Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

25.8.2003 08:32
Neregistrovaný uživatel

Kdo poradí, jak se voskuje tvrdý kozí sýr, který se nechává zrát 4 - 6 týdnů? V knize Chov koz se píše, že se sýr navoskuje, ale není tam, jak se to dělá. Nevím, zda se ponoří do rozpuštěného vosku nebo jestli je postup jiný...
Děkuji.
Lenka

Neregistrovaný uživatel

26.10.2003 14:25
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kdo poradí, jak se voskuje tvrdý kozí sýr, který se nechává zrát 4 - 6 týdnů? V knize Chov koz se píše, že se sýr navoskuje, ale není tam, jak se to dělá. Nevím, zda se ponoří do rozpuštěného vosku nebo jestli je postup jiný...
Děkuji.
Lenka

My jsme koupily široké béle svíčky, rozpustili je v kastrůlku a sýr nejprve ponořit z jedné strany, nechat trochu zaschnout, pak z druhé, zase nechat zaschnout a pak obalit ve vosku i boky. případné dírky ještě jednotlivě voskem zakápnout, jinak to může plesnivět. A pokud se i tak trocha plísně objeví, tak se jednoduše vyřízne, na kvalitě sýra se to neodrazí.

Neregistrovaný uživatel

12.11.2003 18:00
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My jsme koupily široké béle svíčky, rozpustili je v kastrůlku a sýr nejprve ponořit z jedné strany, nechat trochu zaschnout, pak z druhé, zase nechat zaschnout a pak obalit ve vosku i boky. případné dírky ještě jednotlivě voskem zakápnout, jinak to může plesnivět. A pokud se i tak trocha plísně objeví, tak se jednoduše vyřízne, na kvalitě sýra se to neodrazí.

... no to s tou plísní snad nemyslíte vážně ??!!!

Neregistrovaný uživatel

14.6.2005 11:41
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
... no to s tou plísní snad nemyslíte vážně ??!!!

a co je plesnivy syr,niva atd.?Budte radi,ze nevite co mate v pareckach ze supermarketu.

Neregistrovaný uživatel

26.5.2007 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
a co je plesnivy syr,niva atd.?Budte radi,ze nevite co mate v pareckach ze supermarketu.

Až na to, že je ZÁSADNÍ rozdíl mezi kulturními ušlechtilými plísněmi a jinými druhy, které produkují třeba i SMRTELNĚ NEBEZPEČNÉ toxiny.

Odstraněním viditelné části se nic neřeší, protože jde jen o "plodnice", zatímco většina plísně je prorostlá celou hmotou.

Že se chovají jako prasata v některých řetězcích nebo výrobnách, není přece omluva :-/

Přeji dobrou chuť !

Neregistrovaný uživatel

26.5.2007 13:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
a co je plesnivy syr,niva atd.?Budte radi,ze nevite co mate v pareckach ze supermarketu.

Nárust nekulturních plísní v potravinářském průmyslu je vždy nežádoucím činitelem, majícím za následek zničení pracně vyrobených produktů spolu s možností tvorby toxinů v takto kontaminovaných produktech s negativním působením na zdraví konzumenta. Proto je vhodné používat protiplísňové prostředky potravinářské kvality, případně jiné způsoby (nátěry, vosky) pro ochranu výrobků.

Neregistrovaný uživatel

27.5.2007 07:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.79

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kdo poradí, jak se voskuje tvrdý kozí sýr, který se nechává zrát 4 - 6 týdnů? V knize Chov koz se píše, že se sýr navoskuje, ale není tam, jak se to dělá. Nevím, zda se ponoří do rozpuštěného vosku nebo jestli je postup jiný...
Děkuji.
Lenka

Já jsem si objednala červený a žlutý vosk potravinářský. Do žlutého voskuji čistě kozí sýry, do červeného směsné s kravským. Nikde jsem nenašla způsob voskování, takže vosk rozehřívám ve vodní lázni a sýr do něj namočím podle velikosti do poloviny až třetiny. Pozor, strašně rychle schne! Pak namáčím další část. Nikdy se mi nestalo, že by pod voskem něco plesnivělo. Voskuju hlavně uzené sýry, ale už jsem zkoušela i polotvrdý a ten byl ( po nalezení v ledničce po 2 měsících) přímo vynikající. Uzený sýr vydržek zavoskovaný nejdéle 4 měsíce bez ztráty kvality.

Neregistrovaný uživatel

28.6.2014 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.114

Takhle se to nedělá. Potravinářský vosk se rozehřeje ve vodní lázni na teplotu cca 65°C a nejlépe na nějaké vhodné mřížkové podložce (vhodná je na to upravená naběračka na špagety) se celý sýr ponoří do vosku, rychle vytáhne a postup se zopakuje ještě jednou. Pak se sýry na mřížce nechají cca 15 minut oschnout, pak se obrátí a případná nenavoskovaná místa se zakápnou trochou vosku. Plíseň se NESMÍ objevit. Také proto se před voskováním používají antimykotika (například roztok delvocidu).

Neregistrovaný uživatel

29.6.2014 10:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.99

Když se mě náhodou na sýru vytvoří plíseň, tak je vždy kulturní smajlík

Neregistrovaný uživatel

3.7.2014 15:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.110.51

Misto vosku pouzivame Plasticoat (hledejte na webu, da se objednat). Nic se nemusi zahrivat, jenom se steteckem natre. Zraje pekne, akorat syr pred natrenim musi byt uz trochu oschly a nesmi byt zpocatku moc v teple (cca nad 15o), jinak disperze nahrazujici vosk nezaschne.

Neregistrovaný uživatel

31.7.2014 17:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Voskujete někdo včelím voskem?

Neregistrovaný uživatel

31.7.2014 18:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.140

My nevoskujeme ničím, protože se o naše mléko perou lidi a nemáme z čeho vyrábět. smajlík

Neregistrovaný uživatel

31.7.2014 18:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Tak jinak - vy, co voskujete, máte zkušenosti s včelím voskem? Jde to? Viděla jsem někde nabídku - na prodej sýr ve včelím vosku, ale nikde se to v návodech, co jsem viděla neuvádí. Musím si kupovat sýrařský vosk?

Neregistrovaný uživatel

31.7.2014 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.253

Ano jde to.Pokud máte sýr jen pro sebe tak vám stačí obyč.včelí vosk od včelaře.Jestli ho ale máte na prodej tak to musí být tzv.první vosk který je ale podstatně draší ale splnuje potravinářské normy cca 350 kč za kilo.smajlík

Neregistrovaný uživatel

1.8.2014 15:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Díky. Chci to jen zkusit, pro potřeby rodiny, abychom měli nějaký trvanlivější sýr na delší uchování po sezóně. Kolik asi vosku je tak potřeba na jeden cca kilový sýr?

Neregistrovaný uživatel

1.8.2014 15:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2

Záleží na tvaru a jak silnou chcete vrstvu (jakým způsobem budete voskovat: štětečkem, máčením...). Maximálně tipuji tak 50g, ale vosk by neměl být problém použít opakovaně. Takže by na tom nemělo tolik záležet.

Neregistrovaný uživatel

1.8.2014 17:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Aha, díky moc, tak možná doma i mám, nebo řeknu známým včelařům.

Neregistrovaný uživatel

1.8.2014 17:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.144

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jinak - vy, co voskujete, máte zkušenosti s včelím voskem? Jde to? Viděla jsem někde nabídku - na prodej sýr ve včelím vosku, ale nikde se to v návodech, co jsem viděla neuvádí. Musím si kupovat sýrařský vosk?

Ano,mám zkušenost,negativní.Sýr měl medovou příchuť. Bylo to v začátcích mého sýraření a potravinářský vosk nebyl lehce k sehnání. Nedělala bych to. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

14.8.2014 12:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Aha, to mě nenapadlo. Otázka je, jestli by mi to tolik vadilo, např. kamarád prý jí naše kozí sýry vždy s medem... Byl ten sýr cítit medem jen na povrchu - nějakou vrstvu pod voskem, nebo celý?

Neregistrovaný uživatel

14.8.2014 15:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.83

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Aha, to mě nenapadlo. Otázka je, jestli by mi to tolik vadilo, např. kamarád prý jí naše kozí sýry vždy s medem... Byl ten sýr cítit medem jen na povrchu - nějakou vrstvu pod voskem, nebo celý?

Celý chutnal prapodivně po medu a i tak voněl :-D. Pokud si na farmáře nalije kamarád med,může to být dobré. Ale pokud sýr nasolíte a máte ho s příchutí česneku,tak je tam ten med jaksi navíc :-D. Zavoskovala jsem lisovaný tvrdý a skoro 2 cm po obvodu byly pro mne nepoživatelné. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

21.8.2014 15:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Aha, tak teď nevím, jestli to budu zkoušet. Nechtělo se mi kvůli vyzkoušení voskování kousku sýra kupovat velký kus sýrařského vosku... Ale díky za postřehy.

27.2.2015 12:38
dasah

XXX.XXX.253.232

Včelí vosk jsem zkoušela, sýr po medu cítit nebyl, ale očistit pak kastrol od včelího vosku mi dalo zabrat. Proto se chci zeptat jak jde dostat z hrnce sýrařský červený vosk? Nechce se mi to zahřívat v tom umělohmotném kyblíku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík