Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.10
Kolik dáváte soli na 1 litr mléka aby byl akorát slaný. Já dávám jednu polévkovou lžíci na 1 litr mléka a zdá se mi trošku víc slaný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.126
Sýry solime ve vodní lázni - 18O - 2OO g na litr vody.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kolik dáváte soli na 1 litr mléka aby byl akorát slaný. Já dávám jednu polévkovou lžíci na 1 litr mléka a zdá se mi trošku víc slaný.
Podle jakého návodu jste přišla na to, že se při výrobě sýra solí mléko? Čerstvý - přírodní
se nesolí, nebo se sýr solí v lázni 18-20 %, jak je psané v příspěvku výše, nebo na sucho.
Doba solení se řídí podle velikosti sýra, menší kusy 0,5 - 1 hod. (Vyzkoušet ) (Cihla Eidamu
se solí v lázni 10-11 hodin.)
Sůl z hotového sýra ještě vytáhne syrovátku a prodlouží trvanlivost.
Co vznikne za sýr z osoleného mléka ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.226
Já dávám čerstvý sýr na 2 hodiny do solné lázně . Používám poměr 160 g na 1 litr vody. Voda by měla mít 16°C, jinak se jakoby "nablemcá" na povrchu. Po vyjmutí z lázně a uložení do lednice je už druhý den takový tužší, pěkně drží tvar a není to takový ten pudink.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.10
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podle jakého návodu jste přišla na to, že se při výrobě sýra solí mléko? Čerstvý - přírodní
se nesolí, nebo se sýr solí v lázni 18-20 %, jak je psané v příspěvku výše, nebo na sucho.
Doba solení se řídí podle velikosti sýra, menší kusy 0,5 - 1 hod. (Vyzkoušet ) (Cihla Eidamu
se solí v lázni 10-11 hodin.)
Sůl z hotového sýra ještě vytáhne syrovátku a prodlouží trvanlivost.
Co vznikne za sýr z osoleného mléka ?
Nesolím mléko, ale solím sýřeninu. Čerstvý přírodní také nesolím. Solím pouze ten lisovaný. Jinak vím, že se dělá solný nálev, ale solení sýřeniny mi přijde lepší(sůl se dostane i doprostřed toho sýra).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.203
A to my solíme mléko hned, jakmile ho nalejeme do pasteru. na 100 litrů dáváme 1 kg soli. sýry dohříváme tak na 45°C, vznikne poloměkký - polotvrdý sýr, rovnoměrně solený a lze ho po vykapání i balit vakuově. jen si tím znehodnotíme syrovátku, ale praseti slaná nevadí ..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kolik dáváte soli na 1 litr mléka aby byl akorát slaný. Já dávám jednu polévkovou lžíci na 1 litr mléka a zdá se mi trošku víc slaný.
Když solím sýřeninu tak dávám 3 maličké štamprlky soli. To je štamprle na 4 l mléka.Mám 12 l hrnec mléka a sýr je slaný tak akorát.Potřeba vyzkoušet protože ne každá sůl solí stejně.
Jsem teprve začátečník a troufnu si zatím jen na čerstvý sýr a korbáče, protože farmářů nedělám moc a nejsou velké nasoluji na povrchu večer od oka a ráno je sůl vstřebaná a může se jíst. S dovolením se také připojím s dotazem. Čím a jak by se dal klasický čerstvý farmář dochutit? Obalením v koření, nebo třeba změnit chuť přidáním něčeho (třeba zakysané smetany) ještě před přidáním syřidla? Zkoušel nebo dělá někdo?