Moudivláček
napsal(a):
Rád bych si přečetl poznatky z pozorování hnízdění rorýsů nejen v různých škvírách pod střechou, ale i v budkách. Je to mizející druh, snažím se je usadit. V literatuře podrobné údaje o denním režimu chybí. Budu vděčný za informace.
oneme@centrum.cz.
Dnes po dvou letech po zavěšené dvou dvojbudek na opačných štítech domu rorýsi na východní straně začali budku navštěvovat. Mám z toho větší radost než z 3 vylíhnutých amazoňanech moidročelých, asi jsem cvok.
massena
napsal(a):
Tak to je super, použil jste typ budek z ornitologických stránek? Rorýse pravidelně sleduju ale vídám je ve velké výšce a nedovedu si představit, že by našli budku na našem domku.
Tak, jestli to úspěšně dopadne, napíšu článek do tištěné Fauny.
Budky jsem použil takové, které jsou na stránkách o rorýsech doporučovány. Otvory 3 krát 7 cm, asi 2 cm od podlahy. Jsou ze zbytkového plastu na vzuduchotechniku. Dno a strop dřevo, přední stěna uvnitř polystyrén pro zamezení přehřívání dutiny. Vyhnízdili tam zjara špačci a světe div se, do toho nepořádku po nich vlezli rorýsi. Létají vysoko,3 - 5 ks, asi 2 páry a kolem poledne a 20. hodiny létají nízko kolem chalupy, párkrát si i zahvízdali. Vlet dovnitř je mžik a měl jsem štěstí, že jsem se tam náhodou podíval, když tam vnikl. Koukal jsem sai 5 minut a ven nevylétl. Vlet jsem viděl zatím jen třikrát.
Budka visí pod parapetním plechem trojúhelníkového okna ve štítu domu jednopatrového ve čtvrti starých rodinných domů se zahradami.
Děkuji za Váš zájem.