Plemena podobná jezevčíkům

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KikaaNa

11.2.2022 13:35
KikaaNa

XXX.XXX.208.172

Zdravím,
hledám pro své rodiče pejska, který by byl vzhledem podobný jezevčíkům. Dříve jezevčíky měli, ale teď nechtějí stejné zvíře, aby se jim tolik nepřipomínali.
Velikostně výrazněji většího ani menšího pejska nechtějí.
Bohužel moje znalost plemen skončila u baseta…
Tak snad se tu najde někdo, kdo by pár možností nadhodil :)

11.2.2022 17:37
Mí

XXX.XXX.69.195

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%BD_hrubosrst%C3%BD_vend%C3%A9esk%C3%BD_baset

Nebo nějakého kížence s jezevčíkem, bývají v útulcích často..

11.2.2022 17:58
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

11.2.2022 18:07
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Nebo jestli měli jezevčíka třeba krátkosrstého, tak pak drsnosrstý je taky už jiný...

Otázka

11.2.2022 19:51
Otázka

XXX.XXX.230.195

Skye teriér.

12.2.2022 06:47
Mí

XXX.XXX.70.71

Ještě mě napadl český teriér.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2022 08:02

Nízkonohých teriérů je víc než jen skye teriér a český teriér. Otázkou je, jestli jejich povaha a temperament budou rodičům vyhovovat.

Skotský teriér, sealyham teriér, dandie dinmont teriér, west highland white teriér, cairn teriér, a další...

12.2.2022 12:45
arosek

XXX.XXX.255.164

Alpsky jezevcikovity brakyr. Ale je to lovec ...

12.2.2022 12:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

vestfálsky honič, takový bíglojezevčík
https://www.hellosandy.cz/vestfalsky-jezevcikovity-honic/

12.2.2022 13:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/atlas/siperka
https://www.pesweb.cz/cz/border-terier
https://www.pesweb.cz/cz/nemecky-spic
https://www.pesweb.cz/cz/jack-russell-terier

podobný sice nejsou, ale menší psi ano a jinak ten velškorgi, prostě jiný jezevčík :-)

Jinej je hlavně cenou a dostupností
A povahově bude taky úplně jinde, je to ovčák.

12.2.2022 13:22
Terven

XXX.XXX.110.191

Já tedy nevím, jakého věku a zaměření jsou rodiče zadavatelky, ale přijde mi nebezpečné vybírat takhle podle vzhledu.
Protože vestfálský honič a alpský brakýř rozhodně nejsou psi pro každého, jsou to echt lovecká plemena normální smrtelník, kterej si je pořídí na mazla, jim nemá co nabídnout.
Stejně tak JRT, šiperka nebo borderteriér - jsou to sice fajn psi, ale mají fůru temperamentu a svoje specifika a pokud si je člověk pořizuje, měl by si toho být vědom.

Tak baset je hodně jinde než jezevčík a rodiče by mohli být nemile překvapeni jeho krátkověkostí v porovnání s jezevčíkem a taky zdravotními problémy, vyplývajícími z extrémních tělesných znaků.
Taky bych doporučovala psa z útulku, kříženců, kteří prošli kolem jezevčíka, tam bývá víc než dost.

12.2.2022 13:49
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
Já tedy nevím, jakého věku a zaměření jsou rodiče zadavatelky, ale přijde mi nebezpečné vybírat takhle podle vzhledu.
Protože vestfálský honič a alpský brakýř rozhodně nejsou psi pro každého, jsou to echt lovecká plemena normální smrtelník, kterej si je pořídí na mazla, jim nemá co nabídnout.
Stejně tak JRT, šiperka nebo borderteriér - jsou to sice fajn psi, ale mají fůru temperamentu a svoje specifika a pokud si je člověk pořizuje, měl by si toho být vědom.

Tak baset je hodně jinde než jezevčík a rodiče by mohli být nemile překvapeni jeho krátkověkostí v porovnání s jezevčíkem a taky zdravotními problémy, vyplývajícími z extrémních tělesných znaků.
Taky bych doporučovala psa z útulku, kříženců, kteří prošli kolem jezevčíka, tam bývá víc než dost.

Tak zrovna kříženec je ještě větší sázka do loterie, tedy pokud by chtěli psa od štěněte. Tam se nedá spolehnout vůbec na nic, pokud jsou rodiče štěnda neznámý a může být klidně tempramentní jako JRT nebo mít jiné speciální nároky. Je určitě potřeba zvážit zdraví a temprament rodičů. To že jsou rodiče, ještě nutně nemusí znamenat, že jsou staří a nemají na temperamentní štěně energii. Taky to můžou být rodiče kolem čtyřiceti, padesáti....něčí rodiče prostě není věk. Každý musí zvážit, jestli je schopen se nechat vykopnout dle temperametnu psa a přizpůsobit program a činnosti....
Edit: ostatně my jsme měli Timíka taky z útulku a byl něco jako jezevčík a jako štěndo a mlaďoch byl teda k neutahání. Dost nám pomohlo, že chodil k sousedům na zahradu a hodiny si hrál s jejích fenou.

12.2.2022 14:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Tak zrovna kříženec je ještě větší sázka do loterie, tedy pokud by chtěli psa od štěněte. Tam se nedá spolehnout vůbec na nic, pokud jsou rodiče štěnda neznámý a může být klidně tempramentní jako JRT nebo mít jiné speciální nároky. Je určitě potřeba zvážit zdraví a temprament rodičů. To že jsou rodiče, ještě nutně nemusí znamenat, že jsou staří a nemají na temperamentní štěně energii. Taky to můžou být rodiče kolem čtyřiceti, padesáti....něčí rodiče prostě není věk. Každý musí zvážit, jestli je schopen se nechat vykopnout dle temperametnu psa a přizpůsobit program a činnosti....
Edit: ostatně my jsme měli Timíka taky z útulku a byl něco jako jezevčík a jako štěndo a mlaďoch byl teda k neutahání. Dost nám pomohlo, že chodil k sousedům na zahradu a hodiny si hrál s jejích fenou.

To jsem přesně chtěla napsat - že je nutno vybírat podle toho, na co mám podmínky a co mohu psu nabídnout a ne podle toho, zda se vzhledem podobá určitému plemeni.
A samotný fakt, že člověk ještě není starý a je mu třeba kolem 40, ještě neznamená, že musí chtít se psem sportovat nebo chodit na cvičák.
Třicetiletý člověk může klidně chtít gaučáka a naopak šedesátník může mít v plánu se psem běhat.
Štěňata obecně jsou k neutahání (mám poloviční jezevčici, tak vím, o čem mluvím), tudíž bych je nedoporučila hůře pohyblivým seniorům a obecně lidem, kteří si předem nezjistili, do čeho jdou a nejraději by měli rovnou vychovaného psa.
Pes z útulku sice je loterie, ale na druhou stranu, solidní majitelé útulků jsou vám schopni říct, co zhruba můžete od psa čekat - útulky, které sleduju, běžně uvádějí, že konkrétní pes není vhodný do bytu, k dětem, k jiným zvířatům...že je pouze pro aktivní lidi, pro lidi se zkušenostmi s jistými plemeny apod.

12.2.2022 19:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Fakt je baset tak "krátkověký"? . My jsme ho měli, už si nepamatuji přesně, kolika let se dožil, ale minimálně 13 určitě. A znala jsem několik dalších jedinců, kteří se dožili podobného věku. Jo jasný, že jezevčík se běžně dožije asi třeba i 16, 17, ale zase bych baseta neoznačila jako krátkověké plemeno. Ale je fakt, že už je to pár let, tak třeba se to změnilo? Teď potkávám na procházkách jen jednoho, ale ten je ještě mladý.

A co se týče těch zdravotních problémů, tak párkrát měl problém s očima, ale nic extrémního, dostal kapky a bylo to dobrý, a v pozdějším věku byl docela náchylný na různá nachlazení a tak, ale jinak vyloženě jako třeba pohybové problémy nebo tak neměl. Ale jasně, nedá se to brát podle jednoho jedince, třeba jsme měli štěstí, to spíš jen tak pro zajímavost.

12.2.2022 19:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

marcelaamax napsal(a):

Fakt je baset tak "krátkověký"? . My jsme ho měli, už si nepamatuji přesně, kolika let se dožil, ale minimálně 13 určitě. A znala jsem několik dalších jedinců, kteří se dožili podobného věku. Jo jasný, že jezevčík se běžně dožije asi třeba i 16, 17, ale zase bych baseta neoznačila jako krátkověké plemeno. Ale je fakt, že už je to pár let, tak třeba se to změnilo? Teď potkávám na procházkách jen jednoho, ale ten je ještě mladý.

A co se týče těch zdravotních problémů, tak párkrát měl problém s očima, ale nic extrémního, dostal kapky a bylo to dobrý, a v pozdějším věku byl docela náchylný na různá nachlazení a tak, ale jinak vyloženě jako třeba pohybové problémy nebo tak neměl. Ale jasně, nedá se to brát podle jednoho jedince, třeba jsme měli štěstí, to spíš jen tak pro zajímavost.

Já zrovna před měsícem potkala jednoho a tomu nebyli vůbec vidět oči, jen to krvavé pod očima. Nevím, jestli to tak ve stáří má vypadat, ale myslím, že jsem tohle viděla poprvé. Ten pes byl prakticky slepý.

12.2.2022 20:05
Dasvo

XXX.XXX.72.213

Zadavatelko, je hodně důležité si uvědomit, jestli by rodiče chtěli hlavně jezevčíkoidní vzhled, nebo jezevčí povahu. A podle toho vybírat. Aby nakonec nebyli třeba i zklamaní.

12.2.2022 20:16
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Dasvo napsal(a):
Zadavatelko, je hodně důležité si uvědomit, jestli by rodiče chtěli hlavně jezevčíkoidní vzhled, nebo jezevčí povahu. A podle toho vybírat. Aby nakonec nebyli třeba i zklamaní.

No jo, když ono ani když má člověk stejné plemeno, tak to není záruka spokojenosti. Asi se fakt pobavit s chovatelem, jak jednotlivé štěnda vidí. I když my měli mít hrozně hodný štěně a je to pěkná čertice.

12.2.2022 20:16

Buldoček, mops. Lovecké to moc není, ale nemá dlouhý nos, no :-)
Italský chrtík má i ten nos. Pinčové, krysařík...
Basenji a amer. bezsr. teriér, to asi ne...
Ale jiní naháči jo. Čínský a peruánský. Jsou ve více velikostech. Plus miliony barev. Ten peruánec je i krásný. Teda mexický je nejhezčí, ale vlastně jsem nikdy nepotkala malinkého. edit.: ale podle gůgla u nás jsou. 6 kg a 34 cm.
No a malý kontinentální španěl.

13.2.2022 16:50
Dasvo

XXX.XXX.72.213

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Buldoček, mops. Lovecké to moc není, ale nemá dlouhý nos, no :-)
Italský chrtík má i ten nos. Pinčové, krysařík...
Basenji a amer. bezsr. teriér, to asi ne...
Ale jiní naháči jo. Čínský a peruánský. Jsou ve více velikostech. Plus miliony barev. Ten peruánec je i krásný. Teda mexický je nejhezčí, ale vlastně jsem nikdy nepotkala malinkého. edit.: ale podle gůgla u nás jsou. 6 kg a 34 cm.
No a malý kontinentální španěl.

U naháčů (a myslím, že obzvlášť peruánů) jsou velmi specifické povahy. Zdaleka ne každému vyhovují odtažité a ne úplně přátelské povahy.
Přiznávám ale, že mě se moc líbí právě mexičani. Ale ti velicí. :-)

13.2.2022 17:31
Melaka

XXX.XXX.168.235

marcelaamax napsal(a):

U bassetů je celkem důležité říct, o které plemeno z šesti jde :-) Pokud o nejpočetnějšího basset hounda, tak zase nějak krátkověký není, průměr bude kolem 12 let (náš nejstarší se dožil 14).
Nemyslím, že basset hound má nějaké typické zdravotní problémy, pokud tedy nejde o hodně kůžatého jedince. Pak může mít hodně otevřené oko a problémy se zapařením kůže a podobně. Je třeba říct, že extra kůžatí psi nejsou žádoucí a už i na výstavách rozhodčí většinou preferují lehčí a sušší typ.
A taky je potřeba říct, že basseti mají odlišnou povahu od jezevčíků (přímé porovnání mám jen s drsňáky). Nejsou zdaleka tolik ostří.

13.2.2022 17:35

Dasvo napsal(a):
U naháčů (a myslím, že obzvlášť peruánů) jsou velmi specifické povahy. Zdaleka ne každému vyhovují odtažité a ne úplně přátelské povahy.
Přiznávám ale, že mě se moc líbí právě mexičani. Ale ti velicí. :-)

Mně se líbí jen ti velcí :-) jak vytesaní z kamene, prostě okrasa, úplně vidím 5 ks v zahradě :-) Viděla jsem jít čtveřici po náměstí a ... no zjevení :-)

13.2.2022 18:13
marcelaamax

XXX.XXX.10.222

Melaka napsal(a):
U bassetů je celkem důležité říct, o které plemeno z šesti jde :-) Pokud o nejpočetnějšího basset hounda, tak zase nějak krátkověký není, průměr bude kolem 12 let (náš nejstarší se dožil 14).
Nemyslím, že basset hound má nějaké typické zdravotní problémy, pokud tedy nejde o hodně kůžatého jedince. Pak může mít hodně otevřené oko a problémy se zapařením kůže a podobně. Je třeba říct, že extra kůžatí psi nejsou žádoucí a už i na výstavách rozhodčí většinou preferují lehčí a sušší typ.
A taky je potřeba říct, že basseti mají odlišnou povahu od jezevčíků (přímé porovnání mám jen s drsňáky). Nejsou zdaleka tolik ostří.

Jojo já myslela basset hounda. Povahově jsou určitě jiní než jezevčík. A co si budeme, i vzhledově je to jinde, velikostne. Mě jen zarazila ta “krátkovekost” a hodně zdravotních problémů. Ale jak říkám, už je to dlouho, co jsme ho měli, a co jsem znala i další. A možná Terven myslela jiného baseta.

13.2.2022 18:22
Melaka

XXX.XXX.168.235

marcelaamax napsal(a):
Jojo já myslela basset hounda. Povahově jsou určitě jiní než jezevčík. A co si budeme, i vzhledově je to jinde, velikostne. Mě jen zarazila ta “krátkovekost” a hodně zdravotních problémů. Ale jak říkám, už je to dlouho, co jsme ho měli, a co jsem znala i další. A možná Terven myslela jiného baseta.

Já se přiznám, že ohledně baset hounda nejsem objektivní :-) Ale za ty roky, co je máme, jsem nepostřehla nějakou typickou nemoc.

13.2.2022 18:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Melaka napsal(a):
Já se přiznám, že ohledně baset hounda nejsem objektivní :-) Ale za ty roky, co je máme, jsem nepostřehla nějakou typickou nemoc.

Jsou boží

13.2.2022 19:36
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Nebo tenhle baset, ten by mohl být i on, ten pravý, jen asi sehnat takové plemeno

https://www.ifauna.cz/psi/atlas/plavy-bretansky-baset

13.2.2022 19:40
Melaka

XXX.XXX.168.235

Trickyvoo napsal(a):
Nebo tenhle baset, ten by mohl být i on, ten pravý, jen asi sehnat takové plemeno

https://www.ifauna.cz/psi/atlas/plavy-bretansky-baset

Loni byli dva (dvě) na klubové výstavě klubu chovatelů honičů. Ale v ČR ještě nebyl odchovaný ani jeden vrh. On je to francouzský basset, se všemi specifiky francouzských bassetů :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík