, že je ovci "špatně" a tudíž průběh byl jako obvykle. U nás všechno ovce řeší sami, my jen ošetříme pupíky a sledujeme jestli cucají a rostou, popřípadě zda-li neprochladnou.
Kdyby byli čerstvě narození, tak do toho asi nejdu, ale o třítýdenní drobky se mi již přijít nechce, je to sice trochu proti přírodě odchovávat jehňata v listopadu, ale holt co jsem si navařila, to mám.
No, pokud mají 3 týdny, tak jsou z nejhoršího venku a dali by se na flašce odchovat.
MKS mám dobrou zkušenost třeba s Mikrop Čebín, jehňata ji přijímala ochotně a rostla do krásy.
Krmila jsem co to šlo, ráno před školou / prací, hned po příjezdu a pak třeba co 2-3 hodiny, u takto velkých by mohlo stačit aspoň 5-6x denně, snad ...
Předžaludky ještě nefungují, takže jsou odkázány jen na mléko. Měly by se pomalinku začít rozvíjet, a ve dvou měsících už jsou trošku samostatní. Pak už o ně většinou nepřijdete, ale je lepší jim ještě přilepšovat. Já to nevydržela a mám z jeňat menší drobnější jedince. Měsíc, dva se to zvládnou dá :)
Kolik? co si vezmou, obzvlášť ráno před dlouhou pauzou. Přes den tak, abyste na pohmat cítila plné žaludky, ale aby nepukli.
Pokud je necháváte u stáda a je u vás zima, hlavně večer, dopo, nebála bych se vzít starou bundu a z rukávů udělat vestičku pro každé jehně. Prochladnou lehce, když nemají ideální zásobení teplým zdrojem energie. Pak se to řeší blbě a bylo by škoda o ně přijít.
Hodně štěstí :)
PS: dneska aspoň kravské mléko se žloutkem, ať nejsou až do dalšího večera hlady.
Nepromítla se mi odpověď do mailu. Jehňata jsou živá - zatím, čili teď týden bez matky. Mám je odděleně v závětří, ale tak aby slyšeli stádo, společnost jim dělá koza. Teď k jídlu. Ovečka je čilejší co se obstarávání jídla týče, baští nať od mrkve, travičku, trošku koušou seno, ale je dost plachá. Beránek mě ten start asi horší, začal vypadat lépe až o víkendu v pátek nebo v sobotu. V sobotu ráno jsem poprvé předložila šrot a v něm MKS od Mikrobu, seděla jsem opodál a vymeteno. Tak jedeme každý den, na flašce nejsou vůbec, možná je to risk, ale vše jim dávám normálně z ruky, nebo do žlábku, jen jsme brutálně bojovali s vodou. Měla jsem tady od veta nějakou směs bakterií (něco jako pro nás po antibiotické léčbě pro podporu imunity), to jsem jim dala také.
Uvidíme....zítra je jim měsíc, beránek je sice menší, ovečka je podle mě normální holka. Obecně, byli to dvojčata, mě se letos narodila normálně na jaře jedna ovec a byla taková malinká a ošklivá, ošklivá je pořád, ale je z ní pěkná macatá ovce.
Stádo bylo trošku danajský dar...takže čekám, protože vůbec nevím o jejich odchovu, dal mi je syn jehož tatínek náhle zemřel, takže o holkách víme kulové, my jsme udělali co jsme museli, takže značení, stříhání, odčervení a trochu z nich udělat fešandy, k nám přijeli jako perské koberce se senem hubené jak lunti...ale že se mi odvděčí takhle?? To bych raději až zjara tedy.
No držte nám palce, hlavně že jsou dva, podle mě jim to dost pomáhá, co ochutná jeden, ochutná i druhý.