jeduvka

Moje příspěvky

24.9.2008 20:51

a mám průšvih. Před lety jsem si uhájil nechtěné štěně - fenu a nenechal jí kastrovat. Žena plive hnusné výroky každé hárání, ale až do teď se to pokaždé naštěstí svezlo do falešky. Letos se i veveruška moje fenečka projevila podrazácky a přišla s outěžkem. Ještě nevím, kolik jich bude mít, ale vím, že doma už nemůže zústat ani jedno. no, jedno bych snad uhájil.
Manželka je na koni a dává mi doporučení, když nechci kastrovat, ať se naučím nasazovat všem okolním psům prezervativy, mele něco o panu SE a podhrabaných plotech. Už mě tou vtipností víte co
kdyby jste někdo mohl vzít k sobě kdysitakyjezevčíka, tak by jste té mojí škrinpicii ucpali mluvidla a mě ulevili na duši.
Martina sice všechny vraždy v chovu dělá sama, já nemůžu.... ani kapra..., ale tady se postavila velice ostře a dala mi na vybranou mráz, éter, toulen.

23.9.2008 00:10

judyna napsal(a):
Nejhorší je prý přechod z jednoho psa na dva- pak už se to prý poddá a další přírustky zapadají do smečky automaticky! No zkusíme to, jen naší osmileté psí babičce se nějak prověšují víčka pod očima, když ta smečka začne ječet.To jsem zvědavá, kam jí až spadnou, až zjistí, že ji vnučka zůstane doma. Judyna

Těžko říci, ale pantáta si odřel čočky o chodník, jak mu vyběhly oči z důlků. když zjistil, že si jeho protěžovaná hájená feňule nedala někdy v létě pozor a změny v ladných tvarech nejsou tradiční faleška. A podle velikosti břicha nastávající matky mám pocit že ušetříme za operaci korigující jeho stařeckou oční vadu, protože mu oči vypadnou zas až to posčítá.....
hlavně si nedělej z babičky salašničky srandu, kam jde, když už má sbaleno. Oni tomu rozumí. A tenhle ftípek je bolí. Povídal mi to Haryk - kolegovo pan pes bernský salašnický už sedmiletý. A slzel u toho, žvýkaje bůvolí koženou kostičku...
Ale s tím přechodem z jednoho na dva máš pravdu. Už se mi vyskytlo naráz a na pár měsíců po kupě fenka s vrhem 3 raptorů odrostlých, dva zatoulanci nalezenci a fenka s dalším vrhem 8 přísavek. Ouou slepice a nohy u židlí a stolu trpěly.....

20.9.2008 00:00

jirinajanickova napsal(a):
Vzdychám nereprodukovatelnými zvuky

od včerejšího podvečera drbu na bříšku a hladím mezi ouškama ....... monitor.
Judyno, gratuluji k nadílce.
Nác čeká každým dnem slehnutí nechtěně zabřezlé feňule vesnického rodokmenu, obšťasněné pumrem podobné rasy. Asi nejspíš...doufám. Spojení jsem neviděla, že je březí jsem zjistila, až když se s mléčnými žlázami začalo bachratět břicho a propadat boky.... Radost z toho nemám.
Ale tobě klubko berňáčků a radost z nich upřímně závidím.
Nemít doma už psí smečku a nečekat nechtěné přírůstky, tak bych asi žadonila, škemrala, slibovala denně teplé večeře a poskládané fusekle..... za jedno klubíčko bernarňáčíčko

15.9.2008 22:11

lenkadvur napsal(a):
No to jsou teda vemena! A ty kozy, jak ukázněně stojí v řadě - a rohaté mají spolu s bezrohýma, to se mi líbí. Lenka ze Dvora

Mě taky a moc. Ale před pantátou faunu i nadále raději utajím. Jen jedním očkem by stádo zahlédl, kachlíky by nepřehlédl.... A do paneláku by mi utekl.

21.8.2008 10:26

judyna napsal(a):
To tu snad ani neuveřňuj, Martino, jak przníš švestky! Taková hrůza!! Copak jsi ještě nikdy neslyšela o sudech na zkvašení a dalším postupu!?!!? No věřím, že už jdeš do sebe..... Jinak- dneska mi dorazily konečně ty tenké nerez. hrnce z horizontu- hned jak objevím jakékoliv funkční baterie do foťáku, zdokumentuji to- moje z foťáku odjely s dcerou a jejím foťákem na prázdniny..- holt v mámině foťáku se asi hledalo nejlíp...Judyna

Mírový provoz gastrokotle jsem popsala o kousek výš. Hádej co asi znamená mobilizace a válečná výroba povidel?
Ale letos to vypadá blbě. Meruňky žádné, švestek odhaduji na 80 litrů, hrušek na 50 a jablkama to taky nevytrhnu. Je sucho a \"povidla\" chystám a pantáta vaří jednodruhové.A když vezmeš do úvahy svářecí poměr, tak letos opravdu nic moc. Holt dcera má pro příští rok jasno - žádné vdavky.
A tak těch 20 třetinkových kompotů pro lepší kakání nás už nevytrhnou. Jen doufám, že pantáta nebude tajně propíchávat víčka.............
Jo, Judino, děti jsou značně stejné. Já věčně zápasím s nedostatkem fuseklí éra kolektivních triček je za námi. Moje jsou ty flekatý a zašívaný
Martina

20.8.2008 08:21

gretlik napsal(a):
Já vím, jen jsem reagovala na :
zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě....
Radmila

reagovala jsi dobře...... Připaluje, má spirálu implantovanou do tenoučkého dna. Tak taky vkládám hrnec a mléko vypouštím hadičkou do nerezáku postaveného ve studené vodě........ Postavení hrnce je dle výše uvedeného.
No, jo, v gastrokotli je v meziplášti voda a spirály se nikde vnitřní nádoby nedotýkají.
Pantáta to myslel dobře, nekonzultoval, rozhodl se a jednal.... a já si naběhla . Tak nějak jsem si říkala, že když e to určené i k vaření svařáku a v tom je cukr, který se připaluje více než ochotně, že bych teda pro jednou mohla chlapovi věřit. Nic méně, přes kapsu se plácnul. A tak ho chválím a vrkám, jak je kastrol skvělý. Dneska zavařuju švestky.
Martina

18.8.2008 15:30

lenkadvur napsal(a):
Rozhodla jsem , že nebudu troškařit - jdu do gastro kotle s dvojitým pláštěm. Mám nabídku na 80 l kotel, ve slušném stavu, za 7 000. Tolik mlíka nemám a ani jen tak mít nebudu, ale vím, že dá-li kozí bůh (zatím se moc nepochlapil), bude příští rok něco přes 30 a to už teda v rukách tahat nebudu, zchladit bych to musela po várkách (no moje nervy), pořádný hrnec s výpustí mě přijde na 6 tisíc a to bych musela koupit ještě jeden jako lázeň a ten provrtat a nechat tam navařit trubku skrz - no moje nervy. Tak to asi sfouknu tím gastrokotlem. a zkusím tam nějak vymyslet aspoň malé improvizované blondýní chlazení. Jedovinko, máš nějaké tipy? Lenka ze Dvora

Tenhle kotel mám a taky jsem nad jeho dalším mírovým využitím (kromě vaření brambor, zavařování čehokoli....) v oblasti mlékařství (pro přehnané hygieniky - nerez je inertní a po vydrbání a následné desinfekci není problém) vážně uvažovala.
Ale jsem taky děsně lakomá a tady u těchto typů kotlů je provoz rychle ohřej - ještě rychleji zchlaď dost drahý. Zpravidla topnými spirálami (3 x 1800W) se ohřívá voda v meziplášti a tou vodou to co je v kotli. To celkem dlouho trvá a celou dobu běží spirály na plný výkon. Udržení teploty na požadované hladině je v pohodě, prostě se ohřev vypne úpně, nebo se nechá běžet jen jedna spirála. No a na chlazení se ta horká voda z mezipláště vypustí do pryč a napouští se se studená a zároveň i vypouští, aby mléko v kotli bylo rychle zchlazené a pak zase ohřev na teplotu sýřeniny....... Asi by se v něm dobře dělaly veletvrdé sýry, ale uvažovat o použití tohoto kotle pro sýrěninu budu uvažovat až při nádoji nad 120 litrů denně. A logicky při odpovídajícím odbytu, aby se vrátil zpátky účet za elektriku.
Zatím mám variantu B - pro zpracování 15 - 20 litrů jednou ranou. Ten zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě.... Zchladím a zatím meganaběračkou vrátím zpět do zavařovacího hrnce k dalšímu postupu dle technologie příslušného sýra, ale uvažuji o možném zneužití akvačerpadýlka. Než vyrazím do akvaristiky, tak to napřed vyzkouším na stávajícím čerpadle z akvárka a na zkyslém mléce pro slepice.
A 80 litrový nerezák dvouplášťový budu zatím dál půjčovat pantátovi pro válečné vaření ztekucených švestkových povidel.
Ale kdybych měla tolik moc mléka, že by se mi oplatilo zabavit gastrokotel ale ještě bych se bála pustit do té úžasné minimlékárny, tak bych uvažovala o chladícím kotli. Princip stejný. V jednom ohřeji a vypustím nebo přečerpám do druhého a po zchlazení vrátím do předehřátého k dohřátí a udržení teploty po dobu kultivace. A zainvestovala bych do ponorného čerpadla. a ručně přelévala jen cca 10 litrů nevyčerpatelného zbytku, který by se vypouštěl
Moje úvaha vychází z konstrukce kotle co máme doma a co jsem viděla u nás v závodce.
Martina

18.8.2008 14:41

jirinajanickova napsal(a):
Ještě bych dodala, proč vás chci uvrtat do drůbeže, když jste se ptal na prasata, krávy, ovce a kozy. Z jednoduchého důvodu - drůbež je nejrychleji vychovaná a nejlépe na trhu zhodnotitelná, všechny ostatní druhy domácích zvířat už působí menší nebo větší problémy. Vepřové český zákazník ochotně kupuje, ale ceny krmení jsou vysoké, takže zisky nic moc. Hovězí dobytek jako velké zvíře má velké nároky na odchov i na čas, maso prodáte celkem slušně, s mlékem jsou problémy - od malochovatele mlékárna nevykoupí a aby mohl prodávat sám, má vysoké náklady na vyřízení prodeje ze dvora. Ovce a kozy se poměrně dobře chovají, ale ovčí a kozí maso český zákazník nepreferuje a je leckdy problém je prodat. S mlékem ovcí a koz je to obdobné, jako s kravským.

Honzo,
mé vlastní zkušenosti potvrzují Jiřinina slova. Vajíčka prodáte bez potíží, kačeny jsou "rychloobrátkové", husy před vánoci žádané. Při ceně 240 Kč za kilo prýBiokuřete nebudete mít velký problém prodat svoje kuřecí brojlery nebo nějaké těžší - zmasilejší plemeno za cenu kopírující velkovýrobní z maloobchodu, ale i tak jste mírně ziskový. Jako trénink na velká zvířata zkuste králíky. Jejich maso začíná být opět žádané.
Ale vybudování stálých zákazníků a tím i stabilního odbytu chvíli trvá a musíte si je hýčkat a rozmazlovat kvalitou.
Martina

18.8.2008 14:26

judyna napsal(a):
Se nám ti pantátové začínají snažit, co? Já jsem dostala ten profi teploměr, co měl pan Guba- ten kulatý i ten digitální- od pantáty. Holt, asi sýry chutnají. Ta velké forma je suprová, když dělám ze 30 litrů, dělám to v ní. Tak je ať nám dá Pánbůh zdraví a chuť, ať můžeme tvořit- i když se nám investice vrátí, stejně to zase do něčeho vrazíme- a tak pořád dokola. Ještě se mi ani nezačalo vracet- a už pokukuji po profi harfě! Judyna

hm, harfa.
už jsem narýsovala výrobní výkres. Tak asi Ježíšek.... nebo svatý Martnin? Ale neudala jsem k rozměrům třídu přesnosti. Na nerez provedení jsem nezapoměla, místo břitů z oboustranně broušených žiletkových plíšků ze sendvičové oceli jsem navrhla 0,3 mm chirurgický drát. Tak jsem napjatá, jak se pochlapí. Zatím drobím zrno nožem na chleba
Martina

18.8.2008 11:40

judyna napsal(a):
No co se týče investic, teď mi teda slušně vykrvácela peněženka a všechny tajné hromádky- kultury, syřidla, formy,vosky, paster, profi tescoma 35 lt hrnec, balička na sýry (ne profi, jen ta fólie s odsávačkou), harfa, profi teploměr..... no dopracovala jsem se ke 21 tis, tak teď jen ať mi dá Pánbůh zdraví a začne se to v sýrech pomalinku vracet! Judyna

Tak mě právě vytáhl z úklidu u zvířat telefon. Pantáta mi volal, že pro mě má ten vytoužený kastrol. A že bude doma včas. Ó jak se dnes těším na večerní program v multifunkční prádelně. Dáreček je celý v nerezu, s termostatem, výpustným kohoutem a prý i časovačem (heč)
Jinak, Judino, taky jsem napjatá, jak se mi budou investive vracet. Čistě mezi námi, pořízení zvířat a technologie jsem zařadila do kategorie prašule nenávratně pryč. Ale ráda se nechám příjemně překvapit opakem.
V sobotu jsme slavili duble narozky a kamarádi sežrali (jinak se útoku termitů na talíře říci nedá) veškerou moji produkci od kurzu a ptali se, kdy bude další várka, že si přijedou s nachystanými drobnými. Asi se dozrátí sýra do goudy nedočkáme. Opouští nás už v podobě balkánského. A klobásy z opavdovského a nepráškovaného masa ze zvířat patřících do českého kulturního dědictví baštili až po tom, co se přesvědčili, že domácí sýr fakt není.
Zatím všechno dělám v riccotových košíčcích a šetřím na kozí kelímky a ten velkej bez dna s vložkou na naočkovaný rozkostičkovaný. Stále mě neopouští myšlenky na věnování kola Nivy pantátovi k padesátinám. Má ještě 5 a půl roku čas, tak se snad povede. Pantáta Nivu rád... tuze rád.
Martina

10.8.2008 14:17

ajicek napsal(a):
Díky. Já to nechávam sýřit hodinu, dřív se do toho bojim šťourat, aby se to nepokazilo. Tak možná, že to je chyba.

sýřidlo by se mělo dávat do naočkovaného mléka (kultura + chlorid kalcia). Toto by mělo být už cca 30 minut odstáté a mělo by to mít teplotu +/- 39°C. po půlhodině se provede zkouška lomu sýřeniny - opatrně se kolmo ponoří cca 1 cm hluboko špička kulatého nože a kousilíííínek se s ním naplocho pohne. Když to udělá pusinku, tak je vysráženo. Když ne, tak ještě chvílůi počkat. Do čím chladnějšíhom mléka se sýřidlo dává, tím pomaleji se sráží. Vrzání mezi zuby značí, že sýřidla bylo nalito moc. zkuste v příští várce ubrat.

21.7.2008 21:55

st toman napsal(a):
99 procent kokcidioza. 1 ml baycoxu na litr vody po dva dny a myslím, že bude dobře. Podívejte se na trus, najdete-li tam stopy po krvy, tak je to ta potvora. Nechá se však proti ní bojovat. Zdraví St. Toman

kokcidioza. Baycox, Sulfacox T, dle návodu, zoohygiena, přeléčit chovné hejno. Prevenci najdete v historii, už se to tu probíralo.
Držím palec v boji s oocystami
Martina

15.7.2008 20:38

hannah napsal(a):
Jojo, už spisovatel M. Pagnol napsal, že :
"Člověk může přijít na mizinu třemi způsoby. Jsou to ženy, karban a zemědělství. Zemědělství je způsob nejrychlejší a nejméně příjemný."

och, pst. Co kdyby sem zabrousil můj milovaný. Maluji mu svůj zemědělskochovatelský podnikatelský úlet cukrkandlově růžově a lukrativně. Dovol, drahá hannah, abychom se o drobné doma hádali až na přesrok. On už mi začal pomáhat s technologickým zázemím..... Nemohu si dovolit ho teď zmrazit tajenou a pravdivou realitou. Sbíječka není nástroj pro dívčí ručky.

14.7.2008 17:00

kramnich napsal(a):
Děkuji vám hodně takže myslíte že chov prasat,ovcí,skotu a koz není výnosný???ano??A jestli byste vyl tak laskav překopírujtemi tu zprávu jestli víte kde je děláseto tak že vezmete celý příspěvek zmáčknete na myši levé tlačítko a držíte až nemáte celý příspěvek modrý pak dáte ctrl+v a tam kde to chcete dát dáte ctrl+c a máte to díky..

milý Honzíku
a co takhle dát si tu námahu a vyhledat si potřebné informace na skotu, prasatech, zde; a taky na jiných serverech......... Nejen Seznam hýbe NETem.
Nakonec znalosti si do hlavy musíte nalít sám a v zemědělství zlátnou koncem léta pole, ale ne příjmy z nich a zvířat.
Postup k uložení informací do složky jste popsal dpbře, tak s tím nebudete mít problém. No a pracovat s informacemi snad umíte. A s lopatou a vidlemi se naučíte rychle
Martina

2.7.2008 01:32

zuzi napsal(a):
prosím o vaše postřehy. Na kozím foru mi někdo poradil, že volně puštěné slepice jsou dobré na potkany, jak to prosím je? Ještě druhá věc, jsem absolutní začátečník, neuletí slepice, když je nechám volně puštěné? Když jim nechám otevřený kurník a pustím je po zahradě, schovají se, když začne pršet, neuloví je toulavá kočka? Díky

Dobrý večer,
než jsem šla do práce, tak jsem ještě „projela“ nové příspěvky na několika forech, tak se pokusím vás navést k dalším informacím. Začnu nepříjemným – potkani.
Pokud je i fotka chovatelského zařízení vaše, tak gratuluji k prostorám, které jsou koncipovány jako dokonalý kurník. Jestli jsem dobře viděla, tak jsou tam i snášková hnízda umožňující individuální kontrolu snášky, ale to je celkem teď fuk.
Uvědomte si, že potkany nevyhubíte nikdy zcela, ale můžete jim znepříjemnit život a zminimalizovat je ve svém okolí. Ale vyžaduje to důkladný úklid jak vnitřku stájí, tak a skoro i víc okolí. Hezky se to píše, blbě dělá. Stavební suť, dřevo na topení v metrech kolem zdí, hromada seještěmůžehodit v koutě...-vše jsou dokonalé úkryty. O potkanech se psalo na kozách, králících drůbeži, jak se jich zbavit bylo i v rubrice drobní savci – asi, nemám před sebou otevřený Net, tak se nemůžu kouknout. Je to pod kočkama.
Nicméně úklidu a nepřetržité deratizaci se nevyhnete a pokud máte v okolí neobydlené stavení nebo nepořádné sousedy, tak položku JED z nákupního měsíčního seznamu ani neškrtejte...... O bezpečném trávení je tuším na kozách.
Drůbež vs. potkan. Použijte selský rozum. Slepice je aktivní za světla, potkan v noci. Tak slepice – likvidátorka potkanů je postavička z kresleného seriálu nebo jiné sci-fi. A nebo pozorovatel viděl zkouřenýho potkana – sebevraha a ještě musel mít slepice v megakvantitavní i kvalitativní podvýživě, že se na něj vrhly. Taky jsem tuto zkazku slyšela a snažila jsem se je na lov myšáků naučit (Juro, to není proti vám) a předhazovla jim pastičkou skolené, psem omráčené a malátně se pohybující, ani si jich nevšimly, jen když jsem je včas nezakopala, tak se v tekoucích mrtvolkách chodili válením parfémovat psi. Ale potkani mi zlikvidovali krůty, několik nosnic a nepočítám raději ani kuřata. Jsou to hnusáci zákeřní, když pták nehřaduje, ale uvelebí se ke spánku v hnízdě nebo na podestýlce, tak ho v noci přes kloaku vykoušou do břišní dutiny. Fuj. Ale to dělají, když jsou přemnožení a zabydleli se i u vás. Turisti a průzkumníci jen sondují vhodnost ubytování a jsme zase u úkrytů a potravních zdrojů a taky u predátorů – kočka, pes, kuna – znepříjemní pobyt spolehlivě.
Perličky řvou přes den při každém vyrušení, v podvečer pořádají hlučné koncerty, ale v noci opět, hajdy na hřed nebo větev, hlavu pod křídlo a pst.... spinkáme.
Slepice a volný výběh
Dejte do kurníku zrní, vodu (napřed vyčistit, vydesinfikovat, vybílit, dát hřady...) kontrolujte snášková hnízda nejen, kolik vajec snesly, ale taky, jestli kožní paraziti se nezabydleli a pipky budou do kurníku chodit spát, schovávat se před deštěm, úpalem, nepohodou obecně. A na zahradu se budou chodit se stejnou chutí pást. Ale pozor, hloupý vtip o tom, kterak chlap dostal 20 let Leopoldova za slepice, protože vyhrabaly tchýni má reálný základ. Asi ne v té příhodě, ale v hloubce a velikosti díry, kterou jsou schopné vyhrabat při popelení.
Pokud vám nevadí jamky pod keři a stromy a zeleninu a květiny nepěstujete a zároveň vás slepičince v trávě poschovávané a na oblíbených místech slepic nakupené nerozhází, tak je volný výběh fajn. Ale musíte počítat se ztrátami. Záleží na lokalitě, kde budete bydlet, ale liška i jestřáb se už zde taky probíralo a celkem cenné fórum k této problematice jsou i holubi...
K těm přeletům k sousedům – něco řeší volba plemene – méně temperamentní a méně shánčlivé slepice – typy s kombinovanou užitkovostí – se nebudou snažit zdrhat, ale jsou obecně i méně ostražité. Lehká plemena jsou shánčlivá, nosná a létavá, ale zase ostražitější útokům ze vzduchu. Proti přelétávání jsou kovové spony, které se na křídla připínají, ale už jsem viděla kohouta se zlámanými křídly díky sponě. Méně estetické, ale taky asi i méně bolestivé je ostříhání, zkrácení peří na jednom křídle. Když uslyšíte radu Ustřihni křídlo, tak radící nemá na mysli amputaci ptačí ruky v kterékoli části, ale jen proředění jedné letky vytržením několika brků letky nebo zkrácení per na křídle. Tato kosmetická operace se ale musí občas zopakovat.
No a nejúčinnější proti přeletům i většině predátorů je zasíťovaná voliéra...

Perličky, přelety slepic, predátoři pernatí a srstnatí, potkani. Víc v zadání snad nebylo. Hlučnou komunitu zadrží asi jen minové pole, nějak se přestávají bát psů.

A úplně mimo zadání, ale ne zas tak moc. Slepice, kozenky nebo ovenky, chcete jen vy, nebo to je víc nápad partnera? Neberte to jako jedovatost, ale údržba chovatelského zařízení, dovezení krmiva, sekání trávy, sušení a svoz sena, to je věčně nedodělaná a denně se opakující práce, která ne vždy baví. A holky chovatelky dost často hledají toho makáče SE, na kterého se jejich partneři obracejí častěji, než je zdrávo. Pokud jste již slyšela v souvislosti s chovem nebo sadem, zahradou To SE udělá, tak zvolněte tempo jen ta to, co sama zvládnete. Děláme si sice ze Sea srandu, ale občas je to na domácí zabijačku
Držím palec v úspěšné deratizaci, přeji klidné soužití se suprovými sousedy a zvířat jen tolik kolik zvládnete. Pozor, začíná to jednou slepicí, končí velkostatkem nebo soukromou ZOO
Martina

26.6.2008 09:12

matysek napsal(a):
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda nemáte někdo zkušenosti s přepravou králíčka letadlem. Chtěli bychom si vzít našeho ušáka (zakrslý beran) do Kanady (dlouhodobý pobyt), ale ne za cenu, že by mu ta přeprava mohla ublížit. Jedná se přece jen o dlouhý let s jedním přestupem. Letěli bychom se společností, která umožňuje mít králíčka u sebe na palubě. Nejvíc by mě zajímalo, jak se vyrovnávají se změnami tlaku při stoupání a klesání. Děkuji předem za jakoukoliv připomínku.

Pokud bude králíček na vašem klíně, tak by měl být v pohodě. Kokpit pilotů je přetlakován na statický tlak odpovídající 2000m a stejně tak i prostor pro cestující - zpravidla systémem, který je oddělen od přetlakování kokpitu a který je ještě zálohován - pro případ poruchy hlavního systému. Takže králíčkovi bude, jako vy jste s ním vystoupal kousek výš nad Sněžku. No, přesněji by tomu odpovídal vrchol Svišťovky v Tatrách, ale ta Sněžka snad pro představu stačí.
S klesajícím tlakem při startu se vyrovná v pohodě, při stoupajícím tlaku v kabině - přistání, mu zkuste nabídnout piškot, mrkev. Pochybuji, ýe by měl plombovaný zoubek nebo jinou uzavřenou dutinku v těle. To jediné dokáže při přistání potrápit pobolíváním.
Těch 2000m platí pro vojenské speciály, je možné, že civilní společnosti přepravují na jiné hodnotě. Tedy přetlak 1500, 1000m Ale to by vám mohli říct v informacích společnosti, se kterou poletíte.
Přeji ušákovi příjemný pobyt
Martina

2.4.2008 21:56

smety napsal(a):
Dobrý večer. Já prosvěcel dnes. Mám-li to shrnout nasadil jsem 13 vajec jedno (oplozené) včera rozbil při otáčení, a? Tři jsem vyřadil jako neoplozené, tedy v líhničce zůstává 9vajec. No nic není zadarmo, dnes jsem si čistě náhodou přečetl naši místní vývěsku a zítra od 8-14hod nepůjde elektrický proud - vejce i se žlutým spodkem líhničky poputují místo dřeva pod kuchyňská kamna na tuhá paliva - tedy dotaz jak zjistím, že zárodky toto "harakiri" přežily?? nebo je mám rovnou vyhodit??? Zabalení líhmičky do peřiny, jak radí návod k líhni při výpadku proudu mi přijde na dobu cca 6hodin výpadku nepoužitelný, líheň převážet do jiné obce, kde půjde proud nechci, chci si to zkusit čistě u sebe doma v kuchyni.

Jo ještě k "prosvěcovačce" - na úspornou žárovku jsem navlékl tu kartónovou roličku od toaletního papíru a zespoda přikládal vejce - docela mě překvapilo kolik jsem toho viděl.

Dobrý večer SMETY

odhaduji, že jsou deset dní rozinkubovaná. To už trochu "topí". Chybí mi představa prostoru v líhničce, ale nevešel by se tam termofor nebo sáček s rozehřátým parafínem (bacha, nepřešvihnout nad 42°C) a i s tímto topítkem do peřin? Přece jen, třeba rýže v duchně nádherně dojde a vydrží teplá dlouho.
Jinak asi od 14 - 15 dne můžete zkusit "lavorový" test. 41°C teplá voda v lavoru, aby vejce musela plavat. Opatrně ponořit rozinkubované vejce do vody a po uklidnění hladiny vidíte jemné vlnky kolem řivé=ho vajíčka, jak se kuře mele, nebo i celkem silné záškuby a vajíčko tancující jak rybářský splávek při záběru. Ale to až tak 17. den
A pro uklidnění. Energetici sice vypnou přesně, ale zapínají dřív. Nechávají si časovou rezervu, aby obyvatelstvo moc neřvalo.
Osobně před nasazením volám do oblastního střediska a zjišťuji si, jestli nemají naplánovanou výluku v době inkubace.

2.4.2008 21:42

georg napsal(a):
Peter, nechci tu být za potrefenou husu, ale dotaz na teplotu v líhni jsem třeba vložil já a nechápu co je na tom špatně. Na nemoderce jsou odpovědi často směsicí ironie, vtipů a odpovědí typu stará Blažková povídala. Předpokládám, že když mi na moderce někdo odpovídá, činí tak s vědomím, že ho ostatní znají dle jména a nevaří tu z vody. Kromě toho jsem osobně rád, že někdo vůbec komunikuje na moderce v této rubrice, protože například oproti exotě je to tu dost často mrtvé. Rozhodně není třeba se tu denně prokousávat desítkami přízpěvků, tak proč to rozhořčení? s chovatelským pozdravem Jirka

a uspokojila pak teorie líhnutí..... nebo jsem se s tím plichtila zbytečně? Pomůže ještě elaborát s teplotami pro odchov?
Martina

29.3.2008 10:41

stapek napsal(a):
Tak jsem dnes ráno prosvětlil vejce z Covatutta 16, ikdyž tam mám vejce teprve 6.den a maji tmavou skořápku, tak to vypadá, že z 12 nasazených vajec je 11 oplozených a u toho jednoho jsi nejsem jistý, pro prosvětlení není cele pruhledné, ale jako by tam šlo videt žloutek. Mimochodem jak vubec vypadá neoplozené vejce???

Prosvětlete si právě sebrané vajíčko a pak to, které podezíráte, že je "čisté". Jediné, co se bude lišit je velikost vzduchové komůrky u tupého konce.
JO, kdyby jste při prodsvěcování narazil na úplně černé skoro bez vzduchové komůrky, tak ho rychle zakopejte, řízenou střelou z hoooodně velké dálky odpalte - je to záprtek chvíli před explozí.
Martina

28.3.2008 22:08

matoroj napsal(a):
Tiež Vás zdravím pán Kafka a ďakujem za rady. Jednoducho ta žlta sliepka vobec neznáša momentálne ale je veľmi prítulna a vobec sa neboji zobat z ruky. Ja by som ich už aj zabil len sa mi ich veľmi ľúti. Snažim sa to odložiť na jesen. Ale potom asi zasa vypršia a budu sa preperovat a to ich znova zachráni. Ta žlta sliepka z nich niesla minulý rok väčšie vajcia. Avšak teraz je len stále hladná a furt by len zobala. Najlepšie z tých hempširiek ako tak niesla ta čo je na obrazku ako prva. Už som im kupil aj vitaminy a nič moc. Nechápem toto sa nám ešte nikdy so znáškou nestalo, a hempširky sa mi naozaj pačia. No podla mna asi stlstli. Len škoda, keby začali znašať aspom by som od nich dal nejaké vajcia znamemu do liahne. Ale čo nazbieram, keď jedna sliepka z tých hempsiriek (pričom znašaju dve hempširky a teraz im ide len druhý rok podotýkam) znesie 1 vajce za 4dni. To je veľmi slabé. Alebo si ich nechať len na okrasu. Tá čierna sliepka to ani neviem aký je druh už je stara ma štyri roky a neznasa už tiež. Znasaju dobre tie biele sliepky a jedna dominantka čo ma osem rokov take veľke vajcia. A sem tam aj hempsirka. No co už musime to asi nejako poriešiť. Ale ja by som rad choval, len keby sa to nemuselo zabijat hmhm

Dobrý večer, nechci být neurvalá, ale vaše slepice nenesou, protože jsou podvyživené. Mají mnoho sacharidů v krmné dávce, ale jen velice málo bílkovin.
Když zaříznete tu první (žlutou(, tak s nejvyšší pravděpodobností budete jásat, jaká je pěkná tlustá se žluťoučkým vnitřním tukem. I na vaječnících......
A nechci se ani moc vnucovat, ale v prosinci jsem psala celkem dlouhý příspěvek o výživě nosnic na nemoverovaném fóru. Byla to reakce na zadání pod názvem Drcené kosti a pak to pokračovalo tuším, Ještě k těm kostem - tabulka.
Hempšírky jsou prošlechtěné na kombinovanou užitkovost, mají tedy v prvním roce 180 - 200 vajec, ve druhém roce asi o 10% méně a ve třetím snáška ještě klesá. Ale zároveň s dobrou snáškou mají být i dobře zmasilé. Na oboje potřebují kvalitní vyváženou stravu.