Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 20:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.10

Kolik dáváte soli na 1 litr mléka aby byl akorát slaný. Já dávám jednu polévkovou lžíci na 1 litr mléka a zdá se mi trošku víc slaný.

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 20:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.126

Sýry solime ve vodní lázni - 18O - 2OO g na litr vody.

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 21:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kolik dáváte soli na 1 litr mléka aby byl akorát slaný. Já dávám jednu polévkovou lžíci na 1 litr mléka a zdá se mi trošku víc slaný.

Podle jakého návodu jste přišla na to, že se při výrobě sýra solí mléko? Čerstvý - přírodní
se nesolí, nebo se sýr solí v lázni 18-20 %, jak je psané v příspěvku výše, nebo na sucho.
Doba solení se řídí podle velikosti sýra, menší kusy 0,5 - 1 hod. (Vyzkoušet ) (Cihla Eidamu
se solí v lázni 10-11 hodin.)
Sůl z hotového sýra ještě vytáhne syrovátku a prodlouží trvanlivost.
Co vznikne za sýr z osoleného mléka ?

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 23:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.226

Já dávám čerstvý sýr na 2 hodiny do solné lázně . Používám poměr 160 g na 1 litr vody. Voda by měla mít 16°C, jinak se jakoby "nablemcá" na povrchu. Po vyjmutí z lázně a uložení do lednice je už druhý den takový tužší, pěkně drží tvar a není to takový ten pudink.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2014 08:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.10

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Podle jakého návodu jste přišla na to, že se při výrobě sýra solí mléko? Čerstvý - přírodní
se nesolí, nebo se sýr solí v lázni 18-20 %, jak je psané v příspěvku výše, nebo na sucho.
Doba solení se řídí podle velikosti sýra, menší kusy 0,5 - 1 hod. (Vyzkoušet ) (Cihla Eidamu
se solí v lázni 10-11 hodin.)
Sůl z hotového sýra ještě vytáhne syrovátku a prodlouží trvanlivost.
Co vznikne za sýr z osoleného mléka ?

Nesolím mléko, ale solím sýřeninu. Čerstvý přírodní také nesolím. Solím pouze ten lisovaný. Jinak vím, že se dělá solný nálev, ale solení sýřeniny mi přijde lepší(sůl se dostane i doprostřed toho sýra).

Neregistrovaný uživatel

12.2.2014 13:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.203

A to my solíme mléko hned, jakmile ho nalejeme do pasteru. na 100 litrů dáváme 1 kg soli. sýry dohříváme tak na 45°C, vznikne poloměkký - polotvrdý sýr, rovnoměrně solený a lze ho po vykapání i balit vakuově. jen si tím znehodnotíme syrovátku, ale praseti slaná nevadí .smajlík.

4.2.2015 19:02
nou.cz

XXX.XXX.178.169

Přesně dříve se solilo v těstíčku, teprve později se začalo dávat do lázně.

4.2.2015 19:42
kelišová

XXX.XXX.155.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kolik dáváte soli na 1 litr mléka aby byl akorát slaný. Já dávám jednu polévkovou lžíci na 1 litr mléka a zdá se mi trošku víc slaný.

Když solím sýřeninu tak dávám 3 maličké štamprlky soli. To je štamprle na 4 l mléka.Mám 12 l hrnec mléka a sýr je slaný tak akorát.Potřeba vyzkoušet protože ne každá sůl solí stejně.

4.2.2015 20:08
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.236

Ja solim nebo korenim az, bochnicky, od oka (asi tak malou lzicku na bochnicek-velikosti misticky od margarín ) pak je balim do folie.

4.2.2015 21:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Ono asi zalezi na tom jaky syr nasolujete, jak velky jak tvrdy a jakou ma mit dobu zrani ci trvanlivosti... Treba cerstvy syr solim v roztoku 16% a nechavam solit od 15 do 30 minut podle velikosti formicky a syru..

4.2.2015 23:12
bischof.vlastimil

XXX.XXX.43.87

bischof.vlastimil napsal(a):
Ja solim nebo korenim az, bochnicky, od oka (asi tak malou lzicku na bochnicek-velikosti misticky od margarín ) pak je balim do folie.

Dělám jen čerstvé zkoušel jsem i zrající ale nevydržím čekat smajlík

6.2.2015 14:58
radmy

XXX.XXX.177.34

Solím půl štamprdlete na zhruba 0, 7 kg sýřeniny, jak bylo zde popsáno různé soli nesolí stejně.

6.2.2015 15:07
Nicola

XXX.XXX.213.74

Jsem teprve začátečník a troufnu si zatím jen na čerstvý sýr a korbáče, protože farmářů nedělám moc a nejsou velké nasoluji na povrchu večer od oka a ráno je sůl vstřebaná a může se jíst. S dovolením se také připojím s dotazem. Čím a jak by se dal klasický čerstvý farmář dochutit? Obalením v koření, nebo třeba změnit chuť přidáním něčeho (třeba zakysané smetany) ještě před přidáním syřidla? Zkoušel nebo dělá někdo?

6.2.2015 15:53
radmy

XXX.XXX.177.34

Sraženinu lisuju v sýrařské plachtě a potom ji hned solím, dá se k tomu dávat různé koření a byliny, dávám nakládaný zelený pepř, to vše než sýřeninu láduju do nádobek kde dostanou finální tvar, nepoužívám odkapávátka či tvořítka s dirkama.

7.2.2015 10:28
nou.cz

XXX.XXX.178.169

Stačí jen jedno solení?

8.2.2015 13:32
nou.cz

XXX.XXX.178.169

Ještě bych rád zjistil když si dělám sýr a po vyndání z lisu dam do solné lázně, po jaké době mohu sýr udit?

Přidejte reakci

Přidat smajlík