Dobrý den, chci se zeptat na ošetřování koně, když si zraní hlezenní kloub?
máme 2 staré klisny /21 a 23let/ jsou v dobré kondici, hezké vitální..
Kobylky jsou celý den v ohradě +seno a voda a večer na noc do maštale.
Večer když jsem koně zavírala ta 23letá dost kulhala na levou zadní nohu, ale nemohla jsem najít naprosto nic..dnes ráno vycházela z maštale a kulhala opět hodně, dnes už ale přesně jde vidět kde to je..
Má nateklý hlezenní kloub na zadní noze, ale jen z obou stran, vzadu ne.Když jdu k noze hned ji sama zvedá, kloub je na pohmat měkký a hřeje.Na nohu šlape, ale hodně jí ulevuje, když jde dává tu nohu jakoby do strany a noha se trošku prohýbá jakoby do oblouku směrem ven..
Samozřejmě sem volala veterináře, ten dnes přijede..momentálně je u prípadu a pak má ještě jeden a pak hned přijede..Tak čekám až dorazí..
Mám docela hrůzu, protože je jí už 23let, tak se bojím aby to nebylo moc zlé..nikdy neměla vážnější zranění a to ji mám doma už 16let!
Jaké bývá nejčastější zranění hlezna?podvrknutí?hrozně se bojím, aby tam neměla zlomeninu..
Jak se ošetřuje podvrklé hlezno, případně, jestli se dá léčit u tak starého koně zlomenina..ale říkám si, pokud by to bylo zlomené, že by na tu nohu snad nestoupala..
Máte někdo zkušenosti s takovým zraněním?
Jasně, že zatím přesně nevím co kobylce je, ale určitě je to hlezenní kloub..
Na foto ta světlá ryzka s odzanky..
Tohle by bylo jen hadani a je pravdepodobne, ze ani veterinar (pokud nebude mit rtg) hned nepozna co presne s tim je na 100%.
Zlomeniny jsou ruzne, jsou i takove, na ktere kun stoupne. Pravdepodobnejsi podle me je nejake podvrtnuti, nejspis je u vas led nebo blato, ne?
Kobyla nejspis dostane narizeny klid a protizanetlive leky a analgetika.
Ani u takto stareho kone nemusi byt uraz neco neprekonatelneho, pockejte na veterinare a pokuste se nestresovat.
Snažím se nestresovat a zachovávat chladnou hlavu, ale když ji vidím, moc mi to nejde..
Je u nás sníh a hlavně zmrznuté takové vyšlapené díry co udělaly koně když bylo bláto, je to jen v menší části, ostatní je rovina, ale byl tam někde i led..Tak je možné, že prostě uklouzla, čemuž nezabráním..to co šlo vidět, jsme posypali pískem..
Navíc tam chodí malý spratci- 4 kluci do 8let!neposlušní, drzí a sprostí, už několikrát jsem jim nadala, at ty koně nehoní!Jak mě vidí utečou pryč.
Měli v rukách klacky a tím ty koně honí po ohradě!jsou fakt na ranu!Řešila jsem to i s jejich rodiči, protože tam chodí často, bud je něčím cpou, nebo je honí!
Rodiče to řešit nemíní, není snima žádná řeč, jsou dost vzpurní, vzteklí a nemíní jednat nijak v klidu, prostě na mě křičí, at si koně zabezpečím tak, aby nám tam nelezli-což nelze!že oni nemají čas hlídat děcka kam chodí!přitom tomu nejmladšímu jsou jen 4roky!
Nevím jestli tam zrovna byli nebo ne, ale bojím se, aby tam nechodili i když bude v léčbě!
Je lepší mít koníka doma v maštali, nebo je lepší ji vodit na procházky?každopádně budou muset být doma obě, jsou na sobě závislé a jak je jedna jinde, hrozně obě vyvádí..
jupa111
napsal(a):
Snažím se nestresovat a zachovávat chladnou hlavu, ale když ji vidím, moc mi to nejde..
Je u nás sníh a hlavně zmrznuté takové vyšlapené díry co udělaly koně když bylo bláto, je to jen v menší části, ostatní je rovina, ale byl tam někde i led..Tak je možné, že prostě uklouzla, čemuž nezabráním..to co šlo vidět, jsme posypali pískem..
Navíc tam chodí malý spratci- 4 kluci do 8let!neposlušní, drzí a sprostí, už několikrát jsem jim nadala, at ty koně nehoní!Jak mě vidí utečou pryč.
Měli v rukách klacky a tím ty koně honí po ohradě!jsou fakt na ranu!Řešila jsem to i s jejich rodiči, protože tam chodí často, bud je něčím cpou, nebo je honí!
Rodiče to řešit nemíní, není snima žádná řeč, jsou dost vzpurní, vzteklí a nemíní jednat nijak v klidu, prostě na mě křičí, at si koně zabezpečím tak, aby nám tam nelezli-což nelze!že oni nemají čas hlídat děcka kam chodí!přitom tomu nejmladšímu jsou jen 4roky!
Nevím jestli tam zrovna byli nebo ne, ale bojím se, aby tam nechodili i když bude v léčbě!
Je lepší mít koníka doma v maštali, nebo je lepší ji vodit na procházky?každopádně budou muset být doma obě, jsou na sobě závislé a jak je jedna jinde, hrozně obě vyvádí..
Tak tohle se dá řešit maximálně s místní policií. Zkuste nadhodit na rodiče děcek, že koně máte zabezpečené dle vyhlášek, a že jestli ty spratky tam ještě jednou uvidíte, voláte policii. Pokud nedojde ke změně, a ty děcka tam zase přijdou koně nahánět, tak tu policii doopravdy zavolejte, myslím, že ta to rodičům vysvětlí dostatečně
Jinak co se týká kobyly - jestli máte doopravdy strach, tak je holt obě zavřete do maštale, a voďte je, já nevím, 2x denně na procházku, na pár minut. Ono pokud ten kloub má třeba jen naražený, tak to musí rozhýbat; to, že bude jen stát, by taky nemuselo dělat dobrotu.
Dokud neprijede veterinar, kobyla by mela byt urcite v klidu a nechodit, takze bud v boxe, nebo (pokud bude venku klidnejsi) jen v male ohradce, kde nebude nikam pochodovat.
Po porade s veterinarem se ridit podle nej, nejspis naridi na nekolik dni uplny klid. Rozhodne ne prochazky dokud to redovoli vet!
S detma je to tezke, sama to tady mam, ted nejspis nic neudelate s tim, jestli tenhle uraz je jejich vina nebo ne. Doporucuju aspon skusit obejit rodice pokud vite, kteri to jsou- idealne s uctem od veterinare a rict jim, ze pokud tam deti budou dal chodit, tak to po nich budete chtit uhradit. Pokud deti vylozene kone honi s klackama, doporucuju natocit/nafotit a tim podporit svuj argument.
Znam toto moc dobre, nastesti rodice vetsinou detem domluvi, vy to mate horsi, pokud o tom vedi a nehodlaji s tm nic delat.
Pokud mate takovyhle problem, tak si uvedomte, ze kobylu nemusete nechavat ve vybehu bez dozoru, dokud nebude zcela v poradku. Pokud tam bude pobyhat po zmrzlych hroudach, tak behem par kroku muze celou lecbu poslat do haje.
elaphka
napsal(a):
Tak tohle se dá řešit maximálně s místní policií. Zkuste nadhodit na rodiče děcek, že koně máte zabezpečené dle vyhlášek, a že jestli ty spratky tam ještě jednou uvidíte, voláte policii. Pokud nedojde ke změně, a ty děcka tam zase přijdou koně nahánět, tak tu policii doopravdy zavolejte, myslím, že ta to rodičům vysvětlí dostatečně
Jinak co se týká kobyly - jestli máte doopravdy strach, tak je holt obě zavřete do maštale, a voďte je, já nevím, 2x denně na procházku, na pár minut. Ono pokud ten kloub má třeba jen naražený, tak to musí rozhýbat; to, že bude jen stát, by taky nemuselo dělat dobrotu.
Kone rozhodne nevodit, dokud jeni jasne co s tim ma- dokud to nepovoli vet. I kdyz je to mene pravdepodobne, tak to muze mit nastipnute, pretrhane vazy, nebo tak nec a to se pohybem jen zhorsi a navic ji to bude fak bolet.
V takovém případě opravdu klid, kobyla musí stát, namáhat co nejméně, pokud možno vůbec. V žádném případě ne pohyb, to může ještě zhoršit a vyčkat, co řekne veterinář. Může to být zlomenina na kterou může šlápnout stejně jako podvrtknutý kloub či se někde mohla bouchnout (např. Při pádu) - ranku tam nějakou má? Zachovejte klid - lehko se to říká, těžko se to realizuje, ale stejně nic jiného než čas to nevyřeší.