Jiří Blažek

XXX.XXX.42.7
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Lze mláďata nutrií dokrmovat zkysanými vařenými bramborami? Předem děkuji za odpověď.
Zkažené brambory ?
Rozhodně.
1 lžičku chovateli, + lžičku nutrijčátku.
A tak furt dokola.
Nafutrujete se všichni, bude vám fáájn a nebudete plýtvat
a vo to de .
Čím své nutrie krmíš?
Jak o ně PEČUJEŠ?
Jeden výborný chovatel nutrií říkal, že podle počtu mladých ve vrhu se pozná,
jak dobře je o nutrie postaráno.
Pokud se na nich šetří,
zcela určitě se to projeví špatnými odchovy.
Řídím se tím a nutrie krmím co nejlépe.
Podávám směs z namočené pšenice, ovsa, ječmene, šrotu a řepky. Teď na jaře do ní přidávám každý den kopřivy a v zimě pak nasekané seno. Dále krmím vařené brambory, po nich báječně rostou, řepu a pečivo. Nutrie mají rády i jinou zeleninu, např. rajská jablka. Pravidelně podávám vitamíny, jako je Plastin nebo jiné, přímo určené pro kožešinová zvířata. Kvůli okusu dávám zvířatům dvakrát týdně větve z vrby, jsou výborné i pro jejich dobré trávení. V poslední třetině březosti se nesmí samice příliš překrmovat, rodila by se příliš velká mláďata a docházelo by ke komplikacím při porodu.
Při manipulaci se zvířaty je třeba být stále ve střehu, jejich ostré zuby dokáží pěkně poran
https://www.ifauna.cz/clanky/?hledat=nutrie
Laiik

XXX.XXX.240.118
Dobrý den, není chov nutrii zakázán?
Koypu

XXX.XXX.161.10
Chov jako takový sice zakázán nebyl, nicméně byly zařazeny jako invazivní druh.
Ten má být ošetřen tak, že zvířata se mají nechat dožít, nemají být připouštěna, ovšem údajně jen v chovech, které toto umožňují. Přišlo mi to na palici, tak jsem se na to ptal přímo i v Lysé u ČSCH, ale paní, co tam byla o tom nevěděla ani ň. Tak by mě zajímalo, jestli z toho byly nakonec vysekány chovy v zajetí (vždyť bychom tak přišli i o plemeno přeštické nutrie), nebo se to jen po česku neřeší. Zrovna u nutrií mi to připadá jako blbost, nejsme Florida a stavy se dají dobře kontrolovat, navíc jim nedělá dobře ani silná zima (hovořím o přírodních podmínkách). Rád bych věděl, jak to tedy je s jejich aktuálním chovem, jestli se to na chovy nevztahuje (což by odporovalo logice protože dle údajů jsou pochopitelně zvířata v přírodě zvířaty uniklými z chovů), nebo budou z invazivních druhů vyřazeny a tak se to tedy neřeší.
Platí to totiž pro celou slavnou EU