Je nutno rozlišit proč zakopává... Jestli má zdravotní problém nebo je nepozorný.
Můj valach zakopává opravdu z nepozornosti. Pokud jde známým terénem kudy chodí v podstatě denně, přepne na autopilota a nedává pozor na cestu.
Já takové zakopnutí odměním důraznou pobídkou a on se probere.
Díky za odpovědi, on je trochu problém, že kůň není můj, a když chci majitelce něco říct, tak se vždycky dozvím to samé: On si vymýšlí, švihni ho bičíkem a nechá toho. Sedlo jsem kontrolovala, vypadá, že sedí dobře, ale nejsem odborník a sama toho moc nepoznám.
Poslední dobou zakopává víc, ale myslím si, že to bude i terénem, teď je všude podmáčeno a dost to klouže, samozřejmě ho nenutím lítat někde na kluzkém, snažím se vybírat rozumné cesty a chápu, že někdy mu ta noha uklouzne, ale i tak mi to přijde, že to dělá až příliš často. A ta nepozornost tam asi taky bude, nejvíc to dělá v kroku, když má čas koukat, kde co lítá a nedává pozor na nohy, když začneme pracovat, tak je to v klusu a ve cvalu už mnohem lepší.
Znala jsem jednoho valaska, ktery stale taky zakopaval. Mel zada v hroznem stavu, bolela ho a oak mel i horsi krok. Majitel na nem jezdil bud bez sedla nebo west.sedlem. Kdyz jsem mu radila, at necha konika vysetrit, mel kolem plno kecu. Byl to takovy ten vsechno vim, vsechno znam...na vyjizdkach a Hubertech se vzdy chvastal, ze ma nejrychlejsiho kone. Po nejake dobe kun prestal byt nejrychlejsi a on ho snad prodal. Takze bych zkusila prece jen jeste promluvit s majijtelkou, at se na nej nekdo podiva.
Zkusím, ale moc nadějí tomu nedávám. Zatím, kdykoli jsem přišla s nějakým problémem, tak jsem se dozvěděla, že je chyba v jezdci, kůň je v pohodě. Neříkám, že jsem nějaký super jezdec, ale nemyslím si, že bych byla zase až tak špatná. Viděla jsem koně jezdit ještě s jinou jezdkyní, choval se naprosto stejně jako se mnou, tak nevím. No budu se snažit, koník by si nějakou pomoc zasloužil, je to mladík, ale když se na něj občas dívám, tak mi připadá jako starý unavený důchodce. Klidně mu i toho veta zaplatím, jenom přesvědčit majitelku.
Galathea
napsal(a):
Zkusím, ale moc nadějí tomu nedávám. Zatím, kdykoli jsem přišla s nějakým problémem, tak jsem se dozvěděla, že je chyba v jezdci, kůň je v pohodě. Neříkám, že jsem nějaký super jezdec, ale nemyslím si, že bych byla zase až tak špatná. Viděla jsem koně jezdit ještě s jinou jezdkyní, choval se naprosto stejně jako se mnou, tak nevím. No budu se snažit, koník by si nějakou pomoc zasloužil, je to mladík, ale když se na něj občas dívám, tak mi připadá jako starý unavený důchodce. Klidně mu i toho veta zaplatím, jenom přesvědčit majitelku.
No vzhledem tady k tomu příspěvku předpokládám, že se jedná o provozáka, který si na svůj chleba musí vydělat vožením. Ono teda fotka koně by pověděla hodně, člověk by poznal jestli tam je zdravotní problém, vysílenost...
Ale takhle dle sdělených informací se příkláním prostě k verzi, že kůň jen není patřičně přiježděn, je to prostě takový ten provozák co vás sveze, ale krásu na něm neuděláte...
Treba, kdyz prijdete za majitelkou, ze na veta prispejete, pristoupi na to. Pokud je konik provozak, muze mit treba majitelka strach, ze by vet rekl klid nebo jina prace a nesly by pak z nej penize. Kolik vas je ve staji, jsou tam i jini majitele nebo zkusenejsi? Ze by se s vami za konika primluvili. Jak casto konik jezdi a jakou ma teda praci? Co je to za konika, jak je stary? Jake ma krmeni?
Ale takhle dle sdělených informací se příkláním prostě k verzi, že kůň jen není patřičně přiježděn, je to prostě takový ten provozák co vás sveze, ale krásu na něm neuděláte...
Taky souhlasím, většinou je to buď nesoustředěný nebo nedostatečně přiježděný koník. Nám to dělal valášek na jízdárně, když měl v sedle méně zkušeného jezdce, který si ho neuměl sbalit. Pak to pod ním vyloženě flákal a chodil jako když chce každou chvíli zdechnout a hodně zakopával. Ale v terénu to nedělal, tam bylo na co koukat
Mladá kobylka to zase dělala ze začátku, když se ještě nesrovnala se svou váhou a váhou jezdce, to zakopla i na rovině. Teď to udělá jen občas, většinou když se vracíme domů, tak "vypne" (to už po ní taky nechci žádnou práci) a nekouká na cestu. Na jízdárně to pak dělá, když se jí nechce pracovat a čučí jen, jak by utekla ke stáji.
Může to být i tím že se koník nudí. Zkus třeba více pobídnout a více si přitáhnout otěž at nemá čas ani prostor vymýšlet ;) Já třeba jezdím jednoho valecha, který takhle zkouší jezdce. Schválně zakopne a okamžitá reakce je že mu jezdec povolí. On zjistí že má volnější otěž a začne prát
Ti, co hádali provozáka, tak měli pravdu.
Ale víte, co mi přijde zajímavé? Dělá to jenom a pouze v terénu. Teď jsme byli párkrát na jízdárně, stejné sedlo, stejný jezdec a šlapal jako hodinky, nezakopl ani jednou. Tak že by to venku byla opravdu spíš ta nepozornost spojená s horším povrchem? Co si vzpomínám na léto, tak s tímhle nebyl problém. Jinak mám v plánu to ještě zkusit bez sedla a s majitelkou už jednám.