1274828

XXX.XXX.32.161
Ahoj, chci se zeptat jak založím nové plemeno koně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejspíš na diskusi o koních.Na psech těžko.

1274828
napsal(a):
Ahoj, chci se zeptat jak založím nové plemeno koně.
musíš koupit nebo vybudovat hřebčín
no a pak na tom dělat po zbytek života
no a pak tu práci další generace snad dodělají.
napsal(a):
musíš koupit nebo vybudovat hřebčín
no a pak na tom dělat po zbytek života
no a pak tu práci další generace snad dodělají.
Nemyslím si, že takové téma jde zaplavelit, tak se zeptám (jen pro zajímavost, určitě nic nového zakládat nebudu ). Opravdu je to otázka generací? Mně právě přišlo, že nové plemeno jde ukuchtit na koleni během oběda, podle toho, co mě ráno napadlo, viz barock pinto, CS nebo ten kříženec haflinga s paintem (nemůžu si vzpomnět na název)...
turistkaa
napsal(a):
Nemyslím si, že takové téma jde zaplavelit, tak se zeptám (jen pro zajímavost, určitě nic nového zakládat nebudu ). Opravdu je to otázka generací? Mně právě přišlo, že nové plemeno jde ukuchtit na koleni během oběda, podle toho, co mě ráno napadlo, viz barock pinto, CS nebo ten kříženec haflinga s paintem (nemůžu si vzpomnět na název)...
No to je otázka toho jak vnímáte a definujete plemeno. Pokud jen tak volněji a nevadí vysoké procento jedinců vyloženě mimo standard - pak se to dá "sfouknout" celkem rychle. Pokud mají být vlastnosti opravdu ustálené a předávané - to je práce více generací lidí.
turistkaa
napsal(a):
CS je slovenský teplokrvník chovaný v ČR. Takže technicky vzato, nie je to nové plemeno.
Barock pinto mal v začiatkoch voľnejšie podmienky, teraz už myslím niektoré plemená do PK nepúšaťjú. Asi ako všetky PK, ktoré nejako začínajú. Tých krížencov ale bude viacero, väčšina inšpirovaná USA, kde je to zrejme jednoduchšie a voľnejšie.
Veľké množstvo úžitkových krížencov (pokiaľ sa nebavíme o chove bez pôvodu) sa dá zapísať do nejakej PK - Nemci a j Francúzi ich vedú celkom veľké množstvo a aj niektoré PK teplokrvných plemien majú otvorenejšie.
Pipilota
napsal(a):
No to je otázka toho jak vnímáte a definujete plemeno. Pokud jen tak volněji a nevadí vysoké procento jedinců vyloženě mimo standard - pak se to dá "sfouknout" celkem rychle. Pokud mají být vlastnosti opravdu ustálené a předávané - to je práce více generací lidí.
To je fakt, moc hezky a výstižně jste to napsala, ten rozdíl tam opravdu je
turistkaa
napsal(a):
To je fakt, moc hezky a výstižně jste to napsala, ten rozdíl tam opravdu je
S tím CS, já to jako nové plemeno vnímám, podmínky k zápisu jsou velmi volné, dá se tam přihodit skoro cokoliv, co má aspoň kousek původu a vypadá teplokrevně. Mně tam kdysi bez problému vzali kobylu, které chyběl v původu otec matky a slovenského teplokrevníka tam neměla ani jednoho.

Hlavně tato nová "rychlokvašná" plemena jsou zpravidla kříženci již stávajících ustálených plemen, takže se dá očekávat, co z toho vznikne, a dá se celkem rychle eliminovat nežádoucí efekt přimísením toho či onoho ustáleného plemene. Není to sběr zvířat s podobným vzhledem na velkém území a přísná selekce zvířat, která odpovídají vaší představě, jako se to dělalo na královských dvorech.
No, dnes už sú tie podmienky trochu prísnejšie a hlavne, to, že sa kôň dostane do pomocnej plemennej knihy nič extra neznamená. Ešte to potrvá minimálne jednu generáciu (myslím, že tri generácie s pôvodom vyžadovali), kým sa dostnnae do nejakej významnejšej plemennej knihy. A čo sa týka pôvodu, teplokrvník je všade rovnaký, zmes iných teplokrvníkov, to má každá plemenná kniha v Európe, až na pár výnimiek.

Kolik vlastně existuje plemen, která mají opravdu uzavřené plemenné knihy?
Je otázka co chcete.
Barock pinto má požadavek procenta fríské krve do hlavní plemenné knihy a hlavně, to jen v ČR tam hází kdejakou herku s dírou vzadu aby to bylo 'papírový' Německo a Holandsko už sou dávno s chovem někde jinde.
Navíc, pinto jako takové plemeno tu bylo už dávno. Takže se navázalo na tradici která tu již byla a obnovili ji.
Nejsnazší je asi udělat si teplokrevné plemeno alá belgický zangersheide.
Jestli ale plánujete jak ta magora kdesi na severu Čech vytvořit mustanga z lipicánů s Araby a koni bez pp... Tak to asi nevyjde nikdy.

To je otázka, jestli se to dá spočítat. Vsadím se, že v KLDR mají svoje plemena se svými uzavřenými plemennými knihami Ale taková ta národní plemena budou mít určitě. STKL, PRE, Exmoor...
1274828

XXX.XXX.32.161
No a jak to jako sfouknu na koleni, jsou k tomu papíry nejake nebo jak

1274828
napsal(a):
No a jak to jako sfouknu na koleni, jsou k tomu papíry nejake nebo jak
UTFG
1274828

XXX.XXX.32.161
Ja znam vsechny ty okolnosti, vsechny ty pravidla jen me zajima jak zalozim to plemeno. Kam zajdu a kde to vyresim.

Dojděte si na Asociaci svazů chovatelů koní. Oni vám tam všechno vysvětlí. Docela ráda bych u toho byla

napsal(a):
Dojděte si na Asociaci svazů chovatelů koní. Oni vám tam všechno vysvětlí. Docela ráda bych u toho byla
Myslím, že takových by se našlo víc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182
napsal(a):
To je otázka, jestli se to dá spočítat. Vsadím se, že v KLDR mají svoje plemena se svými uzavřenými plemennými knihami Ale taková ta národní plemena budou mít určitě. STKL, PRE, Exmoor...
Vsichni plnasi (achal, arab, Angličan) hafling.
Z narodnich este asi Orlovsky klusak.
Frisaci,

1274828
napsal(a):
Ja znam vsechny ty okolnosti, vsechny ty pravidla jen me zajima jak zalozim to plemeno. Kam zajdu a kde to vyresim.
Do banky půjčit si pár miliónů na ten hřebčín. A kvalitní hřebce. Takže možná spíš pár desítek miliónů. Samozřejmostí je, že rozumíte chovu koní, základní veterinární problematice a máte ponětí o genetice. Hodí se i ekonomické vzdělání, minimálně ohledně účetnictví.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vsichni plnasi (achal, arab, Angličan) hafling.
Z narodnich este asi Orlovsky klusak.
Frisaci,
achal nemá uzavřenou plemennou knihu, hafling nemá ( nebo tedy rozhodně neměl uzavřenou plemennou knihu ) Frisaci taky ne -maji "podknihy". Já registruju dvě ( netvrdím, že jich není víc ) a to plnokrevný arab - jediný on - shagya také nemá. A anglický plnokrevník

majkulka
napsal(a):
achal nemá uzavřenou plemennou knihu, hafling nemá ( nebo tedy rozhodně neměl uzavřenou plemennou knihu ) Frisaci taky ne -maji "podknihy". Já registruju dvě ( netvrdím, že jich není víc ) a to plnokrevný arab - jediný on - shagya také nemá. A anglický plnokrevník
A American Morgan Horse ;) Ale o dalších právě už taky nevím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
majkulka
napsal(a):
Jakto ze nema? Má. Dyt ae tam nic krom cistocistejch achalu pridat nedá. Stačí desetina procenta cizi krve a je jen podilovej. Nepletes si to nahodou s pk podilaku?

https://en.wikipedia.org/wiki/Akhal-Teke
->
The studbook was closed in 1932.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jakto ze nema? Má. Dyt ae tam nic krom cistocistejch achalu pridat nedá. Stačí desetina procenta cizi krve a je jen podilovej. Nepletes si to nahodou s pk podilaku?
ještě ve 20. st se používali v jeho chovu angličtí plnokrevníci. Pravda je, že nyní nevím jak to je. Ale beru to tak, že u dnešních žijících koní se vykytuje v původu angličan. Na druhou stranu - orlowský klusák má pro změnu v původech achala
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
majkulka
napsal(a):
ještě ve 20. st se používali v jeho chovu angličtí plnokrevníci. Pravda je, že nyní nevím jak to je. Ale beru to tak, že u dnešních žijících koní se vykytuje v původu angličan. Na druhou stranu - orlowský klusák má pro změnu v původech achala
Jo ale v pk podilaku! Maj dve pk. Pk plnokrevnejch a pk podilovejch. Ja mela achalu s 2,3 pocenty a 1/1 a ty procenta mela matka. A jen v podilovejch.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
majkulka
napsal(a):
díky za upřesnění. Já si jen vybavila, že tam ty angličany prostě mají
Jo informační šum je mrcha 😁
Je fakt že mi nedošlo že lidem se to plete a malokdo vi že jdou dvě. Nezlobte se.