Zdravím,
mám od narození hřebečka. Jako malý byl úplně černý, postupně začal šedivět, rok co rok světlejší. Zajímá mě jestli ( jestli náhodou taky nemáte šimla) bude normálně bělouš s černou nebo i bílou hřívu. Nebo bylo by lepší kdyby byl grošovaný.. Ptám se vás jestli někdo nemá zkušenosti s černými hříbaty a jaká barva se nakonec vyklubala. Děkuji
btw: fotka jako když byl mrně a fotka jak vypadá teď.
Černý kůň se narodí našedlý (stříbné odlesky), po shození hříběcí srsti se černá barva ukáže. Pokud se narodí černé hříbě a po čase začnete nacházet bílé chlupy v srsti, je téměř 100% že vybělí. Zvláště u tmavých šimlů můžete zjistit bílé chlupy v srsti až u odskočeného hříběte. U mého se to objevilo až v 8mi měsících, do té doby jsem si myslela, že budu mít tmavého hnědáka :D Koník na obrázku už asi grošák nebude, ale postupně bude mít čím dál bělejší srst. Ne každý šiml má groše, dokonce jsem někde četla, že groše znamenají koně kvalutně krmeného, ve vynikajícím výživovém stavu. Ale článek se týkal hlavně grošovaných hnědáků, vraníků, isabel... Jestli to platí i pro šimlíky, to vám nepovím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Geošované kone obvykle s grošovwním vybelujú. Pokiaľ nemá na tele žiadne groše teraz, je malá pravdepodobnosť, že nejaké pri vybelovaní získa.
Budete mít krásného bílého koníka
Jinak co se týká grošů, tak jak zde správně zaznělo, je to u koní, kteří jsou opravdu ve skvělém stavu. Kobča, o kterou jsem se starala nikdy neměla groše, dělala jsem první a poslední a na jaře, léto měla groše se zimní srstí zase zmizely. Od té doby, co jsem přestala se jí už neukázaly. A to opravdu nebyla obézní, že by to bylo tukem jen chodila pravidelně ven, pravidelný pohyb a dostatek žrádla.
Já se přidám s naším divem přírody..
Koupili jsme vranku s prokvetlým okolím očí. Bylo jasné, že bude bílá. Ale. Hříva i nohy zůstávali černé. V devíti letech překrásná groška.
Teď ale to zajímavé. Po ní jsme měli tři hříbata, vždy po stejném hřebci.
První jsem si nechala. Postupně vypadala takto: narození - první línání- 6 let (současnost).
Druhé hříbě po stejném hřebci se již narodilo jednobarevné, ale černé zůstalo i v jednom roce. (viz foto).
Nová majitelka mi zasílá průběžně fotky. Kobylce jsou 4 a stále černá až tmavě hnědá.
A třetí hříbě se narodilo stejně strakaté jako první, ale barva zůstala, co vím, tak do 2, 5 let. Od té doby nemám info...
Jen pro info, otec všech hříbat je hnědobílý strakáč, Mc Doc Joe Chex.
Genetika si legraci nedělá a v základních barvách je poměrně jednoduchá (a ohledně bílé a strakatosti tuplem). Matka je v genu pro bílou heterozygot, tedy teoreticky 50% jejích hříbat bude bílých (bez ohledu na barvu otce). Prostě vlohu pro bílou barvu buď předá, nebo ne. Otec je očividně (tedy pokud je opravdu otcem těchto uvedených hříbat) v genu pro strakatost taktéž heterozygot - tedy 50% jeho potomků bude strakatých (bez ohledu na barvu matky). Ovšem i když potomek zdědí strakatou barvu (v tomto případě po otci - z matčiny strany zde strakatá není), může tam "zaúřadovat" bílá barva ze strany matky a potomek může vybělit (první hříbě). Důvod je jednoduchý - bílá barva je vůči všem ostatním dominantní a tudíž "přebije" všechny ostatní (a je tedy jedno, jak barevný se potomek narodí), jen prostě nějakou dobu trvá, než hříbě vybělí.
P.S.: Pokud by matka byla v genu pro bílou homozygot (tedy měla 2 dominantní alely), byla by všechna její hříbata bílá (bez ohledu na barvu otce). Stejně tak pokud by byl otec v genu pro strakatost heterozygot (opět 2 dominantní alely), byla by po něm všechna hříbata strakatá (pokud by časem nevybělila, kdyby pro to měla vlohy).
Abych řekla pravdu, nikdy jsem nepátrala čím to, že každý kůň bělí různě dlouho, takže netuším, čím je toto ovlivněno. Dost možná na to budou mít vliv ještě další geny, kromě těch, co ovlivňují barvu jako takovou.
Strakatost řídí dominantní gen označovaný jako TO (tobiano). Vzhledem k dominanci stačí jedna alela pro to, aby se projevil (a kůň tak byl strakoš). Pokud by kůń byl v genu pro strakatost heterozygot (tedy měl 2 dominantní alely) budou všichni jeho potomci strakatí (bez ohledu na barvu druhého z rodičů - ten může ovlivnit pouze "barvu fleků", či případné vybělení).
Heterozygot (tedy jedinec mající jen jednu alelu TO) gen pro strakatost buď předá, nebo ne (teoreticky tedy bude mít 50% strakatých potomků).
Více případně po emailu, ono je to sice poměrně jednoduché, ale na delší psaní.