Rorýs - hnízdění, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2018 21:46
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Rád bych si přečetl poznatky z pozorování hnízdění rorýsů nejen v různých škvírách pod střechou, ale i v budkách. Je to mizející druh, snažím se je usadit. V literatuře podrobné údaje o denním režimu chybí. Budu vděčný za informace.
oneme@centrum.cz.

30.5.2018 22:32
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Moudivláček napsal(a):
Rád bych si přečetl poznatky z pozorování hnízdění rorýsů nejen v různých škvírách pod střechou, ale i v budkách. Je to mizející druh, snažím se je usadit. V literatuře podrobné údaje o denním režimu chybí. Budu vděčný za informace.
oneme@centrum.cz.

Dnes po dvou letech po zavěšené dvou dvojbudek na opačných štítech domu rorýsi na východní straně začali budku navštěvovat. Mám z toho větší radost než z 3 vylíhnutých amazoňanech moidročelých, asi jsem cvok.

31.5.2018 08:53
massena

XXX.XXX.58.30

Tak to je super, použil jste typ budek z ornitologických stránek? Rorýse pravidelně sleduju ale vídám je ve velké výšce a nedovedu si představit, že by našli budku na našem domku.

3.6.2018 22:23
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

massena napsal(a):
Tak to je super, použil jste typ budek z ornitologických stránek? Rorýse pravidelně sleduju ale vídám je ve velké výšce a nedovedu si představit, že by našli budku na našem domku.

Tak, jestli to úspěšně dopadne, napíšu článek do tištěné Fauny.
Budky jsem použil takové, které jsou na stránkách o rorýsech doporučovány. Otvory 3 krát 7 cm, asi 2 cm od podlahy. Jsou ze zbytkového plastu na vzuduchotechniku. Dno a strop dřevo, přední stěna uvnitř polystyrén pro zamezení přehřívání dutiny. Vyhnízdili tam zjara špačci a světe div se, do toho nepořádku po nich vlezli rorýsi. Létají vysoko,3 - 5 ks, asi 2 páry a kolem poledne a 20. hodiny létají nízko kolem chalupy, párkrát si i zahvízdali. Vlet dovnitř je mžik a měl jsem štěstí, že jsem se tam náhodou podíval, když tam vnikl. Koukal jsem sai 5 minut a ven nevylétl. Vlet jsem viděl zatím jen třikrát.
Budka visí pod parapetním plechem trojúhelníkového okna ve štítu domu jednopatrového ve čtvrti starých rodinných domů se zahradami.
Děkuji za Váš zájem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík